Da li su svi proizvodi za kosu bezbedni za trudnicu?

Proizvodi za kosu koji se mogu naći na tržištu i da li je bezbedno da ih koriste trudnice

Kozmetički proizvodi za kosu su brojni a da li su svi bezbedni za trudnicu?

Proizvodi za kosu: proizvodi za pranje kose (šamponi), za naknadnu negu kose (kondicioneri, maske i pakovanja, serumi i ulja za kosu), zatim proizvodi za oblikovanje i održavanje frizure (lakovi za kosu, pene, gelovi, krem-gelovi itd.) i proizvodi za hemijski tretman kose, odnosno proizvodi za bojenje i beljenje kose, trajno kovrdžanje i ispravljanje kose.

Kakve sastojke treba da ima proizvod za kosu da bi bio bezbedan za trudnicu?

Da bi se kozmetički proizvod smatrao proizvodom koji nije bezbedan za korišćenje u trudnoći, njegovi sastojci bi trebalo da budu štetni za bebu i ti “štetni“ sastojci bi trebalo da imaju mogućnost da preko majke dođu do bebe. Pre nego što proizvod dođe na tržište, mora ispuniti niz zahteva koje postavljaju aktuelni zakonski propisi i koji su obavezujući za proizvođače kozmetičkih proizvoda.

Jedan od najvažnijih zahteva je svakako bezbednost kozmetičkih proizvoda. Bezbednost proizvoda i svih sirovina koje ulaze u njegov sastav mora biti potvrđena i dokazana.U aktuelnom zakonskom propisu Evropske unije (Uredba EU 1223 o kozmetičkim proizvodima), postoje jasne liste dozvoljenih sastojaka kozmetičkih proizvoda, zatim lista sastojaka koji se ne smeju naći u sastavu kozmetičkih proizvoda, i lista sastojaka koji se pod određenim okolnostima mogu naći u sastavu kozmetičkih proizvoda (uz informaciju o maksimalnim dozvoljenim koncentracijama).

Proizvodi za kosu koji se mogu naći na tržištu i da li je bezbedno da ih koriste trudnice (1)

Pište na deklaraciji

Svaka sirovina prolazi niz ispitivanja vezanih za bezbednost u uslovima normalnog korišćenja (uzima se u obzir koncentracija i površina tela sa kojom dolazi u kontakt, učestalost korišćenja, mogućnost prodiranja kroz kožu, kontakt sa sluzokožom, itd.) i ispitivanje toksičnosti, što isključuje mogućnost da se sastojci koji bi potencijalno bili štetni za bebu (kancerogeni, mutageni i sastojci toksični po reprodukciju – tzv. CMR supstance) uopšte nađu u sastavu kozmetičkih proizvoda. Takođe, važno je reći da su sve odobrene kozmetičke sirovine u svakom trenutku “pod lupom” multidisciplinarnih timova stručnjaka koji kontinuirano prate i na osnovu relevantnih podataka ponovo procenjuju bezbednost svake sirovine.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Doktor kozmetologije Predaje na Visokoj školi zdravstvenih radnika. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti tokom trudnoće i dojenja.
Preporučujemo vam...