Kada trudnica treba da se obrati dermatologu zbog kose?

Kada trudnica treba da se obrati dermatologu

Kada trudnica treba da se obrati dermatologu zbog kose? Ako trudnica primeti da joj kosa opada pojačanim intenzitetom, treba da se obrati dermatologu. Ako ima simptome alergije na neki sastojak sredstava za pranje, negu i ulepšavanje kose, takođe, treba otići na pregled.

Kako se proverava nivo opadanja kose trudnice?

To se proverava takozvanim pull testom ili testom čupanja. Prethodno se kosa ne pere dva dana. Zatim se podeli na pet pramenova i svaki povuče u pravcu rasta kose, s tim što se  jednom rukom povlači pramen naniže a druga se ruka drži položena na teme glave. Ukoliko se ovom metodom iščupa više od devet dlaka, pull test je pozitivan i smatra se da postoji intenzivno opadanje kose. Ono nije neobična pojava u trudnoći i nastaje zbog hormonskog disbalansa kao i zbog mogućeg nedostatka minerala i vitamina koji prati trudnoću i dojenje.

Kada trudnica treba da se obrati dermatologu zbog kose

Alergije na neke preparate za kosu – idite kod dermatologa

Alergije su češće u trudnoći kod osoba sklonim alergijskim reakcijama jer je koža prokrvljenija i alergeni se lakše resorbuju, kao i toksične supstance. Zato oprezno, uz čitanje etikete, kod svih preparata za održavanje kose, negu i ulepšavanje! Ako osetite simptome alergije na proizvod, prestanite da ga koristite i posetite dermatologa.

Trudnica i dojilja češće ima alergiju na šampon za pranje kose ili neko od sredstava za negu kose, jer je osetljivija. Alergiju na šampon izazivaju hemikalije koje se u njemu nalaze. Rešenje je korišćenje prirodnih šampona bez sulfata i parabena.

Simptomi alergije na neki sastojak sredstava za pranje i negu i ulepšavanje kose trudnice

Svetlo crvena koža, peckanje, svrab, perutanje kože glave, suvoća kože i kose i opadanje kose su znaci da proizvod sadrži sastojak na koji ste alergični. Iako taj sastojak isperemo pri ispiranju kose, pri češćem korišćenju tog proizvoda alarmiramo organizam i nanosimo mu štetu. Kontaknti dermatitis (alergije koje nastaju usled kontakta kože sa alergenima) javlja se usled ponovljenog kontakta kože sa uzročnikom alergije. Alergija na određeni sastojak šampona može se dogoditi iznenada iako ste ranije koristili isti taj proizvod i to bez problema sa alergijom. Veoma česte su alergije na sastojke farbi za kosu, jer sadrže agresivne hemijske supstance.

Kada trudnica treba da se obrati dermatologu zbog kose (1)

Anemija uzrok opadanja kose?

U trudnoći se neretko javlja anemija zbog nedostatka serumskog gvožđa. Ovaj nedostatak prati pojačano opadanje kose koje prestaje primenom preparata koji sadrže gvožđe.

Kosa i nakon porođaja može da opada u pramenovima, zato što je organizam majke tokom devet meseci trudnoće iscrpeo svoje zalihe minerala, vitamina i amino kiselina i organizam kalkuliše  potrošnju tih materija. Opadanje kose je prolazno i kada se završi i dojenje, dolazi do ponovnog rasta kose i normalizuje se ciklus rasta dlake.

Treba, u toku trudnoće i u periodu dojenja, pravilnom i adekvatnom ishranom, primerenom za ta stanja organizma, unositi potrebnu količinu vitamina, minerala i amino kiselina.

Nedostatak vitamina uzrok opadanja kose?

Da, trudnoća je nutritivno zahtevan period. Ako kosa opada zbog nedostatka vitamina, onda imate problem disbalansa unosa cele palete vitamina.  Vitamin A je zadužen za zdravlje vaše kože glave,  kompleks vitamina B, vitamin  C koji je neophodan za dobro funkcionisanje celog organizma i kože, vitamini D i E, cink, selen…. Najvažniji B vitamini za kosu su B3, B5, B7 i B 12. Kolagen  je zaslužan za našu zdravu i lepu  kosu, i kada nema dovoljno vitamina C, onda nema dovoljno ni kolagena.  Ako vam kosa opada u pramenovima, može biti znak nedostatka selena.

Istraživanja rađena u SAD ukazuju da je nutritivni unos u populaciji trudnica niži od preporučenih vrednosti za sledećih osam nutrijenata: vitamin B6, D, E i folati, gvožđe, cink, magnezijum i kalcijum.

Ukoliko posumnjate na neku od bolesti kože glave

Najčešće bolesti kože glave su psorijaza, perut u kosi, seboreja i gljivice. Važno je da znate da ni jedna od ovih bolesti ne utiče na zdravlje, ali ne smete ni jednu bolest zapustiti. Idite kod dermatologa.

Predaje fiziologiju kože, dermatologiju, medicinsku i estetsku negu kože studentima smera Viši estetičar kozmetičar pri Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu. Autor je četiri Atlasa na CD-u, kao i brojnih knjiga na temu zdravlja i lepote kože. Član je svetskog udruženja teledermatologa.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…