12 Nedelja trudnoće – Ubrzani razvoj ploda

12 Nedelja trudnoće

Sadržaj

12 nedelja trudnoće – Plod se u poslednje tri nedelje trudnoće udvostručio, veličine je po nekima šljive, nekima limete, a težine oko 14 grama. Dvanaesta nedelja trudnoće je poslednja nedelja trećeg lunarnog meseca i kraj prvog trimestra trudnoće.

Kako se razvija beba u 12 nedelja trudnoće – Veličina bebe u 12 nedelja

Plod se u poslednje tri nedelje trudnoće udvostručio, veličine je po nekima šljive, nekima limete, ili ploda kajsije, a težine oko 14 grama. Telo ploda se polako ispravlja i poprima svoj konačni izgled. Glava polako počinje da dobija srazmerne proprocije u odnosu na telo. Oči na glavi se primiču i uši dobijaju svoju konačnu poziciju.

Svi organi koji su formirani sada nastavljaju i usložnjavaju svoje funkcije, a ujedno i dalje rastu. Tako digestivni sistem koji radi počinje da pravi kontrakcione pokrete guranja hrane kroz creva, koja se polako nameštaju u abdomen.

12 Nedelja trudnoće

Dvanaesta nedelja trudnoće i ubrzani razvoj ploda

U 12 nedelje trudnoće se pojavljuju pokreti sisanja i gutanja kod ploda. Zahvaljujući pokretima savijanja prstiju (sada se i nožni prsti savijaju) i formiranja pesnica. Plod počinje da sisa svoje prste (refleks sisanja), što se nešto kasnije može videti i na UZ pregledu. U glavi ploda se velikom brzinom razmnožavaju nervne ćelije i formiraju sinapse (spojevi izmedju nervnih ćelija).

Beba može da čuje

Hipofiza (žlezda koja se nalazi u osnovi mozga), počinje sa lučenjem hormona. U kosnoj srži počinje proizvodnja belih krvnih zrnaca (leukocita), kojim beba može kasnije da se sam brani od infekcija. Bubrezi bebe počinju da stvaraju i luče urin, što utiče na formiranje plodove vode. Smatra se da sada  beba može i da čuje, i neki stručanjaci navode da je potrebno puštati i muziku u cilju prenatalne stimulacije. Ako do sada niste čuli srčane otkucajeploda, sada ih možete jasno čuti i videti na UZ pregledu. Skelet ploda počinje da od hrskavice očvršćava u kosti.

12 Nedelja trudnoće

Kako se menja telo trudnice u 12 nedelja trudnoće?

Materica majke usled uvećanja izlazi iz male karlice ka abdomenu. To čini veliko olakšanje, prestaje učastalo mokrenje i osećaj napetosti i težine. Trudnice se lakše osećaju u dvanaest nedelja trudnoće u odnosu na prethodan period.

Prestaje mučnina a javljaju se druge moguće nelagode

Prestaju mučnine, povraćanja i averzije prema odredjenoj vrsti hrane. Osećaj napetosti i težine u dojkama polako prolazi. Pojavljuje se linea nigra, tamna (pigmentisana) linija na koži, koja ide po sredini stomaka, izgubiće se posle porodjaja. Može se pojaviti glavobolja, koja je uzrokovana niskim nivoom šećera u krvi (izmenjen metabolizam šećera kod trudnica).  Mogu se javiti i vrtoglavice kao posledica lučenja progesterona, koji opušta krvne sudove. Samo prethodno, kod pojave glavobolje, prvo izmerite krvni pritisak (ako je 140/90 ili viši, odmah idite kod svog ginekologa).

12 Nedelja trudnoće

Gorušica i mogući problemi sa venama

Usled dejstva progesterona dolazi i do pojave gorušice. Postoje brojni preparati koji deluju na smanjenje gorušice.  Potrebno je i voditi računa da ne legnete odmah posle jela, da se malo prošetate, i da obrok nije obilan. Takodje možete  jesti manje količine namirnica koje Vam izazivaju gorušicu. Usled uvećanja krvotoka (u trudnoći od 30-50%), kod nekih trudnica se mogu pojaviti vene. Najčešće na nogama, kasnije mogu i na vulvi. Ako primetite vene koje do sada niste primećivali, vodite računa da unosite dosta vitamina C. Krećite se, nosite udobnu garderobu i obuću, kad god ste u prilici umesto da sedite legnite, ili dignete noge. I preterano dobijanje na telesnoj težini može uticati na bržu pojavu proširenih vena.

12 Nedelja trudnoće

Pregledi trudnice u 12 nedelja trudnoće

Sada, u 12 nedelja trudnoće, možete uraditi double test. Osetljivost testa je oko 80%, ako je test dobar budite mirni i spokojni. U slučaju da test pokaže da postoji mogućnost da sa plodom nešto nije dobro, mora se raditi dopunska dijagnostika. Može biti da je sve u redu. Test kad nije dobar ne znači da sigurno sa plodom nešto nije u redu.

Kako se radi double test?

Kod double testa se rade tri parametra, dva iz krvi, i jedan sa UZ pregleda. Na UZ pregledu se meri vratni nabor (NT-nuhalna translucenca). Na osnovu tri parametra se izračunava verovatnoća (rizik) od najčešćih hromozomskih anomalija. Tumačenje double testa prepustite lekaru, nemojte da uporedjujete rezultate sa rezultatima na prethodnim trudnoćama. Nikada neće biti slični, jer Vi nemate iste godine života (i to se gleda). Rezultati testa su gotovi za 2-3 dana. U slučaju loših rezultata posavetujte se sa Vašim ginekologom šta od testova da uradite. To  zavisi od Vaših godina života, da li ste za invazivnu ili neinvazivnu dijagnostiku, i mogućnosti.

Ako je test dobar nastavite praćenje trudnoće kako Vaš ginekolog kaže. Uživajte u trudnoći.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...