Treći lunarni mesec trudnoće, 9., 10. 11. i 12. nedelja trudnoće

Treći lunarni mesec trudnoće

Sadržaj

Treći lunarni mesec trudnoće, i kako teku promene u telu trudnice, koje veličine je embrion i kako se razvija? Treći lunarni mesec trudnoćeje  9., 10. 11. i 12. nedelja vaše trudnoće.

Da napomenemo da trudnoća traje 280 dana, odnosno 10 lunarnih meseci, odnosno 40 nedelja. I da se započinjanje trudnoće računa od sedmog dana nakon prvog dana poslednje mestruacije.

Treći lunarni mesec trudnoće i završetak najosetljivijeg perioda?

Zajedno sa prvim, a pogotovo drugim, ovaj mesec završava period najosetljivijeg embrionalnog razvoja, tj perioda u kojem se formiraju najvažniji organi ploda i veoma je važno da se do kraja trećeg meseca izbegava dejstvo štetnih agenasa.

Treći lunarni mesec trudnoće

9. NEDELJA TRUDNOĆE PROČITAJTE OVDE

10. NEDELJA TRUDNOĆE PROČITAJTE OVDE

Kako se razvija plod?

Na kraju ovog meseca je odnos veličine glave i tela 1:1. Na UZ-u se jasno vide ruke i noge ploda.  Počinje formiranje kostiju i hrskavice ploda, razvijaju se nokti na rukama i nogama. Plod dostiže dužinu do 65 mm i težinu do 18 grama. Od kraja ovog meseca plod se naziva fetus. I ovaj mesec je često praćen mučninom (često jutarnjom mučninom),i povraćenjem trudnice i isto važi kao i za prethodni mesec.

Treći lunarni mesec trudnoće

11. NEDELJA TRUDNOĆE PROČITAJTE OVDE

12. NEDELJA TRUDNOĆE PROČITAJTE OVDE

Kako da smanjite mučninu?

  • Đumbir u bilo kom obliku može da vam prija: da li je to čaj, ili ćete ga narendati svežeg…  Pored toga što umiruje želudac i smanjuje mučninu jer sadrži etarska ulja koja ublažavaju nagon za povraćanjem, đumbir je odličan za imunitet.
  • Stari lek protiv trudničkih mučnina je upravo vitamin B6. On se nalazi u brojnim suplementima za trudnice, a ukoliko su vaše mučnine učestale, porazgovarajte sa lekarom o primeni ovog vitamina.
  • Dobro je (ukoliko planirate trudnoću) započeti sa trudničkom suplementacijom oko mesec dana pre začeća, a ako niste do sada, počnite uz savet lekara!
  • Poželjno je da suplement za koji se odlučite, pored pažljivo odabranih vitamina, minerala i oligoelemenata koji doprinose pravilnom rastu i razvoju ploda, sadrži i đumbir koji u kombinaciji sa vitaminom B6 može da ublaži i eliminiše neprijatne simptome mučnine.
  • Lekari kažu da jedan od razloga trudničkih mučnina može biti i varijacija šećera. Proteinski obroci držaće vaš šećer u ravnoteži. Koliko god možete, iz hrane izbacite industrijske slatkiše, gazirana i slatka pića i suviše začinjenu hranu koja će vam iziritirati želudac.
  • Ohlađena hrana kao i hrana na sobnoj temperaturi neće emitovati toliko snažne mirise koliko zagrejana ili topla. Ukoliko ste pušač, ostavite cigarete i trudite se da ne boravite dugo u prostorijama u kojima se puši.

Treći lunarni mesec trudnoće

  • Ukoliko ste nekoliko puta tokom dana već povratili, bilo bi dobro da vodom ili hladnim čajem nadoknadite vodu i elektrolite. Uzmite supicu iz kesice, mlaku, i probajte sa blagom limunadom ili čajem od đumbira , postepeno, na kašičicu, ili gutljaj po gutljaj.
  • Proteinski obrok poput kuvanog jaja ili parčeta piletine pre spavanja sprečiće pad šećera tokom noći i jutarnje mučnine. Ujutru gricnite parče integralnog tosta ili popijte malo vode sa limunom. Ovaj trik pomaže mnogim trudnicama.

Pregledi trudnice u poslednjoj nedelji 3. lunarnog meseca

Sada možete uraditi double test. Osetljivost testa je oko 80%, ako je test dobar budite mirni i spokojni. U slučaju da test pokaže da postoji mogućnost da sa plodom nešto nije dobro, mora se raditi dopunska dijagnostika. Može biti da je sve u redu. Test kad nije dobar ne znači da sigurno sa plodom nešto nije u redu.

Treći lunarni mesec trudnoće

Kako se radi double test?

Kod double testa se rade tri parametra, dva iz krvi, i jedan sa UZ pregleda. Na UZ pregledu se meri vratni nabor (NT-nuhalna translucenca). Na osnovu tri parametra se izračunava verovatnoća (rizik) od najčešćih hromozomskih anomalija. Tumačenje double testa prepustite lekaru, nemojte da uporedjujete rezultate sa rezultatima na prethodnim trudnoćama. Nikada neće biti slični, jer Vi nemate iste godine života (i to se gleda). Rezultati testa su gotovi za 2-3 dana. U slučaju loših rezultata posavetujte se sa Vašim ginekologom šta od testova da uradite. To  zavisi od Vaših godina života, da li ste za invazivnu ili neinvazivnu dijagnostiku, i mogućnosti.

Ako je test dobar nastavite praćenje trudnoće kako Vaš ginekolog kaže. Uživajte u trudnoći.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...