Farbanje kose i minival u trudnoći da ili ne?

Farbanje kose i Minival u Trudnoći

Farbanje kose i minival u trudnoći, da ili ne?  Da li se u trudnoći mogu koristiti sredstva za farbanje kose, minival, keratin tretman, pramenove…?

 Farbanje kose u trudnoći da ili ne?

Iako nema dokaza o negativnom uticaju proizvoda za hemijski tretman kose na trudnoću i bebu, stručnjaci se slažu u jednom – ne treba ih koristiti u prvom trimestru trudnoće.

Farbanje kose i Minival u Trudnoći

Minival ostaviti za drugi period života?

Kovrdžanje kose (minival) i ispravljanje kose (popularni keratin tretman) treba ostaviti za period nakon trudnoće i perioda dojenja. Ukoliko baš postoji potreba za farbanjem kose, treba izbegavati prvi trimestar. U svakom slučaju bolje je posvetleti kosu (pramenovi uz foliju), jer tada nema direktnog kontakta proizvoda sa kožom glave.

Pramenovi uz foliju su bolji izbor od farbanja kose!

Pojedini stručnjaci preporučuju farbe bez amonijaka za farbanje kose u trudnoći (na kutiji proizvoda piše ammonia-free proizvodi), međutim treba imati u vidu da te farbe umesto amonijaka sadrže samo nego drugo jedinjenje koje obavlja “posao” amonijaka, dok su peroksidi i sintetske boje (oko kojih se i vodi polemika) i dalje tu. Čak i u pojedine poizvode koji se reklamiraju kao prirodne boje za kosu može “zalutati” neka sintetska boja.

Farbanje kose i Minival u Trudnoći

Ako se odlučite na farbanje kose u trudnoći

Ako ste se ipak odlučili da se farbate u trudnoći, nemojte to činiti u prvom trimestru kada se formira fetus. Koristite boje koje sadrže manje peroksida i amonijaka ili ih uopšte ne sadrže. I ponavljamo, pramenovi na foliju nose manji rizik da hemikalije dopru kroz vašu kožu, možda se opredelite da ih probate?

Ne zaboravite opšti savet za zdravu kosu

Kad god je to moguće, preporučuje se prirodno sušenje kose bez upotrebe fena, presa ili figara. Takođe, poželjno je izbegavati proizvode za oblikovanje i učvršćivanje frizure. Koristite maske za kosu kada god za to imate priliku, bilo da su kupovne ili „iz vaše kuhinje“. Hranite se zdravo i unosite sve potrebne nutrijente – i to će se odraziti na sjaj i kvalitet vaše kose!

Doktor kozmetologije Predaje na Visokoj školi zdravstvenih radnika. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti tokom trudnoće i dojenja.
Preporučujemo vam...
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i Amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece su sve zastupljenije žitarice. Dobro je držati se tradicije, ali treba biti otvoren i za nove, zdrave i korisne namirnice u ishrani beba, dece i odraslih. Evo i zašto.Kinoa i amarant sve češće na trpeziU budućnosti možemo očekivati da se ove biljke…
Beba u 9. mesecu - Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu – Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu sve više ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca.Rast – Beba u 9. MesecuU trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija…
Beba u 8. mesecu
Beba u 8. mesecu, kako podstaći razvoj?
Beba u 8. mesecu postaje izuzetno vezana za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog.Beba u 8. mesecu – RastRast bebe je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Rast…