Alergije na sredstava za pranje i negu kose u trudnoći

Da li su alergije na pojedine sastojke kozmetickih sredstava za pranje i negu kose u trudnoci cesce

Alergije na sredstava za pranje i negu kose  u trudnoći su češće? Da, alergije su češće u trudnoći kod osoba sklonim alergijskim reakcijama, jer je koža prokrvljenija i alergeni se lakše resorbuju, kao i toksične supstance.

Da li su alergije na pojedine sastojke kozmetickih sredstava za pranje i negu kose u trudnoci cesce

Kako dolazi do alergije na proizvod za pranje i negu kose trudnice?

U organizmu se u slučaju alergije, odvija proces gde imuni sistem detektuje uljeza (alergen) kao potencijalnu opasnost i aktivira različite mehanizme kako bi se oslobodio izazivača problema. Izazivači alergija su alergeni. Putevi ulaska alergena u organizam u ovom slučaju su koža i disajni organi. Alergeni u šamponima za kosu i sredstvima za negu kose mogu biti brojni sastojci, boje, mirisi koji se koriste, mnogi  konzervansi…, u količinama da odreagujete alergijom.

Trudnica i dojilja češće ima alergiju na šampon za pranje kose ili neko od sredstava za negu kose, jer je osetljivija. Alergiju na šampon izazivaju hemikalije koje se u njemu nalaze. Rešenje je korišćenje prirodnih šampona bez sulfata i parabena.

Pre korišćenja nekog konvencionalnog šampona za kosu, savetujemo testiranje. Testiranje na manjoj površini kože, može pomoći da se otkrije da li šampon za pranje kose sadrži sastojke koji izazivaju alergiju.  Svetlo crvena koža, peckanje, svrab, perutanje kože glave, suvoća kože i kose i opadanje kose su znaci da proizvod sadrži sastojak na koji ste alergični. Iako taj sastojak isperemo pri ispiranju kose, pri češćem korišćenju tog proizvoda alarmiramo organizam i nanosimo mu štetu. Kontaknti dermatitis (alergije koje nastaju usled kontakta kože sa alergenima) javlja se usled ponovljenog kontakta kože sa uzročnikom alergije. Alergija na određeni sastojak šampona može se dogoditi iznenada iako ste ranije koristili isti taj proizvod i to bez problema sa alergijom.

Ako osetite simptome alergije na proizvod, prestanite da ga koristite i posetite dermatologa.

Da li su alergije na pojedine sastojke kozmetickih sredstava za pranje i negu kose u trudnoci cesce

Prirodna i dermokozmetička sredstva za pranje i negu kose 

Sertifikati potvrđuju da li proizvodi podležu pravilima koja važe za prirodnu kozmetiku.  Prirodna kozmetika obogaćena je biljnim ekstraktima, bez parabena i mineralnih ulja, dok dermokozmetika koristi najnovije tehnologije i kozmetičke trendove, ali u službi zdravlja.

Iako se prirodna kozmetika često deklariše kao potpuno bezopasna, u nekim slučajevima sastojci biljnih ekstrakata mogu biti alergeni. U periodu trudnoće i laktacije, svakako izbegavajte: preparata koji sadrže etarska ulja ruzmarina i eukaliptusa, nane, cimeta, jasmina, kedra, crnog bibera, majčine dušice, jer ova ulja mogu izazvati krvarenje u trudnoći. Međutim, i sve one sastojke na koje ste eventualno alergični.

Sa druge strane, dermokozmetički proizvodi prolaze strožu kontrolu efikasnosti i bezbednosti, pri čemu se ne izbegava upotreba sintetskih i inovativnih sastojaka. Da bi proizvod mogao da se klasifikuje u kategoriju dermokozmetike, treba da sadrži bar jednu aktivnu supstancu koja ulazi u površinski sloj kože i na taj način ciljano pokreće biohemijske mehanizme delovanja na ljudskoj koži. Ova kozmetika rešava probleme osetljive, netolerantne i alergijama sklone kože i može se koristiti bez posebnih ograničenja.

Predaje fiziologiju kože, dermatologiju, medicinsku i estetsku negu u VMŠ. Autor je četiri Atlasa na CD-u, kao i brojnih knjiga na temu zdravlja i lepote kože.
Preporučujemo vam...
Kakve igre vole trogodišnjaci
Kakve igre vole trogodišnjaci i 12 predloga igara
Kakve igre vole trogodišnjaci? Koje igre su pri tome stimulativne za njihov razvoj? Šta mozete da ocekujete od vaseg trogodisnjeg deteta? Kakve igre vole trogodišnjaci? Sva deca su jedinstvena i različito se razvijaju. Ali postoje određene karakteristike koje su uobičajene i tipične za većinu dece određene starosne grupe. U ovom…