10 Nedelja trudnoće – Pregledi trudnice u 10 nedelja trudnoće

10 Nedelja trudnoce

Sadržaj

10 Nedelja trudnoće je druga nedelja trećeg lunarnog meseca. Saznajte kakve se promene dešavaju u telu trudnice i kako se razvija fetus. Koji pregledi vas očekuju u desetoj nedelji trudnoće?

Kako se razvija fetus u desetoj nedelji trudnoće?

Fetus je oko 3,5cm dugačak (meri se dužina teme trtica-bez ruku i nogu). Uglavnom su formirani organi fetusa, i nastavlja se njihov ubrzan rast i sazrevanje. Plovna kožica izmedju prstiju se gubi, a nokti na prstima počinju da rastu. Koža ploda više nije providna kao što je bila, počinje da dobija i fine paperjaste dlačice. Ruke i noge počinju da se savijaju i plod  pravi pokrete, na UZ-ku se jasno vide, mada više izgleda kao da plod lebdi u plodovoj vodi. U glavi se formiraju vilične kosti u kojima se nalaze pupoljci mlečnih 20 zubića. Glava ploda čini polovinu dužine tela, a u mozgu se izuzetno velikom brzinom stvaraju moždane ćelije. Lice poprima konture buduće bebe.

U telu se formiraju kosti i hrskavice, što i omogućava pokretanje ruku i nogu ploda. Želudac počinje da stvara sokove potrebne za varenje, bubrezi luče urin, a ako čekate dečaka stvara se i hormon testosteron. Formirao se i digetivni trakt koji preuzima ulogu u gutanju amnionske tečnosti. Jetera počinje da stvara crvena krvna zrnca (eritorcite).

10 Nedelja trudnoce

Žumančana kesa sad nestaje, a formirana posteljica preuzima  ulogu sprovodjenja kiseonika i hranljivih materija od majke ka plodu, a odnosi toksine, ugljen dioksid i plodove otpadne materije. Takodje je moguće registrovati kako plod guta plodovu vodu i izbacuje je.

Deseta nedelja trudnoće – Koje promene se dešavaju u telu trudnice?

Materica je sada veličine grejpfruta, i kod sitnijih i mršavijih trudnica može da se napipa iznad pubične kosti, a kod nekih i primeti lak „otok“ donjeg dela stomaka. Kod trudnica koje imaju zavaljenu matericu, kod kojih je sve do ovog uzrasta trudnoće bilo izraženo učestalo mokrenje (a nije posledica urinarne infekcije), sada se materica usled značajnog uvećanja „ispravlja“ prema gore i napred, a kao posledicu toga osećaju olakšanje i prestaje učestali nagon na mokrenje. Počinju da se primećuju proširene vene po grudima i stomaku trudnica, posledica proširenja venskog sistema radi povećanih potreba u trudnoći.

10 Nedelja trudnoce

Telesna težina trudnice i da li se povećava potreba za hranom?

Obzirom da je još uvek treći lunarni mesec u toku, trudnice ne bi trebalo da dobijaju na kilaži. Nastavljaju sa suplementacijom po preporuci ginekologa. Poneke kod kojih je izražena mučnina i povraćanje mogu čak i izgubiti neki kilogram. Ne treba da se brinu, ako su im laboratorijski nalazi u granicama normale i hrane se u skladu sa preporukama ginekologa,  plod će koristiti majčine zalihe a trudnica će ih brzo nadoknaditi kad joj prodju mučnine i prestane da povraća. U slučaju da povraća više od 6 puta dnevno potrebno je da se odmah javi ginekologu. Treba reći da se trudnoće najčešće razlikuju jedna od druge, i kad trudnica kaže da joj nije bila mučnina i da nije povraćala u prethodnoj trudnoći, to je normalno, svaka trudnoća je za sebe, ne treba ih porediti.

Pregledi trudnice u 10 nedelja trudnoće

Do sada je trudnica već trebala da zakaže nešto od prenatlnih dijagnostičkih testova. Trudnicama do navrešenih 35 godina starosti je dovoljno uraditi double test (radi se od 11.-14.nedelje trudnoće), ako nemaju neke nasledne bolesti u porodici svojoj i suprugovoj, ili je prethodno dete rodjeno sa nekom nasednom bolesti. Ako imaju 35 i više godina starosti potrebno je uraditi i amniocentezu (od 16.-18.nedelje trudnoće), to je od analiza po protokolu za vodjenje trudnoće o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Obzirom da amniocenteza spada u invazivnu prenatalnu dijagnostičku porceduru, i ima 3-5% rizik od spondanog pobačaja, moguće je uraditi neinvazivne prenatalne testove o svom trošku. Prenatalni testovi se rade uglavnom od 10.-20. nedelje trudnoće, ima i testova koji mogu već sa punih 9 nedelja trudnoće da se rade. Kod njih se uzima majčina krv i zato nemaju nikakav rizik po trudnicu i trudnoću. Rezultati ugalvnom budu za 7-10 radnih dana. Pouzdanost testova je 98-99%.

10 Nedelja trudnoce

 

Grudi su se već značajno uvećale i otežale, polako počinje i donji stomak, poželjno je koristiti meleme, kreme ili mleka za sprečavanje pojave strija, da budu hidrantne i da prijaju koži trudnice. Koliko je važno da se redovno tretiraju toliko je važno i da vode računa da ne dobiju na kilaži više nego što je preporuka ginekologa. Preporučeno je da do kraja trudnoće trudnica dobije 12 kg ,ne više od 14 kg od početne telesne težine, u prva tri meseca ništa a posle po 2 kilograma mesečno.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Gasimenti
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Anksioznost i depresija u trudnoći – Simptomi i faktori rizika

Nadutost u trudnoći i kako je rešiti

Preporučujemo vam...

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći su burne i česte. Ogromne fizičke i emocionalne promene, kao i promena hormona trudnoće, mogu izazvati sve. Od napada plača do besa i razdražlјivosti,...

Anksioznost i depresija u trudnoći mogu pogoditi svakoga. Ali neke  trudnice  su više izloženi riziku. Naučite simptome, faktore rizika i tretmane. Anksioznost i depresija u trudnoći Istraživanja su pokazala da oko...

Nadutost u trudnoći, kao i gasovi, predstavljaju pravu nelagodnost trudnicama. Zašto dolazi do viška gasova i kako možemo rešiti ovaj problem? Nadutost u trudnoći Naš digestivni sistem je kompleksan i...

Najčešći strahovi trudnica su obično strahovi koje svakako treba prevazići. Strepnje od novog stanja i očekivanog porođaja su u većini slučajeva samo strah od nepoznatog. Zato trudnice treba da se...