Manikir i Pedikir u Trudnoći

Manikir i Pedikir u Trudnoci

Manikir i pedikir u trudnoći DA ali sa nekim merama opreza. Ne zaboravite, pre odlaska u porodilište treba oavezno skinuti lak sa noktiju ruku i nogu.

Manikir i pedikir u trudnoći, redovna nega trudnice

U periodu trudnoće, usled izmenjenog hormonskog statusa, dolazi i do fizioloških (normalnih) promena noktiju. U ovom periodu nokti znatno brže rastu. Međutim, dok kod pojedinih trudnica oni postaju tvrđi, mnoge ipak imaju problem sa krtijim i mekšim noktima. Takođe, često se javlja i problem sa zanokticama – postaju suve i sklone pucanju.

Kako negovati nokte u trudnoći

Za kvalitet noktiju važan je unos minerala i vitamina

Olakšavajuća okolnost za trudnice čiji nokti nisu postali tvrđi u ovom periodu jeste da se nakon porođaja, ukoliko je ishrana adekvatna (naročito adekvatan unos vitamina i minerala), nokti vraćaju u stanje pre trudnoće.

U drugom i trećem trimestru

Poseban problem koji se može javiti, naročito u drugom i trećem trimestru koje ujedno prati i oticanje stopala i prstiju, jeste urastanje noktiju na nogama.

Kako negovati nokte u trudnoći

Kako negovati nokte u trudnoći?

Trudnice koje imaju problem sa mekim i krtim noktima bi trebalo da spreče dodatna oštećenja i pucanje noktiju – zaštita od vode i sredstava za pranje sudova i veša (korišćenje rukavica prilikom pranja), skraćivanje noktiju i pravilno turpijanje (u jednom smeru), ali i da adekvatno neguju nokte i kožu oko noktiju.

Veštački nokti i izlivanje noktiju u trudnoći, da ili ne?

Što se tiče stavljanja veštačkih noktiju ili izlivanja noktiju (gel tehnika), iako nema dokaza da ovaj vid ulepšavanja može naškoditi plodu ukoliko se ne radi često,  trebalo bi da se obavlja u salonu sa dobrom ventilacijom i uz nošenje maske kako trudnica ne bi udisala prašinu nastalu turpijanjem noktiju. Pitanje je koliko je zaista potreban i opravdan u periodu trudnoće (u trudnoći nokti značajno brže rastu), pa ova tehnika i iz tog razloga nije preporučena. Uzevši u obzir i da sam postupak nadogradnje povećava mogućnost pojave infekcija noktiju, možda ga ipak treba ostaviti za period nakon trudnoće i zadovoljiti se povremenim manikirom i lakiranjem noktiju.

Koža oko noktiju je osetljivija?

Treba istaći da je tokom trudnoće koža, pa i koža oko noktiju, ipak osetljivija nego inače, pa može da se desi da dođe do neželjene reakcije na neki kozmetički proizvod za nokte (lakovi za nokte, proizvodi za skidanje laka i oni koji se koriste prilikonjam izlivanja noktiju, skidanja nadogradnji itd.), na koji ranije trudnica nije reagovala (pojava iritativnog ili alergijskog kontaktnog dermatitisa). Tada savet treba potražiti od dermatologa.

Ulja ali koja treba koristiti za negu noktiju?

Najbolja nega noktiju može se postići mazanjem ulja (bademovo ulje, ulje koštice kajsije, kokosovo ulje, ulje makadamije, maslinovo ulje) na nokatnu ploču, zanoktice i kožu oko noktiju, uveče pred spavanje. Zanoktice nikako ne treba seći ili čupati, najbolje je ne uklanjati ih i redovno mazati hranljivim uljem. Međutim, ukoliko baš toliko smetaju, pre mazanja uljem, mogu se blago potisnuti sa nokatne ploče ka korenu nokta. Suvu i ispucalu kožu oko noktiju (bočne strane nokta) takođe ne treba čupati i uklanjati, već ih negovati i omekšati mazanjem uljem, a tek onda, samo delove koji štrče i ometaju svakodnevne aktivnosti, eventualno iseći.

Kako negovati nokte u trudnoći
Ne zaboravite, na porođaj se ide bez laka na noktima i ruku i nogu!

Da sprečimo urastanje noktiju

Urastanje noktiju na nogama treba sprečiti nošenjem adekvatne obuće i pravilnim i redovnim skraćivanjem noktiju. Nokte je najbolje seći nakon 10-15 minutnog potapanja stopala u kupku (topla voda u koju se doda morska so). Međutim, već početkom trećeg trimestra trudnice imaju problem sa skraćivanjem noktiju na nogama, te je poželjno da to neko uradi umesto njih.

Pedikir u trudnoći

Pedikir je dozvoljen u trudnoći, ali posebnu pažnju treba usmeriti na sprečavanje pojave infekcija (kompletan pribor koji se koristi tokom pedikira mora biti čist i sterilisan) i najbolje je otići u proverene salone, odnosno kod kozmetičarke u koju trudnica ima poverenja i za koju zna da pribor koji koristi u profesionalnom radu baca ili čisti i steriliše na pravilan način.

Na porođaj se ide bez laka na noktima! Zašto?

U toku vaginalnog porođaja, ali i tokom carskog reza, lekari prate boju noktiju na rukama i nogama buduće mame. Kada su bezbojni i ružičasti, to je pokazatelj da je sve u redu. U slučaju da padne nivo kiseonika u krvi, nokti će biti plavi i modr. Ukoliko su nokti nalakirani te promene se ne mogu uočiti.

Nikada se sigurnošću ne može znati da li će se porođaj završiti carskim rezom. Tokom carskog reza na prst se stavlja pulsni oksimetar, mali aparat koji meri saturaciju (nivo kiseonika u krvi). U slučaju da buduća majka ima veštačke nokte ili gel lak, ovaj aparat neće očitavati prave vrednosti. To bi moglo da bude rizično. Isto pravilo važi i za prirodni porođaj uz epiduralnu anelgeziju.

Predaje na VMŠ. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti u toku trudnoće i dojenja.
Preporučujemo vam...