Nega Kose u Prvoj Godini Posle Porodjaja

Kako negovati kosu u prvoj godini nakon porođaja?

Sadržaj

Nega kose posle porođaja je specifična, treba posebnu pažnju posvetiti adekvatnom unosu vitamina i minerala, da bi ona ponovo zablistala punim sjajem, ali i o tome koje preparate za negu koristimo.

Kako negovati kosu u prvoj godini nakon porođaja?

Većina fizioloških promena (nastalih u toku trudnoće, a vezanih za hormonski status) kako kože lica i tela, tako i kose, povlači se tokom prve godine nakon porođaja. Međutim, treba imati u vidu da se promene neće povući “preko noći” – telo se kontinuirano menjalo tokom devet meseci trudnoće, tako da će se tim tempom i vraćati u stanje pre trudnoće.

Nega kose u prvoj godini posle porodjaja

Svi želimo blistavu i zdravu kosu

Nakon porođaja (najčešće u periodu između drugog i četvrtog meseca nakon porođaja), javiće se fiziološko (normalno), pojačano opadanje kose koje može trajati i do 15 meseci nakon porođaja. Iz tog razloga, neophodno je posebnu pažnju posvetiti nezi kose i izbegavati sve faktore koji bi mogli intenzivirati njeno opadanje.

Šta izbegavati od preparata za negu a šta može pomoći?

Dok traje faza opadanja kose, trebalo bi izbegavati hemijski tretman kose (farbanje, blajhanje, ispravljanje, kovrdžanje), nanošenje proizvoda za oblikovanje kose (lak, pena, gel za kosu), zatim grubo češljanje i četkanje, naročito mokre kose, često pranje i feniranje kose, pranje kose suviše toplom vodom i čvrsto vezivanje kose. Ne treba zaboraviti da će opadanje kose prestati (najčešće prestaje oko desetog meseca nakon porođaja), te kosu nije potrebno skraćivati. Posebnu pažnju treba posvetiti izboru adekvatnog šampona (blagi šamponi prilagođeni tipu kose i njenom trenutnom stanju), kao i pravilnoj upotrebi kondicionera.

Ukoliko porodilja ima pomoć oko bebe i može malo više vemena posvetiti sebi, ne bi bilo loše jednom nedeljno staviti masku ili pakovanje na kosu (doprineće lepšem izgledu kose).

Sa druge strane, proizvodi namenjeni sprečavanju opadanja kose ili bržem rastu kose, poput šampona ili kondicionera koji se ne spiraju (tzv. leave-on kondicioneri), a koji sadrže kofein, niacinamid, pantenol i sl., nisu efikasni u ovom slučaju (nema dokaza da će dovesti do prestanka/skraćenja fiziološkog opadanja kose nakon porođaja).

Kako negovati kosu u prvoj godini nakon porođaja?

Zašto su  važani  biotin, cink, vitamin B6 i B 12 …?

Iako je primarni razlog pojačanog opadanja kose nakon porođaja hormonski status i prelazak povećanog broja dlaka u fazu koja se završava njenim ispadanjem (telogen faza), faktor koji svakako može produžiti fazu opadanja kose i uticati na njen izgled, strukturu i stanje, jeste nedostatak nutrijenata – vitamina, minerala, proteina i esencijalnih masnih kiselina.

Sam porođaj, odnosno krvarenje tokom i nakon porođaja, dovodi do značajnog smanjenja nivoa minerala (naročito gvožđa, cinka, kalcijuma, magnezijuma) i vitamina (vitamin B, C) u organizmu. Rezerve minerala i vitamina se dodatno, ubrzano troše i dojenjem.

Šta je još važno da vratimo stari sjaj kose?

Da bi se kosa vratila u pređašnje stanje, a pojačano opadanje kose što pre zaustavilo, pored adekvatne nege, neophodna je pravilna, adekvatna i izbalansirana ishrana – ishrana prilagođena trenutnim potrebama i stanju organizma. Nakon porođaja, a naročito u toku dojenja, neophodan je povećan unos nutrijenata koji će smanjiti opadanje kose i imati uticaj na strukturu i izgled dlake – vitamin B6, B2, B3, B12,  biotin, vitamin C i D, zatim minerali (gvožđe i cink), proteini bogati esencijalnim aminokiselinama i esencijalne (polinezasićene) masne kiseline (linolna (omega-6) i α-linolenska (omega-3)).

Treba uzeti u  obzir da prekomeran unos pojedinih vitamina (vitamin A i E) i minerala (selen) čak može imati kontra efekat – intenzivirati opadanje kose.

avatar
Predaje na VMŠ. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti u toku trudnoće i dojenja.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Da li su to počeli trudovi, jesu li to što osećam prave porođajne kontrakcije? Da li možete imati kontrakcije pre nego što Vam vodenjak pukne? Upoznajte znakove pravih porođajnih kontrakcija...

Evo kako prirodnim metodama podstaći grlić materice da omekša. Grlić materice je donji deo materice. Povezuje matericu sa vaginom i obezbeđuje prolaz između materične šupljine i vaginalne šupljine. Dilatacija i...

Kako olakšati kontrakcije? Bez obzira da li planirate da se porodite uz upotrebu lekova protiv bolova kao što je epiduralna, saznanje šta pomaže kod kontrakcija može Vam koristiti tokom porođaja....

Krunisanje ili vatreni prsten na porođaju je onaj poslednji deo porođaja Vaše bebe, kada njena glava postane vidljiva u porođajnom kanalu. Za neke porođaje, ovo je uzbudljiv i olakšavajući...