Šamponi za Kosu za Trudnice i Mame

Šamponi za kosu

Šamponi su najvažniji proizvodi u nezi i održavanju čistoće kose i kože glave i za trudnice i za mame.

Uklanjanje nečistoća, odnosno viška sebuma, orožalih ćelija, prašine i ostataka kozmetičkih proizvoda sa površine kose i kože glave postiže se određenim sastojcima šampona (površinski aktivne materije). Ovi sastojci imaju specifičnu strukturu i međusobno se razlikuju kako po naelektrisanju, tako i po „jačini“.

Šta sve sadrže šamponi za pranje kose?

Sastav šampona (naročito izbor povšinski aktivnih materija) prilagođava se različitim tipovima kose (normalna, suva, masna, oštećana kosa), kao i nameni (šamponi protiv peruti, šamponi za svakodnevno pranje kose, šamponi za istovremeno pranje kose i tela, bebi šamponi, šamponi za decu, kondicionirajući – šamponi „2 u 1“, kolor šamponi).

Šamponi za kosu (1)

Kako izabrati najbolji šampon?

U moru reklama koje prate šampone, od kojih neke glase: daje kosi sjaj i gipkost, obnavlja kosu, ojačava kosu, daje kosi volumen, daje kosi dodatnu svežinu, ne sadrži silikone, štiti boju farbane kose itd, postavlja se pitanje kako izabrati odgovarajući šampon? Osnovno je da šampon treba birati prema tipu i stanju kose (normalna, suva i oštećena, masna kosa, zatim tanka ili bujna kosa).

 

 

Većinu šampona na našem tržištu čine šamponi tipa “2 u 1”, od kojih se pored pranja očekuje i kondicionirajući efekat (da čine kosu glatkom, mekom, sjajnom, nenaelektrisanom i lakom za oblikovanje). Svi ovi šamponi (bez obzira na tip i stanje kose kojoj su namenjeni) uglavnom imaju isti ili vrlo sličan sastav površinski aktivnih materija zaduženih za pranje –  natrijum lauret sulfat i kokamidopropil betain ili koko betain (INCI: Sodium laureth sulfate i Cocamidopropyl betaine ili Coco betaine) ili natijum lauret sulfat i dinatrijum kokoamfodiacetat (INCI: Sodium laureth sulfate i Disodium cocoamphodiacetate). Navedene površinski aktivne materije (PAM) su relativno blage i imaju nizak iritacioni potencijal, međutim ima osoba kojima će i ove PAM biti nedovoljno blage.

Kako prepoznati taj slučaj?

Ukoliko se nakon upotrebe šampona sa navedenim PAM javlja osećaj peckanja, zatezanja, svraba i perutanje kože glave (što je u ovom slučaju vidljiva manifestacija preteranog odmašćivanja, te i isušivanja kože glave), šampon nije adekvatan i suviše je “jak”. U tom slučaju je neophodno promeniti šampon i uzeti proizvod sa vrlo blagim PAM, a savet oko izbora konkretnog proizvoda potražiti kod farmaceuta.

Šamponi za kosu (2)

Po čemu se šamponi za suvu i oštećenu kosu onda razlikuju od ostalih?

Ovi šamponi su bogati biljnim uljima (bademovo, arganovo, avokadovo, ulje makadamije, ulje koštice kajsije, maslinovo ulje, itd.) i ostalim jedinjenjima sa kondicionirajućim efektom (hidrolizovani keratin, različiti modifikovani proteini biljnog porekla, derivati silikona itd.) i aktivnim supstancama sa vlažećim efektom koje bi trebalo da povećaju sadržaj vlage u kosi i koži glave. Izbor šampona ne treba praviti na osnovu aktivnih supstanci koje sadrži, ipak treba imati u vidu da se šamponi kratko zadžavaju na kosi i koži glave i da je njihova primarna uloga ipak čišćenje (izuzetak antiperutni šamponi).

S druge strane šamponi za masnu kosu ne sadrže biljna ulja i imaju manju količinu jedinjenja sa kondicionirajućim efektom.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Doktor kozmetologije Predaje na Visokoj školi zdravstvenih radnika. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti tokom trudnoće i dojenja.
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Vitamil
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Gravidon-A
Antimetil
App - Sve o porođaju
App - Prva godina mame i bebe
Preporučujemo vam...
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme, tema o kojoj sam promišljala sa svojim klijentima i bliskim  prijateljima, jedno novo iskustvo za sve nas.Trudnica u vreme epidemije koroneMnogo je tekstova na Internetu o trudnoći u vreme epidemije korona virusom. Uglavnom su to medicinski tekstovi, sa savetima i uputstvima šta…
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci, koji vam predlažemo, olakšaće vam izbor namirnica za bebu.Recepti za bebu i sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseciBeba sa 8 meseci  jede većinu namirnica iz naše ishrane, uživa u  ukusima gnječene hrane, a neke bebe već volele i mekane komadiće koje mogu…