Dojenje i nega grudi u trudnoći i periodu laktacije

nega grudi u trudnoći i periodu laktacije

Dojenje i nega grudi u trudnoći i periodu laktacije su povezani ukoliko želite da dojite bezbrižno, bez problema sa bradavicama.  Grudi treba negovati još u periodu trudnoće, koža se rasteže usled uvećanja volumena grudi i tako možemo da sprečimo i pojavu strija.

Nega grudi u trudnoći i periodu laktacije

Nega grudi u trudnoći je istovremeno i priprema za dojenje!  Vrlo je važno da nastavimo  da negujemo grudi i nakon porođaja, u periodu dok dojimo bebu. U periodu  trudnoće, hormonski status i kontinuirano i progresivno rastezanje kože zbog povećanja obima i težine, mogu dovesti do pojave strija i na grudima. Ali, odgovarajuća nega može sprečiti,  ili ublažiti njihovo nastajanje (kod žena sa genetskom predispozicijom – naslednim faktorom za nastajanje strija). Veliki je izbor na tržištu, i postoje različiti kozmetički proizvodi namenjeni prevenciji strija, ali nisu svi i jednako efikasni.

nega grudi u trudnoci i periodu laktacije
Priprema za dojenje počinje još u trudnoći negom, koja se nastavlja u periodu dojenja.

Treba li masirati grudi u trudnoći?

U toku trudnoće treba redovno primenjivati veoma nežnu masažu posle tuširanja, uz primenu hranljive kreme ili ulja. Tako kvalitetno utrljavate preparat za negu i prevenirate pojavu strija na grudnima. Jer, grudi rastu i koža se rasteže. Izvlačenju bradavica nije preporučeno. Ali treba  posvetiti pažnju samo ako su bradavice ravne ili uvučene i to činiti veoma, veoma nežno.

Oko 10% žena koje prvi put doje ima ravne ili uvučene bradavice, što je posledica nedovoljne elastičnosti mišićnog tkiva koje podiže bradavicu. Nemoguće je proceniti kako će bradavica funkcionisati u toku dojenja samo na osnovu izgleda.Problem je posebno izražen ako je dete malo, slabo, prevremeno rođeno, bolesno. Problem ravnih bradavica posebno je izražen u fazi nadolaženja mleka; najčešće je privremen- elastičnost tkiva se poboljšava, beba jača i unapređuje tehniku dojenja. Silikonska bradavica može da pomogne. Majku u ovom periodu treba podržati, bebi češće kontrolisati težinu da se potvrdi da je dojenje uspešno.

Kako se pripremati za podoj?

Priprema za podoj, kao i za negu bebe, počinje pranjem ruku vodom i sapunom. Dezinfekciona srestva za ruke se ne preporučuju, beba treba da raste u higijenskoj, ali ne i u sterilnoj sredini. Pre podoja grudi oprati mlakom vodom i osušiti nežnim tapkanjem mekim frotirom ili pelenom (nije potrebno stalno prati grudi i bradavice sapunom, koji isušuje kožu).

nega grudi u trudnoci i periodu laktacije
Kad god možete, ostavite grudi izložene vazduhu, bradavice su često, u početku bolne i upaljene i prija im sušenje i svež vazduh.

Kako postupati posle podoja?

Posle podoja ostaviti tanak sloj mleka na bradavici. Kad god možete, ostavite grudi izložene vazduhu, bradavice su često, u početku bolne i upaljene i prija im sušenje i svež vazduh. Grudnjak treba da bude pamučan i udoban, često menjajte umetke. Rastvor sode bikarbone, kao sredstva kojim ćete obrisati dojke i bradavice, može da pomogne, kada imate ragade praćene upalom, jer sprečava razvoj kandide. Tako sprečavate i pojavu soora (belih naslaga u ustima kod bebe).

Ragade najčešće nastaju ako beba sisa previše često (majka pokušava da svaki bebin plač reši stavljanjem na dojku) ili zbog nepravilnog položaj bebe pri dojenju. Uticaj ima i individualna osetljivost. Leče se izlaganjem bradavica vazduhu, negom majčinim mlekom ili preparatima za negu bradavica, poštedom jedne dojke, primenom silikonskih bradavica. Važno je i sprečavanje infekcije higijenom ruku, umetaka, higijenom bebinih usta (lečenje soora/mlečca).

nega grudi u trudnoći i periodu laktacije
Kod dojenja, mama i beba su pravi tim i potrebno je vreme da se uspostavi rutina.

Šta ne treba koristiti za ispiranje bradavica

NIKADA nemojte koristiti rastvor borne kiseline za ispiranje bradavica pre podoja. Borna kiselina je toksična i može se koristiti samo spolja; opasno je da je beba unese u svoj organizam.

Šta je preporučeno

Za svakodnevnu negu preporučuju se i nude na tržištu, specijalni  različiti  preparati za negu grudi i bradavica.

Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.
Preporučujemo vam...