Bebini pokreti u stomaku, fetalni pokreti su važni

Bebini pokreti u stomaku

Sadržaj

Bebini pokreti u stomaku su važni, a prve bebine pokrete  osetićete u 18. ili 20. nedelji trudnoće. Ako je u pitanju prva trudnoća možda odmah nećete shvatiti o čemu se radi.

Bebini pokreti u stomaku – treba ih pratiti?

Majke koje imaju već jedan porođaj iza sebe mogu pomeranje u drugoj trudnoći osetiti i u 16. nedelji. A ako niste osetili pokrete do 24. nedelje posetite lekara. On će poslušati bebino kucanje srca na ultrazvuku ili će zakazati i druge preglede. Praćenje fetalnih pokreta je dobar način da proverite da li je vaša beba OK. Pokret je veliki trenutak za još veće emotivno približavanje vas i vaše bebe. Sada vi i vaš partner može osetiti da mali život raste unutar vas. I sa time dolazi važna praksa u trudnoći: brojanje udaraca ploda. Fetalni pokret je ohrabrujući znak da Vaša beba raste i da se razvija na pravi način.

Bebini pokreti u stomaku

Kako prepoznati bebine pokrete u stomaku?

Treba razlikovati bebino pomeranje od drugih promena u stomaku, kao što su gasovi i slično, ali vremenom, svaka žena nauči razliku. Međutim prava ,,žurka” dolazi tek nešto kasnije, kada beba poraste.

Krenuće jači pokreti, najčešće šutiranje, a ni pesničenje neće biti strano. Zanimljivo je da beba može da zadrži isti ritam kao što je imala u stomaku i u prvim nedeljama nakon porođaja. Vaš suprug i mnoge druge vama drage osobe bi verovatno želele da osete bebin pokret. Iako je ne biste trebali previše uznemiravati postoje načini da je naterate da se malo razbudi.

Bebini pokreti u stomaku

Kako pokrenuti bebu dok je u stomaku?

Lezite na levu stranu i stavite mali jastuk da vam pridržava stomak. Mirujte par sati i uspećete da izbrojite najmanje 10 odvojenih pokreta. A ako želite da je osetite, da vam da odgovor da je tu, ali samo spava, evo šta možete uraditi.

  • Podignite noge, pojedite neku grickalicu i opustite se. Bebe se obično uljuljkaju kada se krećete, pa je moguće da se probude kada nešto pojedete i umiruite se.
  • Popijte hladno piće (šolju mleka ili soka od narandže). Beba bi mogla da oseti promenu temperature i da pokuša da se udalji od hladnoće.
  • Pustite muziku malo glasnije, beba će verovatno reagovati i na bilo kakve jače zvukove.
  • Pojedite nešto slatko i sačekajte par minuta.

Bebini pokreti u stomaku

Ne osećam bebine pokrete u stomaku?

Doktora kontaktirajte ako:

  • Ako ne osetite 10 ili više odvojenih pokreta dok ležite dva sata na boku, pričekate nekoliko sati, a zatim pokušajte ponovno da brojite. Nakon drugog pokušaja, ako niste osetili 10 pokreta u roku od dva sata, obratite se svom lekaru odmah.
  • Ako se beba ne pomera na zvuke glasne muzike ili iznenadnu buku.
  • Ako se pokreti sve više smanjuju iz dana u dan tokom 7 dana. (Ako se manje pomera moguće je da ne dobija dovoljno hranjivih materija ili kiseonika. Zato konasultujte doktora. Ako su pokreti smanjeni doktor će pratiti bebine otkucaje srca i izmeriće veličinu bebe i količinu plodove vode.

U većini slučajeva nema nikakvih razloga za brigu. Beba vam je možda spavalica ili “skakutavko”. Ali, pokrete svakako pratite i razgovarajte sa lekarom o njima.

Treba brojati pokrete bebe u stomaku?

Vaš lekar vas može pitati o kretanju fetusa tokom sedmog meseca trudnoće.  Ako je vaša trudnoća visoko rizična, lekar će od vas tražiti da počnete praćenje fetusnog kretanja oko 28. nedelje.
Svaki lekar ima malo drugačiji način praćenja bebinih pokreta.  Budite sigurni da proverite sa svojim ginekologom i  saznate da li želi da brojite udarce. American College of obstetricians and gynecologists (ACOG) preporučuje da nađete mirno i udobno mesto za sedenje. Ili lezite na vašu levu stranu. Što je optimalni položaj za pružanje bebi pravilne cirkulacije krvi i kiseonika.  Brojte udarce barem jednom dnevno od sedmoga meseca trudnoće do porođaja.

BEBINI POKRETI U STOMAKU MAME KAKO PROLAZE NEDELJE TRUDNOĆE PROČITAJTE OVDE

Test kako i koliko se beba pokreće u stomaku mame

Pokušajte da radite test 20 minuta nakon jela i vidite koliko dugo je potrebno da se oseti nešto (udarac, lepršanje, pokretanje, poskakivanje) 10 puta.

U poodmakloj trudnoći beba će biti potisnuta uz unutrašnji zid vašeg stomaka.  To ograničava prostor za izvođenje gimnastike koju je ranije praktikovala. Sada lako možete da osetite pokrete držeći ruku na stomaku. Uostalom, to omogućuje da lekar tokom pregleda opipavanjem stomaka odredi u kojem se položaju nalazi beba.  Zbog skučenosti u stomaku i bebinog snažnog potiskivanja, njeni pokreti sada mogu ne samo da se osete, već i da se vide.  Mnogo majki uočava konture ručica i nožica na koži stomaka dok se nemirno okreću i zauzimaju udoban položaj! Nežno milovanje stomaka i nagađanje kojim delom tela je “izvirila” mogu da budu  zabavni.

Bebini pokreti u stomaku

Pokreti bebe u poslednjim nedeljama trudnoće

Milujte i blago masirajte stomak. Zbog smanjene količine plodove vode i bebine blizine zidu stomaka ona će moći da oseti vaš dodir.  Na oko četiri nedelje pre porođaja primetićete da vam se stomak spustio, kao i da je istureniji. Verovatno ćete primetiti pojavu udubljenja ispod vaših grudi i vrha stomaka. To znači da se beba spustila u karlicu, u položaj za porođaj. U druge znake završnih  priprema spadaju duboko disanje i želja za većim obrocima. Takođe, zbog povećanog pritiska na bešiku osetićete pojačanu potrebu za mokrenjem.  A zbog pritiska koji bebina glavica vrši na mišiće karlice, pojaviće se i bolovi i trnci u ovoj regiji.

Nemojte brinuti

Nemojte da brinete ukoliko ne osetite nijedan od ovih znakova.  Beba može da se spusti i bez neprijatnih pratećih simptoma. Redovne lekarske kontrole biće sasvim dovoljne da se utvrdi da li se sve odvija normalno. U najvećem broju slučajeva beba se namešta glavicom nadole.   Samo četiri posto beba zauzima postranični ili karlični položaj. U slučaju da beba zadrži nepravilan položaj, porođaj se najčešće izvodi carskim rezom.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Evo kako prirodnim metodama podstaći grlić materice da omekša. Grlić materice je donji deo materice. Povezuje matericu sa vaginom i obezbeđuje prolaz između materične šupljine i vaginalne šupljine. Dilatacija i...

Kako olakšati kontrakcije? Bez obzira da li planirate da se porodite uz upotrebu lekova protiv bolova kao što je epiduralna, saznanje šta pomaže kod kontrakcija može Vam koristiti tokom porođaja....

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...