33. Nedelja trudnoće – Beba gleda vodeni svet

33. Nedelja trudnoće

Sadržaj

33. Nedelja trudnoće, beba gleda vodeni svet oko sebe. Otkrijte šta se dešava u ovoj fazi trudnoće i kako se razvija vaša beba. Ovo je prva nedelja devetog lunarnog meseca trudnoće, ima ih ukupno deset.

ŠTA PONETI U PORODILIŠTE? POGLEDAJTE OVDE

TORBA ZA IZLAZAK IZ PORODILIŠTA – TREBA I NJU PRIPREMITI  POGLEDAJTE OVDE

33. Nedelja trudnoće – Kako raste i razvija se beba?

Vaša beba je dugačka 43,5-44 centimetra i teška oko 1,9 kilograma. Skoro svi bebini organi su razvijeni, sada uglavnom rastu veličinom i težinom, osim pluća koja još nisu u potpunosti sazrela. Mozak i nervne ćelije su razvijeni, svoj dalji rast im je omogućen zahvaljujući kostima lobanje koje nisu srasle, i koje će i pri porođaju pomoći lakši prolazak glave kroz porođajni kanal, a i do godinu dana od rođenja, i duže će obezbeđivati da se mozak nesmetano razvija i raste. Dešava se kada porođaj duže traje ili je pritisak na glavicu bebe pri porodjaju veći da nakon rodjenja glavica ima konusni izgled, uglavnom se brzo izgubi taj izgled.

33 nedelje trudnoće
Tatin glas umiruje bebu u stomaku, bebe već u stomaku umeju da raspoznaju i reaguju na poznat glas svog tate, pokazali su naučnici. Drage tate, pričajte sa bebama.

Beba gleda vodeni svet oko sebe

Sva bebina čula su dobro razvijena, beba gleda vodeni svet oko sebe, čuje razne zvuke iz Vašeg organizma (otkucaje srca, prolazak hrane kroz creva, …), ali i iz spoljneg sveta-posebno glasove koje često čuje, kao što je glas majke, oca i ostalih ukućana.  Nakon rodjenja će moći da ih prepozna.

Oseća ukuse-guta plodovu vodu, miris-pri porodjaju će osetiti miris majčine kože i znaće da prepozna, dodir-razvijen je zahvaljujući hvatanju pupčanika, svojih nožica, delova na glavici, sisanja.

Beba u stomaku mame vežba čula i reflekse

Beba do rodjenja vežba sva čula i reflekse kako bi bila spremna da ih koristi u spoljnem svetu kada se rodi. Količina plodove vode je dostigla svoj maksimum u ovoj nedelji trudnoće, ima je oko 1 litar i od sada počinje da se smanjuje, usled čega ćete pokrete bebe osećati jače a ponekad i bolnije-ako Vas udari u bešiku.

33. Nedelja trudnoće
Odgovarajuća nega u prevenciji nastanka strija podrazumeva upotrebu kozmetičkih proizvoda koji imaju uticaj na elastičnost i hidrataciju kože i vrše njeno premašćivanje.

Beba vrlo aktivno učestvuje u stvaranju plodove vode preko bubrega, koji dnevno izluče oko 500ml bebinog urina.  Plodova voda je idealna, topla i sterilna sredina za nesmetan razvoj bebe, a ujedno je i zaštita od spoljašnjih uticaja i trauma.

U plućima bebe se i dalje stvara surfaktant koji obezbedjuje prohodnost disajnih puteva, kao i  uslove da pri rodjenju beba udahne vazduh. Kada pluća nisu zrela a potrebno je završiti trudnoću ranije, trudnici se daju kortikosteroidi da ubrzaju sazrevanje pluća.

Promene kod trudnice u 33 nedelje trudnoće

Trudnicama se može desiti, naročito ako nije prva trudnoća u pitanju da pri kašljanju, kijanju, smejanju, ustajanju osete nevoljno oticanje manje količine urina-inkontinencija. To je posledica pritiska uvećane materice na bešiku i dodatno pritiska mišiča tzv trbušne prese pri navedenim radnjama, usled čega dolazi do popuštanja sfinktera bešike. Ako Vam je prvi puti i niste sigurni da li je došlo do pucanja vodenjaka i oticanja plodove vode, javite se ginekologu.

33. Nedelja trudnoće
Vežbe za jačanje mišića karličnog dna pomoći će vam da sami vežbate i ojačate ove važne mišiće. Mišići karličnog dna su jako značajni u svakom periodu života žene, posebno u trudnoći i na porođaju.

Pomažu vežbe za mišiće karličnog dna koje učite na vežbama za trudnice. Stomak trudnice je u ovoj i narednoj nedelji visoko ispod dijafragme, potiskuje i pomera sve ostale organe na gore i u stranu i usporava prolazak hrane kroz digestivni trakt, a i disanje je otežano, sve je to normalno i uskoro će se uvećana materica spustiti niže, osetićete olakšanje a nakon porodjaja će se sve vratiti kao pre trudnoće. Potrebno je da vodite računa da ne jedete obilno i da Vam poslednji obrok bude do 19 sati.

Neke trudnice imaju problem sa gorušicom, najbolje ćete je rešiti hranom koja nije ljuta, mnogo začinjena i masna a pomažu i mleko i mlečni proizvodi. Izbegavajte da odmah nakon obroka legnete, malo prošetajte, ako morate da ležite onda se namestite gornjim delom tela na jastuke i uzglavlja kako bi Vam se hrana lakše varila.

Proširene vene na nogama, hemoroidi, otoci ruku i nogu su simptomi koje smo pominjali i koji Vas i dalje prate. Kod nekih trudnica se javljaju proširene vene na vulvi, gledajte da nosite pamučni veš, izbegavajte helanke i uske pantalone, nemojte da prekrštate noge, idite kod ginekologa, koji će Vam reći da li porodjaj treba da se završava Carskim rezom i uputiti Vas blagovremeno na kliniku.

33 nedelje trudnoće
Uvek nađite udoban položaj za leškarenje i spavanje.

Ukoliko dobijete bolove u krstima idite do ginekologa da se vidi da li je urinarna infekcija u pitanju, da nije krenuo porodjaj ili nešto drugo.

Simptomi koji ukazuju da je krenuo porodjaj 

To su: oticanje plodove vode, krvarenje, bolovi kao menstrualni, i bolovi sa zatezanjem stomaka koji su ritmični na pola sata i manje. Ako imate nešto od ovih simptoma idite do ginekologa ili u bolnicu.

U porodilište krećete kada:

  • Prsne vodenjak, bez obzira da li je prskanje vodenjaka praćeno pojavom kontrakcija ili ne.
  • Kontrakcije su regularne, javljaju se na svakih 10 minuta ili kraće i traju minimalno 30 sekundi.
  • Nekoliko kontrakcija je snažno tako da ne možete da hodate, niti da pričate dok kontrakcija traje.

Naravno, svaka situacija koja odudara od normalnog početka porođaja  zahteva da se ODMAH javite u porodilište. Kao što je: krvarenje bilo kog intenziteta, ako ne osećate svoju bebu poslednjih par sati. Takođe,  javite se lekaru ako osećate malaksalost, zujanje u ušima, vidite duple slike. I ako imate bol u predelu gornjeg dela stomaka.

Ukoliko imate neku hroničnu bolest

Trudnice koje imaju neku hroničnu bolest: štitina žlezda, neurološku, kardiološku, pulmološku, pritisak, bubrežnu,…. Sada je vreme da odete na kontrolu pred porodjaj i dobijete predlog o načinu završavanja porodjaja. Kao i kada treba da se javite na kontrolu nakon porodjaja.

Ako trudnica ima dioptriju

Takodje ako imate dioptriju treba da odete kod očnog lekara. Da se vidi da li je potrebno operativno završavanje porodjaja (Carski rez), kako se ne bi uvećala dioptrija usled naprezanja pri porodjaju. Na kontrolu kod ginekologa se javljate kako Vam je zakazano, radite CTG (jednom nedeljno) i idete na pripremne vežbe za porodjaj.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Koji su znaci prevremenog porođaja i šta bi zdravstveni radnik mogao da tada uradi? Saznajte više o uzrocima prevremenog porođaja i naučite kako da identifikujete simptome. Prevremeni porođaj Prevremeni porođaj...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...