36 nedelja trudnoće – Priprema za porodilište

36 nedelja trudnoće

Sadržaj

36 nedelja trudnoće, pripremite se za porodilište! Pročitajte korisne savete i informacije o porođaju i šta poneti sa sobom u bolnicu.

Ovo je poslednja nedelja devetog lunarnog meseca trudnoće, još jedan lunarni mesec-četiri nedelje i stigli ste do kraja trudnoće-termina porođaja. Trudnicama je osetno lakše usled spuštanja stomaka (bebe), imaju više daha, prolazi gorušica, manje se zamaraju, u 95% je bebina glavica postavljena na dole i spremna za porođaj, moguće da počnu češće posete toaletu.

TORBA ZA PORODILIŠTE PROČITAJTE OVDE 

Kako se razvija beba u 36 nedelja trudnoće?

Beba je dugačka 47-48 centimetara i teška od 2,5-2,7 kilograma a neke čak i do 3 kilograma. Ulazite u završnicu Vaše trudnoće, sve trudnice su u ovom periodu toga svesne a neke su i nerealno zabrinute.

36 nedelja trudnoće
Trudnica se oseća bolje, mnoge tegobe su prošle

Vaša beba je uglavnom spremna za život u spoljašnjoj sredini, i ako i dodje do porođaja nemojte da se brinete. Skoro svi organi i organski sistemi bebe su u potpunosti razvijeni osim mozga, koji još raste i sazreva. To mu omogućavaju kosti lobanje koje još nisu u potpunosti spojene. Bebinim krvotokom prelaze antitela od Vas i štite je dokle god je u Vašem stomaku, a štitiće je i dok je budete dojili. Pluća još sazrevaju i zato se porođaj sve do 38. nedelje trudnoće smatra prevremenim porođajem.

Masne naslage se i dalje gomilaju ispod bebine kože i sve je više zaokružuju, formirajući jedinstveni izgled svake bebe, a ujedno učestvuju u regulisanju telesne temperature bebe. Sve više lanugo dlačice i sirasti maz sa površine bebine kože otpadaju u plodovu vodu i beba ih guta (refleks gutanja i disanja)  zajedno sa ostalim sastojcima plodove vode i tako se formira u debelom crevu prva bebina stolica, zvana mekonijum-tamno zelene ili crne boje. Najčešće se izbaci u prvim danima nakon porođaja (smatra se da je važno da se registruje), nekada je beba izbaci u plodovu vodu i pre porođaja i na porođaju se može konstatovati tamno zelena boja plodove vode (ne znači uvek da beba pati).

Bebina jetra može da neutrališe neke štetne materije, dok bubrezi putem mokraće izlučuju u plodovu vodu otpadne materije bebinog metabolizma. Refleks sisanja Vaša beba i dalje vežba, on joj je osnovni za početak ishrane kada dođe u spoljni svet (nije lako uhvatiti bradavicu i povuću mleko iz dojki).

36 nedelja trudnoce
Uradite sve potrebne i planirane analize za ovu nedelju trudnoće.

Smatra se da sada beba 60-80% vremena provodi u spavanju, važno je da budete informisani. Bebini pokreti su ređi ali zato jači (liče na guranje), usled smanjenja količine plodove vode možete primetiti ili napipati na Vašem stomaku bebin lakat ili koleno.

Trudnici je osetno lakše u 36. nedelji trudnoće

Trudnicama je osetno lakše usled spuštanja stomaka (bebe), imaju više daha, prolazi gorušica, manje se zamaraju, u 95% je bebina glavica postavljena na dole i spremna za porođaj, moguće da počnu češće posete toaletu.

Do sada ste dobili oko 10-12 kilograma. Usled spuštanja stomaka i pritiska na karlične kosti počećete da osećate bolove nisko u donjem delu stomaka-ligamenti se istežu i pripremaju za porođa. Ako niste sigurni da li nije krenuo porođaj idite do lekara da Vas pregleda i umiri.

Ako primetite da Vam je izašao sukrvičasto sluzav čep- to je bila bebina zaštita, prijavite ginekologu, porođaj može da krene i tek nakon 2-3 nedelje, pratite da li imate još neke simptome. Ako je krenuo porođaj dobićete ritmične kontrakcije na 20-30 minuta koje traju 1-2 minuta u početku, počeće da otiće plodova voda ili ćete prokrvariti, odmah idite u bolnicu, nikako nemojte da čekate kod kuće.

Kako izračunati očekivani termin porođaja pogledajte OVDE

Pregledi u tridesetšest nedelja trudnoće

U ovoj nedelji na pregledu kod ginekologa je potrebno izmeriti krvni pritisak, telesnu težinu, uraditi laboratorijske analize uključujući i pregled krvi na hepatitis B (rezultat je potreban radi ulaska u porodilište-važi mesec dana), UZ-ni pregled ako nije radjen u prethodnih 3 nedelje.

Neke trudnice imaju problem sa spavanjem, najbolje je da sami nadjete na kom boku Vam najviše odgovara da spavate, levom ili desnom, probajte da stavite jastuk izmedju kolena, kao i da uzmete veći jastuk za glavu.

36 nedelja trudnoće

Šta pripremiti za porodilište od dokumentacije

Pripremite dokumentaciju za porodilište: krvnu grupu i Rh faktor na ime i prezime koje Vam je na zdravstvenoj knjižici (ne mora da se poklapa sa ličnom kartom), uput za porodilište (niko Vas neće vratiti ako je porođaj krenuo i ako nemate uput), rezultat testa na hepatitis B, poželjno poslednje laboratorijske rezultate da nisu stariji od mesec dana i poslednji CTG zapis.

Tridesetšesta nedelja trudnoće – Negujte se, mislite na sebe

Negujte kožu stomaka koja usled rastezanja postaje suvlja i grudi-naročito bradavice svakodnevno, pripremajte ih za dojenje. Koristite mleka i kreme sa vitaminom E, kako buterom, možete i sa aloja verom za kožu stomaka i butina.  Za bradavice uzmite kreme na bazi uljanih AD kapi i lanolina. Pripremite sve što mislite da Vam može zatrebati nakon porođaja kako biste imali svo vreme da uživate sa Vašom bebom i njenim tatom.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Vežbe hodanja u trudnoći za svaki trimestar – 3 nivoa fitnesa

Preporučujemo vam...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...

Averzija prema određenoj hrani u trudnoći nije retka pojava. Oko polovine svih trudnica je oseća. Mnogi bi se složili da je averzija prema hrani, jedan od najčudnijih simptoma trudnoće. Na...