Nega trudnice – Da li sastojci kozmetičkih proizvoda za čišćenje i negu kose mogu prilikom njihove upotrebe u trudnoći doći do bebe?

0

Za razliku od transdermalne primene lekova (primena lekova preko kože u cilju postizanja sistemskog efekta) kod koje se očekuje prodiranje leka kroz kožu do sistemske cirkulacije, efekat kozmetičkih proizvoda je ograničen isključivo na površinske slojeve zdrave kože i ne dolazi do apsorpcije sastojaka ovih proizvoda.

Ukoliko je pak kožna barijera oštećena (suva koža, koža pod dermatozom) prodiranje sirovina u/kroz kožu će biti umnogome lakše, ali opet nedovoljno da bi sirovine došle do sistemske cirkulacije.

Dakle, sastojci kozmetičkih proizvoda za kosu koji su, za razliku od proizvoda za negu kože, u mnogo kraćem kontaktnu sa kožom glave, ne mogu preko kože glave majke doći do bebe.

Nega trudnice – Da li sastojci kozmetičkih proizvoda za čišćenje i negu kose mogu prilikom njihove upotrebe u trudnoći doći do bebe (3)

Ostaje pitanje i da li sastojci mogu preko folikula dlake doći do bebe? Folikuli dlake praktično čine “rupe” u kožnoj barijeri, te mogu predstavljati mesto prodiranja pojedinih sastojaka u/kroz kožu, ali mogu predstavljati i potencijalni rezervoar sastojaka proizvoda nanesenih na kožu. Iz tog razloga se mogućnost folikularne penetracije uvek mora uzeti u obzir.

Međutim, svakako da postoje ograničavajući faktori, odnosno, ne može sve što se nanese, u ovom slučaju na kožu glave, proći folikularnim putem u dublje slojeve kože i ići čak do sistemske cirkulacije. Faktori koji utiču na mogućnost prodiranja jesu veličina (sastojci bi trebalo da budu nanometarskih veličina da bi mogli proći dublje u folikul dlake), struktura, lipofilnost/hidrofilnost itd. Takođe, ukoliko bi sastojci i mogli da prođu dublje u folikul dlake, to ne znači da mogu da dođu do sistemske cirkulacije, a kamoli u koncentraciji koja bi mogla negativno da utiče na majku ili bebu.

Share.

About Author

Comments are closed.