Dojenje i nega grudi u trudnoći i periodu laktacije

nega grudi u trudnoći i periodu laktacije

Dojenje i nega grudi u trudnoći i periodu laktacije su povezani ukoliko želite da dojite bezbrižno, bez problema sa bradavicama.  Grudi treba negovati još u periodu trudnoće, koža se rasteže usled uvećanja volumena grudi i tako možemo da sprečimo i pojavu strija.

Nega grudi u trudnoći i periodu laktacije

Nega grudi u trudnoći je istovremeno i priprema za dojenje!  Vrlo je važno da nastavimo  da negujemo grudi i nakon porođaja, u periodu dok dojimo bebu. U periodu  trudnoće, hormonski status i kontinuirano i progresivno rastezanje kože zbog povećanja obima i težine, mogu dovesti do pojave strija i na grudima. Ali, odgovarajuća nega može sprečiti,  ili ublažiti njihovo nastajanje (kod žena sa genetskom predispozicijom – naslednim faktorom za nastajanje strija). Veliki je izbor na tržištu, i postoje različiti kozmetički proizvodi namenjeni prevenciji strija, ali nisu svi i jednako efikasni.

nega grudi u trudnoci i periodu laktacije
Priprema za dojenje počinje još u trudnoći negom, koja se nastavlja u periodu dojenja.

Treba li masirati grudi u trudnoći?

U toku trudnoće treba redovno primenjivati veoma nežnu masažu posle tuširanja, uz primenu hranljive kreme ili ulja. Tako kvalitetno utrljavate preparat za negu i prevenirate pojavu strija na grudnima. Jer, grudi rastu i koža se rasteže. Izvlačenju bradavica nije preporučeno. Ali treba  posvetiti pažnju samo ako su bradavice ravne ili uvučene i to činiti veoma, veoma nežno.

Oko 10% žena koje prvi put doje ima ravne ili uvučene bradavice, što je posledica nedovoljne elastičnosti mišićnog tkiva koje podiže bradavicu. Nemoguće je proceniti kako će bradavica funkcionisati u toku dojenja samo na osnovu izgleda.Problem je posebno izražen ako je dete malo, slabo, prevremeno rođeno, bolesno. Problem ravnih bradavica posebno je izražen u fazi nadolaženja mleka; najčešće je privremen- elastičnost tkiva se poboljšava, beba jača i unapređuje tehniku dojenja. Silikonska bradavica može da pomogne. Majku u ovom periodu treba podržati, bebi češće kontrolisati težinu da se potvrdi da je dojenje uspešno.

Kako se pripremati za podoj?

Priprema za podoj, kao i za negu bebe, počinje pranjem ruku vodom i sapunom. Dezinfekciona srestva za ruke se ne preporučuju, beba treba da raste u higijenskoj, ali ne i u sterilnoj sredini. Pre podoja grudi oprati mlakom vodom i osušiti nežnim tapkanjem mekim frotirom ili pelenom (nije potrebno stalno prati grudi i bradavice sapunom, koji isušuje kožu).

nega grudi u trudnoci i periodu laktacije
Kad god možete, ostavite grudi izložene vazduhu, bradavice su često, u početku bolne i upaljene i prija im sušenje i svež vazduh.

Kako postupati posle podoja?

Posle podoja ostaviti tanak sloj mleka na bradavici. Kad god možete, ostavite grudi izložene vazduhu, bradavice su često, u početku bolne i upaljene i prija im sušenje i svež vazduh. Grudnjak treba da bude pamučan i udoban, često menjajte umetke. Rastvor sode bikarbone, kao sredstva kojim ćete obrisati dojke i bradavice, može da pomogne, kada imate ragade praćene upalom, jer sprečava razvoj kandide. Tako sprečavate i pojavu soora (belih naslaga u ustima kod bebe).

Ragade najčešće nastaju ako beba sisa previše često (majka pokušava da svaki bebin plač reši stavljanjem na dojku) ili zbog nepravilnog položaj bebe pri dojenju. Uticaj ima i individualna osetljivost. Leče se izlaganjem bradavica vazduhu, negom majčinim mlekom ili preparatima za negu bradavica, poštedom jedne dojke, primenom silikonskih bradavica. Važno je i sprečavanje infekcije higijenom ruku, umetaka, higijenom bebinih usta (lečenje soora/mlečca).

nega grudi u trudnoći i periodu laktacije
Kod dojenja, mama i beba su pravi tim i potrebno je vreme da se uspostavi rutina.

Šta ne treba koristiti za ispiranje bradavica

NIKADA nemojte koristiti rastvor borne kiseline za ispiranje bradavica pre podoja. Borna kiselina je toksična i može se koristiti samo spolja; opasno je da je beba unese u svoj organizam.

Za svakodnevnu negu preporučuju se i nude na tržištu, specijalni  različiti  preparati za negu grudi i bradavica.

Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…