Akne u Trudnoći

0

Tokom trudnoće pojačana je funkcija ekrinih znojnih žlezda,  pa se javlja pojačano lučenje sebuma i akne.

Akne u trudnoći

Pojačano lučenje sebuma (prouzrokovano povećanim lučenjem androgena u trudnoći), može dovesti do pojave ili pogoršanja akni. Akne se u trudnoći uglavnom javljaju na licu, ali i na leđima, grudima i vratu.

Savet: Pojava akni u trudnoći povezana je sa hormonskim statusom, pa nakon porođaja uglavnom dolazi do njihovog povlačenja. Na tržištu postoje različiti kozmetički i dermokozmetički proizvodi (kupuju se u apoteci) namenjeni čišćenju i nezi kože sklone aknama koji, kod blagih akni, mogu biti dovoljni za ublažavanje, pa čak i rešavanje ovog problema.

Nega lica u trudnpći

Ključno je pravilno čišćenje lica, čime?

Pravilno čišćenje lica ključno je u “borbi” protiv akni – čišćenje dva puta dnevno, ujutru i uveče uz upotrebu minelarne vode za masnu kožu, gela za čišćenje ili vrlo blagih dermokozmetičkih sapuna protiv akni koji imaju i prilagođenu pH vrednost (oko 5,5) i mogu se kupiti u apoteci.

 

Šta izbegavati?

Trudenice koje imaju akne, treba da izbegavaju komercijalne kozmetičke sapune (suviše su agresivni), proizvode za mehanički piling, kozmetička mleka i ulja za čišćenje, kao i proizvode koji sadrže alkohol.

Komedoekspresija i kozmetičko čišćenje kože lica, iako bezbedni, nisu preporučljivi u trudnoći, zbog promena u hormonalnom statusu mogu dovesti do pogoršanja stanja kože, a hemijski piling kože svakako treba ostaviti za period nakon trudnoće.

Za dnevnu negu kože i zaštitu kože od sunca treba birati nekomedogene proizvode namenjene koži sklonoj aknama.

Dekorativna kozmetika?

Treba voditi računa i kod izbora dekorativne kozmetike (šminke), pogotovo pudera – prednost dati kamenim i puderima u prahu. Ukoliko baš postoji potreba za tečnim puderima, birati oil-free, nekomedogene proizvode.

Kod težih oblika akni šta činiti?

Ukoliko postoji potreba za medicinskim tretmanom akni (srednje težak i težak oblik akni), trudnica treba da da prednost određenoj lokalnoj antibiotskoj terapiji, jer je oralna terapija akni kontraindikovana u trudnoći, a savet svakako treba potražiti kod dermatologa.

Share.

About Author

Comments are closed.