Da li su svi proizvodi za kosu bezbedni za trudnicu?

0

Kozmetički proizvodi za kosu su brojni a da li su svi bezbedni za trudnicu?

Proizvodi za kosu: proizvodi za pranje kose (šamponi), za naknadnu negu kose (kondicioneri, maske i pakovanja, serumi i ulja za kosu), zatim proizvodi za oblikovanje i održavanje frizure (lakovi za kosu, pene, gelovi, krem-gelovi itd.) i proizvodi za hemijski tretman kose, odnosno proizvodi za bojenje i beljenje kose, trajno kovrdžanje i ispravljanje kose.

Kakve sastojke treba da ima proizvod za kosu da bi bio bezbedan za trudnicu?

Da bi se kozmetički proizvod smatrao proizvodom koji nije bezbedan za korišćenje u trudnoći, njegovi sastojci bi trebalo da budu štetni za bebu i ti “štetni“ sastojci bi trebalo da imaju mogućnost da preko majke dođu do bebe. Pre nego što proizvod dođe na tržište, mora ispuniti niz zahteva koje postavljaju aktuelni zakonski propisi i koji su obavezujući za proizvođače kozmetičkih proizvoda.

Jedan od najvažnijih zahteva je svakako bezbednost kozmetičkih proizvoda. Bezbednost proizvoda i svih sirovina koje ulaze u njegov sastav mora biti potvrđena i dokazana. U aktuelnom zakonskom propisu Evropske unije (Uredba EU 1223 o kozmetičkim proizvodima), postoje jasne liste dozvoljenih sastojaka kozmetičkih proizvoda, zatim lista sastojaka koji se ne smeju naći u sastavu kozmetičkih proizvoda, i lista sastojaka koji se pod određenim okolnostima mogu naći u sastavu kozmetičkih proizvoda (uz informaciju o maksimalnim dozvoljenim koncentracijama).

Proizvodi za kosu koji se mogu naći na tržištu i da li je bezbedno da ih koriste trudnice (1)

Pište na deklaraciji

Svaka sirovina prolazi niz ispitivanja vezanih za bezbednost u uslovima normalnog korišćenja (uzima se u obzir koncentracija i površina tela sa kojom dolazi u kontakt, učestalost korišćenja, mogućnost prodiranja kroz kožu, kontakt sa sluzokožom, itd.) i ispitivanje toksičnosti, što isključuje mogućnost da se sastojci koji bi potencijalno bili štetni za bebu (kancerogeni, mutageni i sastojci toksični po reprodukciju – tzv. CMR supstance) uopšte nađu u sastavu kozmetičkih proizvoda. Takođe, važno je reći da su sve odobrene kozmetičke sirovine u svakom trenutku “pod lupom” multidisciplinarnih timova stručnjaka koji kontinuirano prate i na osnovu relevantnih podataka ponovo procenjuju bezbednost svake sirovine.

Share.

About Author

Comments are closed.