Tumačenje UZ nalaza do 4. meseca trudnoće

Tumačenje UZ nalaza do 4. meseca trudnoće

Sadržaj

Tumačenje UZ nalaza do 4. meseca trudnoće možete pratiti.  Vrlo često trudnice u toku ultrazvučnog pregleda pitaju lekara šta to znači, što lekar diktira, ili je napisano na nalazu i ako može da im objasni.

Kako tumačiti ultrazvučni nalaz do 4 meseca trudnoće?

Svaki ultrazvučni aparat ima u svom softveru ugrađen standard za izračunavanje starosti trudnoće na osnovu UZ mera ploda. Moramo da naglasimo da je to srednja vrednost koja ima dve standardne devijacije. To su dozvoljena odstupanja koja postoje među osobama, uvek moramo imati u vidu roditelje, da li su krupni, visoki ili niski i sitni.

Tumacenje UZ nalaza do 4. meseca trudnoce
Do desete nedelje trudnoće, registruje samo srčana radnja ploda. A nakon toga počinju da se registruju i pokreti ploda što se i upisuje na nalazu. U toj starosti trudnoće može da se konstatuje i položaj trofoblasta (kasnije posteljice).

U prva tri meseca trudnoće do 12 nedelja trudnoće

(do 12 nedelje) se na UZ meri dužina ploda i izražava kao CRL (to je skraćenica od teme-trtica dužina) i tako se meri od temena glave ploda do guze ploda i izražava se u milimetrima najčešće (nekada može i u centrimetrima) i na osnovu te dužine se izračunava starost trudnoće.

Na primer: CRL= 7mm, (NG/UZ=6,3). Automatski, kada se izmeri CRL izlazi kolika je starost trudnoće po merenju i to se obeležava kao NG/UZ (nedelja gestacije po UZ nalazu).

Tumacenje UZ nalaza do 4. meseca trudnoće
Smatra se da se u prva tri meseca najpreciznije određuje termin porođaja na osnovu UZ nalaza. Metoda korišćenja ultrazvučnih pregleda za procenu gestacijske starosti vrši se pod pretpostavkom da beba raste normalno i prema standardnom grafikonu težine fetusa. Lekar može da sprovede višeparametarsku procenu gestacijske starosti nakon prvog tromesečja trudnoće.

Period kada se najpreciznije određuje termin porođaja?

Smatra se da se u prva tri meseca najpreciznije određuje termin porođaja na osnovu UZ nalaza. Pored starosti trudnoće po ultrazvuku stoji i NG/KL što znači klinička starost trudnoće (po izostanku menstruacije). Odstupanja koja se pojave između ove dve starosti trudnoće su očekivana.

Tumacenje UZ nalaza do 4. meseca trudnocće
Najranije se trudnoća može utvrditi na UZ sa 5 nedelja, i do 6. nedelje se vidi kao gestacijski mešak. U toku pregleda pomno ste slušali šta vam je lekar govorio i objašnjavao, gledali ste u monitor i pratili.

Tumačenje UZ nalaza u trudnoći

Najranije se trudnoća može utvrditi na UZ sa 5 nedelja, i do 6. nedelje se vidi kao gestacijski mešak (šupljina unutar materice u kojoj će se nalaziti plod – koji se vidi tek sa šest nedelja). Vrlo često to zbunjuje trudnice u ranoj trudnoći kada se meri promer (prečnik) gestacijskog meška između 5. i 6. Nedelje i napiše da se EHO ploda nazire, ali se ne može sa sigurnošću utvrditi srčana radnja ploda i zakazuje se kontrola za 7-10 dana radi provere vitalnosti ploda. Važan pokazatelj na ultrazvučnom nalazu u ranoj trudnoći je i vidljivost i pravilnost izgleda žumančane kese (dok se plod još ne vidi). Kada se to konstatuje predstavlja prognostički dobar pokazatelj.

KAKO TUMAČIMO ULTRAZVUČNI NALAZ OD ČETVRTOG MESECA TRUDNOĆE DO POROĐAJA POGLEDAJTE OVDE

Do 10 nedelja trudoće

Registruje samo srčana radnja ploda. A nakon toga počinju da se registruju i pokreti ploda što se i upisuje na nalazu. U toj starosti trudnoće može da se konstatuje i položaj trofoblasta (kasnije posteljice).

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...