Preporuke Unosa Folne Kiseline u Trudnoći

Preporuke Unosa Folne Kiseline u Trudnoći

Potrebe za folnom kiselinom rastu u trudnoći kao odgovor na povećanu eritropoezu kod majke i razvoj fetusa i placente.

Folna kiselina je jedan od najzančajnijih vitamina u trudnoći?

Jedan od najvažnijih vitamina koje je neophodno adekvatno unositi pre i tokom trudnoće je folatvitamina B9. Potrebno je da se pre planiranja trudnoće posavetujete sa svojim ginekologom kada započeti sa folnom kiselinom, sa kojom dozom, i šta je dobro od namirnica uzimati…Zna se da trudnice treba da se pravilno hrane, ali neki suplementi su neophodni kao dodatak ishrani u ovom periodu života.

Šta se događa ukoliko nema dovoljno folne kiseline kod trudnice?

Nedovoljan unos folne kiseline u trudnoći je povezan s nekoliko negativnih ishoda, uključujući povećan rizik spontanog pobačaja, rupturu placente i defekt neuralne cevi.

Preporuke Američkog Instituta za medicinu SAD su da se 400 µg folne kiseline unese preko fortifikovanih namirnica ili suplemenata, a ostalih 200 µg uobičajenom ishranom. Trudnica sa visokim rizikom za razvoj defekta neuralne tube (porodična istorija koja uključuje i defekt neuralne tube, ako je prethodna trudnoća bila sa DNT, ako žena ima celijačnu bolest ili neki drugi tip malapsorbcije, dijabetes melitus, ili žena uzima neki antiepileptik) preporučuje se uzimanje folne kiseline u dozi od 4 mg dnevno i do dvanaeste nedelje trudnoće (ako trudnica  ima anemiju srpastih ćelija, suplementaciju od 4 mg dnevno nastaviti kroz čitav period trudnoće).

Nacionalni vodič za zdravstvenu zaštitu žena u toku trudnoće iz 2004. godine daje preporuke za suplementaciju 400 µg folne kiseline u periodu planiranja trudnoće pa sve do kraja 12. nedelje trudnoće kako bi se smanjio rizik od pojave poremećaja nervnog sistema (anencefalija, spina bifida).

Preporuke Unosa Folne Kiseline u Trudnoći

 

U kojim namirnicama ima folne kiseline?

Folati (folna kiselina je sintetička verzija) se prirodno nalaze u raznim namirnicama.

Sočivo (270 μg folne kiseline/1 šolja), pasulj (70-190 μg folne kiseline/1 šolja), kuvani brokoli, prokelj (140 μg/1 šolja), sirovi spanać (60 μg/1 šolja), sok od pomorandže (120 μg/1 čaša), 1 srednja narandža (40 μg). Bogat izvor folne kiseline je i jetra (džigerica), ali se zbog deponovanja različitih toksičnih materija u jetri ne preporučuje unos ove namirnice u trudnoći.

Professor na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu, član Akreditacione komisije Farmaceutskog fakulteta, kao i član Komisije za specijalističke studije u svojstvu rukovodioca specijalizacije iz Sanitarne hemije. Član je Centra za ishranu i suplementaciju.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…