Sredstva za Oblikovanje Kose u Trudnoći i Periodu Dojenja

Proizvodi za oblikovanje i zadržavanje frizure , trudnoća i period dojenja

Proizvodi za oblikovanje i zadržavanje frizure (lakovi za kosu, pene, gelovi, krem-gelovi itd.) treba da učvrste frizuru i omoguće što duže trajanje frizure.

Ovi proizvodi se ne nanose na kožu glave, već isključivo na kosu i imaju uticaj na kutikulu (površinski sloj kose), te se isključuje mogućnost prolazaka sastojaka proizvoda u/kroz zdravu kožu glave ili folikul dlake i mogu se smatrati bezbednim za korišćenje u toku trudnoće i perioda dojenja.

Šta je bolji izbor – lak za kosu ili pena/gel…?

S druge strane, raspršivanjem proizvod može doći u kontakt i sa kožom glave i sa kožom lica, pa prednost treba dati gelovima, penama i krem-gelovima. I proizvodi za oblikovanje i učvršćivanje frizure imaju miris, tako da se i u njihovom sastavu mogu naći potencijalni alergeni. Nelagodonost koju bi trudnica, koja inače nije sklona iritativnim i alergijskim manifestacijama na koži, mogla da oseti primenom ovih proizvoda u prvom trimestru trudnoće jeste mučnina koju može izazvati miris ovih proizvoda.

Proizvodi za oblikovanje i zadržavanje frizure (2)

Preosetljivost se uvek može pojaviti?

Treba reći da se tokom trudnoće (koja se ne naziva bez razloga “drugo stanje”) može desiti da osoba koja pre trudnoće nije imala nikakve probleme prilikom upotrebe kozmetičkih proizvoda, “odreaguje” na neki. U tom slučaju neophodno je savet potražiti kod dermatologa.

Da li su ova sredstva preporučena u periodu posle porođaja?

Proizvodi za stilizovanje kose mogu se koristiti i nakon porođaja, u toku dojenja. Međutim, treba imati u vidu da nakon porođaja dolazi do pojačanog opadanja kose, što zahteva i nežnije rukovanje kosom prilikom stilizovanja. Takođe, treba imati u vidu da nepravilna upotreba ovih proizvoda (npr. češljanje i četkanje kose na kojoj je proizvod za stilizovanje) može dovesti do mehaničkog oštećenja strukture dlake, ali i do opadanja kose (usled čupanja).

Kosu je moguće oštetiti mehanički (nepravilno češljanje i četkanje, naročito mokre kose, feniranje, nepravilna nega i nepravilno stilizovanje kose) i hemijski (bojenje, beljenje, trajno kovrdžanje ili ispravljanje kose).

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Doktor kozmetologije Predaje na Visokoj školi zdravstvenih radnika. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti tokom trudnoće i dojenja.
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - EvaQu
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Otikon
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme, tema o kojoj sam promišljala sa svojim klijentima i bliskim  prijateljima, jedno novo iskustvo za sve nas.Trudnica u vreme epidemije koroneMnogo je tekstova na Internetu o trudnoći u vreme epidemije korona virusom. Uglavnom su to medicinski tekstovi, sa savetima i uputstvima šta…
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci, koji vam predlažemo, olakšaće vam izbor namirnica za bebu.Recepti za bebu i sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseciBeba sa 8 meseci  jede većinu namirnica iz naše ishrane, uživa u  ukusima gnječene hrane, a neke bebe već volele i mekane komadiće koje mogu…