Koliko često prati kosu? – Nega trudnice

Koliko često prati kosu

Sadržaj

Koliko često prati kosu, trudnice se često pitaju da li je dobro da češće ili ređe peru kosu.

Koliko često prati kosu i kojim sredstvima?

Njihova briga se odnosi i na preparate koji se koriste za pranje kose i razmišljaju o tome da li pojedini sastojci šampona za pranje kose mogu uticati i na bebu. Isto, da li će češće pranje kose oštetiti kosu?

Kada prati kosu?

Kosu treba prati kada je kosa masna i prljava, dovoljno je na svaka tri dana. Češće pranje kose šamponom može dovesti do preteranog uklanjanja sebuma, odnosno preteranog odmašćivanja kože glave i kose. Sastojci kozmetičkih proizvoda za pranje i negu kose,  koji su, za razliku od proizvoda za negu kože, u mnogo kraćem kontaktnu sa kožom glave, ne mogu preko kože glave majke doći do bebe. Ukoliko bi sastojci i mogli da prođu dublje u folikul dlake, to ne znači da mogu da dođu do sistemske cirkulacije, a kamoli u koncentraciji koja bi mogla negativno da utiče na majku ili bebu. Budite pažljivi u izboru šampona i preparata za negu kose,  u odnosu na potrebe vaše kose i vodite računa da nakon pranja kose, kosu ne oštetite nepravilnim češljanjem i četkanjem, naročito mokre kose.

Uklanjanje nečistoća, odnosno viška sebuma, orožalih ćelija, prašine i ostataka kozmetičkih proizvoda sa površine kose i kože glave postiže se određenim sastojcima šampona (površinski aktivne materije). Ovi sastojci imaju specifičnu strukturu i međusobno se razlikuju kako po naelektrisanju, tako i po „jačini“.

Koliko često prati kosu

Kako izabrati najbolji šampon?

U moru reklama koje prate šampone, od kojih neke glase: daje kosi sjaj i gipkost, obnavlja kosu, ojačava kosu, daje kosi volumen, daje kosi dodatnu svežinu, ne sadrži silikone, štiti boju farbane kose itd, postavlja se pitanje kako izabrati odgovarajući šampon? Osnovno je da šampon treba birati prema tipu i stanju kose (normalna, suva i oštećena, masna kosa, zatim tanka ili bujna kosa).

Postoji li mogućnost da sastojci prodru kroz kožu?

Ukoliko je kožna barijera oštećena (suva koža, koža pod dermatozom) prodiranje sirovina u/kroz kožu će biti umnogome lakše, ali opet nedovoljno da bi sirovine došle do sistemske cirkulacije. Dakle, sastojci kozmetičkih proizvoda za kosu koji su, za razliku od proizvoda za negu kože, u mnogo kraćem kontaktnu sa kožom glave, ne mogu preko kože glave majke doći do bebe. Folikuli dlake praktično čine “rupe” u kožnoj barijeri, te mogu predstavljati mesto prodiranja pojedinih sastojaka u/kroz kožu, ali mogu predstavljati i potencijalni rezervoar sastojaka proizvoda nanesenih na kožu. Iz tog razloga se mogućnost folikularne penetracije uvek mora uzeti u obzir. Međutim, svakako da postoje ograničavajući faktori, odnosno, ne može sve što se nanese, u ovom slučaju na kožu glave, proći folikularnim putem u dublje slojeve kože i ići čak do sistemske cirkulacije.

Koliko često prati kosu

Simptomi alergije na neki sastojak sredstava za pranje i negu i ulepšavanje kose trudnice

Svetlo crvena koža, peckanje, svrab, perutanje kože glave, suvoća kože i kose i opadanje kose su znaci da proizvod sadrži sastojak na koji ste alergični. Iako taj sastojak isperemo pri ispiranju kose, pri češćem korišćenju tog proizvoda alarmiramo organizam i nanosimo mu štetu. Kontaknti dermatitis (alergije koje nastaju usled kontakta kože sa alergenima) javlja se usled ponovljenog kontakta kože sa uzročnikom alergije. Alergija na određeni sastojak šampona može se dogoditi iznenada iako ste ranije koristili isti taj proizvod i to bez problema sa alergijom. Veoma česte su alergije na sastojke farbi za kosu, jer sadrže agresivne hemijske supstance.

Ukoliko posumnjate na neku od bolesti kože glave

Najčešće bolesti kože glave su psorijaza, perut u kosi, seboreja i gljivice. Važno je da znate da ni jedna od ovih bolesti ne utiče na zdravlje, ali ne smete ni jednu bolest zapustiti. Idite kod dermatologa.

avatar
Predaje na VMŠ. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti u toku trudnoće i dojenja.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...