Da li su alergije na pojedine sastojke kozmetičkih sredstava za pranje i negu kose u trudnoći češće?

Da li su alergije na pojedine sastojke kozmetickih sredstava za pranje i negu kose u trudnoci cesce

Da li su alergije na pojedine sastojke kozmetičkih sredstava za pranje i negu kose u trudnoćičešće? Da, alergije su češće u trudnoći kod osoba sklonim alergijskim reakcijama, jer je koža prokrvljenija i alergeni se lakše resorbuju, kao i toksične supstance.

Da li su alergije na pojedine sastojke kozmetickih sredstava za pranje i negu kose u trudnoci cesce

Kako dolazi do alergije na proizvod za pranje i negu kose trudnice?

U organizmu se u slučaju alergije, odvija proces gde imuni sistem detektuje uljeza (alergen) kao potencijalnu opasnost i aktivira različite mehanizme kako bi se oslobodio izazivača problema. Izazivači alergija su alergeni. Putevi ulaska alergena u organizam u ovom slučaju su koža i disajni organi. Alergeni u šamponima za kosu i sredstvima za negu kose mogu biti brojni sastojci, boje, mirisi koji se koriste, mnogi  konzervansi…, u količinama da odreagujete alergijom.

Trudnica i dojilja češće ima alergiju na šampon za pranje kose ili neko od sredstava za negu kose, jer je osetljivija. Alergiju na šampon izazivaju hemikalije koje se u njemu nalaze. Rešenje je korišćenje prirodnih šampona bez sulfata i parabena.

Pre korišćenja nekog konvencionalnog šampona za kosu, savetujemo testiranje. Testiranje na manjoj površini kože, može pomoći da se otkrije da li šampon za pranje kose sadrži sastojke koji izazivaju alergiju.  Svetlo crvena koža, peckanje, svrab, perutanje kože glave, suvoća kože i kose i opadanje kose su znaci da proizvod sadrži sastojak na koji ste alergični. Iako taj sastojak isperemo pri ispiranju kose, pri češćem korišćenju tog proizvoda alarmiramo organizam i nanosimo mu štetu. Kontaknti dermatitis (alergije koje nastaju usled kontakta kože sa alergenima) javlja se usled ponovljenog kontakta kože sa uzročnikom alergije. Alergija na određeni sastojak šampona može se dogoditi iznenada iako ste ranije koristili isti taj proizvod i to bez problema sa alergijom.

Ako osetite simptome alergije na proizvod, prestanite da ga koristite i posetite dermatologa.

Da li su alergije na pojedine sastojke kozmetickih sredstava za pranje i negu kose u trudnoci cesce

Prirodna i dermokozmetička sredstva za pranje i negu kose

Sertifikati potvrđuju da li proizvodi podležu pravilima koja važe za prirodnu kozmetiku.  Prirodna kozmetike obogaćena je biljnim ekstraktima, bez parabena i mineralnih ulja, dok dermokozmetika koristi najnovije tehnologije i kozmetičke trendove, ali u službi zdravlja.

Iako se prirodna kozmetika često deklariše kao potpuno bezopasna, u nekim slučajevima sastojci biljnih ekstrakata mogu biti alergeni. U periodu trudnoće i laktacije, svakako izbegavajte: preparata koji sadrže etarska ulja ruzmarina i eukaliptusa, nane, cimeta, jasmina, kedra, crnog bibera, majčine dušice, jer ova ulja mogu izazvati krvarenje u trudnoći. Međutim, i sve one sastojke na koje ste eventualno alergični.

Sa druge strane, dermokozmetički proizvodi prolaze strožu kontrolu efikasnosti i bezbednosti, pri čemu se ne izbegava upotreba sintetskih i inovativnih sastojaka. Da bi proizvod mogao da se klasifikuje u kategoriju dermokozmetike, treba da sadrži bar jednu aktivnu supstancu koja ulazi u površinski sloj kože i na taj način ciljano pokreće biohemijske mehanizme delovanja na ljudskoj koži. Ova kozmetika rešava probleme osetljive, netolerantne i alergijama sklone kože i može se koristiti bez posebnih ograničenja.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Dermatovenerolog Predaje fiziologiju kože, dermatologiju, medicinsku i estetsku negu kože studentima smera Viši estetičar kozmetičar pri Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu. Autor je četiri Atlasa na CD-u, kao i brojnih knjiga na temu zdravlja i lepote kože. Član je svetskog udruženja teledermatologa.
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Enterosgel
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme, tema o kojoj sam promišljala sa svojim klijentima i bliskim  prijateljima, jedno novo iskustvo za sve nas.Trudnica u vreme epidemije koroneMnogo je tekstova na Internetu o trudnoći u vreme epidemije korona virusom. Uglavnom su to medicinski tekstovi, sa savetima i uputstvima šta…
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci, koji vam predlažemo, olakšaće vam izbor namirnica za bebu.Recepti za bebu i sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseciBeba sa 8 meseci  jede većinu namirnica iz naše ishrane, uživa u  ukusima gnječene hrane, a neke bebe već volele i mekane komadiće koje mogu…