Šta trudnice i dojilje treba da izbegavaju da koriste prilikom pranja i nege kose?

Šta trudnice i dojilje treba da izbegavaju da koriste prilikom pranja i nege kose

Šta trudnice i dojilje treba da izbegavaju da koriste prilikom pranja i nege kose?  Nega kose i primena preparata za pranje, negu i ulepšavanje kose je u periodu trudnoće zahtevnija.

Šta se trudnicama i dojiljama ne preporučuje?

Čitajte deklaracije preparata za pranje i negu kose. Trudnicama i dojiljama se ne preporučuje primena farbi za kosu, a isto tako ni primena preparata koji sadrže etarska ulja ruzmarina i eukaliptusa, nane, cimeta, jasmina, kedra, crnog bibera, majčine dušice, jer ova ulja mogu izazvati krvarenje u trudnoći.

Takođe se ne preporučuju preparati koji sadrže salicilnu kiselinu a koji se često koriste za kontrolu peruti u kosi.

Šta trudnice i dojilje treba da izbegavaju da koriste prilikom pranja i nege kose
Pramenovi su prihvatljivi, jer farba ne dopire do korena kose

Kosa opada iz različitih razloga ali i zbog neadekvatnih proizvoda za negu kose

Iako su nasledni faktor, kvalitet ishrane (nedostatak proteina i gvožđa u ishrani)  i preparati za negu kose  dominantantni kada govorimo o gubitku, tj. opadanju  kose,  vrlo je važnan i hormonski status žene i to da li ima anemiju. U trudnoći se neretko javlja anemija zbog nedostatka serumskog gvožđa, koji prati pojačano opadanje kose. To je ustvari, najčešći uzrok opadanja kose u trudnoći.  Tako, mnoge žene u periodu trudnoće imaju problem opadanja kose. Stres je veoma značajan razlog gubitka kose.  Kosa tada opada naročito pri pranju i češljanju. Kosa opada 2-4 meseca nakon stresne situacije a počinje da izrasta tek posle 2 meseca. Na opadanje kose u periodu trudnoće i dojenja, kada je organizam osetljiv, osim toga utiču i neadekvatni preparati za pranje i negu kose.

Hemijski tretmani kose utiču na opadanje kose ali i agresivno četkanje, korišćenje gumica koje jako zatežu kosu, uvijanje kose i tada gubitak kose može biti trajan.

Šampon koji ne odgovara tipu kose, neadekvatan kondicioner, pogrešna upotreba kondicionera ili proizvoda za oblikovanje frizure mogu doprineti opadanju kose ili lošem izgledu kose u trudnoći.

Pramenovi uz foliju su bolji izbor od farbanja kose?

Često možete čuti savet da u periodu trudnoće koristite farbe bez amonijaka – „farbe za kosu za trudnice“ (na kutiji proizvoda piše ammonia-free proizvodi), ali treba imati u vidu da te farbe umesto amonijaka sadrže samo nego drugo jedinjenje koje obavlja “posao” amonijaka, dok su peroksidi i sintetske boje (oko kojih se i vodi polemika) i dalje tu. Čak i u pojedine poizvode koji se reklamiraju kao prirodne boje za kosu može “zalutati” neka sintetska boja. Zato pokušajte da izbegnete farbanje kose u periodu trudnoće i dojenja. Kao neko rešenje nude se pramenovi, obzirom da se farba ne aplikuje direktno na koren kose. Pri tome, vodite računa da udišete štetna isparenja, koja nisu dobrodošla u ovom osetljivom periodu.

Šta trudnice i dojilje treba da izbegavaju da koriste prilikom pranja i nege kose

Saponini i pantenol

Sredstva za pranje kose sa saponinima su rešenje u trudnoći? Da, sada se sve češće na tržištu mogu naći proizvodi za pranje kose gde su kao zamena sulfata prisutni saponini. Saponini su prirodne površinski aktivne supstance, koje se nalaze u biljkama. Bezbedni su za dermalnu primenu.

Pantenol je svakao dragoceni sastojak preparata za čišćenje i negu kose.  On prodite u dlaku i smanjuje oštećenja dlake, čak i na oštećenoj farbanoj kosi.

Prirodna kozmetika za kosu bez hemije

Osim što ima nedostatak ograničenog, kratkog roka trajanja i mogućnosti da se mikrobiološki ukvare i oksidišu, dugoročno gledano, organska kozmetika za kosu je bezbednija. Kako? Pa, izloženost čak i minimalnoj količini hemikalija na duže staze čak i kada niste trudni i ne dojite je rizična za zdravlje. Najnovije studije upućuju na to da naše telo skladišti hemijske supstance koje se nalaze u kozmetičkim preparatima za telo, lice i kosu. Zato bi preporučili da u ovom izvanrednom periodu života, trudnoće i dojenja,  svakako birate preparate za pranje i negu kose, ako je to moguće, bez hemijskih supstanci.

Dermatovenerolog Predaje fiziologiju kože, dermatologiju, medicinsku i estetsku negu kože studentima smera Viši estetičar kozmetičar pri Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu. Autor je četiri Atlasa na CD-u, kao i brojnih knjiga na temu zdravlja i lepote kože. Član je svetskog udruženja teledermatologa.
Preporučujemo vam...
Rota virus
Rota virus kod beba i dece – Infekcija izazvana rota virusom
Gastroenteritise kod dece mogu izazvati različiti virusi. U našem podneblju kod dece je tokom zimskog perioda najčešći krivac Rota virus, čak u 65%. I drugi virusi takođe mogu uzrokovati crevne infekcije (adenovirusi, kalicivjevirusi, norovirusi), posebno kod odraslih.Rota virus  kod beba i deceZimski period karakteriše veća učestalost prehlada i kašlja kod…
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…
životni stil mame
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba je jedinstven. Celu svoju drugu trudnoću proveli ste lutajući između zaborava da ste uopšte trudni i moleći se za dan kada jednostavno više nećete biti trudna. I nekako, tokom tih dugih (ili su bili kratki?) meseci, niste ni jednom razmišljali kako ćete, tačno,…