Alergije na sredstava za pranje i negu kose u trudnoći

Alergije na sredstava za pranje i negu kose

Sadržaj

Alergije na sredstava za pranje i negu kose  u trudnoći su češće? Da, alergije su češće u trudnoći kod osoba sklonim alergijskim reakcijama. Zato što je koža prokrvljenija i alergeni se lakše resorbuju, kao i toksične supstance.

Kako dolazi do alergije na proizvod za pranje i negu kose trudnice?

U organizmu se u slučaju alergije, odvija proces gde imuni sistem detektuje uljeza (alergen) kao potencijalnu opasnost i aktivira različite mehanizme kako bi se oslobodio izazivača problema. Izazivači alergija su alergeni. Putevi ulaska alergena u organizam u ovom slučaju su koža i disajni organi. Alergeni u šamponima za kosu i sredstvima za negu kose mogu biti brojni sastojci, boje, mirisi koji se koriste, mnogi  konzervansi…, u količinama da odreagujete alergijom.

Alergije na sredstava za pranje i negu kose
Trudnice često imaju problem opadanja i isušivanja kose zbog hormonalnog stanja u trudnoći. Serumi  su proizvodi koji sadrže visoke koncentracije različitih aktivnih supstanci i namenjeni su intenzivnom tretmanu kože glave i kose (intenzivna hidratacija, uticaj na rast kose itd.). Pre upotrebe seruma koji imaju uticaj na rast kose savet treba potražiti kod dermatologa.

Trudnica i dojilja češće ima alergiju na šampon za pranje kose ili neko od sredstava za negu kose, jer je osetljivija. Alergiju na šampon izazivaju hemikalije koje se u njemu nalaze. Rešenje je korišćenje prirodnih šampona bez sulfata i parabena.

Testiranje proizvoda je preporučeno

Pre korišćenja nekog konvencionalnog šampona za kosu, savetujemo testiranje. Testiranje na manjoj površini kože, može pomoći da se otkrije da li šampon za pranje kose sadrži sastojke koji izazivaju alergiju.  Svetlo crvena koža, peckanje, svrab, perutanje kože glave, suvoća kože i kose i opadanje kose su znaci da proizvod sadrži sastojak na koji ste alergični. Iako taj sastojak isperemo pri ispiranju kose, pri češćem korišćenju tog proizvoda alarmiramo organizam i nanosimo mu štetu. Kontaknti dermatitis (alergije koje nastaju usled kontakta kože sa alergenima) javlja se usled ponovljenog kontakta kože sa uzročnikom alergije. Alergija na određeni sastojak šampona može se dogoditi iznenada iako ste ranije koristili isti taj proizvod i to bez problema sa alergijom.

Ako osetite simptome alergije na proizvod, prestanite da ga koristite i posetite dermatologa.

Alergije na sredstava za pranje i negu kose
Trudnicama i dojiljama se ne preporučuje primena farbi za kosu, a isto tako ni primena preparata koji sadrže etarska ulja ruzmarina i eukaliptusa, nane, cimeta, jasmina, kedra, crnog bibera, majčine dušice, jer ova ulja mogu izazvati krvarenje u trudnoći.

Prirodna kozmetika za kosu

Sertifikati potvrđuju da li proizvodi podležu pravilima koja važe za prirodnu kozmetiku.  Prirodna kozmetika obogaćena je biljnim ekstraktima, bez parabena i mineralnih ulja, dok dermokozmetika koristi najnovije tehnologije i kozmetičke trendove, ali u službi zdravlja.

Prirodna i dermokozmetička sredstva za pranje i negu kose 

Iako se prirodna kozmetika često deklariše kao potpuno bezopasna, u nekim slučajevima sastojci biljnih ekstrakata mogu biti alergeni. U periodu trudnoće i laktacije, svakako izbegavajte: preparata koji sadrže etarska ulja ruzmarina i eukaliptusa, nane, cimeta, jasmina, kedra, crnog bibera, majčine dušice, jer ova ulja mogu izazvati krvarenje u trudnoći. Međutim, i sve one sastojke na koje ste eventualno alergični.

Alergije na sredstava za pranje i negu kose
Često možete čuti savet da u periodu trudnoće koristite farbe bez amonijaka – “farbe za kosu za trudnice” (na kutiji proizvoda piše ammonia-free proizvodi). Treba imati u vidu da te farbe umesto amonijaka sadrže samo nego drugo jedinjenje koje obavlja “posao” amonijaka, dok su peroksidi i sintetske boje (oko kojih se i vodi polemika) i dalje tu. Bolji izbor od farbanja kose su pramenovi na foliju…

Sa druge strane, dermokozmetički proizvodi prolaze strožu kontrolu efikasnosti i bezbednosti, pri čemu se ne izbegava upotreba sintetskih i inovativnih sastojaka. Da bi proizvod mogao da se klasifikuje u kategoriju dermokozmetike, treba da sadrži bar jednu aktivnu supstancu koja ulazi u površinski sloj kože i na taj način ciljano pokreće biohemijske mehanizme delovanja na ljudskoj koži. Ova kozmetika rešava probleme osetljive, netolerantne i alergijama sklone kože i može se koristiti bez posebnih ograničenja.

avatar
Predaje fiziologiju kože, dermatologiju, medicinsku i estetsku negu u VMŠ. Autor je četiri Atlasa na CD-u, kao i brojnih knjiga na temu zdravlja i lepote kože.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Gasimenti
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći je neophodno, Ali, odlučiti kako ih lečiti u trudnoći je pravi izazov, posebno u težim slučajevima. Anksioznost i depresija tokom trudnoće su uobičajene. Međutim,...

Prevencija polenske alergije može nam olakšati period kada sezonske alergije utiču na kvalitet života. Polenske alergije mogu izazvati nelagodnost i ometati svakodnevne aktivnosti. Šta mi možemo da uradimo? Prevencija polenske...

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći su burne i česte. Ogromne fizičke i emocionalne promene, kao i promena hormona trudnoće, mogu izazvati sve. Od napada plača do besa i razdražlјivosti,...

Anksioznost i depresija u trudnoći mogu pogoditi svakoga. Ali neke  trudnice  su više izloženi riziku. Naučite simptome, faktore rizika i tretmane. Anksioznost i depresija u trudnoći Istraživanja su pokazala da oko...