9 Nedelja trudnoće (deveta nedelja trudnoće)

9 Nedelja trudnoće (deveta nedelja trudnoće)

9 nedelja trudnoće je prva nedelja trećeg lunarnog meseca.

Kako se razvija fetus u devetoj nedelji trudnoće?

Fetus je veličine od 2-3cm, ima formirane ruke koje su lako savijene u laktovima i noge sa prstićima koji se lagano pomeraju. Iako trudnica još ne može da registruje pokrete bebe u stomaku, Na UZ-nom pregleduse mogu registrovati ovi pokreti. Pokreti su blagi i povremeni, fetus je mali i to se mora imati u vidu. Glava fetusa se polako ispravlja i deluje nesrazmerno velika u odnosu na telo. Na glavi se vide oči prekrivene očnim kapcima, nos, usta i ušne školjke. Srcepodeljeno na četiri komore se jasno vidi UZ pregledom i registruju srčani otkucaji. Formirani su pankreas, jetra i žučni putevi. Mišići i nervne ćelije nastavljaju da se razvijaju i preuzimaju funkciju, što rezultira finim pokretima fetusa. Sada počinje posteljica da preuzima svoju funkciju ishrane ploda. Ona je povezana sa fetusom pupčanom vrpcom, a takodje luči i brojne hormone koji imaju važnu ulogu u održavanju i očuvanju trudnoće.

9 Nedelja trudnoće (deveta nedelja trudnoće)
Trudnica može polako da počne da uživa u narednim mesecima i planira zajedno sa ocem deteta

Trudnica se prilagodila novom stanju

Uglavnom je nalet hormona i promena izazvanih trudnoćom već stabilizovan i trudnica se prilagodila novom, drugom stanju. Polako počinje stomak da otežava, još uvek se ne može reći da se značajno uvećao (rano je), ali trudnice osećaju rastezanje u njemu. Takodje, grudi rastui otežavaju, što uslovljava da polako razmišljaju o promeni veličine brushaltera. Neke, mlade trudnice se odlučuju da ga skinu, lakše im je. Počinju bradavice na grudima da dobijaju tamniju boju, što će biti sve izraženije do kraja trudnoće. Mučnina je najčešće i dalje prisutna sve do kraja trećeg lunarnog meseca, kao i promene raspoloženja, osećaj umora, učestalo mokrenje, i dr.

9 nedelja trudnoće  ishrana i suplementacija

Ishrana je prilagodjena potrebama trudnica u smislu češćih obroka, bez povećanja količne hrane. Takodje zavisi od specifičnih prohteva za odredjenom vrstom hrane. Stav je da trudnice u prva tri lunarna meseca ne treba da dobiju na kilaži. Kako bi fetusu bili optimalni uslovi za rast i razvoj, potrebno je uvesti suplemente za trudnicekoji imaju i vitamine i makro i mikroelemente u optimalnim koncentracijama. Smatra se da svakodnevna ishrana nije dovoljno obogaćena viatminima i mineralima kao ranije i da je potrebno da se uzimaju suplementi.

trudnica može polako da počne da uživa u narednim mesecima i planira zajedno sa ocem deteta
Trudnica pažljivo bira sredstva za negu lica, tela i kose.

Specifična nega trudnice

Trudnica bira ona sredstva za negu tela, lica i kose koja su primerena njenom stanju. Treba na vreme krenuti sa upotrebom krema za telo u cilju prevencije pojave strija. Poželjna je upotreba kozmetičkih preparata koji se utrljavaju u kožu, možemo ih naći u vidu krema, ulja, gelova, bitno je da se redovno upotrebljavaju i da je koža dobro hidrirana. Regije koje se tretiraju su osim stomaka, i bokovi i grudi, ne treba zaboraviti i butine i nadlaktice, donji deo ledja, i zadnju stranu potkolenica gde se takodje neretko javljaju strije. Birajte preparate na prirodnoj osnovi bogate prirodnim uljima kao i one preparate koji sadrže nezasićene kiseline koji u sebi sadrže npr avokado.

Često možete čuti savet da u periodu trudnoće koristite farbe bez amonijaka – „farbe za kosu za trudnice“ (na kutiji proizvoda piše ammonia-free proizvodi), ali treba imati u vidu da te farbe umesto amonijaka sadrže samo nego drugo jedinjenje koje obavlja “posao” amonijaka, dok su peroksidi i sintetske boje (oko kojih se i vodi polemika) i dalje tu. Zato pokušajte da izbegnete farbanje kose u periodu trudnoće. Kao neko rešenje nude se pramenovi, obzirom da se farba ne aplikuje direktno na koren kose. Pri tome, vodite računa da udišete štetna isparenja, koja nisu dobrodošla u ovom osetljivom periodu.

9 nedelja trudnoće, vreme brzo prolazi, sada uživajte u trudnoći

Kako brzo prolazi trudnoća, već se trudnica nalazi u trećem mesecu trudnoće. Dok je išla na pregled kod ginekologa, radila UZ i ostale analize da ustanovi trudnoću stiže i treći mesec. Sada je malo lakše, uradjene su prve analize, potvrdjena je trudnoća i sada trudnica može polako da počne da uživa u narednim mesecima i planira zajedno sa ocem deteta šta će sve da uradi od analiza koje joj predloži ginekolog, gde će da vodi trudnoću, gde  će da se porodi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Migrea
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Otikon
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme, tema o kojoj sam promišljala sa svojim klijentima i bliskim  prijateljima, jedno novo iskustvo za sve nas.Trudnica u vreme epidemije koroneMnogo je tekstova na Internetu o trudnoći u vreme epidemije korona virusom. Uglavnom su to medicinski tekstovi, sa savetima i uputstvima šta…
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci, koji vam predlažemo, olakšaće vam izbor namirnica za bebu.Recepti za bebu i sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseciBeba sa 8 meseci  jede većinu namirnica iz naše ishrane, uživa u  ukusima gnječene hrane, a neke bebe već volele i mekane komadiće koje mogu…
8 Nedelja trudnoće (osma nedelja trudnoće)
8 Nedelja trudnoće (osma nedelja trudnoće)
8 nedelja trudnoće je kraj drugog lunarnog meseca trudnoće.Kako se razvija fetus u osmoj nedelji trudnoće?Embrion je formiran, dužine oko1,5- 2cm, sa formiranim prstima na rukama i nogama, sa kožicom izmedju prstiju-kao vodozemci, koja će se kasnije izgubiti. U potpunosti su formirani očni kapci i pokrivaju očne jabučice ploda, koje…