Folna kiselina u hrani – potrebe u trudnoći i suplementacija

Da li je unos folata hranom u trudnoći dovoljan

Folna kiselina u hrani nije dovoljan izvor u periodu trudnoće.  Folna kiselina je od izuzetne važnosti u prvim nedeljama trudnoće kada se formira moždano stablo bebe, ali i kasnije, tokom celog perioda trudnoće…

Koliko folne kiseline je potrebno trudnici?

Trudnici je potrebno 600 mikrograma folata dnevno.  Oni se se nalaze u namirnicama  spanaću, kvascu, džigerici i pirinču… 

Da li je unos folata hranom u trudnoći dovoljan?

Ne, nije moguće uneti dovoljnu količinu samo zdravom ishranom, već je potrebna i suplementacija. 

Folna kiselina u hrani

Folati (folna kiselina je sintetička verzija) se prirodno nalaze u raznim namirnicama. Dodavanjem sintetičke folne kiseline (400 mikrograma a novije preporuke i do 600mikrograma) se prevenira neurološki deficit kod bebe, posebno u prvom trimestru trudnoće.

Smatra se da unos ishranom folne kiseline  kod većine žena u generativnom periodu nije dovoljan da podmiri dnevne potrebe organizma! Jako je važno naglasiti da se folna kiselina unosi počev od tri meseca pre planirane trudnoće kao i tokom čitave trudnoće.

U kojoj hrani ima folne kiseline?

Namirnice bogate folnom kiselinom su pahuljice, hleb i peciva od celog zrna žitarica, braon pasulj i druge mahunarke, blitva, brokule, karfiol, špargle, cvekla, spanać, dinja, pomorandža, avokado, jagoda. Pošto je folna kiselina osetljiva na visoke temperature, povrće treba jesti presno, pripremljeno na pari ili u vrlo malo vode.

Folna kiselina u hrani

Ponešto o folnoj kiselini

Uglavnom se pogrešno smatra da je folna kiselina, koja se nalazi u većini vitaminskih preparata isto što i folat-vitamin B9. Šta je folat, šta folna kiselina a šta je metilfolat? Obajsnićemo da je folat prirodni oblika vitamina B9, a folna kiselina je  sintetički oblik vitamina B9. Na osnovu iznetog se može pogrešno zaključiti da je bolje uzimati prirodni oblik od sintetičkog. I jedan i drugi u organizmu moraju da se metabolišu do aktivne forme (u crevima) koju organizam može da koristi a to je metilfolat.

Sada na tržištu postoje i unapredjeni oblici metilfolata sa glukozaminom kako bi poboljšali stabilnost, bioraspoloživost, i sigurnost.

Folna kiselina u hrani

Koliko je dnevno dovoljno?

U Americi je preporuka uzimanja folne kiseline kod žena u generativnom periodu 400, po novijim preporukama i do 600 mikrograma, obzirom da se smatra da je skoro polovina trudnoća neplanirana, a zna se da je u prvim nedeljama trudnoće posebno važno unositi potrebnu količinu folne kiseline, a dok još većina žena nije ni shvatila da je u drugom stanju.

Endokrinolog. Šef Jedinice za ishranu i prevenciju metaboličkih poremećaja Klinike za endokrinologiju KCS. Autor knjiga i publikacija o mediteranskoj ishrani.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…