Kako izabrati najbolji šampon za kosu – za trudnice i mame

Kako izabrati najbolji šampon za kosu

Sadržaj

Kako izabrati najbolji šampon za kosu, koji odgovara baš vašem tipu kose?

Kako izabrati najbolji šampon za kosu?

Šamponi su najvažniji proizvodi u nezi i održavanju čistoće kose i kože glave i za trudnice i za mame.

Uklanjanje nečistoća, odnosno viška sebuma, orožalih ćelija, prašine i ostataka kozmetičkih proizvoda sa površine kose i kože glave postiže se određenim sastojcima šampona (površinski aktivne materije). Ovi sastojci imaju specifičnu strukturu i međusobno se razlikuju kako po naelektrisanju, tako i po „jačini“.

Šta sve sadrže šamponi za pranje kose?

Sastav šampona (naročito izbor povšinski aktivnih materija) prilagođava se različitim tipovima kose (normalna, suva, masna, oštećana kosa), kao i nameni (šamponi protiv peruti, šamponi za svakodnevno pranje kose, šamponi za istovremeno pranje kose i tela, bebi šamponi, šamponi za decu, kondicionirajući – šamponi „2 u 1“, kolor šamponi).

Kako izabrati najbolji šampon za kosu
Šamponi se razlikuju u odnosu na tip kose

Kako izabrati najbolji šampon?

U moru reklama koje prate šampone, od kojih neke glase: daje kosi sjaj i gipkost, obnavlja kosu, ojačava kosu, daje kosi volumen, daje kosi dodatnu svežinu, ne sadrži silikone, štiti boju farbane kose itd, postavlja se pitanje kako izabrati odgovarajući šampon? Nasuprot pogrešnom mišljenju da zatvaraju pore, silikoni se mogu vezati za površinu kože glave, ali propustljivi su za kiseonik i vodenu paru, te ne ometaju disanje kože.  Silikoni imaju sposobnost vezivanja za kosu i formiraju film na njenoj površini čineći je mekom, glatkom, sjajnom, nenaelektrisanom i lakom za oblikovanje. Tako da oznaka da ne sadrži silikone nije nikakva prednost. Tako da sa pojedinim oznakama treba biti obazriv.

Šta je najvažnije pri izboru šampona?

Osnovno je da šampon treba birati prema tipu i stanju kose (normalna, suva i oštećena, masna kosa, zatim tanka ili bujna kosa).

Većinu šampona na našem tržištu čine šamponi tipa “2 u 1”, od kojih se pored pranja očekuje i kondicionirajući efekat (da čine kosu glatkom, mekom, sjajnom, nenaelektrisanom i lakom za oblikovanje). Svi ovi šamponi (bez obzira na tip i stanje kose kojoj su namenjeni) uglavnom imaju isti ili vrlo sličan sastav površinski aktivnih materija zaduženih za pranje –  natrijum lauret sulfat i kokamidopropil betain ili koko betain (INCI: Sodium laureth sulfate i Cocamidopropyl betaine ili Coco betaine) ili natijum lauret sulfat i dinatrijum kokoamfodiacetat (INCI: Sodium laureth sulfate i Disodium cocoamphodiacetate). Navedene površinski aktivne materije (PAM) su relativno blage i imaju nizak iritacioni potencijal, međutim ima osoba kojima će i ove PAM biti nedovoljno blage.

Kako izabrati najbolji šampon za kosu
Šamponi za masnu kosu ne sadrže ulja

Kako prepoznati taj slučaj?

Ukoliko se nakon upotrebe šampona sa navedenim PAM javlja osećaj peckanja, zatezanja, svraba i perutanje kože glave (što je u ovom slučaju vidljiva manifestacija preteranog odmašćivanja, te i isušivanja kože glave), šampon nije adekvatan i suviše je “jak”. U tom slučaju je neophodno promeniti šampon i uzeti proizvod sa vrlo blagim PAM, a savet oko izbora konkretnog proizvoda potražiti kod farmaceuta.

Kako izabrati najbolji šampon za kosu

Po čemu se šamponi za suvu i oštećenu kosu onda razlikuju od ostalih?

Ovi šamponi su bogati biljnim uljima (bademovo, arganovo, avokadovo, ulje makadamije, ulje koštice kajsije, maslinovo ulje, itd.) i ostalim jedinjenjima sa kondicionirajućim efektom (hidrolizovani keratin, različiti modifikovani proteini biljnog porekla, derivati silikona itd.) i aktivnim supstancama sa vlažećim efektom koje bi trebalo da povećaju sadržaj vlage u kosi i koži glave. Izbor šampona ne treba praviti na osnovu aktivnih supstanci koje sadrži, ipak treba imati u vidu da se šamponi kratko zadžavaju na kosi i koži glave i da je njihova primarna uloga ipak čišćenje (izuzetak antiperutni šamponi).

Šta ne sadrže šamponi za masnu kosu?

S druge strane šamponi za masnu kosu ne sadrže biljna ulja i imaju manju količinu jedinjenja sa kondicionirajućim efektom.

avatar
Predaje na VMŠ. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti u toku trudnoće i dojenja.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Koja krema za sunčanje u trudnoći predstavlja opasnost?

Preporučujemo vam...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...

Krema za sunčanje u trudnoći sa oksibenzonom može uticati na zdravlјe novorođenčeta, prema novoj studiji. Žene koje pokušavaju da zatrudne treba da razmisle o izbegavanju ovog proizvoda, zajedno sa onima...