Maske i pakovanja za kosu u trudnoći

Maske i pakovanja za kosu u trudnoći

Sadržaj

Maske i pakovanja za kosu u trudnoći, da li je bezbedno koristiti?

Maske i pakovanja za kosu u trudnoći, redovna nega kose u trudnoći?

To su posebna vrsta proizvoda namenjenih nezi kose. Nanose se u tankom sloju na kosu i uglavnom nakon 10 do 15 minuta ispiraju sa kose. Ne koriste se nakon svakog pranja  kao kondicioneri, već jednom u 7 do 10 dana.

S obzirom da se duže zadržavaju na kosi i koži glave, od ovih proizvoda se može očekivati bolji efekat nege u odnosu na kondicionere. Uglavnom sadrže aktivne supstance sa vlažećim i supstance sa kondicionirajućim efektom koje treba da povećaju sadržaj vode u površinskom sloju kože glave i kose i da kosu učine mekom, sjajnom i glatkom.

Maske i pakovanja za kosu u trudnoći

Da li su sastojci maski i pakovanja za kosu bezbedni za bebu?

Trudnice se često pitaju, da li sadrže sastojke koji mogu biti nebezbedni za bebu? Ne sadrže sirovine opasne po bebu, niti sastojci proizvoda mogu doći preko trudnice do bebe. Međutim, opet treba voditi računa o alergijskim kožnim manfestaciama – potencijalni alergeni su i ovde parfemske komponente i neki konzervansi (isto kao kod šampona). Jedina nelagodonost koju bi trudnica, koja inače nije sklona iritativnim i alergijskim manifestacijama na koži, mogla da oseti primenom ovih proizvoda u prvom trimestru trudnoće jeste mučnina koju može izazvati miris ovih proizvoda.

Treba reći da se tokom trudnoće (koja se ne naziva bez razloga “drugo stanje”) može desiti da osoba koja pre trudnoće nije imala nikakve probleme prilikom upotrebe kozmetičkih proizvoda, odreaguje na neki. U tom slučaju neophodno je savet potražiti kod dermatologa.

Maske i pakovanja za kosu u trudnoći

Izbor maski i pakovanja za kosu

Što se tiče izbora proizvoda, prednost mogu imati tzv. home-made maske i pakovanja napravljene od različitih namirnica (žumance i maslinovo ulje, mleko i med, banana, med, maslinovo i koskosovo ulje itd.), jer ono što smemo da jedemo u trudnoći, svakako smemo da stavimo i na kožu glave ili kosu.

Maske i pakovanja za kosu u trudnoći

Nega kose u trudnoći – maske za suvu i oštećenu kosu

Za suvu kosu preporučeno je da se pere u mlakoj ne suviše toploj vodi jer  jer se smatra da hladnija voda zatvara kutikule kose. Nemojte koristiti šampone sa sulfatima, preparate za negu kose sa alkoholom, pijte dovoljno tečnosti… Od maski pripremili smo vam više predloga, probajte koja će sve prijati vašoj kosi.

Maske i pakovanja za kosu u trudnoći
Suva, krta i lomljiva kosa će prosto “oživeti” posle maske i pakovanja za kosu
  • Maska od jaja! Umutite 1 (ako je kosa jako duga 2) jaje i dodajte par kapi limunovog soka. Ova jednostavna maska je veoma delotvorna. Ostavite da deluje 20tak minuta i isperite prvo mlakom vodom pa tek nakon toga perite kosu.
  • Maska od maslinovog ulja i meda isto za suvu i oštećenu kosu! Samo sjedinite ova dva sastojka, dobro umutite i nanesite na kosu. Ostavite da deluje 20tak minuta i isperite prvo mlakom vodom pa tek nakon toga perite kosu.
  • Maska sa žumancetom, jogurtom i medom. Dobro sjedinite 1 žumance sa 2 kašike jogurta i 1 kašikom meda.
  • Maska samo sa 2 žumanceta pravi se tako što se razmute 2 žumanceta sa 4 kašike vode. Postupak je isti, naneti na kosu, ostaviti da deluje i isprati sasvim mlakom vodom.
  • Maska od kokosovog ulja i meda. Pravi se lako sa 1 kašikom meda i 2 kašike rastopljenog kokosovog ulja (ako imate sasvim dugu kosu, duplirajte količinu).
  • Maska od svežeg kvasca i mleka. Ova maska oporavlja brzo suvu kosu. 1 paketić svežeg kvasca se umuti sa 1 – do 2 kašike mlakog mleka i maska je gotova!
  • Maska od 2 ulja – ricinusovog i maslinovog (ova maska se nanosi na vlažnu kosu). Odredite količinu u zavisnosti od dužine vaše kose – da li će to biti 1 kašika maslinovog i 1 kašika ricinusovog ulja ili malo više.
  • Maska sa bananom (ova maska stoji na kosi malo duže, otprilike 1 sat). Potrebno je izblendirati bananu i naneti je na vlažnu kosu.
avatar
Predaje na VMŠ. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti u toku trudnoće i dojenja.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Koji su znaci prevremenog porođaja i šta bi zdravstveni radnik mogao da tada uradi? Saznajte više o uzrocima prevremenog porođaja i naučite kako da identifikujete simptome. Prevremeni porođaj Prevremeni porođaj...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...