12 Nedelja trudnoće (dvanaesta nedelja trudnoće)

12 Nedelja trudnoće

12 nedelja trudnoće je poslednja nedelja trećeg lunarnog mesecai kraj prvog trimestra trudnoće.

Kako se razvija beba u 12 nedelja trudnoće?

Plod se u poslednje tri nedelje trudnoće udvostručio, veličine je po nekima šljive, nekima limete, ili ploda kajsije, a težine oko 14 grama. Telo ploda se polako ispravlja i poprima svoj konačni izgled. Glava polako počinje da dobija srazmerne proprocije u odnosu na telo. Oči na glavi se primiču i uši dobijaju svoju konačnu poziciju.

Svi organi koji su formirani sada nastavljaju i usložnjavaju svoje funkcije, a ujedno i dalje rastu. Tako digestivni sistem koji radi počinje da pravi kontrakcione pokrete guranja hrane kroz creva, koja se polako nameštaju u abdomen.

12 Nedelja trudnoće
Beba može da čuje, pevajte, puštajte muziku i pričajte sa svojom bebom.

Ubrzani razvoj ploda

U ovoj nedelji trudnoće se pojavljuju pokreti sisanja i gutanja kod ploda. Zahvaljujući pokretima savijanja prstiju (sada se i nožni prsti savijaju) i formiranja pesnica. Plod počinje da sisa svoje prste (refleks sisanja), što se nešto kasnije može videti i na UZ pregledu. U glavi ploda se velikom brzinom razmnožavaju nervne ćelije i formiraju sinapse (spojevi izmedju nervnih ćelija).

Hipofiza (žlezda koja se nalazi u osnovi mozga), počinje sa lučenjem hormona. U kosnoj srži počinje proizvodnja belih krvnih zrnaca (leukocita), kojim plod može kasnije da se sam brani od infekcija. Bubrezi ploda počinju da stvaraju i luče urin, što utiče na formiranje plodove vode. Smatra se da sada  plod može i da čuje, i neki stručanjaci navode da je potrebno puštati i muziku u cilju prenatalne stimulacije. Ako do sada niste čuli srčane otkucajeploda, sada ih možete jasno čuti i videti na UZ pregledu. Skelet ploda počinje da od hrskavice očvršćava u kosti.

12 Nedelja trudnoće (dvanaesta nedelja trudnoće)
Ishrana trudnice treba da bude planirana i uravnotežena

Kako se menja telo trudnice u 12 nedelja trudnoće?

Materica majke usled uvećanja izlazi iz male karlice ka abdomenu. To čini veliko olakšanje, prestaje učastalo mokrenje i osećaj napetosti i težine. Trudnice se lakše osećaju u odnosu na prethodan period. Prestaju mučnine, povraćanja i averzije prema odredjenoj vrsti hrane. Osećaj napetosti i težine u dojkama polako prolazi. Pojavljuje se linea nigra, tamna (pigmentisana) linija na koži, koja ide po sredini stomaka, izgubiće se posle porodjaja. Može se pojaviti glavobolja, koja je uzrokovana niskim nivoom šećera u krvi (izmenjen metabolizam šećera kod trudnica).  Mogu se javiti i vrtoglavice kao posledica lučenja progesterona, koji opušta krvne sudove. Samo prethodno, kod pojave glavobolje, prvo izmerite krvni pritisak (ako je 140/90 ili viši, odmah idite kod svog ginekologa).

Sada možete uraditi double test.
Telo trudnice se menja i pojavljuju se i pigmentne promene

Usled dejstva progesterona dolazi i do pojave gorušice. Postoje brojni preparati koji deluju na smanjenje gorušice.  Potrebno je i voditi računa da ne legnete odmah posle jela, da se malo prošetate, i da obrok nije obilan. Takodje možete  jesti manje količine namirnica koje Vam izazivaju gorušicu. Usled uvećanja krvotoka (u trudnoći od 30-50%), kod nekih trudnica se mogu pojaviti vene. Najčešće na nogama, kasnije mogu i na vulvi. Ako primetite vene koje do sada niste primećivali, vodite računa da unosite dosta vitamina C. Krećite se, nosite udobnu garderobu i obuću, kad god ste u prilici umesto da sedite legnite, ili dignete noge. I preterano dobijanje na telesnoj težini može uticati na bržu pojavu proširenih vena.

Sada možete uraditi double test.
Idite redovno na zdravstvene kontrole, sada možete uraditi double test

Pregledi trudnice u 12 nedelja trudnoće

Sada možete uraditi double test. Osetljivost testa je oko 80%, ako je test dobar budite mirni i spokojni. U slučaju da test pokaže da postoji mogućnost da sa plodom nešto nije dobro, mora se raditi dopunska dijagnostika. Može biti da je sve u redu. Test kad nije dobar ne znači da sigurno sa plodom nešto nije u redu.

Kako se radi double test?

Kod double testa se rade tri parametra, dva iz krvi, i jedan sa UZ pregleda. Na UZ pregledu se meri vratni nabor (NT-nuhalna translucenca). Na osnovu tri parametra se izračunava verovatnoća (rizik) od najčešćih hromozomskih anomalija. Tumačenje double testa prepustite lekaru, nemojte da uporedjujete rezultate sa rezultatima na prethodnim trudnoćama. Nikada neće biti slični, jer Vi nemate iste godine života (i to se gleda). Rezultati testa su gotovi za 2-3 dana. U slučaju loših rezultata posavetujte se sa Vašim ginekologom šta od testova da uradite. To  zavisi od Vaših godina života, da li ste za invazivnu ili neinvazivnu dijagnostiku, i mogućnosti.

Ako je test dobar nastavite praćenje trudnoće kako Vaš ginekolog kaže. Uživajte u trudnoći.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…
životni stil mame
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba je jedinstven. Celu svoju drugu trudnoću proveli ste lutajući između zaborava da ste uopšte trudni i moleći se za dan kada jednostavno više nećete biti trudna. I nekako, tokom tih dugih (ili su bili kratki?) meseci, niste ni jednom razmišljali kako ćete, tačno,…
Ponašanje prvorođenog deteta
Ponašanje prvorođenog deteta kada beba stigne u kuću
Kakvo je ponašanje prvorođenog deteta kada beba stigne u kuću? Nećemo lagati: mnoga prvorođenčad doživljavaju promene u ponašanju u nedeljama i mesecima kada nova beba uđe u kuću. Stvari kao što su ljubomora, pojačani napadi besa, nasilje prema Vama ili bebi, ili regresija u spavanju i noši. Ovo nije univerzalno tačno, pa ako je…