Akne u trudnoći – Bubuljice i kako ih se rešiti?

Akne u trudnoci

Sadržaj

Akne u trudnoći su česta pojava. Tokom trudnoće pojačana je funkcija ekrinih znojnih žlezda,  pa se javlja pojačano lučenje sebuma i akne.

Akne u trudnoći – kako se rešiti bubuljica?

Pojačano lučenje sebuma (prouzrokovano povećanim lučenjem androgena u trudnoći), može dovesti do pojave ili pogoršanja akni. Odnosno, ukoliko ste imali akne pre trudnoće sada može biti mnogo lošije stanje.

Gde se najčešće pojavljuju akne u trudnoći?

Akne se u trudnoći uglavnom javljaju na licu, ali i na leđima, grudima i vratu.

Savet: Pojava akni u trudnoći povezana je sa hormonskim statusom, pa nakon porođaja uglavnom dolazi do njihovog povlačenja. Na tržištu postoje različiti kozmetički i dermokozmetički proizvodi (kupuju se u apoteci) namenjeni čišćenju i nezi kože sklone aknama koji, kod blagih akni, mogu biti dovoljni za ublažavanje, pa čak i rešavanje ovog problema.

Akne u trudnoci
Tokom trudnoće pojačana je funkcija ekrinih znojnih žlezda, pa se javlja pojačano lučenje sebuma i akne.

Ključno je pravilno čišćenje lica, čime?

Pravilno čišćenje lica ključno je u “borbi” protiv akni – čišćenje dva puta dnevno, ujutru i uveče uz upotrebu minelarne vode za masnu kožu, gela za čišćenje ili vrlo blagih dermokozmetičkih sapuna protiv akni koji imaju i prilagođenu pH vrednost (oko 5,5) i mogu se kupiti u apoteci.

Šta treba izbegavati ukoliko imate akne?

Trudenice koje imaju akne, treba da izbegavaju komercijalne kozmetičke sapune (suviše su agresivni), mnogo je bolje koristiti “sapune bez sapuna” – takozvane sapoonine. Takođe, proizvode za mehanički piling, kozmetička mleka i ulja za čišćenje, kao i proizvode koji sadrže alkohol.

akne u trudnoci
Čitajte deklaraciju i naučite da prepoznate sastojke koje treba izbegavati

Da li je preporučeno čišćenje lica kod kozmetičara?

Komedoekspresija i kozmetičko čišćenje kože lica, iako bezbedni, nisu preporučljivi u trudnoći, zbog promena u hormonalnom statusu mogu dovesti do pogoršanja stanja kože, a hemijski piling kože svakako treba ostaviti za period nakon trudnoće.

Za dnevnu negu kože i zaštitu kože od sunca treba birati nekomedogene proizvode namenjene koži sklonoj aknama.

Dekorativna kozmetika?

Treba voditi računa i kod izbora dekorativne kozmetike (šminke), pogotovo pudera – prednost dati kamenim i puderima u prahu. Ukoliko baš postoji potreba za tečnim puderima, birati oil-free, nekomedogene proizvode.

akne u trudnoci
Serum na bazi hijaluronske kiseline svakako je preporučen jer ne zapušava pore

Šta činiti kod težih oblika akni?

Ukoliko postoji potreba za medicinskim tretmanom akni (srednje težak i težak oblik akni), trudnica treba da da prednost određenoj lokalnoj antibiotskoj terapiji, jer je oralna terapija akni kontraindikovana u trudnoći, a savet svakako treba potražiti kod dermatologa.

Kada biramo kozmetiku: Komedogeni NE, nekomedogeni DA

Kako bismo izbegli kupovinu komedogenih preparata, bitno je da čitamo etiketu i tako saznamo da li preparate za lice sadrži sastojke koji nam mogu štetiti.

Oznaka 0 znači da je sastojak potpuno nekomedogen, dok su 4 i 5 oznake za izrazito komedogene komponente.
Oznaka 0 znači da je sastojak potpuno nekomedogen, dok su 4 i 5 oznake za izrazito komedogene komponente.

Šta NE?

Evo nekoliko najkomedogenijih sastojaka koje bismo trebali da znamo i zaobiđemo kupovinu: parafin, recimo, zatvara pore, ne dozvoljava koži da diše i to dovodi do pojave komedona (mitisera).  Razni sulfati i parabeni, kuhinjska so (odnosno natrijum hlorid), lanolin, lanolinska kiselina, gliceril-3-diizostearat…

Pojedina biljna ulja, sojino, ulje noćurka, ili ulja pšeničnih klica i kokosovo takođe mogu dovesti do pojave komedona (mitisera). Ova ulja ukoliko ih koristite, koristite kao sastojak maske za lice u manjoj količini. Pratite reakciju vaše kože i ako dobro odreaguje onda je to ulje za vas bezbedno.

Nekomedogeni DA

Ovi proizvodi su posebno formulisani tako da ne zapušavaju pore, pa ako je na deklaraciji označeno „nekomedogeno“  kupite bez brige. Dobrodoišli su u sastavu proizvoda za lice: vitamin C, E i A, aloe vera, alantoin, hijaluronska kiselina, natrijum-hijaluronat,ulje jojobe, suncokretovo ulje, ulje avokada i kikirikija i drugi.

avatar
Predaje na VMŠ. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti u toku trudnoće i dojenja.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Saznajte zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i kako da izbegnete ujede komaraca. I naravno, i bolesti koje prenose komarci. Osim što su neverovatno dosadni, komarci predstavljaju pretnju po javno...

Razdražljivost i bes u trudnoći nisu tako retka pojava. Promene raspoloženja tokom trudnoće nisu ničiji prijatelj. Ali šta se dešava ako Vas toliko naljute da vidite crveno? Evo kako da...