Proizvodi za oblikovanje frizure u trudnoći i dok dojite

Proizvodi za oblikovanje frizure u trudnoći

Sadržaj

Proizvodi za oblikovanje frizure u trudnoći i dok dojite (lakovi za kosu, pene, gelovi, krem-gelovi itd.) treba da učvrste frizuru i omoguće što duže trajanje frizure.

Da li su bezbedni proizvodi za oblikovanje frizure u trudnoći i dok dojite?

Ovi proizvodi se ne nanose na kožu glave, već isključivo na kosu i imaju uticaj na kutikulu (površinski sloj kose), te se isključuje mogućnost prolazaka sastojaka proizvoda u/kroz zdravu kožu glave ili folikul dlake i mogu se smatrati bezbednim za korišćenje u toku trudnoće i perioda dojenja.

Proizvodi za oblikovanje frizure u trudnoći

Šta je bolji izbor – lak za kosu ili pena/gel…?

S druge strane, raspršivanjem proizvod može doći u kontakt i sa kožom glave i sa kožom lica, pa prednost treba dati gelovima, penama i krem-gelovima. I proizvodi za oblikovanje i učvršćivanje frizure imaju miris, tako da se i u njihovom sastavu mogu naći potencijalni alergeni. Nelagodonost koju bi trudnica, koja inače nije sklona iritativnim i alergijskim manifestacijama na koži, mogla da oseti primenom ovih proizvoda u prvom trimestru trudnoće jeste mučnina koju može izazvati miris ovih proizvoda.

Preosetljivost se uvek može pojaviti?

Treba reći da se tokom trudnoće (koja se ne naziva bez razloga “drugo stanje”) može desiti da osoba koja pre trudnoće nije imala nikakve probleme prilikom upotrebe kozmetičkih proizvoda, “odreaguje” na neki. U tom slučaju neophodno je savet potražiti kod dermatologa. U organizmu se u slučaju alergije, odvija proces gde imuni sistem detektuje uljeza (alergen) kao potencijalnu opasnost i aktivira različite mehanizme kako bi se oslobodio izazivača problema. Izazivači alergija su alergeni. Putevi ulaska alergena u organizam u ovom slučaju su koža i disajni organi.  Svetlo crvena koža, peckanje, svrab, perutanje kože glave, suvoća kože i kose i opadanje kose su znaci da proizvod sadrži sastojak na koji ste alergični. Pri češćem korišćenju tog proizvoda alarmiramo organizam i nanosimo mu štetu. Kontaknti dermatitis (alergije koje nastaju usled kontakta kože sa alergenima) javlja se usled ponovljenog kontakta kože sa uzročnikom alergije. Alergija na određeni sastojak proizvoda može se dogoditi iznenada iako ste ranije koristili isti taj proizvod i to bez problema sa alergijom. Čim primetite promene, prestanite sa korišćenjem tog proizvoda.

Da li su ova sredstva preporučena u periodu posle porođaja?

Proizvodi za stilizovanje kose mogu se koristiti i nakon porođaja, u toku dojenja. Međutim, treba imati u vidu da nakon porođaja dolazi do pojačanog opadanja kose, što zahteva i nežnije rukovanje kosom prilikom stilizovanja. Takođe, treba imati u vidu da nepravilna upotreba ovih proizvoda (npr. češljanje i četkanje kose na kojoj je proizvod za stilizovanje) može dovesti do mehaničkog oštećenja strukture dlake, ali i do opadanja kose (usled čupanja).

Proizvodi za oblikovanje frizure u trudnoći

Kosu je moguće oštetiti mehanički (nepravilno češljanje i četkanje, naročito mokre kose, feniranje, nepravilna nega i nepravilno stilizovanje kose) i hemijski (bojenje, beljenje, trajno kovrdžanje ili ispravljanje kose).

Alergije na pojedine sastojke za negu kose su češće u trudnoći

Prirodna i dermokozmetička sredstva za pranje i negu kose

Sertifikati potvrđuju da li proizvodi podležu pravilima koja važe za prirodnu kozmetiku.  Prirodna kozmetike obogaćena je biljnim ekstraktima, bez parabena i mineralnih ulja, dok dermokozmetika koristi najnovije tehnologije i kozmetičke trendove, ali u službi zdravlja.

Iako se prirodna kozmetika često deklariše kao potpuno bezopasna, u nekim slučajevima sastojci biljnih ekstrakata mogu biti alergeni. U periodu trudnoće i laktacije, svakako izbegavajte: preparata koji sadrže etarska ulja ruzmarina i eukaliptusa, nane, cimeta, jasmina, kedra, crnog bibera, majčine dušice, jer ova ulja mogu izazvati krvarenje u trudnoći. Međutim, i sve one sastojke na koje ste eventualno alergični.

Sa druge strane, dermokozmetički proizvodi prolaze strožu kontrolu efikasnosti i bezbednosti, pri čemu se ne izbegava upotreba sintetskih i inovativnih sastojaka. Da bi proizvod mogao da se klasifikuje u kategoriju dermokozmetike, treba da sadrži bar jednu aktivnu supstancu koja ulazi u površinski sloj kože i na taj način ciljano pokreće biohemijske mehanizme delovanja na ljudskoj koži. Ova kozmetika rešava probleme osetljive, netolerantne i alergijama sklone kože i može se koristiti bez posebnih ograničenja.

avatar
Predaje na VMŠ. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti u toku trudnoće i dojenja.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...