Urastao nokat – kako se leči?

Urastao nokat - kako se leči

Sadržaj

Urastao nokat, deformacija nokta kada bočnom ivicom nokatna ploča pritiska meko tkivo sa kojim je u kontaktu što izaziva bol i zapaljenje mekog tkiva uz nokat.

Šta uzrokuje urastao nokat?

Urastao nokat može se pojaviti usled delovanja različitih faktora. Oblik i izgled nokatne ploče može biti sa značajnim individualnim razlikama. Nokat, posebno na prstima stopala, podložan je promenama sa godinama, a promene zavise i od opterećenja prednjeg dela stopala pri hodu, oboljenja i povreda.

Urastao nokat - kako se leči

Postojanje oboljenja je od velikog uticaja za nastanak deformiteta nokta

Pre svega, utiču oboljenja samog nokta, bakterijska i gljivična zapaljenja. Od uticaja su i sistemska oboljenja, koja remete cirkulaciju, tonus i pokretljivost, ili ishranu tkiva, neurološka oboljenja i oboljenja koštano-zglobnog sistema. Opterećenje prednjeg dela stopala dosta varira zavisno od konstitucije (prisutna gojaznost), aktivnosti (sport, fizički rad), vrsta obuće (tesna, sa visokom potpeticom). Dugotrajna izloženost različitom opterećenju, ponavljane i manje povrede predela nokta mogu dovesti do povijanja bočnih ivica nokta i pojave znakova uraslog nokta.

Najčešći razlog uraslog nokta nošenje takozvane nefiziološke obuće

Pri tome se misli, pre svega, na obuću sa špicastim prednjim delom i visokom potpeticom. Ovo zajedno pojačava pritisak na prste stopala i stvara prolongiranu iritaciju koja može dovesti do uraslog nokta. Najčešće se tegobe ispoljavaju na palcu stopala. Nekada su smetnje na jednoj strani nokta, ali neretko mogu biti zahvaćene i obe strane nokta pa i oba stopala. Konstitucija ili individualne karakteristike mogu biti predisponirajući faktor u nastanku uraslog nokta.

Kako prepoznati urastao nokat?

Dijagnostika uraslog nokta je jednostavna i dovoljan je samo klinički pregled da bismo utvrdili postojanje ovog problema. Kada se kaže urastao nokat i problemi u vezi sa tim, misli se na bol i zadebljanje dela prsta oko ležišta nokta, nekada praćeno crvenilom, pojavom gnoja i infekcijom zahvaćenog tkiva. Ovakvo stanje zahteva lečenje. Lečenje može biti usmereno na sprečavanje većih tegoba i komplikacija kada postoji povijenost i bol na ivici nokta zbog pritiska. Pojava infekcije i vlaženja oko nokta je ozbiljna situacija i lečenje je potrebno preduzeti bez odlaganja.

Urastao nokat - kako se leči
Lečenje uraslog nokta

Urastao nokat se leči neoperativnim i hirurškim metodama.

Neoperativno lečenje uraslog nokta

Neoperativno lečenje se može preduzeti uvek, ali sa ograničenim rezultatima. Kod manje izraženih smetnji, samo bol, može se izborom obuće, smanjenjem intenziteta opterećenja, ili prilagodjavanjem aktivnosti funkcionisati sa uraslim noktom bez značajnijih smetnji.

Pravi problemi su kada postoji vlaženje, crvenilo, otok i bol u predelu uraslog nokta – to su znaci infekcije i to je situacija kada pritisak i iritacija dovode do infekcije a ta infekcija dodatno pojačava bol i druge tegobe. Neoperativno lečenje u situacijama sa infekcijom sastoji se od toalete dezenfekcionim rastvorima, previjanja, izbegavanja svakog pritiska na prst i eventualno, uzimanje brisa rane i uzimanje antibiotika tokom nekoliko dana.

Neoperativnim lečenjem nije moguće postići potpuno i trajno izlečenje. Saniranje inflamacije traje par nedelja. Ponovno javljanje tegoba ili održavanje vlaženja i bolova mogu biti i stalno prisutni kod uraslog nokta.

Operativno lečenje uraslog nokta

Operativno lečenje se sastoji u uklanjanju dela nokta, bočne ivice nokta. Kada postoje znaci zapaljenja, uklanja se i deo infekcjom promenjenog tkiva. Pri uklanjanju dela ivice nokta važno je ukloniti, excidirati i deo ležišta nokta, matrix nokta, kako bi nokat korigovan rastao.

Urastao nokat - kako se leči

Napredne hirurške tehnike omogućavaju isecanje uskog dela ivice nokta bez potrebe šivenja kože. Postoperativna rana zarasta brzo, za nekoliko dana, nema bola i moguća je značajna aktivnost posle 3 dana.

Operacijom se uklanjanja uzrok pojave uraslog nokta trajno. Posebna dobit ovog hirurškog lečenja je istovremeno oblikovanje nokta tako da se postižu odlični estetski rezultati. Širok i povijen nokat se može preoblikovati da izgleda funkcionalno i estetski besprekorno.

Urastao nokat ne mora nužno da pravi smetnje. Problemi su povezani sa spoljašnjim pritiskom na meko tkivo i tkiva na ivicu nokta ili ivice nokatne ploče na meko tkivo pored nokta, što može dovesti do bola i inflamacije. Sprečavanje pritiska ivice nokatne ploče na meko tkivo pored nokta se postiže pažljivom obradom nokta pri sečenju i turpijanju.

Izbegavanje spoljašnjeg pritiska na meka tkiva oko nokta na sam nokat se postiže nošenjem obuće koja ne steže, ne pritiska prste i opterećenje težine tela na stopalo ravnomernije rasporedjuje (šira obuća sa nižom potpeticom, 3 do 5 cm).

avatar
Magistar medicinskih nauka iz oblasti dečije hirurgije, asistent na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Pohađao brojna usavršavanja u Evropi i svetu.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Saznajte zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i kako da izbegnete ujede komaraca. I naravno, i bolesti koje prenose komarci. Osim što su neverovatno dosadni, komarci predstavljaju pretnju po javno...

Električni bicikli se sve više nameću kao idealno rešenje za užurbane gradove i stresnu svakodnevicu. U modernom svetu gde je očuvanje životne sredine postalo ne samo odgovornost, već i potreba....