Nega Kose u Trudnoći u Letnjem Periodu

Nega Kose u Trudnoći u Letnjem Periodu

Nega kose u trudnoći u letnjem periodu je posebno zahtevna.

Nega kose u trudnoći u letnjem periodu – koja su posebna pravila?

Trudnice često imaju problem opadanja i isušivanja kose zbog hormonalnog stanja u trudnoći, a tokom leta, pored zaštite od sunca, kosi trudnice je neophodna posebna i  adekvatna nega. Ukoliko je došlo do primetnog isušivanja kose, bez isušivanja kože glave, za pranje kosese može koristiti kombinacija dva šampona namenjena različitim tipovima kose – šampon za normalnu kosu kojim bi se prala koža glave i šampon za suvu kosu koji bi trebalo nanositi isključivo duž vlasi kose.

Kako izabrati kondicioner za letnji period?

U letnjem periodu treba koristiti kondicinere koji se ostavljaju na kosi (tzv. leave-on proizvodi) ili serume namenjene zaštiti (tzv. silikonske kapi) sa UV filterima i odgovarajućim silikonima koji će istovremeno negovati kosu i štiti je od sunčevog zračenja, ali i morske i/ili hlorirane vode bazena.

Nega Kose u Trudnoći u Letnjem Periodu
                                        Šešir je odlična zaštita za kosu od UV zračenja

Leti, što manje tretiranja kose?

Kad god je to moguće, preporučuje se prirodno sušenje kose bez upotrebe fena, presa ili figara. Takođe, poželjno je izbegavati proizvode za oblikovanje i učvršćivanje frizure.

Šta koristiti za negu kose leti?

Za naknadnu negu kose u letnjem periodu mogu se koristiti ulja i serumi za negu kose. Pojedina biljna ulja bogata zasićenim masnim kiselinama (npr. kokosovo ulje), mogu proći dublje u kutikulu i sprečiti preterano bubrenje stabla dlake u kontaktu sa vodom koje bi dovelo do promena u strukturi keratina i donekle narušilo strukturu dlake. Takva biljna ulja se mogu nanositi leti pre kupanja u moru ili bazenu, ali isključivo na kosu koja nije hemijski tretirana.

Zaštita od UV zračenja za kosu?

Hemijski tretiranu kosutreba šititi uz proizvode sa UV filterima, odgovarajućim silikonima i antioksidansima. Treba reći da ulja (prirodna ili sintetska) neće povećati sadržaj vlage u kosi, ali će sprečiti dodatno isušivanje kose.

Nega Kose u Trudnoći u Letnjem Periodu
Serumi za kosu su dobrodošli

Serumi za kosu

To su proizvodi koji sadrže visoke koncentracije različitih aktivnih supstanci i namenjeni su intenzivnom tretmanu kože glave i kose (intenzivna hidratacija, uticaj na rast kose itd.). Pre upotrebe seruma koji imaju uticaj na rast kose savet treba potražiti kod dermatologa.

Serumi namenjeni intenzivnoj hidrataciji kose koji obično sadrže hijaluronsku kiselinu i njene soli, derivate proteina biljnog porekla, aminokiseline itd. mogu se koristiti u trudnoći.

Šta leti dodatno pravi problem?

Pored sunca, u letnjem periodu, dodatni problem pravi morska voda, kao i hlorirana voda bazena, koje takođe isušuju kosu. Hlorirana voda bazena može uticati i na boju kose, odnosno može dovesti do pojave sivih i zelenkastih nijasni na farbanoj svetloj kosi. Zato je, pre ulaska u more ili bazen poželjno na kosu naneti leave-on kondicioner ili ulje za kosu. Nakon izlaska iz mora, reke, jezera,  ili bazena (napomena: trudnicama se inače ne preporučuje kupanje u bazenu!), kosu je poželjno odmah isprati vodom.

Doktor kozmetologije Predaje na Visokoj školi zdravstvenih radnika. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti tokom trudnoće i dojenja.
Preporučujemo vam...
razvoj dece
Šta pokreće razvoj dece – 4 ključne radnje!
Šta pokreće i maksimalno stimuliše razvoj dece?  Roditelji najčešće misle da im treba veliki broj igračaka kako bi podstakli razvoj. Da bi ispunile svoju ulogu igračke moraju biti prilagođene uzrastu deteta. Igračke nisu najvažnije niti ključne za razvoj. Naročito nije presudan broj igračaka! Presudno je nešto drugo!Šta pokreće razvoj dece?Razvoj…
Rota virus
Rota virus kod beba i dece – Infekcija izazvana rota virusom
Gastroenteritise kod dece mogu izazvati različiti virusi. U našem podneblju kod dece je tokom zimskog perioda najčešći krivac Rota virus, čak u 65%. I drugi virusi takođe mogu uzrokovati crevne infekcije (adenovirusi, kalicivjevirusi, norovirusi), posebno kod odraslih.Rota virus  kod beba i deceZimski period karakteriše veća učestalost prehlada i kašlja kod…
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…
životni stil mame
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba je jedinstven. Celu svoju drugu trudnoću proveli ste lutajući između zaborava da ste uopšte trudni i moleći se za dan kada jednostavno više nećete biti trudna. I nekako, tokom tih dugih (ili su bili kratki?) meseci, niste ni jednom razmišljali kako ćete, tačno,…