Komunikacija sa bebom dok je u stomaku

Komunikacija sa bebom dok je u stomaku

Bebe još u stomaku čuju i osećaju, zato je komunikacija sa bebomvažna u prenatalnom periodu.

Mnoge mame ističu kako su primetile da kada govore bebi, pevaju joj da ona reaguje i da kasnije bebu kada se rodi smiruje baš ta pesmica koju je slušala dok je bila u stomaku. Bebi treba posvetiti pažnju i slati ljubav još dok je u stomaku.

Bebi je značajna komunikacija još dok je u stomaku?

Govorite sa njom kao da je pored vas, jer ona to i jeste, tu je sa vama, čuje vas i reaguje na mamin glas. Često je mamama i tatama nelagodno da govore i ne znaju šta je to što bi svojoj bebi rekli, međutim opustite se i govorite joj stvari koje radite, na ovaj način ona upoznaje vaš glas I zna da joj pružate pažnju. Dok radite po kući, šetate, kupate se, pričajte joj šta trenutno radite, šta ćete raditi nakon toga, gde ćete ići, a pre svega govorom joj prenosite emocije, govorite joj koliko je voljena, da jedva čekate njen dolazak, posebno ćete je umiriti ukoliko tokom govora mazite stomak, beba će biti spokojna i smirena u vašem stomaku.

Komunikacija sa Bebom Dok Je u StomakuPevajte bebi

Beba se pričom i pevanjem navikava na mamin glas i posebno na njega reaguje, kada se rodi to je prvi glas koji joj je prepoznatljiv i zna da je to njena mama. Tata je isto bitna figura kao i mama, kada tata govori bebi, ona se navikava i na njegov glas, kada se rodi i njega će prepoznati, zato očevi govorite svojoj bebi još dok je u stomaku, mazite stomak, prenosite bebi emocije, recite joj koliko se radujete njenom dolasku, a pre svega ljubav pokazujte svojoj supruzi, jer kada je mama srećna i voljenai beba oseća te iste emocije.

Bebe u stomaku osećaju. One osećaju emocije, mamino raspoloženje, sve što doživljava i oseća mama, oseća i njena beba. Kada je mama tužna, nervozna i potištena, beba to zna i oseća, isto je i sa pozitivnim emocijama, beba oseća maminu sreću, radost i raspoloženost. Trudite se da tokom trudnoće sebe uvedete u stadijum sreće i zadovoljstva, pokušajte da se ne nervirate, smanjite brigu, a dospustite radostida se nastani kod vas, tu radost oseća i beba i srećna je, jer dolazi na ovaj svet.

Kada je mama opustena i beba je opuštena

Tada se beba najviše i razigra, jer majka miruje i daje više prostora bebi za njene pokrete, to je i razlog zašto su bebe aktivnije kada mama odmara ili noću kada spava, jer kada je majka u fazi mirovanja beba ima više prostora za pomeranje i  igru.

Bebe u stomaku osećaju i dodir. Beba uživa kada mama češka i mazi stomak. To je još jedan način da se tata uključi u komunikaciju sa bebom, mazeći stomak dok bebi govori, to je smiruje i raduje, beba je biće koja voli dodire, na taj način zna da ste tu, oseća neznost i ljubav koju joj na ovaj način šaljete.

Takođe, kako oseća mamino raspoloženje, tako prepoznaje i ukuse i mirise koje mama oseća i unosi kroz hranuu svoj organizam. Ovo je takođe još jedan vid komunikacije koji ostvarujete sa svojom bebom još u prenatalnom periodu, na ovaj način beba uči ukuse i reaguje na njih.

Kako da komuniciram sa bebom dok je u stomaku?

Sve što radite u trudnoći, predstavlja vid komunikacije sa vašom bebom, jer beba preko mame najbolje spoznaje spoljni svet i na ovaj način se još od prvog dana  za njega i priprema.

Komunikacija sa bebom još u stomaku je važna, jer pomaže da se mama i tata što bolje povežu sa svojom bebom još pre rođenja. Sve ono što radite dok je beba u stomaku, muzika koju slušate, hrana koju jedete, način na koji razgovarate, sve su to stvari koje će moći najbolje da umire vašu bebu  kada dođe na ovaj svet. Razne studije govore i o tome da bebe kada se rode posebno vole zvuk fena i usisivača, da ih to naročito umiri i uspava, zato se smatra da je zvuk u materici upravo takav i da je upravo to zvuk koji bebu podseća na period mira i spokojstva, kada su bile sigurne u maminom stomaku, zato na njega reaguju i brzo ih umiri, to je još jedan pokazatelj da bebe uče i pamte u prenatalnom periodu i da to prepoznaju i u spoljašnjoj sredini kada se rode.

Međutim, treba imati i na umu, da bebe reaguju i na previše jake zvukove, da to može da ih uplaši isto kao što iznenadni zvug uplaši mamu, beba će isto reagovati trzanjem na takve stimulanse, zato prilagodite jačinu zvuka i glasa kako bi beba i dalje ostala mirna i spokojna.

A kako da znamo da nas beba čuje i oseća? Jednostavno, beba na sve te nadražaje odgovara pokretima i udarcima u stomak, na taj način se javlja mami i obaveštava je da je sve u redu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Master psiholog Iskustvo je stekla radom na odeljenju psihijatrije Kliničkog centra Vojvodine, u radu sa decom podstiče sposobnosti kod dece. U timu Crvenog krsta učestvovala je u projektima na temu vaspitanja i razvoja dece.
Preporučujemo vam...
Podrška u afinitetima deteta
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj. Edukativne i sportske aktivnosti za dete, DA, reći će većina roditelja male dece, do polaska u školu.Dodatne edukativne i sportske aktivnosti i deteDa li malom detetu trebaju baš sve dodatne aktivnosti poput časova engleskog, baleta, sportića i sličnih aktivnosti? Kada zavirimo u vrtiće…
13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
13 Nedelja trudnoće (trinaesta nedelja trudnoće)
13 Nedelja trudnoće je početak drugog trimestra trudnoće. Period najmirniji u celoj trudnoći za trudnicu, a tako intenzivan za plod.Koji pregledi se rade u drugom trimestru pročitajte OVDEKako se razvija plod u trinaestoj nedelji trudnoće?Plod je sada prošao najnestabilniji period prvog trimestra, sada se trudnoća stabilizovala i šanse da dodje…
Kažnjeno dete se oseća poniženo
Vaspitavanje dece bez kazne
Vaspitavanje dece bez kazne nije neki „skandinavski model puštanja dece da nam skaču po glavi i rade šta hoće“, protivno uverenjima mnogih. Naprotiv, vaspitavanje dece bez kazne uključuje mnogo više asertivnosti, strukture, discipline, strpljenja i veština, nego što to srećemo u bilo kom obliku kažnjavanja.Vaspitavanje dece bez kazne podrazumeva PRISUTNOST…