Nega Kose u Trudnoći u Letnjem Periodu

Nega kose trudnice u letnjem periodu

Kako se neguje kosa u letnjem periodu, postoje li posebna pravila?

Trudnice često imaju problem opadanja i isušivanja kose zbog hormonalnog stanja u trudnoći, a tokom leta, pored zaštite od sunca, kosi trudnice je neophodna posebna i  adekvatna nega.

Ukoliko je došlo do primetnog isušivanja kose, bez isušivanja kože glave, za pranje kosese može koristiti kombinacija dva šampona namenjena različitim tipovima kose – šampon za normalnu kosu kojim bi se prala koža glave i šampon za suvu kosu koji bi trebalo nanositi isključivo duž vlasi kose.

Kako izabrati kondicioner za letnji period?

U letnjem periodu treba koristiti kondicinere koji se ostavljaju na kosi (tzv. leave-on proizvodi) ili serume namenjene zaštiti (tzv. silikonske kapi) sa UV filterima i odgovarajućim silikonima koji će istovremeno negovati kosu i štiti je od sunčevog zračenja, ali i morske i/ili hlorirane vode bazena.

Leti, što manje tretiranja kose?

Kad god je to moguće, preporučuje se prirodno sušenje kose bez upotrebe fena, presa ili figara. Takođe, poželjno je izbegavati proizvode za oblikovanje i učvršćivanje frizure.

Nega kose trudnice u letnjem periodu

Biljna ulja preporučena ili ne?

Za naknadnu negu kose u letnjem periodu mogu se koristiti ulja i serumi za negu kose.

Pojedina biljna ulja bogata zasićenim masnim kiselinama (npr. kokosovo ulje), mogu proći dublje u kutikulu i sprečiti preterano bubrenje stabla dlake u kontaktu sa vodom koje bi dovelo do promena u strukturi keratina i donekle narušilo strukturu dlake. Takva biljna ulja se mogu nanositi leti pre kupanja u moru ili bazenu, ali isključivo na kosu koja nije hemijski tretirana.

Zaštita od UV zračenja i za kosu?

Hemijski tretiranu kosu treba šititi uz proizvode sa UV filterima, odgovarajućim silikonima i antioksidansima. Treba reći da ulja (prirodna ili sintetska) neće povećati sadržaj vlage u kosi, ali će sprečiti dodatno isušivanje kose.

Serumi za kosu su proizvodi koji sadrže visoke koncentracije različitih aktivnih supstanci i namenjeni su intenzivnom tretmanu kože glave i kose (intenzivna hidratacija, uticaj na rast kose itd.). Pre upotrebe seruma koji imaju uticaj na rast kose savet treba potražiti kod dermatologa.

Serumi namenjeni intenzivnoj hidrataciji kose koji obično sadrže hijaluronsku kiselinu i njene soli, derivate proteina biljnog porekla, aminokiseline itd. mogu se koristiti u trudnoći.

Pored sunca, u letnjem period, dodatni problem pravi morska voda, kao i hlorirana voda bazena, koje takođe isušuju kosu. Hlorirana voda bazena može uticati i na boju kose, odnosno može dovesti do pojave sivih i zelenkastih nijasni na farbanoj svetloj kosi. Zato je, pre ulaska u more ili bazen poželjno na kosu naneti leave-on kondicioner ili ulje za kosu. Nakon izlaska iz mora, reke, jezera,  ili bazena (napomena: trudnicama se inače ne preporučuje kupanje u bazenu!), kosu je poželjno odmah isprati vodom.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Doktor kozmetologije Predaje na Visokoj školi zdravstvenih radnika. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti tokom trudnoće i dojenja.
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Avene
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme, tema o kojoj sam promišljala sa svojim klijentima i bliskim  prijateljima, jedno novo iskustvo za sve nas.Trudnica u vreme epidemije koroneMnogo je tekstova na Internetu o trudnoći u vreme epidemije korona virusom. Uglavnom su to medicinski tekstovi, sa savetima i uputstvima šta…
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci, koji vam predlažemo, olakšaće vam izbor namirnica za bebu.Recepti za bebu i sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseciBeba sa 8 meseci  jede većinu namirnica iz naše ishrane, uživa u  ukusima gnječene hrane, a neke bebe već volele i mekane komadiće koje mogu…