Nega Grudi u Trudnoći i Periodu Dojenja

0

Grudi treba negovati još u periodu trudnoće, koža se rasteže usled uvećanja volumena grudi i tako možemo da sprečimo pojavu strija.

Nega grudi u trudnoći je i priprema za dojenje?

Ali, nega grudi u trudnoći je istovremeno i priprema za dojenje!  Vrlo je važno da nastavimo  da negujemo grudi i nakon porođaja, u periodu dok dojimo bebu. U periodu  trudnoće, hormonski status i kontinuirano i progresivno rastezanje kože zbog povećanja obima i težine, mogu dovesti do pojave strija i na grudima. Ali, dgovarajuća nega može sprečiti,  ili ublažiti njihovo nastajanje (kod žena sa genetskom predispozicijom – naslednim faktorom za nastajanje strija). Veliki je izbor na tržištu, i postoje različiti kozmetički proizvodi namenjeni prevenciji strija, ali nisu svi i jednako efikasni.

Treba li masirati grudi u trudnoći?

U toku trudnoće treba redovno primenjivati nežnu masažu i izvlačenje bradavica posle tuširanja, uz primenu hranljive kreme ili ulja. Izvlačenju bradavica treba naročito posvetiti pažnju ako su bradavice ravne ili uvučene.

šta-je-mastitis-znaci-i-simptomi-i-kako-sprečiti-mastitis-1Kako se pripremati za podoj?

Priprema za podoj, kao i za negu bebe, počinje pranjem ruku vodom i sapunom. Dezinfekciona srestva za ruke se ne preporučuju, beba treba da raste u higijenskoj, ali ne i u sterilnoj sredini.

Pre podoja grudi oprati mlakom vodom i osušiti nežnim tapkanjem mekim frotirom ili pelenom (nije potrebno stalno prati grudi i bradavice sapunom, koji isušuje kožu).

Kako postupati posle podoja?

Posle podoja ostaviti tanak sloj mleka na bradavici. Kad god možete, ostavite grudi izložene vazduhu, bradavice su često, u početku bolne i upaljene i prija im sušenje i svež vazduh. Grudnjak treba da bude pamučan i udoban, često menjajte umetke. Rastvor sode bikarbone, kao sredstva kojim ćete obrisati dojke I bradavice, može da pomogne, kada imate ragade praćene upalom, jer sprečava razvoj kandide; tako sprečavate i pojavu soora (belih naslaga u ustima kod bebe).

NIKADA nemojte koristiti rastvor borne kiseline za ispiranje bradavica pre podoja; borna kiselina je toksična i može se koristiti samo spolja; opasno je da je beba unese u svoj organizam.

Za svakodnevnu negu preporučuju se i nude na tržištu, specijalni  različiti preparati za negu grudi i bradavica.

Share.

About Author

Comments are closed.