Maske i pakovanja za kosu u trudnoći

Maske i pakovanja za kosu u trudnoći

Sadržaj

Maske i pakovanja za kosu u trudnoći, da li je bezbedno koristiti?

Maske i pakovanja za kosu u trudnoći, redovna nega kose u trudnoći?

To su posebna vrsta proizvoda namenjenih nezi kose. Nanose se u tankom sloju na kosu i uglavnom nakon 10 do 15 minuta ispiraju sa kose. Ne koriste se nakon svakog pranja  kao kondicioneri, već jednom u 7 do 10 dana.

S obzirom da se duže zadržavaju na kosi i koži glave, od ovih proizvoda se može očekivati bolji efekat nege u odnosu na kondicionere. Uglavnom sadrže aktivne supstance sa vlažećim i supstance sa kondicionirajućim efektom koje treba da povećaju sadržaj vode u površinskom sloju kože glave i kose i da kosu učine mekom, sjajnom i glatkom.

Maske i pakovanja za kosu u trudnoći

Da li su sastojci maski i pakovanja za kosu bezbedni za bebu?

Trudnice se često pitaju, da li sadrže sastojke koji mogu biti nebezbedni za bebu? Ne sadrže sirovine opasne po bebu, niti sastojci proizvoda mogu doći preko trudnice do bebe. Međutim, opet treba voditi računa o alergijskim kožnim manfestaciama – potencijalni alergeni su i ovde parfemske komponente i neki konzervansi (isto kao kod šampona). Jedina nelagodonost koju bi trudnica, koja inače nije sklona iritativnim i alergijskim manifestacijama na koži, mogla da oseti primenom ovih proizvoda u prvom trimestru trudnoće jeste mučnina koju može izazvati miris ovih proizvoda.

Treba reći da se tokom trudnoće (koja se ne naziva bez razloga “drugo stanje”) može desiti da osoba koja pre trudnoće nije imala nikakve probleme prilikom upotrebe kozmetičkih proizvoda, odreaguje na neki. U tom slučaju neophodno je savet potražiti kod dermatologa.

Maske i pakovanja za kosu u trudnoći

Izbor maski i pakovanja za kosu

Što se tiče izbora proizvoda, prednost mogu imati tzv. home-made maske i pakovanja napravljene od različitih namirnica (žumance i maslinovo ulje, mleko i med, banana, med, maslinovo i koskosovo ulje itd.), jer ono što smemo da jedemo u trudnoći, svakako smemo da stavimo i na kožu glave ili kosu.

Maske i pakovanja za kosu u trudnoći

Nega kose u trudnoći – maske za suvu i oštećenu kosu

Za suvu kosu preporučeno je da se pere u mlakoj ne suviše toploj vodi jer  jer se smatra da hladnija voda zatvara kutikule kose. Nemojte koristiti šampone sa sulfatima, preparate za negu kose sa alkoholom, pijte dovoljno tečnosti… Od maski pripremili smo vam više predloga, probajte koja će sve prijati vašoj kosi.

Maske i pakovanja za kosu u trudnoći
Suva, krta i lomljiva kosa će prosto “oživeti” posle maske i pakovanja za kosu
  • Maska od jaja! Umutite 1 (ako je kosa jako duga 2) jaje i dodajte par kapi limunovog soka. Ova jednostavna maska je veoma delotvorna. Ostavite da deluje 20tak minuta i isperite prvo mlakom vodom pa tek nakon toga perite kosu.
  • Maska od maslinovog ulja i meda isto za suvu i oštećenu kosu! Samo sjedinite ova dva sastojka, dobro umutite i nanesite na kosu. Ostavite da deluje 20tak minuta i isperite prvo mlakom vodom pa tek nakon toga perite kosu.
  • Maska sa žumancetom, jogurtom i medom. Dobro sjedinite 1 žumance sa 2 kašike jogurta i 1 kašikom meda.
  • Maska samo sa 2 žumanceta pravi se tako što se razmute 2 žumanceta sa 4 kašike vode. Postupak je isti, naneti na kosu, ostaviti da deluje i isprati sasvim mlakom vodom.
  • Maska od kokosovog ulja i meda. Pravi se lako sa 1 kašikom meda i 2 kašike rastopljenog kokosovog ulja (ako imate sasvim dugu kosu, duplirajte količinu).
  • Maska od svežeg kvasca i mleka. Ova maska oporavlja brzo suvu kosu. 1 paketić svežeg kvasca se umuti sa 1 – do 2 kašike mlakog mleka i maska je gotova!
  • Maska od 2 ulja – ricinusovog i maslinovog (ova maska se nanosi na vlažnu kosu). Odredite količinu u zavisnosti od dužine vaše kose – da li će to biti 1 kašika maslinovog i 1 kašika ricinusovog ulja ili malo više.
  • Maska sa bananom (ova maska stoji na kosi malo duže, otprilike 1 sat). Potrebno je izblendirati bananu i naneti je na vlažnu kosu.
avatar
Predaje na VMŠ. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti u toku trudnoće i dojenja.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Nova trudnoća posle carskog reza, koliko vremena treba da protekne, pitaju mame. Nakon carskog reza, na materici ostaje ožiljak koji je čini slabijom. Važno je znati koliko dugo treba da čekate između carskih...

Pitate se da li je bezbedno jesti ananas u trudnoći? Možda ste čuli da ananas izaziva pobačaj ili porođaj, ali to nije istina! Ovde razbijamo  mitove oko ovog slatkog tropskog...

Ginekološki ultrazvuk je dijagnostička metoda kojom se prikazuju strukture i organi u maloj karlici.  Veoma je čest neinvazivni ginekološki dijagnostički test. Ustvari, savremena ginekologija podrazumeva ovu metodu kao neizostavnu. Ginekološkim...

Vantelesna oplodnja (IVF) ili in vitro fertilizacija podrazumeva oplodnju jajne ćelije spermatozoidom u laboratorijskim uslovima. Vantelesna oplodnja nije „“veštačka oplodnja“, to je oplodnja koja se dešava van tela i zato...