Šta trudnice i dojilje treba da izbegavaju da koriste prilikom pranja i nege kose?

Šta trudnice i dojilje treba da izbegavaju da koriste prilikom pranja i nege kose

Sadržaj

Šta trudnice i dojilje treba da izbegavaju da koriste prilikom pranja i nege kose?  Nega kose i primena preparata za pranje, negu i ulepšavanje kose je u periodu trudnoće zahtevnija.

Šta se trudnicama i dojiljama ne preporučuje?

Čitajte deklaracije preparata za pranje i negu kose. Trudnicama i dojiljama se ne preporučuje primena farbi za kosu, a isto tako ni primena preparata koji sadrže etarska ulja ruzmarina i eukaliptusa, nane, cimeta, jasmina, kedra, crnog bibera, majčine dušice, jer ova ulja mogu izazvati krvarenje u trudnoći.

Takođe se ne preporučuju preparati koji sadrže salicilnu kiselinu a koji se često koriste za kontrolu peruti u kosi.

Šta trudnice i dojilje treba da izbegavaju da koriste prilikom pranja i nege kose
Pramenovi su prihvatljivi, jer farba ne dopire do korena kose

Kosa opada iz različitih razloga ali i zbog neadekvatnih proizvoda za negu kose

Iako su nasledni faktor, kvalitet ishrane (nedostatak proteina i gvožđa u ishrani)  i preparati za negu kose  dominantantni kada govorimo o gubitku, tj. opadanju  kose,  vrlo je važnan i hormonski status žene i to da li ima anemiju. U trudnoći se neretko javlja anemija zbog nedostatka serumskog gvožđa, koji prati pojačano opadanje kose. To je ustvari, najčešći uzrok opadanja kose u trudnoći.  Tako, mnoge žene u periodu trudnoće imaju problem opadanja kose. Stres je veoma značajan razlog gubitka kose.  Kosa tada opada naročito pri pranju i češljanju. Kosa opada 2-4 meseca nakon stresne situacije a počinje da izrasta tek posle 2 meseca. Na opadanje kose u periodu trudnoće i dojenja, kada je organizam osetljiv, osim toga utiču i neadekvatni preparati za pranje i negu kose.

Hemijski tretmani kose utiču na opadanje kose ali i agresivno četkanje, korišćenje gumica koje jako zatežu kosu, uvijanje kose i tada gubitak kose može biti trajan.

Šampon koji ne odgovara tipu kose, neadekvatan kondicioner, pogrešna upotreba kondicionera ili proizvoda za oblikovanje frizure mogu doprineti opadanju kose ili lošem izgledu kose u trudnoći.

Pramenovi uz foliju su bolji izbor od farbanja kose?

Često možete čuti savet da u periodu trudnoće koristite farbe bez amonijaka – “farbe za kosu za trudnice” (na kutiji proizvoda piše ammonia-free proizvodi), ali treba imati u vidu da te farbe umesto amonijaka sadrže samo nego drugo jedinjenje koje obavlja “posao” amonijaka, dok su peroksidi i sintetske boje (oko kojih se i vodi polemika) i dalje tu. Čak i u pojedine poizvode koji se reklamiraju kao prirodne boje za kosu može “zalutati” neka sintetska boja. Zato pokušajte da izbegnete farbanje kose u periodu trudnoće i dojenja. Kao neko rešenje nude se pramenovi, obzirom da se farba ne aplikuje direktno na koren kose. Pri tome, vodite računa da udišete štetna isparenja, koja nisu dobrodošla u ovom osetljivom periodu.

Šta trudnice i dojilje treba da izbegavaju da koriste prilikom pranja i nege kose

Saponini i pantenol

Sredstva za pranje kose sa saponinima su rešenje u trudnoći? Da, sada se sve češće na tržištu mogu naći proizvodi za pranje kose gde su kao zamena sulfata prisutni saponini. Saponini su prirodne površinski aktivne supstance, koje se nalaze u biljkama. Bezbedni su za dermalnu primenu.

Pantenol je svakao dragoceni sastojak preparata za čišćenje i negu kose.  On prodite u dlaku i smanjuje oštećenja dlake, čak i na oštećenoj farbanoj kosi.

Prirodna kozmetika za kosu bez hemije

Osim što ima nedostatak ograničenog, kratkog roka trajanja i mogućnosti da se mikrobiološki ukvare i oksidišu, dugoročno gledano, organska kozmetika za kosu je bezbednija. Kako? Pa, izloženost čak i minimalnoj količini hemikalija na duže staze čak i kada niste trudni i ne dojite je rizična za zdravlje. Najnovije studije upućuju na to da naše telo skladišti hemijske supstance koje se nalaze u kozmetičkim preparatima za telo, lice i kosu. Zato bi preporučili da u ovom izvanrednom periodu života, trudnoće i dojenja,  svakako birate preparate za pranje i negu kose, ako je to moguće, bez hemijskih supstanci.

avatar
Predaje fiziologiju kože, dermatologiju, medicinsku i estetsku negu u VMŠ. Autor je četiri Atlasa na CD-u, kao i brojnih knjiga na temu zdravlja i lepote kože.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Saznajte kada počinje postporođajna depresija i koliko dugo možete očekivati da će trajati nakon rođenja vašeg deteta. Lekari su prešli dug put ka razumevanju, lečenju i savetovanju pacijenata o postporođajnoj...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...