Kosa u Periodu Trudnoće i Dojenja

Kosa u Periodu Trudnoće i Dojenja

Kosa u periodu trudnoće i dojenja, posle trudnoće u periodu oporavka,  često opada i razređuje se. Šta sve može da bude uzrok? U trudnoći se neretko javlja anemija zbog nedostatka serumskog gvožđa, koji prati pojačano opadanje kose. To je najčešći uzrok opadanja kose u trudnoći.

kosa u periodu trudnoće i dojenja
85 do 95 procenata kose na vašoj glavi raste, a ostalih 5 do 15 procenata je u fazi mirovanja. Posle perioda odmora, ova kosa prirodno opada. Najčešće dok češljate ili perete kosu šamponom. Ona se zamenjuje novim rastom.

U periodu oporavka posle porođaja kosa često opada, zašto?

Kosa nakon porođaja može da opada u pramenovima, zato što je organizam majke tokom devet meseci trudnoće iscrpeo svoje zalihe minerala, vitamina i amino kiselina i organizam kalkuliše  potrošnju tih materija. Opadanje kose je prolazno i kada se završi i dojenje, dolazi do ponovnog rasta kose i normalizuje se ciklus rasta dlake. U toku trudnoće i u periodu dojenja, pravilnom i adekvatnom ishranom, primerenom za ta stanja organizma, treba unositi potrebnu količinu vitamina, minerala i amino kiselina.

 

kosa u periodu trudnoće i dojenja
Neke žene čak primećuju da im kosa postaje sjajnija tokom trudnoće ili da se menja u teksturi. Na primer, kovrdžava kosa može postati ravnija, dok ravna može da se blago kovrdža.

Opadanje kose u trudnoći – Puul test

Ako trudnica primeti da joj kosa opada pojačanim intenzitetom, treba da se obrati dermatologu. Nivo opadanja kose se proverava takozvanim pull  testom ili testom čupanja. Prethodno se kosa ne pere dva dana. Zatim se podeli na pet pramenova i svaki povuče u pravcu rasta kose, s tim što se  jednom rukom povlači pramen naniže a druga se ruka drži položena na teme glave. Ukoliko se ovom metodom iščupa više od devet dlaka, pull test pokazuje preterano opadanje kose i treba naći uzrok.

kosa u periodu trudnoće i dojenja
Testovi čupanja kose  (Pull test) se nazivaju različitim terminima. Zdravstveni radnik može nazvati ovaj test kao test opadanja kose, test vučenja ili kao Sabouraudov znak.

Kosa u periodu trudnoće i dojenja – šta se ne preporučuje?

Trudnicama i mamama koje doje se ne preporučuje primena farbi za kosu koje sadrže amonijak, a isto tako ni primena preparata koji sadrže etarska ulja ruzmarina i eukaliptusa, nane, cimeta, jasmina, kedra, crnog bibera, majčine dušice, jer ova ulja mogu izazvati krvarenje u trudnoći. Takođe se ne preporučuju preparati koji sadrže salicilnu kiselinu a koji se često koriste za kontrolu peruti u kosi.

kosa u periodu trudnoće i dojenja
Svakako treba pažljivo birati preparate za negu kose u ovom izuzetno osetljivom periodu života žene.

Alergije su češće u trudnoći kod osoba sklonim alergijskim reakcijama jer je koža prokrvljenija i alergeni se lakše resorbuju, kao i toksične supstance. Zato oprezno, uz čitanje etikete, kod svih preparata za održavanje kose, negu i ulepšavanje!

Maske za kosu u trudnoći i periodu dok dojite

Kosa u periodu trudnoće i dojenja
Maske za kosu su blagotvorne. Prednost mogu imati tzv. home-made maske i pakovanja napravljene od različitih namirnica. Kao što su žumance i maslinovo ulje, mleko i med, banana, med, maslinovo i koskosovo ulje itd. Jer, ono što smemo da jedemo u trudnoći, svakako smemo da stavimo i na kožu glave ili kosu.

Pošto se duže zadržavaju na kosi i koži glave, maske za kosu imaju bolji efekat nege u odnosu na kondicionere. Uglavnom sadrže aktivne supstance sa vlažećim i supstance sa kondicionirajućim efektom koje treba da povećaju sadržaj vode u površinskom sloju kože glave i kose i da kosu učine mekom, sjajnom i glatkom. Jedina nelagodonost koju bi trudnica, koja inače nije sklona iritativnim i alergijskim manifestacijama na koži, mogla da oseti primenom ovih proizvoda u prvom trimestru trudnoće jeste mučnina koju može izazvati miris ovih proizvoda.

Predaje fiziologiju kože, dermatologiju, medicinsku i estetsku negu u VMŠ. Autor je četiri Atlasa na CD-u, kao i brojnih knjiga na temu zdravlja i lepote kože.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…