Tumačenje UZ nalaza do 4. meseca trudnoće

Tumačenje UZ nalaza do 4. meseca trudnoće

Tumačenje UZ nalaza do 4. meseca trudnoće možete pratiti.  Vrlo često trudnice u toku ultrazvučnog pregleda pitaju lekara šta to znači, što lekar diktira, ili je napisano na nalazu i ako može da im objasni.

Kako tumačiti ultrazvučni nalaz do 4 meseca trudnoće?

Svaki ultrazvučni aparat ima u svom softveru ugrađen standard za izračunavanje starosti trudnoće na osnovu UZ mera ploda. Moramo da naglasimo da je to srednja vrednost koja ima dve standardne devijacije. To su dozvoljena odstupanja koja postoje među osobama, uvek moramo imati u vidu roditelje, da li su krupni, visoki ili niski i sitni.

Tumacenje UZ nalaza do 4. meseca trudnoce
Do desete nedelje trudnoće, registruje samo srčana radnja ploda. A nakon toga počinju da se registruju i pokreti ploda što se i upisuje na nalazu. U toj starosti trudnoće može da se konstatuje i položaj trofoblasta (kasnije posteljice).

U prva tri meseca trudnoće do 12 nedelja trudnoće

(do 12 nedelje) se na UZ meri dužina ploda i izražava kao CRL (to je skraćenica od teme-trtica dužina) i tako se meri od temena glave ploda do guze ploda i izražava se u milimetrima najčešće (nekada može i u centrimetrima) i na osnovu te dužine se izračunava starost trudnoće.

Na primer: CRL= 7mm, (NG/UZ=6,3). Automatski, kada se izmeri CRL izlazi kolika je starost trudnoće po merenju i to se obeležava kao NG/UZ (nedelja gestacije po UZ nalazu).

Tumacenje UZ nalaza do 4. meseca trudnoce
Smatra se da se u prva tri meseca najpreciznije određuje termin porođaja na osnovu UZ nalaza.

Period kada se najpreciznije određuje termin porođaja?

Smatra se da se u prva tri meseca najpreciznije određuje termin porođaja na osnovu UZ nalaza. Pored starosti trudnoće po ultrazvuku stoji i NG/KL što znači klinička starost trudnoće (po izostanku menstruacije). Odstupanja koja se pojave između ove dve starosti trudnoće su očekivana.

Tumacenje UZ nalaza do 4. meseca trudnoce
Najranije se trudnoća može utvrditi na UZ sa 5 nedelja, i do 6. nedelje se vidi kao gestacijski mešak.

Kako tumačimo ultrazvuk trudnice

Najranije se trudnoća može utvrditi na UZ sa 5 nedelja, i do 6. nedelje se vidi kao gestacijski mešak (šupljina unutar materice u kojoj će se nalaziti plod – koji se vidi tek sa šest nedelja). Vrlo često to zbunjuje trudnice u ranoj trudnoći kada se meri promer (prečnik) gestacijskog meška između 5. i 6. Nedelje i napiše da se EHO ploda nazire, ali se ne može sa sigurnošću utvrditi srčana radnja ploda i zakazuje se kontrola za 7-10 dana radi provere vitalnosti ploda. Važan pokazatelj na ultrazvučnom nalazu u ranoj trudnoći je i vidljivost i pravilnost izgleda žumančane kese (dok se plod još ne vidi). Kada se to konstatuje predstavlja prognostički dobar pokazatelj.

KAKO TUMAČIMO ULTRAZVUČNI NALAZ OD ČETVRTOG MESECA TRUDNOĆE DO POROĐAJA POGLEDAJTE OVDE

Do 10 nedelja trudoće

Registruje samo srčana radnja ploda. A nakon toga počinju da se registruju i pokreti ploda što se i upisuje na nalazu. U toj starosti trudnoće može da se konstatuje i položaj trofoblasta (kasnije posteljice).

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.
Preporučujemo vam...
Kakve igre vole trogodišnjaci
Kakve igre vole trogodišnjaci i 12 predloga igara
Kakve igre vole trogodišnjaci? Koje igre su pri tome stimulativne za njihov razvoj? Šta mozete da ocekujete od vaseg trogodisnjeg deteta? Kakve igre vole trogodišnjaci? Sva deca su jedinstvena i različito se razvijaju. Ali postoje određene karakteristike koje su uobičajene i tipične za većinu dece određene starosne grupe. U ovom…