9 Nedelja trudnoće – Trudnica se prilagodila novom stanju

9 Nedelja trudnoće

Sadržaj

9 nedelja trudnoće je prva nedelja trećeg lunarnog meseca. Nalet hormona i promena izazvanih trudnoćom je već stabilizovan i trudnica se prilagodila novom, drugom stanju. Vaša bebica izlazi iz embrione faze i postaje fetus, UZ pregledom se registruju srčani otkucaji.

Kako se razvija fetus u devetoj nedelji trudnoće?

Fetus je veličine od 2-3cm, ima formirane ruke koje su lako savijene u laktovima i noge sa prstićima koji se lagano pomeraju. Iako trudnica još ne može da registruje pokrete bebe u stomaku, Na UZ-nom pregledu se mogu registrovati ovi pokreti. Pokreti su blagi i povremeni, fetus je mali i to se mora imati u vidu. Glava fetusa se polako ispravlja i deluje nesrazmerno velika u odnosu na telo. Na glavi se vide oči prekrivene očnim kapcima, nos, usta i ušne školjke.

Registruju se srčani otkucaji fetusa

Srce podeljeno na četiri komore se jasno vidi UZ pregledom i registruju srčani otkucaji. Formirani su organi pankreas, jetra i žučni putevi. Mišići i nervne ćelije nastavljaju da se razvijaju i preuzimaju funkciju. To rezultira finim pokretima fetusa. Sada počinje posteljica da preuzima svoju funkciju ishrane ploda. Ona je povezana sa fetusom pupčanom vrpcom, a takodje luči i brojne hormone koji imaju važnu ulogu u održavanju i očuvanju trudnoće.

9 Nedelja trudnoće
Trudnica može polako da počne da uživa u narednim mesecima i planira zajedno sa ocem deteta.

Trudnica se prilagodila novom stanju ali se javljaju nove promene i senzacije

Uglavnom je nalet hormona i promena izazvanih trudnoćom već stabilizovan i trudnica se prilagodila novom, drugom stanju. Polako počinje stomak da otežava, još uvek se ne može reći da se značajno uvećao (rano je), ali trudnice osećaju rastezanje u njemu. Takodje, grudi rastu i otežavaju, što uslovljava da polako razmišljaju o promeni veličine brushaltera. Neke, mlade trudnice se odlučuju da ga skinu, lakše im je. Počinju bradavice na grudima da dobijaju tamniju boju, što će biti sve izraženije do kraja trudnoće. Mučnina je najčešće i dalje prisutna sve do kraja trećeg lunarnog meseca. Takođe i promene raspoloženja, osećaj umora, učestalo mokrenje, i dr.

9 nedelja trudnoće  ishrana i suplementacija

Ishrana je prilagodjena potrebama trudnica u smislu češćih obroka, bez povećanja količne hrane. Takodje zavisi od specifičnih prohteva za odredjenom vrstom hrane. Stav je da trudnice u prva tri lunarna meseca ne treba da dobiju na kilaži. Kako bi fetusu bili optimalni uslovi za rast i razvoj, potrebno je uvesti suplemente za trudnice koji imaju i vitamine i makro i mikroelemente u optimalnim koncentracijama. Smatra se da svakodnevna ishrana nije dovoljno obogaćena viatminima i mineralima kao ranije i da je potrebno da se uzimaju suplementi.

9 Nedelja trudnoće
Brižljivo planirajte ishranu da bude raznovrsna.

Specifična nega trudnice, nega lica i tela

Trudnica bira ona sredstva za negu tela, lica i kose koja su primerena njenom stanju. Treba na vreme krenuti sa upotrebom krema za telo u cilju prevencije pojave strija. Poželjna je upotreba kozmetičkih preparata koji se utrljavaju u kožu. Možemo ih naći u vidu krema, ulja, gelova. Bitno je da se redovno upotrebljavaju i da je koža dobro hidrirana. Regije koje se tretiraju su osim stomaka, i bokovi i grudi, ne treba zaboraviti i butine i nadlaktice. Zatim donji deo ledja, i zadnju stranu potkolenica gde se takodje neretko javljaju strije. Birajte preparate na prirodnoj osnovi bogate prirodnim uljima. Kao i one preparate koji sadrže nezasićene kiseline koji u sebi sadrže npr avokado.

9 Nedelja trudnoće
Čitajte deklaracije proizvoda za negu, izbegavajte nepoželjne sastojke u trudnoći.

Često možete čuti savet da u periodu trudnoće koristite farbe bez amonijaka . Takozvane „farbe za kosu za trudnice“ (na kutiji proizvoda piše ammonia-free proizvodi). Ali treba imati u vidu da te farbe umesto amonijaka sadrže samo nego drugo jedinjenje koje obavlja “posao” amonijaka. Dok su peroksidi i sintetske boje (oko kojih se i vodi polemika) i dalje tu. Zato pokušajte da izbegnete farbanje kose u periodu trudnoće. Kao neko rešenje nude se pramenovi. Bezbedniji su obzirom da se farba ne aplikuje direktno na koren kose. Pri tome, vodite računa da udišete štetna isparenja, koja nisu dobrodošla u ovom osetljivom periodu.

9 Nedelja trudnoće
Redovni odlasci na kontrole kod izabranog ginekologa daće vam osećaj sigurnosti.

9. nedelja trudnoće, vreme brzo prolazi, sada uživajte u trudnoći

Kako brzo prolazi trudnoća, već se trudnica nalazi u trećem mesecu trudnoće. Dok je išla na pregled kod ginekologa, radila UZ i ostale analize da ustanovi trudnoću stiže i treći mesec. Sada je malo lakše, uradjene su prve analize, potvrdjena je trudnoća i sada trudnica može polako da počne da uživa. U svim narednim mesecima trudnoće. I planira zajedno sa ocem deteta šta će sve da uradi od analiza koje joj predloži ginekolog, gde će da vodi trudnoću, gde  će da se porodi.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...

Averzija prema određenoj hrani u trudnoći nije retka pojava. Oko polovine svih trudnica je oseća. Mnogi bi se složili da je averzija prema hrani, jedan od najčudnijih simptoma trudnoće. Na...