Da li su svi proizvodi za kosu bezbedni za trudnicu?

proizvodi za kosu bezbedni za trudnicu

Sadržaj

Kozmetički proizvodi za kosu su brojni a da li su svi  proizvodi za kosu bezbedni za trudnicu?

Koji su proizvodi za kosu bezbedni za trudnicu?

Proizvodi za kosusu:  proizvodi za pranje kose (šamponi za kosu), za naknadnu negu kose (kondicioneri, maske i pakovanja, serumi i ulja za kosu), zatim proizvodi za oblikovanje i održavanje frizure (lakovi za kosu, pene, gelovi, krem-gelovi itd.) i proizvodi za hemijski tretman kose, odnosno proizvodi za bojenje i beljenje kose, trajno kovrdžanje i ispravljanje kose.

proizvodi za kosu bezbedni za trudnicu

Kakve sastojke treba da ima proizvod za kosu da bi bio bezbedan za trudnicu?

Da bi se kozmetički proizvod smatrao proizvodom koji nije bezbedan za korišćenje u trudnoći, njegovi sastojci bi trebalo da budu štetni za bebu i ti “štetni“ sastojci bi trebalo da imaju mogućnost da preko majke dođu do bebe. Pre nego što proizvod dođe na tržište, mora ispuniti niz zahteva koje postavljaju aktuelni zakonski propisi i koji su obavezujući za proizvođače kozmetičkih proizvoda.

Jedan od najvažnijih zahteva je svakako bezbednost kozmetičkih proizvoda. Bezbednost proizvoda i svih sirovina koje ulaze u njegov sastav mora biti potvrđena i dokazana. U aktuelnom zakonskom propisu Evropske unije (Uredba EU 1223 o kozmetičkim proizvodima), postoje jasne liste dozvoljenih sastojaka kozmetičkih proizvoda, zatim lista sastojaka koji se ne smeju naći u sastavu kozmetičkih proizvoda, i lista sastojaka koji se pod određenim okolnostima mogu naći u sastavu kozmetičkih proizvoda (uz informaciju o maksimalnim dozvoljenim koncentracijama).

Prirodna i dermokozmetička sredstva za pranje i negu kose

Sertifikati potvrđuju da li proizvodi podležu pravilima koja važe za prirodnu kozmetiku.  Prirodna kozmetike obogaćena je biljnim ekstraktima, bez parabena i mineralnih ulja, dok dermokozmetika koristi najnovije tehnologije i kozmetičke trendove, ali u službi zdravlja.

Iako se prirodna kozmetika često deklariše kao potpuno bezopasna, u nekim slučajevima sastojci biljnih ekstrakata mogu biti alergeni. U periodu trudnoće i laktacije, svakako izbegavajte: preparata koji sadrže etarska ulja ruzmarina i eukaliptusa, nane, cimeta, jasmina, kedra, crnog bibera, majčine dušice, jer ova ulja mogu izazvati krvarenje u trudnoći. Međutim, i sve one sastojke na koje ste eventualno alergični.

Sa druge strane, dermokozmetički proizvodi prolaze strožu kontrolu efikasnosti i bezbednosti, pri čemu se ne izbegava upotreba sintetskih i inovativnih sastojaka. Da bi proizvod mogao da se klasifikuje u kategoriju dermokozmetike, treba da sadrži bar jednu aktivnu supstancu koja ulazi u površinski sloj kože i na taj način ciljano pokreće biohemijske mehanizme delovanja na ljudskoj koži. Ova kozmetika rešava probleme osetljive, netolerantne i alergijama sklone kože i može se koristiti bez posebnih ograničenja.

Sve je više sredstva za pranje kose bez sulfata, parabena i drugih često pratećih i agresivnih hemijskih jedinjenja prisutnih u šamponima za kosu. Kao zamena sulfata u šamponima dobrodošli su saponini (prirodne supstance – deterdženti,  koje se nalaze u biljkama). Pogodni su za osetljivu kožu, manje su iritantni. Ekstrakti biljaka koje sadrže puno saponina se koriste kao antioksidansi i regenerativne supstance. One imaju i antimikrobno delovanje. Šamponi za kosu koji sadrže pantenol, cink i aminokiselinu glicin, su dobrodošli u osnaživanju i oživljavanju folikule.

proizvodi za kosu bezbedni za trudnicu

 

Pište na deklaraciji

Svaka sirovina prolazi niz ispitivanja vezanih za bezbednost u uslovima normalnog korišćenja (uzima se u obzir koncentracija i površina tela sa kojom dolazi u kontakt, učestalost korišćenja, mogućnost prodiranja kroz kožu, kontakt sa sluzokožom, itd.) i ispitivanje toksičnosti, što isključuje mogućnost da se sastojci koji bi potencijalno bili štetni za bebu (kancerogeni, mutageni i sastojci toksični po reprodukciju – tzv. CMR supstance) uopšte nađu u sastavu kozmetičkih proizvoda. Takođe, važno je reći da su sve odobrene kozmetičke sirovine u svakom trenutku “pod lupom” multidisciplinarnih timova stručnjaka koji kontinuirano prate i na osnovu relevantnih podataka ponovo procenjuju bezbednost svake sirovine.

Alergije

Da li su alergije na pojedine sastojke kozmetičkih sredstava za pranje i negu kose u trudnoći češće? Da, alergije su češće u trudnoći kod osoba sklonim alergijskim reakcijama, jer je koža prokrvljenija i alergeni se lakše resorbuju, kao i toksične supstance.

avatar
Predaje na VMŠ. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti u toku trudnoće i dojenja.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Koja krema za sunčanje u trudnoći predstavlja opasnost?

Preporučujemo vam...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...

Krema za sunčanje u trudnoći sa oksibenzonom može uticati na zdravlјe novorođenčeta, prema novoj studiji. Žene koje pokušavaju da zatrudne treba da razmisle o izbegavanju ovog proizvoda, zajedno sa onima...