10 Nedelja trudnoće (deseta nedelja trudnoće)

10 Nedelja trudnoce deseta nedelja trudnoce

10 Nedelja trudnoće je druga nedelja trećeg lunarnog meseca.

Kako se razvija fetus u desetoj nedelji trudnoće?

Fetus je oko 3,5cm dugačak (meri se dužina teme trtica-bez ruku i nogu). Uglavnom su formirani organi fetusa, i nastavlja se njihov ubrzan rast i sazrevanje. Plovna kožica izmedju prstiju se gubi, a nokti na prstima počinju da rastu. Koža ploda više nije providna kao što je bila, počinje da dobija i fine paperjaste dlačice. Ruke i noge počinju da se savijaju i plod  pravi pokrete, na UZ-ku se jasno vide, mada više izgleda kao da plod lebdi u plodovoj vodi. U glavi se formiraju vilične kosti u kojima se nalaze pupoljci mlečnih 20 zubića. Glava ploda čini polovinu dužine tela, a u mozgu se izuzetno velikom brzinom stvaraju moždane ćelije. Lice poprima konture buduće bebe.

U telu se formiraju kosti i hrskavice, što i omogućava pokretanje ruku i nogu ploda. Želudac počinje da stvara sokove potrebne za varenje, bubrezi luče urin, a ako čekate dečaka stvara se i hormon testosteron. Formirao se i digetivni trakt koji preuzima ulogu u gutanju amnionske tečnosti. Jetera počinje da stvara crvena krvna zrnca (eritorcite).

Žumančana kesa sad nestaje, a formirana posteljica preuzima  ulogu sprovodjenja kiseonika i hranljivih materija od majke ka plodu, a odnosi toksine, ugljen dioksid i plodove otpadne materije. Takodje je moguće registrovati kako plod guta plodovu vodu i izbacuje je.

10 Nedelja trudnoce deseta nedelja trudnoce

Koje promene se dešavaju u telu trudnice?

Materica je sada veličine grejpfruta, i kod sitnijih i mršavijih trudnica može da se napipa iznad pubične kosti, a kod nekih i primeti lak „otok“ donjeg dela stomaka. Kod trudnica koje imaju zavaljenu matericu, kod kojih je sve do ovog uzrasta trudnoće bilo izraženo učestalo mokrenje (a nije posledica urinarne infekcije), sada se materica usled značajnog uvećanja „ispravlja“ prema gore i napred, a kao posledicu toga osećaju olakšanje i prestaje učestali nagon na mokrenje. Počinju da se primećuju proširene vene po grudima i stomaku trudnica, posledica proširenja venskog sistemaradi povećanih potreba u trudnoći.

10 Nedelja trudnoće (deseta nedelja trudnoće)

Telesna težina trudnice i da li se povećava potreba za hranom?

Obzirom da je još uvek treći lunarni mesec u toku, trudnice ne bi trebalo da dobijaju na kilaži. Nastavljaju sa suplementacijom po preporuci ginekologa. Poneke kod kojih je izražena mučninai povraćanje mogu čak i izgubiti neki kilogram. Ne treba da se brinu, ako su im laboratorijski nalazi u granicama normale i hrane se u skladu sa preporukama ginekologa,  plod će koristiti majčine zalihe a trudnica će ih brzo nadoknaditi kad joj prodju mučnine i prestane da povraća. U slučaju da povraća više od 6 puta dnevno potrebno je da se odmah javi ginekologu. Treba reći da se trudnoće najčešće razlikuju jedna od druge, i kad trudnica kaže da joj nije bila mučnina i da nije povraćala u prethodnoj trudnoći, to je normalno, svaka trudnoća je za sebe, ne treba ih porediti.

Pregledi trudnice u 10 nedelja trudnoće

Do sada je trudnica već trebala da zakaže nešto od prenatlnih dijagnostičkih testova. Trudnicama do navrešenih 35 godina starosti je dovoljno uraditi double test (radi se od 11.-14.nedelje trudnoće), ako nemaju neke nasledne bolesti u porodici svojoj i suprugovoj, ili je prethodno dete rodjeno sa nekom nasednom bolesti. Ako imaju 35 i više godina starosti potrebno je uraditi i amniocentezu (od 16.-18.nedelje trudnoće), to je od analiza po protokolu za vodjenje trudnoće o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Obzirom da amniocenteza spada u invazivnu prenatalnu dijagnostičku porceduru, i ima 3-5% rizik od spondanog pobačaja, moguće je uraditi neinvazivne prenatalne testove o svom trošku. Prenatalni testovise rade uglavnom od 10.-20. nedelje trudnoće, ima i testova koji mogu već sa punih 9 nedelja trudnoće da se rade. Kod njih se uzima majčina krv i zato nemaju nikakav rizik po trudnicu i trudnoću. Rezultati ugalvnom budu za 7-10 radnih dana. Pouzdanost testova je 98-99%.

10 Nedelja trudnoće (deseta nedelja trudnoće)

Grudi su se već značajno uvećale i otežale, polako počinje i donji stomak, poželjno je koristiti meleme, kreme ili mleka za sprečavanje pojave strija, da budu hidrantne i da prijaju koži trudnice. Koliko je važno da se redovno tretiraju toliko je važno i da vode računa da ne dobiju na kilaži više nego što je preporuka ginekologa. Preporučeno je da do kraja trudnoće trudnica dobije 12 kg ,ne više od 14 kg od početne telesne težine, u prva tri meseca ništa a posle po 2 kilograma mesečno.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Gravidon-A
Antimetil
App - Sve o porođaju
App - Prva godina mame i bebe
Preporučujemo vam...
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme, tema o kojoj sam promišljala sa svojim klijentima i bliskim  prijateljima, jedno novo iskustvo za sve nas.Trudnica u vreme epidemije koroneMnogo je tekstova na Internetu o trudnoći u vreme epidemije korona virusom. Uglavnom su to medicinski tekstovi, sa savetima i uputstvima šta…
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci, koji vam predlažemo, olakšaće vam izbor namirnica za bebu.Recepti za bebu i sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseciBeba sa 8 meseci  jede većinu namirnica iz naše ishrane, uživa u  ukusima gnječene hrane, a neke bebe već volele i mekane komadiće koje mogu…
8 Nedelja trudnoće (osma nedelja trudnoće)
8 Nedelja trudnoće (osma nedelja trudnoće)
8 nedelja trudnoće je kraj drugog lunarnog meseca trudnoće.Kako se razvija fetus u osmoj nedelji trudnoće?Embrion je formiran, dužine oko1,5- 2cm, sa formiranim prstima na rukama i nogama, sa kožicom izmedju prstiju-kao vodozemci, koja će se kasnije izgubiti. U potpunosti su formirani očni kapci i pokrivaju očne jabučice ploda, koje…