Komunikacija sa bebom dok je u stomaku

Komunikacija sa bebom

Komunikacija sa bebom dok je u stomaku već započinje! Bebe još u stomaku čuju i osećaju, zato je komunikacija sa bebom važna u prenatalnom periodu.

Mnoge mame ističu kako su primetile da kada govore bebi, pevaju joj da ona reaguje i da kasnije bebu kada se rodi smiruje baš ta pesmica koju je slušala dok je bila u stomaku. Bebi treba posvetiti pažnju i slati ljubav još dok je u stomaku.

Bebi je značajna komunikacija još dok je u stomaku?

Govorite sa njom kao da je pored vas, jer ona to i jeste, tu je sa vama, čuje vas i reaguje na mamin glas. Često je mamama i tatama nelagodno da govore i ne znaju šta je to što bi svojoj bebi rekli, međutim opustite se i govorite joj stvari koje radite, na ovaj način ona upoznaje vaš glas I zna da joj pružate pažnju. Dok radite po kući, šetate, kupate se, pričajte joj šta trenutno radite, šta ćete raditi nakon toga, gde ćete ići, a pre svega govorom joj prenosite emocije, govorite joj koliko je voljena, da jedva čekate njen dolazak, posebno ćete je umiriti ukoliko tokom govora mazite stomak, beba će biti spokojna i smirena u vašem stomaku.

Komunikacija sa bebom

Beba se pričom i pevanjem navikava na mamin glas i posebno na njega reaguje, kada se rodi to je prvi glas koji joj je prepoznatljiv i zna da je to njena mama. Tata je isto bitna figura kao i mama, kada tata govori bebi, ona se navikava i na njegov glas, kada se rodi i njega će prepoznati, zato očevi govorite svojoj bebi još dok je u stomaku, mazite stomak, prenosite bebi emocije, recite joj koliko se radujete njenom dolasku, a pre svega ljubav pokazujte svojoj supruzi, jer kada je mama srećna i voljena i beba oseća te iste emocije.

Bebe u stomaku osećaju. One osećaju emocije, mamino raspoloženje, sve što doživljava i oseća mama, oseća i njena beba. Kada je mama tužna, nervozna i potištena, beba to zna i oseća, isto je i sa pozitivnim emocijama, beba oseća maminu sreću, radost i raspoloženost. Trudite se da tokom trudnoće sebe uvedete u stadijum sreće i zadovoljstva, pokušajte da se ne nervirate, smanjite brigu, a dospustite radosti da se nastani kod vas, tu radost oseća i beba i srećna je, jer dolazi na ovaj svet.

Komunikacija sa bebom

Kada je mama opustena i beba je opuštena

Tada se beba najviše i razigra, jer majka miruje i daje više prostora bebi za njene pokrete, to je i razlog zašto su bebe aktivnije kada mama odmara ili noću kada spava, jer kada je majka u fazi mirovanja beba ima više prostora za pomeranje i  igru.

Bebe u stomaku osećaju i dodir. Beba uživa kada mama češka i mazi stomak. To je još jedan način da se tata uključi u komunikaciju sa bebom, mazeći stomak dok bebi govori, to je smiruje i raduje, beba je biće koja voli dodire, na taj način zna da ste tu, oseća neznost i ljubav koju joj na ovaj način šaljete.

Takođe, kako oseća mamino raspoloženje, tako prepoznaje i ukuse i mirise koje mama oseća i unosi kroz hranu u svoj organizam. Ovo je takođe još jedan vid komunikacije koji ostvarujete sa svojom bebom još u prenatalnom periodu, na ovaj način beba uči ukuse i reaguje na njih.

Komunikacija sa bebom

Komunikacija sa bebom – prenatalna komunikacija

Sve što radite u trudnoći, predstavlja vid komunikacije sa vašom bebom, jer beba preko mame najbolje spoznaje spoljni svet i na ovaj način se još od prvog dana  za njega i priprema.

Komunikacija sa bebom još u stomaku je važna, jer pomaže da se mama i tata što bolje povežu sa svojom bebom još pre rođenja. Sve ono što radite dok je beba u stomaku, muzika koju slušate, hrana koju jedete, način na koji razgovarate, sve su to stvari koje će moći najbolje da umire vašu bebu  kada dođe na ovaj svet. Razne studije govore i o tome da bebe kada se rode posebno vole zvuk fena i usisivača, da ih to naročito umiri i uspava, zato se smatra da je zvuk u materici upravo takav i da je upravo to zvuk koji bebu podseća na period mira i spokojstva, kada su bile sigurne u maminom stomaku, zato na njega reaguju i brzo ih umiri, to je još jedan pokazatelj da bebe uče i pamte u prenatalnom periodu i da to prepoznaju i u spoljašnjoj sredini kada se rode.

Međutim, treba imati i na umu, da bebe reaguju i na previše jake zvukove, da to može da ih uplaši isto kao što iznenadni zvug uplaši mamu, beba će isto reagovati trzanjem na takve stimulanse, zato prilagodite jačinu zvuka i glasa kako bi beba i dalje ostala mirna i spokojna.

A kako da znamo da nas beba čuje i oseća? Jednostavno, beba na sve te nadražaje odgovara pokretima i udarcima u stomak, na taj način se javlja mami i obaveštava je da je sve u redu.

Iskustvo je stekla radom na odeljenju psihijatrije Kliničkog centra Vojvodine, u radu sa decom podstiče sposobnosti kod dece i u radu sa decom na projektima CK.
Preporučujemo vam...
Kakve igre vole trogodišnjaci
Kakve igre vole trogodišnjaci i 12 predloga igara
Kakve igre vole trogodišnjaci? Koje igre su pri tome stimulativne za njihov razvoj? Šta mozete da ocekujete od vaseg trogodisnjeg deteta? Kakve igre vole trogodišnjaci? Sva deca su jedinstvena i različito se razvijaju. Ali postoje određene karakteristike koje su uobičajene i tipične za većinu dece određene starosne grupe. U ovom…