Ulepšavanje noktiju u trudnoći

Ulepšavanje noktiju u trudnoći

Ulepšavanje noktiju u trudnoći, DA!  Lepi, i negovani nokti trudnicu  čine zadovoljnom. Manikir je dozvoljen u trudnoći, ali neke procedure nisu preporučene. Nema razloga da trudnice u ovom divnom periodu života ne pruže sebi ovo zadovljstvo s vremena na vreme.

Kod manikira – Ulepšavanje noktiju u trudnoći

Trudnice mogu ići na manikir, ali, kao i kod pedikira, treba da obrate pažnju na eventualne infekcije, pa treba ići kod kozmetičarke u koju trudnica ima poverenja i za koju zna da pribor koji koristi u profesionalnom radu, baca ili čisti i steriliše na pravilan način. Nije na odmet ni skrenuti pažnju kozmetičarki da ne uklanja i ne seče zanoktice i kožu oko noktiju prilikom manikira, već da ih samo namaže hranljivim uljem.

Ulepšavanje noktiju u trudnoći
U periodu trudnoće, usled izmenjenog hormonskog statusa, dolazi i do fizioloških (normalnih) promena noktiju. U ovom periodu nokti znatno brže rastu. 

Lakiranje noktiju da ili ne?

Trudnice takođe mogu lakirati nokte, ali ne svakodnevno. Kod izbora proizvoda za skidanje laka, prednost treba da daju proizvodima bez acetona. Ono na šta treba obratiti pažnju jeste da trudnica što manje udiše isparenja rastvarača iz ovih proizvoda (dobra ventilacija u salonu ili provetravanje prostorije kod kuće). Iako nema dokaza  (u vidu ispitivanja), da bi kratkotrajno i povremeno izlaganje ovim proizvodima moglo štetno uticati na majku ili plod, zna se da su  trudnice  senzitivnije na hemijska isparenja.  Trudnice čiji su nokti postali krtiji i mekši tokom trudnoće trebalo bi ipak da izbegavaju lakove za nokte (ili da nokte lakiraju tek ponekad) i proizvode za skidanje laka jer oni uglavnom dodatno isušuju nokte.

Ulepšavanje noktiju u trudnoci
Dok kod pojedinih trudnica nokti postaju tvrđi, mnoge ipak imaju problem sa krtijim i mekšim noktima.

Veštački nokti i izlivanje noktiju

Što se tiče stavljanja veštačkih noktiju ili izlivanja noktiju (gel tehnika), iako nema dokaza da ovaj vid ulepšavanja može naškoditi plodu ukoliko se ne radi često,  trebalo bi da se obavlja u salonu sa dobrom ventilacijom i uz nošenje maske kako trudnica ne bi udisala prašinu nastalu turpijanjem noktiju. Pitanje je koliko je zaista potreban i opravdan u periodu trudnoće (u trudnoći nokti značajno brže rastu), pa ova tehnika i iz tog razloga nije preporučena. Uzevši u obzir i da sam postupak nadogradnje povećava mogućnost pojave infekcija noktiju, možda ga ipak treba ostaviti za period nakon trudnoće i zadovoljiti se povremenim manikirom i lakiranjem noktiju.

Koža oko noktiju je osetljivija?

Treba istaći da je tokom trudnoće koža, pa i koža oko noktiju, ipak osetljivija nego inače, pa može da se desi da dođe do neželjene reakcije na neki kozmetički proizvod za nokte (lakovi za nokte, proizvodi za skidanje laka i oni koji se koriste prilikonjam izlivanja noktiju, skidanja nadogradnji itd.), na koji ranije trudnica nije reagovala (pojava iritativnog ili alergijskog kontaktnog dermatitisa). Tada savet treba potražiti od dermatologa.

Trudnice koje rade u salonima za ulepšavanje noktiju

Kada je u pitanju ulepšavanje noktiju, pod najvećim rizikom su trudnice koje rade u kozmetičkim salonima i svakodnevno su izložene isparenjima rastvarača i ostalih isparljivih supstanci iz ovih proizvoda, kao i prašini koja nastaje turpijanjem nadogradnji. Kako bi sačuvale kako svoje zdravlje, tako i zdravlje ploda, pogotovo u prvom trimestru, važno je da salon ima dobru ventilaciju, da ga usput i često provetravaju (rad uz otvoren prozor kad god je moguće), prave pauze između klijenata i izađu na svež vazduh, obavezno nose rukavice i maske i koriste kvalitetne proizvode bez toluena i formaldehida.

Pred porođaj – bez laka na noktima!

Trudnice koje ulaze u osmi mesec već ne bi trebalo da lakiraju ili na bilo koji način prekrivaju nokatnu ploču – u ovom periodu nokatna ploča uvek mora da bude vidljiva kako bi se uočile eventualne promene stanja organizma. U porodilište se ide bez laka ili nadogradnje na noktima!

Predaje na Visokoj školi zdravstvenih radnika. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti tokom trudnoće i dojenja.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…