Komunikacija i stimulacija razvoja bebe, po nedeljama trudnoće

Komunikacija i stimulacija razvoja bebe, po nedeljama trudnoće

Sadržaj

Komunikacija i stimulacija razvoja bebe dok je u stomaku je važna. Drage mame, vaša beba u stomaku reaguje na zvukove, svetlost, ima razvijeno čulo ukusa, mirisa, dodira i oseća bol kao i majčine emocije.

Prenatalna stimulacija bebe je važna

Najpre želim da vam predočim da budete opuštene od momenta kada saznate da ste trudni i prepustite se prirodnim procesima jer priroda sve radi za vas. Vaša beba oseća misli i kako bi pomogli prirodnim procesima prizovite dobro raspoloženje u vaš život!

Iskustvo jedne mame

Kada sam bila trudna imala sam puno briga i stalno sam se pitala od čega ćemo živeti, ali se sve odvijalo baš onako kako treba i kako je najbolje za nas. Sada kada posmatram svoje dete, sasvim sam sigurna da su upravo te misli uticale jednim delom na njega.

Komunikacija i stimulacija razvoja bebe-Dobra energija je važna!

Nema potrebe za negativnim emocijama i uverenjima unapred. Na vašoj veri i pozitivnim mislima počiva dobra energija koja pomaže da se Vaša beba, uz pomoć prirodnih procesa nesmetano razvija. Vaša beba nikako nije nezaintersovano biće u trudnoći, već neko ko u velikoj meri upravlja trudnoćom i postavite je na pijedestal.

 

Komunikacija i stimulacija razvoja bebe, po nedeljama trudnoće

Beba sve vaše emocije oseća dok je još u stomaku?

Fetus odgovara na dodir, iako majka ne može da oseti pokrete pre četrvrtog/petog meseca. Dosta šetnje na svežem vazduhu u prirodi i pravilna ishrana, pomažu da se prirodni procesi dobro odvijaju.  Mazite Vaš stomak i uživajte u divnom osećaju da se jedno živo biće polako razvija u Vama.

Kako se razvija beba u stomaku od 10. nedelje?

U desetoj nedelji vaša beba može da žmirka, guta, nabira čelo i tada počinje njena moždana aktivnost. Vaša  beba u 12-toj nedelji se razvija a vama je sve lepše i osećate se bolje, nema umora, preteranog spavanja, povraćanja jer sada posteljica preuzima ulogu i beba sve što joj je potrebno uzima iz posteljice. Važno je da se u ovom periodu završava formiranje glasnih žica u bebinom grkljanu. Pa zamislite sada kako je savršeno to biće i poštujte ga time što ćete ugađati sebi. Slušajte samo ono što vam prija. Vaša beba je živo tkivo koje prima informacije. Ukoliko je sve u redu krećite se, budite kreativni, isprobajte nove recepte, čitajte knjige, slušajte muziku, družite se sa prijateljima i šaljite bebi poruku da uživate u njenom društvu. Idite na sva mesta na koja niste stizali jer sada imate vremena na pretek i znajte da ta iskustva delite sa nekim. I budući tata može da umiri bebu dok je još u stomaku!

Komunikacija i stimulacija razvoja bebe, po nedeljama trudnoće

Od 20. nedelje trudnoće

U 20-toj nedelji vaša beba je duga oko 25 cm. Intenzivno oseća pokrete. Ona se najviše kreće u ranim jutarnjim časovima i u toku noći, tako da njen bioritam ne odgovara vašem. Bilo bi dobro da ustajete ranije nego inače i budete aktivni zajedno sa njom uz divnu muziku i yogu za trudnice. Time ćete se povezati i postaviti dobre temelje komunikacije i razumevanja.

Beba čuje oseća i reaguje!

Ukoliko je zvuk naročito glasan ili iznenadan, beba reaguje trzanjem, te prilagodite glasnoću muzike i govora. Odaberite pesmicu koja će biti “Vaša pesmica” i počnite da pevušite bebi, videćete da će je ta pesmica smirivati kasnije u toku prvih godinu dana kada se uznemiri. Ne postoje jasne studije o ovome ali mnoge majke tvrde da su upravo to činile i da je pričanje i pevanje uticalo na kasniji razvoj novorođene bebe.

Pričajte bebi kao da je sa vama:

„Sada će mama da spremi ručak pa idemo u šetnju“, „sada idemo kod moje drugarice na kafu pa u bioskop“… Vaša priča će stimulisati slušne centre. Mijelinizacija slušnih puteva započinje u petom mesecu fetalnog razvoja i traje do kraja četvrte godine.

Komunikacija i stimulacija razvoja bebe, po nedeljama trudnoće

U 25 nedelja trudnoće

Beba koristi: čulo vida, sluha, ukusa i dodira. Prepoznaje majčin glas i ritam otkucaja majčinog srca. Ritam otkucaja bebinog srca se menja kada čuje majku. U ovom periodu je još važnija komunikacija sa vašom bebom. U cilju povezivanja sa bebom može da pomogne yoga, relaksirajuće šetnje… Ne dozvolite da negativne emocije prevladaju u nekom momentu, koliko god da su jake u odredjenom trenutku, ne vezujte se za njih, odagnajte ih! Sve prođe. Svaki ukus koji isporobate vaša beba oseća, dakle eksprimentišite! Pričajte bebi šta jedete i kakvog je ukusa, probajte najrazličitije ukuse jer putem plodove vode beba isprobava ukuse i razvija čulo ukusa. I tata može otpevati neku pesmicu bebi.

U 27. nedelji trudnoće

Fetus može da otvori svoje očne duplje i posmatra okolo ali njen vid nije oštar. Milijarde neurona su se do sada razvili i pulsiraju u bebnom mozgu. Uveliko se stvaraju veze koje će pomoći bebi da uči i prima informacije. Vaša beba može da primi svetlost i da čuje a sve što ste pričali ranije sada se već čuje  jasnije, jer Vaša beba već ima u iskustvu reči,  pričate joj  od samog početka.

U 40. nedelji svi za život važni organi su dobro razvijeni i osposobljeni za normalnu funkciju. Radosno čekajte taj dan kada će se beba naći u vašim rukama i kada će se samo nastaviti obostrano učenje… ništa ne počinje, samo se nastavlja!

avatar
Predsednik je “LOGO-centra za razvoj i igru” i član Udruženja logopeda Srbije.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Preporučujemo vam...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...

Krema za sunčanje u trudnoći sa oksibenzonom može uticati na zdravlјe novorođenčeta, prema novoj studiji. Žene koje pokušavaju da zatrudne treba da razmisle o izbegavanju ovog proizvoda, zajedno sa onima...