Akne u trudnoći – Bubuljice i kako ih se rešiti?

Akne u trudnoci

Akne u trudnoći su česta pojava. Tokom trudnoće pojačana je funkcija ekrinih znojnih žlezda,  pa se javlja pojačano lučenje sebuma i akne.

Akne u trudnoći – kako se rešiti bubuljica?

Pojačano lučenje sebuma (prouzrokovano povećanim lučenjem androgena u trudnoći), može dovesti do pojave ili pogoršanja akni. Odnosno, ukoliko ste imali akne pre trudnoće sada može biti mnogo lošije stanje.

Gde se najčešće pojavljuju akne u trudnoći?

Akne se u trudnoći uglavnom javljaju na licu, ali i na leđima, grudima i vratu.

Savet: Pojava akni u trudnoći povezana je sa hormonskim statusom, pa nakon porođaja uglavnom dolazi do njihovog povlačenja. Na tržištu postoje različiti kozmetički i dermokozmetički proizvodi (kupuju se u apoteci) namenjeni čišćenju i nezi kože sklone aknama koji, kod blagih akni, mogu biti dovoljni za ublažavanje, pa čak i rešavanje ovog problema.

Akne u trudnoci
Tokom trudnoće pojačana je funkcija ekrinih znojnih žlezda, pa se javlja pojačano lučenje sebuma i akne.

Ključno je pravilno čišćenje lica, čime?

Pravilno čišćenje lica ključno je u “borbi” protiv akni – čišćenje dva puta dnevno, ujutru i uveče uz upotrebu minelarne vode za masnu kožu, gela za čišćenje ili vrlo blagih dermokozmetičkih sapuna protiv akni koji imaju i prilagođenu pH vrednost (oko 5,5) i mogu se kupiti u apoteci.

Šta treba izbegavati ukoliko imate akne?

Trudenice koje imaju akne, treba da izbegavaju komercijalne kozmetičke sapune (suviše su agresivni), mnogo je bolje koristiti „sapune bez sapuna“ – takozvane sapoonine. Takođe, proizvode za mehanički piling, kozmetička mleka i ulja za čišćenje, kao i proizvode koji sadrže alkohol.

akne u trudnoci
Čitajte deklaraciju i naučite da prepoznate sastojke koje treba izbegavati

Da li je preporučeno čišćenje lica kod kozmetičara?

Komedoekspresija i kozmetičko čišćenje kože lica, iako bezbedni, nisu preporučljivi u trudnoći, zbog promena u hormonalnom statusu mogu dovesti do pogoršanja stanja kože, a hemijski piling kože svakako treba ostaviti za period nakon trudnoće.

Za dnevnu negu kože i zaštitu kože od suncatreba birati nekomedogene proizvode namenjene koži sklonoj aknama.

Dekorativna kozmetika?

Treba voditi računa i kod izbora dekorativne kozmetike (šminke), pogotovo pudera – prednost dati kamenim i puderima u prahu. Ukoliko baš postoji potreba za tečnim puderima, birati oil-free, nekomedogene proizvode.

akne u trudnoci
Serum na bazi hijaluronske kiseline svakako je preporučen jer ne zapušava pore

Šta činiti kod težih oblika akni?

Ukoliko postoji potreba za medicinskim tretmanom akni (srednje težak i težak oblik akni), trudnica treba da da prednost određenoj lokalnoj antibiotskoj terapiji, jer je oralna terapija akni kontraindikovana u trudnoći, a savet svakako treba potražiti kod dermatologa.

Kada biramo kozmetiku: Komedogeni NE, nekomedogeni DA

Kako bismo izbegli kupovinu komedogenih preparata, bitno je da čitamo etiketu i tako saznamo da li preparate za lice sadrži sastojke koji nam mogu štetiti.

Oznaka 0 znači da je sastojak potpuno nekomedogen, dok su 4 i 5 oznake za izrazito komedogene komponente.
Oznaka 0 znači da je sastojak potpuno nekomedogen, dok su 4 i 5 oznake za izrazito komedogene komponente.

Šta NE?

Evo nekoliko najkomedogenijih sastojaka koje bismo trebali da znamo i zaobiđemo kupovinu: parafin, recimo, zatvara pore, ne dozvoljava koži da diše i to dovodi do pojave komedona (mitisera).  Razni sulfati i parabeni, kuhinjska so (odnosno natrijum hlorid), lanolin, lanolinska kiselina, gliceril-3-diizostearat…

Pojedina biljna ulja, sojino, ulje noćurka, ili ulja pšeničnih klica i kokosovo takođe mogu dovesti do pojave komedona (mitisera). Ova ulja ukoliko ih koristite, koristite kao sastojak maske za lice u manjoj količini. Pratite reakciju vaše kože i ako dobro odreaguje onda je to ulje za vas bezbedno.

Nekomedogeni DA

Ovi proizvodi su posebno formulisani tako da ne zapušavaju pore, pa ako je na deklaraciji označeno „nekomedogeno“  kupite bez brige. Dobrodoišli su u sastavu proizvoda za lice: vitamin C, E i A, aloe vera, alantoin, hijaluronska kiselina, natrijum-hijaluronat,ulje jojobe, suncokretovo ulje, ulje avokada i kikirikija i drugi.

Doktor kozmetologije Predaje na Visokoj školi zdravstvenih radnika. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti tokom trudnoće i dojenja.
Preporučujemo vam...
Rota virus
Rota virus kod beba i dece – Infekcija izazvana rota virusom
Gastroenteritise kod dece mogu izazvati različiti virusi. U našem podneblju kod dece je tokom zimskog perioda najčešći krivac Rota virus, čak u 65%. I drugi virusi takođe mogu uzrokovati crevne infekcije (adenovirusi, kalicivjevirusi, norovirusi), posebno kod odraslih.Rota virus  kod beba i deceZimski period karakteriše veća učestalost prehlada i kašlja kod…
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…
životni stil mame
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba je jedinstven. Celu svoju drugu trudnoću proveli ste lutajući između zaborava da ste uopšte trudni i moleći se za dan kada jednostavno više nećete biti trudna. I nekako, tokom tih dugih (ili su bili kratki?) meseci, niste ni jednom razmišljali kako ćete, tačno,…