Folna kiselina u trudnoći – Folna kiselina u hrani – Potrebe u trudnoći i suplementacija

folna kiselina u trudnoci

Sadržaj

Folna kiselina u trudnoći je posebno važna, evo i zašto! Folna kiselina je od izuzetne važnosti u prvim nedeljama trudnoće kada se formira moždano stablo bebe, ali i kasnije, tokom celog perioda trudnoće. Koja hrana je bogat izvor folne kiseline? Kakve su zvanične preporuke dnevnog unosa folne kiseline u trudnoći? Suplementacija je preporučena i u periodu kada se planira trudnoća i tokom cele trudnoće?

Koliko folne kiseline je potrebno trudnici?

Trudnici je potrebno 600 mikrograma folata dnevno.  Oni se se nalaze u namirnicama  spanaću, kvascu, džigerici i pirinču…  U Americi je preporuka uzimanja folne kiseline kod žena u generativnom periodu 400, po novijim preporukama i do 600 mikrograma, obzirom da se smatra da je skoro polovina trudnoća neplanirana. Zna se da je u prvim nedeljama trudnoće posebno važno unositi potrebnu količinu folne kiseline, a dok još većina žena nije ni shvatila da je u drugom stanju.

Folna kiselina u trudnoći - Folna kiselina u hrani - Potrebe u trudnoći i suplementacija - folna kiselina u trudnoci 3
Jedan od najvažnijih vitamina koje je neophodno adekvatno unositi pre i tokom trudnoće je folat–vitamina B9. Potrebno je da se pre planiranja trudnoće posavetujete sa svojim ginekologom kada započeti sa folnom kiselinom, sa kojom dozom, i šta je dobro od namirnica uzimati…

Da li je unos folata hranom u trudnoći dovoljan?

Ne, nije moguće uneti dovoljnu količinu samo zdravom ishranom, već je potrebna i suplementacija. Folna kiselina u hrani nije dovoljan izvor u periodu trudnoće. 

folna kiselina u trudnoci
Tamni pasulj je bogat izvor folne kiseline.

Folati (folna kiselina je sintetička verzija) se prirodno nalaze u raznim namirnicama. Dodavanjem sintetičke folne kiseline (400 mikrograma a novije preporuke i do 600mikrograma) se prevenira neurološki deficit kod bebe, posebno u prvom trimestru trudnoće.

Smatra se da unos ishranom folne kiseline  kod većine žena u generativnom periodu nije dovoljan da podmiri dnevne potrebe organizma! Jako je važno naglasiti da se folna kiselina unosi počev od tri meseca pre planirane trudnoće kao i tokom čitave trudnoće.

Koje uloge ima folna kiselina?

– Značajnu ulogu u ćelijskoj deobi;

– Doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji;

– Doprinosi normalnoj sintezi amino kiselina;

– Normalnoj funkciji imunog sistema i  normalnom metabolizmu homocisteina;

– Folna kiselina doprinosi rastu tkiva majke tokom trudnoće;

– Doprinosi smanjenju zamora i iscrpljenosti;

– Normalnom formiranju krvi;

– Nizak nivo folata kod majke je faktor rizika za nastanak oštećenja neuralne cevi kod fetusa.

folna kiselina u trudnoći
Avokado, kuvana jaja na integralnom hlebu – odlična preporuka za doručak trudnice uz čašu jogurta.

Koja hrana je dobar izvor folne kiseline?

Folna kiselina je rastvorljiva u vodi i ne zadržava se u organizmu, to je razlog neophodnosti njenog svakodnevnog unošenja. Namirnice bogate folnom kiselinom su pahuljice, hleb i peciva od celog zrna žitarica, braon pasulj i druge mahunarke, blitva, brokule, karfiol, špargle, cvekla, spanać, dinja, pomorandža, avokado, jagoda. Pošto je folna kiselina osetljiva na visoke temperature, povrće treba jesti presno, pripremljeno na pari ili u vrlo malo vode.

Sočivo(270 μg folne kiseline/1 šolja), pasulj (70-190 μg folne kiseline/1 šolja), kuvani brokoli, prokelj (140 μg/1 šolja), sirovi spanać (60 μg/1 šolja), sok od pomorandže (120 μg/1 čaša), 1 srednja narandža (40 μg). Bogat izvor folne kiseline je i jetra (džigerica), ali se zbog deponovanja različitih toksičnih materija u jetri ne preporučuje unos ove namirnice u trudnoći.

folna kiselina u trudnoći
Nije dovoljan unos folne kiseline zdravom ishranom, preporučuje se suplementacija.

Suplementacija folne kiseline

Uglavnom se pogrešno smatra da je folna kiselina, koja se nalazi u većini vitaminskih preparata isto što i folat-vitamin B9. Šta je folat, štafolna kiselina a šta je metilfolat? Obajsnićemo da je folat prirodni oblika vitamina B9, a folna kiselina je  sintetički oblik vitamina B9. Na osnovu iznetog se može pogrešno zaključiti da je bolje uzimati prirodni oblik od sintetičkog. I jedan i drugi u organizmu moraju da se metabolišu do aktivne forme (u crevima) koju organizam može da koristi a to je metilfolat. Sada na tržištu postoje i unapredjeni oblici metilfolata sa glukozaminom kako bi poboljšali stabilnost, bioraspoloživost, i sigurnost.

avatar
Endokrinolog. Šef Jedinice za ishranu i prevenciju metaboličkih poremećaja Klinike za endokrinologiju KCS. Autor knjiga i publikacija o mediteranskoj ishrani.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Saznajte zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i kako da izbegnete ujede komaraca. I naravno, i bolesti koje prenose komarci. Osim što su neverovatno dosadni, komarci predstavljaju pretnju po javno...

Razdražljivost i bes u trudnoći nisu tako retka pojava. Promene raspoloženja tokom trudnoće nisu ničiji prijatelj. Ali šta se dešava ako Vas toliko naljute da vidite crveno? Evo kako da...