Nega Kose u Trudnoći u Letnjem Periodu

Nega Kose u Trudnoći u Letnjem Periodu

Sadržaj

Nega kose u trudnoći u letnjem periodu je posebno zahtevna.

Nega kose u trudnoći u letnjem periodu – koja su posebna pravila?

Trudnice često imaju problem opadanja i isušivanja kose zbog hormonalnog stanja u trudnoći, a tokom leta, pored zaštite od sunca, kosi trudnice je neophodna posebna i  adekvatna nega. Ukoliko je došlo do primetnog isušivanja kose, bez isušivanja kože glave, za pranje kose se može koristiti kombinacija dva šampona namenjena različitim tipovima kose – šampon za normalnu kosu kojim bi se prala koža glave i šampon za suvu kosu koji bi trebalo nanositi isključivo duž vlasi kose.

Kako izabrati kondicioner za letnji period?

U letnjem periodu treba koristiti kondicinere koji se ostavljaju na kosi (tzv. leave-on proizvodi) ili serume namenjene zaštiti (tzv. silikonske kapi) sa UV filterima i odgovarajućim silikonima koji će istovremeno negovati kosu i štiti je od sunčevog zračenja, ali i morske i/ili hlorirane vode bazena.

Nega Kose u Trudnoći u Letnjem Periodu
                                        Šešir je odlična zaštita za kosu od UV zračenja

Leti, što manje tretiranja kose?

Kad god je to moguće, preporučuje se prirodno sušenje kose bez upotrebe fena, presa ili figara. Takođe, poželjno je izbegavati proizvode za oblikovanje i učvršćivanje frizure.

Šta koristiti za negu kose leti?

Za naknadnu negu kose u letnjem periodu mogu se koristiti ulja i serumi za negu kose. Pojedina biljna ulja bogata zasićenim masnim kiselinama (npr. kokosovo ulje), mogu proći dublje u kutikulu i sprečiti preterano bubrenje stabla dlake u kontaktu sa vodom koje bi dovelo do promena u strukturi keratina i donekle narušilo strukturu dlake. Takva biljna ulja se mogu nanositi leti pre kupanja u moru ili bazenu, ali isključivo na kosu koja nije hemijski tretirana.

Zaštita od UV zračenja za kosu?

Hemijski tretiranu kosu treba šititi uz proizvode sa UV filterima, odgovarajućim silikonima i antioksidansima. Treba reći da ulja (prirodna ili sintetska) neće povećati sadržaj vlage u kosi, ali će sprečiti dodatno isušivanje kose.

Nega Kose u Trudnoći u Letnjem Periodu
Serumi za kosu su dobrodošli

Serumi za kosu

To su proizvodi koji sadrže visoke koncentracije različitih aktivnih supstanci i namenjeni su intenzivnom tretmanu kože glave i kose (intenzivna hidratacija, uticaj na rast kose itd.). Pre upotrebe seruma koji imaju uticaj na rast kose savet treba potražiti kod dermatologa.

Serumi namenjeni intenzivnoj hidrataciji kose koji obično sadrže hijaluronsku kiselinu i njene soli, derivate proteina biljnog porekla, aminokiseline itd. mogu se koristiti u trudnoći.

Šta leti dodatno pravi problem?

Pored sunca, u letnjem periodu, dodatni problem pravi morska voda, kao i hlorirana voda bazena, koje takođe isušuju kosu. Hlorirana voda bazena može uticati i na boju kose, odnosno može dovesti do pojave sivih i zelenkastih nijasni na farbanoj svetloj kosi. Zato je, pre ulaska u more ili bazen poželjno na kosu naneti leave-on kondicioner ili ulje za kosu. Nakon izlaska iz mora, reke, jezera,  ili bazena (napomena: trudnicama se inače ne preporučuje kupanje u bazenu!), kosu je poželjno odmah isprati vodom.

avatar
Predaje na VMŠ. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti u toku trudnoće i dojenja.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Koja krema za sunčanje u trudnoći predstavlja opasnost?

Preporučujemo vam...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...

Krema za sunčanje u trudnoći sa oksibenzonom može uticati na zdravlјe novorođenčeta, prema novoj studiji. Žene koje pokušavaju da zatrudne treba da razmisle o izbegavanju ovog proizvoda, zajedno sa onima...