Treći lunarni mesec trudnoće i 8 načina da smanjite mučninu

Treći lunarni mesec trudnoće i 8 načina da smanjite mučninu

Treći lunarni mesec trudnoće, i kako teku promene u telu trudnice, koje veličine je embrion i kako se razvija? Da napomenemo da trudnoćatraje 280 dana, odnosno 10 lunarnih meseci, odnosno 40 nedelja i da se započinjanje trudnoće računa od sedmog dana nakon prvog dana poslednje mestruacije.

Treći lunarni mesec trudnoće i završetak najosetljivijeg perioda?

Zajedno sa prvim, a pogotovo drugim, ovaj mesec završava period najosetljivijeg embrionalnog razvoja, tj perioda u kojem se formiraju najvažniji organi ploda i veoma je važno da se do kraja trećeg meseca izbegava dejstvo štetnih agenasa.

Treci lunarni mesec trudnoce i 8 nacina da smanjite mucninu 2

Kako se razvija plod?

Na kraju ovog meseca je odnos veličine glave i tela 1:1. Na UZ-u se jasno vide ruke i noge ploda.  Počinje formiranje kostiju i hrskavice ploda, razvijaju se nokti na rukama i nogama. Plod dostiže dužinu do 65 mm i težinu do 18 grama. Od kraja ovog meseca plod se naziva fetus. I ovaj mesec je često praćen mučninom (često jutarnjom mučninom),i povraćenjem trudnice i isto važi kao i za prethodni mesec.

Treci lunarni mesec trudnoce i 8 nacina da smanjite mucninu (1)

Kako da smanjite mučninu?

  • Đumbir u bilo kom obliku može da vam prija: da li je to čaj, ili ćete ga narendati svežeg…  Pored toga što umiruje želudac i smanjuje mučninu jer sadrži etarska ulja koja ublažavaju nagon za povraćanjem, đumbir je odličan za imunitet.
  • Stari lek protiv trudničkih mučnina je upravo vitamin B6. On se nalazi u brojnim suplementima za trudnice, a ukoliko su vaše mučnine učestale, porazgovarajte sa lekarom o primeni ovog vitamina.
  • Dobro je (ukoliko planirate trudnoću) započeti sa trudničkom suplementacijom oko mesec dana pre začeća, a ako niste do sada, počnite uz savet lekara!
  • Poželjno je da suplement za koji se odlučite, pored pažljivo odabranih vitamina, minerala i oligoelemenata koji doprinose pravilnom rastu i razvoju ploda, sadrži i đumbir koji u kombinaciji sa vitaminom B6 može da ublaži i eliminiše neprijatne simptome mučnine.
  • Lekari kažu da jedan od razloga trudničkih mučnina može biti i varijacija šećera. Proteinski obroci držaće vaš šećer u ravnoteži. Koliko god možete, iz hrane izbacite industrijske slatkiše, gazirana i slatka pića i suviše začinjenu hranu koja će vam iziritirati želudac.
  • Ohlađena hrana kao i hrana na sobnoj temperaturi neće emitovati toliko snažne mirise koliko zagrejana ili topla. Ukoliko ste pušač, ostavite cigarete i trudite se da ne boravite dugo u prostorijama u kojima se puši.

Treci lunarni mesec trudnoce i 8 nacina da smanjite mucninu

  • Ukoliko ste nekoliko puta tokom dana već povratili, bilo bi dobro da vodom ili hladnim čajem nadoknadite vodu i elektrolite. Uzmite supicu iz kesice, mlaku, i probajte sa blagom limunadom ili čajem od đumbira , postepeno, na kašičicu, ili gutljaj po gutljaj.
  • Proteinski obrok poput kuvanog jaja ili parčeta piletine pre spavanja sprečiće pad šećera tokom noći i jutarnje mučnine. Ujutru gricnite parče integralnog tosta ili popijte malo vode sa limunom. Ovaj trik pomaže mnogim trudnicama.
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
zimnica za bebe i decu
Kako se priprema zimnica za bebe i decu i 3 recepta
Zimnica za bebe i decu? Da, veliki broj mama se odlučuje da za svoje mališane pripremi zimnicu od domaćih proizvoda. Mame se trude da nabave organske plodove i pripreme zimnicu na što zdraviji način.Zimnica za bebe i decuLeto i jesen su godišnja doba kada je raznovrsnost i dostupnost voća i…
Pravilno izbalansirana ishrana za decu
Pravilno izbalansirana ishrana za decu
Pravilno izbalansirana ishrana za decu doprineće optimalanom psihofizičkičkom razvoju. Često je to teško postići i šta može pomoći?Šta je pravilno izbalansirana ishrana za decu?Hranljive materije – nutrijenti koje unosimo ishranom imaju specifično metaboličko delovanje na naš organizam. U zavisnosti od količine koja nam je potrebna, delimo ih na mikronutrijente i…