9 Nedelja trudnoće – Trudnica se prilagodila novom stanju

9 Nedelja trudnoće (deveta nedelja trudnoće)

9 nedelja trudnoće je prva nedelja trećeg lunarnog meseca.

Kako se razvija fetus u devetoj nedelji trudnoće?

Fetus je veličine od 2-3cm, ima formirane ruke koje su lako savijene u laktovima i noge sa prstićima koji se lagano pomeraju. Iako trudnica još ne može da registruje pokrete bebe u stomaku, Na UZ-nom pregledu se mogu registrovati ovi pokreti. Pokreti su blagi i povremeni, fetus je mali i to se mora imati u vidu. Glava fetusa se polako ispravlja i deluje nesrazmerno velika u odnosu na telo. Na glavi se vide oči prekrivene očnim kapcima, nos, usta i ušne školjke. Srce podeljeno na četiri komore se jasno vidi UZ pregledom i registruju srčani otkucaji. Formirani su pankreas, jetra i žučni putevi. Mišići i nervne ćelije nastavljaju da se razvijaju i preuzimaju funkciju. To rezultira finim pokretima fetusa. Sada počinje posteljica da preuzima svoju funkciju ishrane ploda. Ona je povezana sa fetusom pupčanom vrpcom, a takodje luči i brojne hormone koji imaju važnu ulogu u održavanju i očuvanju trudnoće.

9 Nedelja trudnoće (deveta nedelja trudnoće)
Trudnica može polako da počne da uživa u narednim mesecima i planira zajedno sa ocem deteta

Trudnica se prilagodila novom stanju

Uglavnom je nalet hormona i promena izazvanih trudnoćom već stabilizovan i trudnica se prilagodila novom, drugom stanju. Polako počinje stomak da otežava, još uvek se ne može reći da se značajno uvećao (rano je), ali trudnice osećaju rastezanje u njemu. Takodje, grudi rastu i otežavaju, što uslovljava da polako razmišljaju o promeni veličine brushaltera. Neke, mlade trudnice se odlučuju da ga skinu, lakše im je. Počinju bradavice na grudima da dobijaju tamniju boju, što će biti sve izraženije do kraja trudnoće. Mučnina je najčešće i dalje prisutna sve do kraja trećeg lunarnog meseca.  Takođe i promene raspoloženja, osećaj umora, učestalo mokrenje, i dr.

9 nedelja trudnoće  ishrana i suplementacija

Ishrana je prilagodjena potrebama trudnica u smislu češćih obroka, bez povećanja količne hrane. Takodje zavisi od specifičnih prohteva za odredjenom vrstom hrane. Stav je da trudnice u prva tri lunarna meseca ne treba da dobiju na kilaži. Kako bi fetusu bili optimalni uslovi za rast i razvoj, potrebno je uvesti suplemente za trudnice koji imaju i vitamine i makro i mikroelemente u optimalnim koncentracijama. Smatra se da svakodnevna ishrana nije dovoljno obogaćena viatminima i mineralima kao ranije i da je potrebno da se uzimaju suplementi.

trudnica može polako da počne da uživa u narednim mesecima i planira zajedno sa ocem deteta
Trudnica pažljivo bira sredstva za negu lica, tela i kose.

Specifična nega trudnice

Trudnica bira ona sredstva za negu tela, lica i kose koja su primerena njenom stanju. Treba na vreme krenuti sa upotrebom krema za telo u cilju prevencije pojave strija. Poželjna je upotreba kozmetičkih preparata koji se utrljavaju u kožu. Možemo ih naći u vidu krema, ulja, gelova. Bitno je da se redovno upotrebljavaju i da je koža dobro hidrirana. Regije koje se tretiraju su osim stomaka, i bokovi i grudi, ne treba zaboraviti i butine i nadlaktice. Zatim donji deo ledja, i zadnju stranu potkolenica gde se takodje neretko javljaju strije. Birajte preparate na prirodnoj osnovi bogate prirodnim uljima. Kao i one preparate koji sadrže nezasićene kiseline koji u sebi sadrže npr avokado.

Često možete čuti savet da u periodu trudnoće koristite farbe bez amonijaka . Takozvane „farbe za kosu za trudnice“ (na kutiji proizvoda piše ammonia-free proizvodi). Ali treba imati u vidu da te farbe umesto amonijaka sadrže samo nego drugo jedinjenje koje obavlja “posao” amonijaka. Dok su peroksidi i sintetske boje (oko kojih se i vodi polemika) i dalje tu. Zato pokušajte da izbegnete farbanje kose u periodu trudnoće. Kao neko rešenje nude se pramenovi. Bezbedniji su obzirom da se farba ne aplikuje direktno na koren kose. Pri tome, vodite računa da udišete štetna isparenja, koja nisu dobrodošla u ovom osetljivom periodu.

9 nedelja trudnoce
Važno je redovno ići na preglede kod izabranog ginekologa.

9. nedelja trudnoće, vreme brzo prolazi, sada uživajte u trudnoći

Kako brzo prolazi trudnoća, već se trudnica nalazi u trećem mesecu trudnoće. Dok je išla na pregled kod ginekologa, radila UZ i ostale analize da ustanovi trudnoću stiže i treći mesec. Sada je malo lakše, uradjene su prve analize, potvrdjena je trudnoća i sada trudnica može polako da počne da uživa. U svim narednim mesecima trudnoće. I planira zajedno sa ocem deteta šta će sve da uradi od analiza koje joj predloži ginekolog, gde će da vodi trudnoću, gde  će da se porodi.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…