Šta trudnice i dojilje treba da izbegavaju da koriste prilikom pranja i nege kose?

Šta trudnice i dojilje treba da izbegavaju da koriste prilikom pranja i nege kose

Šta trudnice i dojilje treba da izbegavaju da koriste prilikom pranja i nege kose?  Nega kose i primena preparata za pranje, negu i ulepšavanje kose je u periodu trudnoće zahtevnija.

Šta se trudnicama i dojiljama ne preporučuje?

Čitajte deklaracije preparata za pranje i negu kose. Trudnicama i dojiljama se ne preporučuje primena farbi za kosu, a isto tako ni primena preparata koji sadrže etarska ulja ruzmarina i eukaliptusa, nane, cimeta, jasmina, kedra, crnog bibera, majčine dušice, jer ova ulja mogu izazvati krvarenje u trudnoći.

Takođe se ne preporučuju preparati koji sadrže salicilnu kiselinu a koji se često koriste za kontrolu peruti u kosi.

Šta trudnice i dojilje treba da izbegavaju da koriste prilikom pranja i nege kose
Pramenovi su prihvatljivi, jer farba ne dopire do korena kose

Kosa opada iz različitih razloga ali i zbog neadekvatnih proizvoda za negu kose

Iako su nasledni faktor, kvalitet ishrane (nedostatak proteina i gvožđa u ishrani)  i preparati za negu kose  dominantantni kada govorimo o gubitku, tj. opadanju  kose,  vrlo je važnan i hormonski status žene i to da li ima anemiju. U trudnoći se neretko javlja anemija zbog nedostatka serumskog gvožđa, koji prati pojačano opadanje kose. To je ustvari, najčešći uzrok opadanja kose u trudnoći.  Tako, mnoge žene u periodu trudnoće imaju problem opadanja kose. Stres je veoma značajan razlog gubitka kose.  Kosa tada opada naročito pri pranju i češljanju. Kosa opada 2-4 meseca nakon stresne situacije a počinje da izrasta tek posle 2 meseca. Na opadanje kose u periodu trudnoće i dojenja, kada je organizam osetljiv, osim toga utiču i neadekvatni preparati za pranje i negu kose.

Hemijski tretmani kose utiču na opadanje kose ali i agresivno četkanje, korišćenje gumica koje jako zatežu kosu, uvijanje kose i tada gubitak kose može biti trajan.

Šampon koji ne odgovara tipu kose, neadekvatan kondicioner, pogrešna upotreba kondicionera ili proizvoda za oblikovanje frizure mogu doprineti opadanju kose ili lošem izgledu kose u trudnoći.

Pramenovi uz foliju su bolji izbor od farbanja kose?

Često možete čuti savet da u periodu trudnoće koristite farbe bez amonijaka – „farbe za kosu za trudnice“ (na kutiji proizvoda piše ammonia-free proizvodi), ali treba imati u vidu da te farbe umesto amonijaka sadrže samo nego drugo jedinjenje koje obavlja “posao” amonijaka, dok su peroksidi i sintetske boje (oko kojih se i vodi polemika) i dalje tu. Čak i u pojedine poizvode koji se reklamiraju kao prirodne boje za kosu može “zalutati” neka sintetska boja. Zato pokušajte da izbegnete farbanje kose u periodu trudnoće i dojenja. Kao neko rešenje nude se pramenovi, obzirom da se farba ne aplikuje direktno na koren kose. Pri tome, vodite računa da udišete štetna isparenja, koja nisu dobrodošla u ovom osetljivom periodu.

Šta trudnice i dojilje treba da izbegavaju da koriste prilikom pranja i nege kose

Saponini i pantenol

Sredstva za pranje kose sa saponinima su rešenje u trudnoći? Da, sada se sve češće na tržištu mogu naći proizvodi za pranje kose gde su kao zamena sulfata prisutni saponini. Saponini su prirodne površinski aktivne supstance, koje se nalaze u biljkama. Bezbedni su za dermalnu primenu.

Pantenol je svakao dragoceni sastojak preparata za čišćenje i negu kose.  On prodite u dlaku i smanjuje oštećenja dlake, čak i na oštećenoj farbanoj kosi.

Prirodna kozmetika – bez hemije

Osim što ima nedostatak ograničenog, kratkog roka trajanja i mogućnosti da se mikrobiološki ukvare i oksidišu, dugoročno gledano, organska kozmetika za kosu je bezbednija. Kako? Pa, izloženost čak i minimalnoj količini hemikalija na duže staze čak i kada niste trudni i ne dojite je rizična za zdravlje. Najnovije studije upućuju na to da naše telo skladišti hemijske supstance koje se nalaze u kozmetičkim preparatima za telo, lice i kosu. Zato bi preporučili da u ovom izvanrednom periodu života, trudnoće i dojenja,  svakako birate preparate za pranje i negu kose, ako je to moguće, bez hemijskih supstanci.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Dermatovenerolog Predaje fiziologiju kože, dermatologiju, medicinsku i estetsku negu kože studentima smera Viši estetičar kozmetičar pri Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu. Autor je četiri Atlasa na CD-u, kao i brojnih knjiga na temu zdravlja i lepote kože. Član je svetskog udruženja teledermatologa.
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Enterosgel
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Gravidon-A
Antimetil
App - Sve o porođaju
App - Prva godina mame i bebe
Preporučujemo vam...
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme, tema o kojoj sam promišljala sa svojim klijentima i bliskim  prijateljima, jedno novo iskustvo za sve nas.Trudnica u vreme epidemije koroneMnogo je tekstova na Internetu o trudnoći u vreme epidemije korona virusom. Uglavnom su to medicinski tekstovi, sa savetima i uputstvima šta…
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci, koji vam predlažemo, olakšaće vam izbor namirnica za bebu.Recepti za bebu i sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseciBeba sa 8 meseci  jede većinu namirnica iz naše ishrane, uživa u  ukusima gnječene hrane, a neke bebe već volele i mekane komadiće koje mogu…