Prenatalna Stimulacija Razvoja Bebe

Komunikacija i Stimulacija Razvoja Bebe Pre Porodjaja

Prenatalna stimulacija razvoja bebe je moguća i vrlo važna. Drage mame, vaša beba u stomaku reaguje na zvukove, svetlost, ima razvijeno čulo ukusa, mirisa, dodira i oseća bol kao i majčine emocije.

Prenatalna stimulacija razvoja bebe je važna?

Najpre želim da vam predočim da budete opuštene od momenta kada saznate da ste trudni i prepustite se prirodnim procesima jer priroda sve radi za vas. Vaša beba oseća misli i kako bi pomogli prirodnim procesima prizovite dobro raspoloženje u vaš život!

Iskustvo jedne mame

Kada sam bila trudna imala sam puno briga i stalno sam se pitala od čega ćemo živeti, ali se sve odvijalo baš onako kako treba i kako je najbolje za nas. Sada kada posmatram svoje dete, sasvim sam sigurna da su upravo te misli uticale jednim delom na njega.

Dobra energija je važna!

Nema potrebe za negativnim emocijama i uverenjima unapred. Na vašoj veri i pozitivnim mislima počiva dobra energija koja pomaže da se Vaša beba, uz pomoć prirodnih procesa nesmetano razvija. Vaša beba nikako nije nezaintersovano biće u trudnoći, već neko ko u velikoj meri upravlja trudnoćom i postavite je na pijedestal.

Prenatalna Stimulacija Razvoja Bebe

 

Vaša beba sve vaše emocije oseća dok je još u stomaku?

Fetus odgovara na dodir, iako majka ne može da oseti pokrete pre četrvrtog/petog meseca. Dosta šetnje na svežem vazduhu u prirodi i pravilna ishrana, pomažu da se prirodni procesi dobro odvijaju.  Mazite Vaš stomak i uživajte u divnom osećaju da se jedno živo biće polako razvija u Vama.

Kako se razvija beba u stomaku od 10. nedelje?

U desetoj nedelji vaša beba može da žmirka, guta, nabira čelo i tada počinje njena moždana aktivnost. Vaša  beba u 12-toj nedelji se razvija a vama je sve lepše i osećate se bolje, nema umora, preteranog spavanja, povraćanja jer sada posteljica preuzima ulogu i beba sve što joj je potrebno uzima iz posteljice. Važno je da se u ovom periodu završava formiranje glasnih žica u bebinom grkljanu. Pa zamislite sada kako je savršeno to biće i poštujte ga time što ćete ugađati sebi. Slušajte samo ono što vam prija. Vaša beba je živo tkivo koje prima informacije. Ukoliko je sve u redu krećite se, budite kreativni, isprobajte nove recepte, čitajte knjige, slušajte muziku, družite se sa prijateljima i šaljite bebi poruku da uživate u njenom društvu. Idite na sva mesta na koja niste stizali jer sada imate vremena na pretek i znajte da ta iskustva delite sa nekim.

Od 20. nedelje trudnoće

U 20-toj nedelji vaša beba je duga oko 25 cm. Intenzivno oseća pokrete. Ona se najviše kreće u ranim jutarnjim časovima i u toku noći, tako da njen bioritam ne odgovara vašem. Bilo bi dobro da ustajete ranije nego inače i budete aktivni zajedno sa njom uz divnu muziku i jogu za trudnice. Time ćete se povezati i postaviti dobre temelje komunikacije i razumevanja.

Beba čuje, oseća i reaguje!

Ukoliko je zvuk naročito glasan ili iznenadan, fetus reaguje trzanjem, te prilagodite glasnoću muzike i govora. Odaberite pesmicu koja će biti “Vaša pesmica” i počnite da pevušite bebi, videćete da će je ta pesmica smirivati kasnije u toku prvih godinu dana kada se uznemiri. Ne postoje jasne studije o ovome ali mnoge majke tvrde da su upravo to činile i da je pričanje i pevanje uticalo na kasniji razvoj novorođene bebe.

Pričajte bebi kao da je sa vama:

„sada će mama da spremi ručak pa idemo u šetnju“, „sada idemo kod moje drugarice na kafu pa u bioskop“… Vaša priča će stimulisati slušne centre. Mijelinizacija slušnih puteva započinje u petom mesecu fetalnog razvoja i traje do kraja četvrte godine.

U 25. nedelji trudnoće

Fetus koristi: čulo vida, sluha, ukusa i dodira. Prepoznaje majčin glas i ritam otkucaja majčinog srca. Ritam otkucaja bebinog srca se menja kada čuje majku. U ovom periodu je još važnija komunikacija sa vašom bebom. U cilju povezivanja sa bebom može da pomogne joga, relaksirajuće šetnje… Ne dozvolite da negativne emocije prevladaju u nekom momentu, koliko god da su jake u odredjenom trenutku, ne vezujte se za njih, odagnajte ih! Sve prođe. Svaki ukus koji isporobate vaša beba oseća, dakle eksprimentišite! Pričajte bebi šta jedete i kakvog je ukusa, probajte najrazličitije ukuse jer putem plodove vode beba isprobava ukuse i razvija čulo ukusa.

U 27.nedelji trudnoće

Fetus može da otvori svoje očne duplje i posmatra okolo ali njen vid nije oštar. Milijarde neurona su se do sada razvili i pulsiraju u bebnom mozgu. Uveliko se stvaraju veze koje će pomoći bebi da uči i prima informacije. Vaša beba može da primi svetlost i da čuje a sve što ste pričali ranije sada se već čuje  jasnije, jer Vaša beba već ima u iskustvu reči,  pričate joj  od samog početka.

U 40. nedelji svi za život važni organi su dobro razvijeni i osposobljeni za normalnu funkciju. Radosno čekajte taj dan kada će se beba naći u vašim rukama i kada će se samo nastaviti obostrano učenje… ništa ne počinje, samo se nastavlja!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Master defektolog, logoped „Marte Meo“ terapeut. Predsednik je „LOGO-centra za razvoj i igru“ i član Udruženja logopeda Srbije. NJen imperativ u radu je profesionalnost i visok nivo empatije u radu sa decom i roditeljima. Dve decenije neguje visoke eticke standarde u pogledu komunikacije, razvoja, dijagnostike i tretmana. Protivi se svakom obliku diskriminacije i podrzavam različitost.
Preporučujemo vam...
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…