Nega Trudnice – Ulepšavanje Noktiju u Trudnoći

0

Zdravi, lepi i negovani nokti svaku ženu, te i onu trudnu, čine zadovoljnom. Nema razloga da trudnice u ovom divnom periodu života ne pruže sebi ovo zadovljstvo s vremena na vreme.

Savet: u ovom periodu, trudnice mogu ići na manikir, ali, kao i kod pedikira, treba da obrate pažnju na eventualne infekcije, te treba ići kod kozmetičarke u koju trudnica ima poverenja i za koju zna da pribor koji koristi u profesionalnom radu baca ili čisti i steriliše na pravilan način. Nije na odmet ni skrenuti pažnju kozmetičarki da ne uklanja i ne seče zanoktice i kožu oko noktiju prilikom manikira, već .da ih samo namaže hranljivim uljem.

ulepšavanje noktiju trudnice (1)

 

Trudnice takođe mogu lakirati nokte, ali ne svakodnevno. Kod izbora proizvoda za skidanje laka, prednost treba da daju proizvodima bez acetona. Ono na šta treba obratiti pažnju jeste da trudnica što manje udiše isparenja rastvarača iz ovih proizvoda (dobra ventilacija u salonu ili provetravanje prostorije kod kuće), iako nema dokaza da bi kratkotrajno i povremeno izlaganje ovim proizvodima moglo štetno uticati na majku ili plod. Trudnice čiji su nokti postali krtiji i mekši tokom trudnoće trebalo bi ipak da izbegavaju lakove za nokte (ili da nokte lakiraju tek ponekad) i proizvode za skidanje laka jer oni uglavnom dodatno isušuju nokte.

Što se tiče stavljanja veštačkih noktiju ili izlivanja noktiju (gel tehnika), iako nema dokaza da ovaj vid ulepšavanja može naškoditi plodu ukoliko se ne radi često, obavlja u salonu sa dobrom ventilacijom i uz nošenje maske kako trudnica ne bi udisala prašinu nastalu turpijanjem noktiju, pitanje je koliko je zaista potreban i opravdan u periodu trudnoće (u trudnoći nokti značajno brže rastu). Uzevši i da sam postupak nadogradnje povećava mogućnost pojave infekcija noktiju, možda ga ipak treba ostaviti za period nakon trudnoće i zadovoljiti se povremenim manikirom i lakiranjem noktiju.

Treba istaći da je tokom trudnoće koža, te i koža oko noktiju, ipak osetljivija nego inače, pa može da se desi da dođe do neželjene reakcije na neki kozmetički proizvod za nokte (lakovi za nokte, proizvodi za skidanje laka i oni koji se koriste prilikonjam izlivanja noktiju, skidanja nadogradnji itd.) na koji ranije trudnica nije reagovala (pojava iritativnog ili alergijskog kontaktnog dermatitisa). Tada savet treba potražiti od dermatologa.

ulepšavanje noktiju trudnice (3)

Kada je u pitanju ulepšavanje noktiju, pod najvećim rizikom su trudnice koje rade u kozmetičkim salonima i svakodnevno su izložene isparenjima rastvarača i ostalih isparljivih supstanci iz ovih proizvoda, kao i prašini koja nastaje turpijanjem nadogradnji. Kako bi sačuvale kako svoje zdravlje, tako i zdravlje ploda, pogotovo u prvom trimestru, važno je da salon ima dobru ventilaciju, da ga usput i često provetravaju (rad uz otvoren prozor kad god je moguće), prave pauze između klijenata i izađu na svež vazduh, obavezno nose rukavice i maske i koriste kvalitetne proizvode bez toluena i formaldehida.

Napomena: trudnice koje ulaze u osmi mesec već ne bi trebalo da lakiraju ili na bilo koji način prekrivaju nokatnu ploču – u ovom periodu nokatna ploča uvek mora da bude vidljiva kako bi se uočile eventualne promene stanja organizma. U porodilište se ide bez laka ili nadogradnje na noktima!

Share.

About Author

Comments are closed.