Kako je sve moguće oštetiti kosu zimi i leti – Šta preduzeti

oštetiti kosu zimi i leti

Sadržaj

Kako je sve moguće oštetiti kosu zimi i leti? Kosu je moguće oštetiti nepravilnim postupanjem i negom, upotrebom neadekvatnih sredstava za negu i ulepšavanje. Međutim i sama godišnja doba nose svoje izazove na koje moramo računati. I potrebno je prilagoditi negu kose leti i zimi.

Šta može oštetiti kosu zimi i leti?

Kosu je moguće oštetiti i mehanički (nepravilno češljanje i četkanje, naročito mokre kose, feniranje, nepravilna nega i nepravilno stilizovanje kose) i hemijski (bojenje, beljenje, trajno kovrdžanje ili ispravljanje kose). Nega kose treba da bude prilagođena i godišnjem dobu.

oštetiti kosu zimi i leti

Kako je sve moguće oštetiti kosu?

Pored mehaničkog i hemijskog oštećenja, na strukturu dlake mogu uticati i spoljašnji faktori poput sunčeve svetlosti, zagađenja iz vazduha, morske vode i hlorisane vode bazena. Takođe, zimski hladan vazduh, vetrovi i stalni prelazak iz hladnog u tople prostore mogu oštetiti kosu.

Dlaka (vlas kose) se sastoji iz folikula i stabla. Dok su u folikulu žive ćelije odgovorne za rast kose, stablo dlake čine tri sloja u kojima su mrtve ćelije ispunjene proteinom keratinom. Sloj na površini stabla dlake naziva se kutikula i čine ga ćelije raspoređene kao crepovi na krovu kuće. Kada je kutikula neoštećena („zdrava“), ostali slojevi stabla dlake su zaštićeni i kosa je glatka, elastična i sjajna. Ukoliko se kutikula ošteti, kosa gubi elastičnost i prirodni sjaj, postaje suva zbog smanjene sposobnosti da zadrži vlagu, a unutrašnji slojevi postaju izloženi negativnim uticajima.

oštetiti kosu zimi i leti

Kosa postaje lomljivija tokom zime

​Zima čini kosu suvom, i često dovodi do pucanja vrhova i oštećenja. Izloženost oštrim hladnim uslovima vazduha i vetrovi ne pogoduju vašoj kosi. Konstantan prelazak u zagrejane unutrašnje prostorije može da iscrpi našu kosu od njene vlage. To dovodi do toga da  je kosa podložnija oštećenju. Vaši pramenovi su izloženi riziku od pucanja zbog suvog, hladnog zimskog vazduha. Ovo takođe može degradirati protein vaše kose, čineći je krhkom i sklonom lomljenju. Uz neke manje promene u rutini nege i stilizovanja vaše kose, možete zaustaviti ovu štetu.

Koristite proizvode za negu kose koji dodatno hidriraju kosu. Jer, najvažnija je vlaga! Koristite maske za kosu, serume i druge proizvode na kojima je naznačeno da dodatno hidriraju vlasište.…

oštetiti kosu zimi i leti

Koristite zaštitne frizure i materijale (marame, šalove i kape)

Tokom zime, važno je da zaštitite svoju kosu  zaštitnim frizurama, poput pletenica i punđa. Takođe dodacima, poput šalova, marama, šešira…  Nošenje šešira ili marame može biti dobro za zaštitu kose od oštrog, suvog vetra. Pri tome, važno je da materijal bude prozračan i omogućava protok vazduha kako bi vaše vlasište bilo ventilirano i sprečilo da koža glave postane suva.

oštetiti kosu zimi i leti

Sunce i more mogu oštetiti kosu?

Tokom leta, pored zaštite od sunca, kosi je neophodna posebna i  adekvatna nega. Ukoliko je došlo do primetnog isušivanja kose, bez isušivanja kože glave, za pranje kose se može koristiti kombinacija dva šampona namenjena različitim tipovima kose – šampon za normalnu kosu kojim bi se prala koža glave i šampon za suvu kosu koji bi trebalo nanositi isključivo duž vlasi kose.

U letnjem periodu treba koristiti kondicinere koji se ostavljaju na kosi (tzv. leave-on proizvodi) ili serume namenjene zaštiti (tzv. silikonske kapi) sa UV filterima i odgovarajućim silikonima koji će istovremeno negovati kosu i štiti je od sunčevog zračenja, ali i morske i/ili hlorirane vode bazena.

Morska voda i voda iz bazena kritični su za kosu

Pored sunca, u letnjem periodu, dodatni problem pravi morska voda, kao i hlorirana voda bazena, koje takođe isušuju kosu. Hlorirana voda bazena može uticati i na boju kose, odnosno može dovesti do pojave sivih i zelenkastih nijasni na farbanoj svetloj kosi. Zato je, pre ulaska u more ili bazen poželjno na kosu naneti leave-on kondicioner ili ulje za kosu. Nakon izlaska iz mora, reke, jezera,  ili bazena (napomena: trudnicama se inače ne preporučuje kupanje u bazenu!), kosu je poželjno odmah isprati vodom.

avatar
Predaje na VMŠ. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti u toku trudnoće i dojenja.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...