Koje su preporučene količine unosa folne kiseline, do kojeg meseca trudnoće se preporučuje i u kojim namirnicama se nalazi folna kiselina?

0

Potrebe za folnom kiselinom rastu u trudnoći kao odgovor na povećanu eritropoezu kod majke i razvoj fetusa i placente. Nedovoljan unos folne kiseline u trudnoći je povezan s nekoliko negativnih ishoda, uključujući povećan rizik spontanog pobačaja, rupturu placente i defekt neuralne cevi.

Preporuke Američkog Instituta za medicinu SAD su da se 400 µg folne kiseline unese preko fortifikovanih namirnica ili suplemenata, a ostalih 200 µg uobičajenom ishranom. Trudnica sa visokim rizikom za razvoj defekta neuralne tube (porodična istorija koja uključuje i defekt neuralne tube, ako je prethodna trudnoća bila sa DNT, ako žena ima celijačnu bolest ili neki drugi tip malapsorbcije, dijabetes melitus, ili žena uzima neki antiepileptik) preporučuje se uzimanje folne kiseline u dozi od 4 mg dnevno i do dvanaeste nedelje trudnoće (ako trudnica  ima anemiju srpastih ćelija, suplementaciju od 4 mg dnevno nastaviti kroz čitav period trudnoće). Nacionalni vodič za zdravstvenu zaštitu žena u toku trudnoće iz 2004. godine daje preporuke za suplementaciju 400 µg folne kiseline u periodu planiranja trudnoće pa sve do kraja 12. nedelje trudnoće kako bi se smanjio rizik od pojave poremećaja nervnog sistema (anencefalija, spina bifida).

Folna kiselina (2)

Namirnice bogate folnom kiselinom su: sočivo (270 μg folne kiseline/1 šolja), pasulj (70-190 μg folne kiseline/1 šolja), kuvani brokoli, prokelj (140 μg/1 šolja), sirovi spanać (60 μg/1 šolja), sok od pomorandže (120 μg/1 čaša), 1 srednja narandža (40 μg). Bogat izvor folne kiseline je i jetra (džigerica), ali se zbog deponovanja različitih toksičnih materija u jetri ne preporučuje unos ove namirnice u trudnoći.

Share.

About Author

Comments are closed.