Nega Kose Posle Porođaja

Nega kose posle porođaja (1)

U prvoj godini posle porođaja, treba posebnu pažnju posvetiti nezi kose, adekvatnom unosu vitamina i minerala, da bi ona ponovo zablistala punim sjajem!

Nega žene u prvoj godini nakon porođaja

Većina fizioloških promena (nastalih u toku trudnoće, a vezanih za hormonski status) kako kože lica i tela, tako i kose, povlači se tokom prve godine nakon porođaja. Međutim, treba imati u vidu da se promene neće povući “preko noći” – telo se kontinuirano menjalo tokom devet meseci trudnoće, tako da će se tim tempom i vraćati u stanje pre trudnoće.

Nega kose posle porođaja (1)

Svi želimo blistavu i zdravu kosu

Nakon porođaja (najčešće u periodu između drugog i četvrtog meseca nakon porođaja), javiće se fiziološko (normalno), pojačano opadanje kose koje može trajati i do 15 meseci nakon porođaja. Iz tog razloga, neophodno je posebnu pažnju posvetiti nezi kose i izbegavati sve faktore koji bi mogli intenzivirati njeno opadanje.

 

 

Šta izbegavati a šta može pomoći?

Dok traje faza opadanja kose, trebalo bi izbegavati hemijski tretman kose (farbanje, blajhanje, ispravljanje, kovrdžanje), nanošenje proizvoda za oblikovanje kose (lak, pena, gel za kosu), zatim grubo češljanje i četkanje, naročito mokre kose, često pranje i feniranje kose, pranje kose suviše toplom vodom i čvrsto vezivanje kose. Ne treba zaboraviti da će opadanje kose prestati (najčešće prestaje oko desetog meseca nakon porođaja), te kosu nije potrebno skraćivati. Posebnu pažnju treba posvetiti izboru adekvatnog šampona (blagi šamponi prilagođeni tipu kose i njenom trenutnom stanju), kao i pravilnoj upotrebi kondicionera.

Ukoliko porodilja ima pomoć oko bebe i može malo više vemena posvetiti sebi, ne bi bilo loše jednom nedeljno staviti masku ili pakovanje na kosu (doprineće lepšem izgledu kose).

Sa druge strane, proizvodi namenjeni sprečavanju opadanja kose ili bržem rastu kose, poput šampona ili kondicionera koji se ne spiraju (tzv. leave-on kondicioneri), a koji sadrže kofein, niacinamid, pantenol i sl., nisu efikasni u ovom slučaju (nema dokaza da će dovesti do prestanka/skraćenja fiziološkog opadanja kose nakon porođaja).

Nega kose posle porođaja (3)

Zašto su  važani  biotin, cink, vitamin B6 i B 12 …?

Iako je primarni razlog pojačanog opadanja kose nakon porođaja hormonski status i prelazak povećanog broja dlaka u fazu koja se završava njenim ispadanjem (telogen faza), faktor koji svakako može produžiti fazu opadanja kose i uticati na njen izgled, strukturu i stanje, jeste nedostatak nutrijenata – vitamina, minerala, proteina i esencijalnih masnih kiselina.

 

Sam porođaj, odnosno krvarenje tokom i nakon porođaja, dovodi do značajnog smanjenja nivoa minerala (naročito gvožđa, cinka, kalcijuma, magnezijuma) i vitamina (vitamin B, C) u organizmu. Rezerve minerala i vitamina se dodatno, ubrzano troše i dojenjem.

Da bi se kosa vratila u pređašnje stanje, a pojačano opadanje kose što pre zaustavilo, pored adekvatne nege, neophodna je pravilna, adekvatna i izbalansirana ishrana – ishrana prilagođena trenutnim potrebama i stanju organizma. Nakon porođaja, a naročito u toku dojenja, neophodan je povećan unos nutrijenata koji će smanjiti opadanje kose i imati uticaj na strukturu i izgled dlake – vitamin B6, B2, B3, B12,  biotin, vitamin C i D, zatim minerali (gvožđe i cink), proteini bogati esencijalnim aminokiselinama i esencijalne (polinezasićene) masne kiseline (linolna (omega-6) i α-linolenska (omega-3)).

Treba uzeti u  obzir da prekomeran unos pojedinih vitamina (vitamin A i E) i minerala (selen) čak može imati kontra efekat – intenzivirati opadanje kose.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Doktor kozmetologije Predaje na Visokoj školi zdravstvenih radnika. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti tokom trudnoće i dojenja.
Preporučujemo vam...
roditeljstvo za detetov i licni razvoj
Roditeljstvo za Detetov i Lični Razvoj
Biti roditelj, roditeljevati, može se izjednačiti sa biti umetnik života. Na putu roditeljstva ima mnogo zamki i izazova. Koliko izazova toliko prilika da se razvijamo kao ličnosti, da pravimo lične promene. Time i da postajemo bolji ljudi.Roditeljstvo prilika za lični razvoj?Svako naše dete, daje nam novu šansu da napravimo novu…
vezbe za hipotonus bebe
Pogledajte Video – Vežbe za Hipotonus Bebe
Za psihomotorni razvoj deteta, bitno je da se što pre prepozna hipotonus, i počne sa radom kako bi se otklonio problem.Potrebno je što ranije otkriti Hipotonus kod bebe?Mišićni tonus je otpor pasivnim pokretima ekstremiteta. Može da bude smanjen (hipotonus) ili povećan (hipertonus).Ako se poremećaji u mišićnom tonusu  ne prepoznaju na vreme dete počinje…
Šta je FertilityAid MD for women?
Fertility AID MD Woman – Preparat u Tretiranju Infertiliteta
Šta je FertilityAid MD for women?Patentirana i klinički proverena formula stvorena od strane vrhunskih eksperata za infertilitet koja je namenjena pripremi žene za začeće.Pripremate se i želite da ostvarite roditeljstvo? Preporučićemo vam najefikasniji preparat u tretiranju infertiliteta poslednjih 10 godina u USA.Pruža potporu zdravom hormonskom balansu, štiti jajnu ćeliju u…