38. Nedelja trudnoće – Uskoro i termin za porođaj!

38. Nedelja trudnoće

38. nedelja trudnoće je druga nedelja desetog lunarnog meseca trudnoće. Beba je dugačka oko 50 centimetara i teška 2,9-3,2. kilograma. Nalazite se u samoj završnici trudnoće.

38. nedelja trudnoće – kako se razvija beba?

Trudnoća traje 9 kalendarskih meseci ili 10 lunarnih meseci. Računa se da je mesec od 28 dana, jer toliko traje jedan menstrualni ciklus. Zato lekari uvek računaju trudnoću u nedeljama, a ne u mesecima. Znači, trudnoća će trajati 40 gestacijskih nedelja ili 280 dana.

Beba sada dobija oko 25 grama dnevno.  U crevima se nalazi njena prva, tamno zelena ili crna, jako važna stolica-mekonijum.  Mekonijum podstiče rad creva, i čeka da se nakon porođaja izbaci ( nekad i pre porođaja).

38. Nedelja trudnoće
Izbegavajte izlaske i boravak u istom prostoru sa velikim brojem ljudi. Sačuvajte zdravlje, izlasci neka budu “kamerni” u ovom periodu.

U 38 nedelja trudnoće ste u terminu porođaja

Kod bebe su svi organi i čula razvijeni. Nema sumnje da u slučaju porođaja sve funkcioniše kao i kada bi se desio i naredne dve nedelje. Od sada se nalazite u terminu porođaja.

Beba je potpuno spremna i predstoji joj samo da uvežbava disanje, sisanje i gutanje. Pokreti bebe u 38. nedelji su redji, ali zato jači, vodite računa da ih registrujete svakoga dana. U suprotnom idite kod ginekologa. Može se reći da Vaša beba više odmara i skuplja energiju za proces radjanja kao i period kada izadje u spoljni svet.

Kod muških beba testisi su se spustili do sada u skrotume. Retko se dešava da još uvek nisu. Pedijatar će to pregledom neposredno nakon porodjaja utvrditi. Ako nosite devojčicu pod dejstvom Vaših hormona može se primetiti laka nabubrelost dojki. Kada se rodi nakon nekoliko dana to će proći.

38. Nedelja trudnoće
Radite kegelove vežbe, kada ste uznemireni meditirajte.  Ili radite vežbe disanja (da savladate stres i nesanicu)

Promene kod trudnice u 38 nedelja trudnoće

Trudnicama predstoji još nekoliko dana do maksimalno tri nedelje. Brinite o sebi, nemojte ići na proslave, skupove, i mesta gde će biti više ljudi. Potrebno je da na porođaju budete zdravi. Ako je neko od ukućana bolestan, neka se izoluje od Vas.

Grudi su Vam sve teže, negujte ih, naročito bradavice-kako smo već rekli. Kada budete bili u bolnici nakon porođaja, pitajte sestre da Vam pomognu oko dojenja. Iako ste teoretski već ranije sve naučili, drugačije je u praksi. Nemojte da se ustežete, a ako je potrebno insistirajte. Jako je važno da Vam na samom početku pokažu i pomognu kako ne biste mislili da Vi nemate mleka. Ili ako Vam bradavice nisu dobre za dojenje. Stručna pomoć je dragocena. Dojenje je najbolja bebina hrana,  priroda je to najbolje uredila. Majčinim mlekom beba dobija sve što joj je potrebno. Takođe i antitela koja nijedno adaptirano mleko ne sadrži. Uspostavlja se poseban odnos majke i bebe. Stručanjaci smatraju da je ovaj odnos jako važan i u razvoju bebinih emocija. Primetićete da Vam idete žučkast iscedak iz grudi. To je prvo mleko-kolostrum, izuzetno bogato antitelima. Luči se prvih nekoliko dana nakon prodjaja, čini Vašu bebu otpornom.

38. nedelja trudnoce
Poslednji trenutak da odete kod frizera. Negujte se ali izbegavajte farbanje kose i dug boravak u salonu.

Nega u 38 nedelji trudnoće

Negujte kožu, koristite mleka i kreme kako Vam kože ne bi bila suva. Sredite nokte-nemojte ih lakirati, nije dozvoljeno da imate u bolnici nalakirane nokte. Pred odlazak u porodilište lak sa noktiju obavezno uklonite. Nosite udobnu odeću i obuću, pratite da li Vam otiču noge i ruke. Gledajte da imate redovnu stolicu bez mnogo naprezanja. Pratite koliko često idete da mokrite i da li se oseća mokraća. Ako ste planirali da odete do frizera ovo je poslednji trenutak. Izbegnite farbanje i duži boravak kod frizera. Osluškujte svoje telo, ono će Vam reći kad krene porodjaj.

Disanje na porođaju, koje svaka trudnica treba da savlada PROČITAJTE OVDE.

38. Nedelja trudnoce
Planirajte sa svojim partnerom, radujte se zajedno!

Kada otići odmah u porodilište? Krenule su porođajne kontrakcije, otiče vodenjak?

Oticanje plodove vode, krvarenje, bolovi na 30 minuta koji su ritmični, jaki, traju 1-2minuta. Može se desiti i da dobijete nagon na stolicu-idite odmah u bolnicu. Ako niste sigurni da li Vam je pukao vodenjak, da li su krenule porodjajne kontrakcije idite kod ginekologa.  Ginekolog će da Vas pregleda, nemojte da čekate kod kuće.

Dok čekate na porođaj radite ono što volite. Gledajte filmove, čitajte knjige…  Možete da ispletete Vašoj bebi čarapice ili kapicu, ili isheklate. Razmišljajte pozitivno. Pravite planove za Vašu proširenu porodicu i pratite svoje telo. Pred vama je velika radost.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.
Preporučujemo vam...