Proizvodi za oblikovanje i zadržavanje frizure (lakovi za kosu, pene, gelovi, krem-gelovi itd.) – Trudnoća i period dojenja

0

Proizvodi za oblikovanje i zadržavanje frizure (lakovi za kosu, pene, gelovi, krem-gelovi itd.) treba da učvrste frizuru i omoguće što duže trajanje frizure. Ovi proizvodi se ne nanose na kožu glave, već isključivo na kosu i imaju uticaj na kutikulu (površinski sloj kose), te se isključuje mogućnost prolazaka sastojaka proizvoda u/kroz zdravu kožu glave ili folikul dlake i mogu se smatrati bezbednim za korišćenje u toku trudnoće i perioda dojenja.

Šta je bolji izbor?

S druge strane, raspršivanjem proizvod može doći u kontakt i sa kožom glave i sa kožom lica, pa prednost treba dati gelovima, penama i krem-gelovima. I proizvodi za oblikovanje i učvršćivanje frizure imaju miris, tako da se i u njihovom sastavu mogu naći potencijalni alergeni. Nelagodonost koju bi trudnica, koja inače nije sklona iritativnim i alergijskim manifestacijama na koži, mogla da oseti primenom ovih proizvoda u prvom trimestru trudnoće jeste mučnina koju može izazvati miris ovih proizvoda.

Proizvodi za oblikovanje i zadržavanje frizure (2)

Treba reći da se tokom trudnoće (koja se ne naziva bez razloga “drugo stanje”) može desiti da osoba koja pre trudnoće nije imala nikakve probleme prilikom upotrebe kozmetičkih proizvoda, “odreaguje” na neki. U tom slučaju neophodno je savet potražiti kod dermatologa.

Proizvodi za stilizovanje kose mogu se koristiti i nakon porođaja, u toku dojenja. Međutim, treba imati u vidu da nakon porođaja dolazi do pojačanog opadanja kose, što zahteva i nežnije rukovanje kosom prilikom stilizovanja. Takođe, treba imati u vidu da nepravilna upotreba ovih proizvoda (npr. češljanje i četkanje kose na kojoj je proizvod za stilizovanje) može dovesti do mehaničkog oštećenja strukture dlake, ali i do opadanja kose (usled čupanja).

Share.

About Author

Comments are closed.