Optimizam za trudnice i mame – DA! – Šta je Epigenetika?

Optimizam za trudnice i mame

Optimizam za trudnice i mame – DA!

Optimizam za trudnice i mame za zdravlje cele porodice

Optimistične trudnice i mame su zdravije i snažnije, da i ne pominjemo koliko su srećnije.  A beba oseti sve emocijekoje prostruje kroz telo… Kao i dete, emociju kojom zrači mama.

Optimizam je naša snaga

Optimizam je jedna od najvažnijih komponenata psihičke otpornosti i snage osobe. Nažalost, optimizam se često banalizuje od strane psihologa, bilo tako što se pojednostavljuje i predstavlja kao ponavljanje praznih „optimističnih“ fraza i usmeravanje pažnje na trivijalne, lake sadržaje, bilo tako što se u potpunosti otpisuje kao nešto što pripada psihologiji „lakih nota“ i nema nikakvu vrednost.

Optimizam za trudnice i mame

Šta je optimizam?

Optimizam je daleko više od ponavljanja pozitivnih rečenica pred ogledalom i izbegavanja negativnih tema u razgovoru.

Optimizam takođe ne predstavlja ni naivnost u sagledavanju stvari, niti nespremnost na eventualne loše ishode. Optimisti su čak bolje od pesimista pripremljeni na situacije ako do nekog lošeg ishoda ipak dođe. Iako pesimisti smatraju da je njihova okupiranost lošim ishodom dobra priprema za takav ishod (da će, ako se njihove slutnje obistine biti spremni, a ako se pak ne obistine, biće prijatno iznenađeni), istraživanja pokazuju da se optimisti daleko bolje snalaze sa lošim ishodima nego pesimisti.

Kako to?

Tako što optimisti gledaju na neželjeni događaj kao na lekciju i priliku. Neželjeni događaj pruža mogućnost da od tog minusa naprave plus. Da naprave nešto tako da naposletku bude dobro što se taj neželjeni događaj dogodio. Tako optimisti razmišljaju. Oni nisu skloni da misle „To se meni uvek dešava“, „Ja sam baksuz“, „Nikada neće biti bolje“. Oni ne generalizuju neuspeh, niti ga olako pripisuju svojim nesposobnostima ili sudbini. Čak i kada se desi da su pesimisti bili u pravu, optimisti su opet spremniji da se bore i mnogo bolje se snalaze.

Optimizam za trudnice i mame

Optimizam je posebno blagorodan u trudnoći?

Optimistične mamesu zdravije i snažnije, da i ne pominjemo koliko su srećnije. A beba oseti sve emocije koje prostruje kroz telo. Optimizam se može naučiti. Šta više, optimistički pogled  na stvari se usvaja mnogo lakše nego pesimistički jer smo mi tako programirani da težimo ka oporavku. Naše telo teži da se oporavi kada je bolesno, a ne da ostane bolesno. Naša psiha teži ka oporavku takođe. Optimizam je naše prirodno stanje (deca su optimisti!) i potrebno je da imamo neki mnogo jak razlog da bismo ga se odrekli i usvojili sumorni pogled na svet. Taj razlog je najčešće naše uverenje da su optimisti naivni, a pesimisti pametni i oprezni. Verovatno su nas roditelji tome učili, iz najboljih namera, kako bi nas zaštitili. Ako uspemo da razumemo koliko je ovo uverenje neistinito, lako ćemo ga se odreći i usvojiti vedriji pogled na život.

Zašto je optimizam toliko zdrav?

Osim što ćete kao med privlačiti ljude sebi (svako voli društvo vesele i pozitivne osobe, a kloni se tmurnih ljudi), imaćete daleko zdravije odnose sa prijateljima i porodicom, osećaćete se opuštenije, zdravije, vedrije. Imaćete više volje da vežbate, šetate, planirate, radujete se dolasku svoje bebe. Lepše ćete spavati, lepše ćete knjige birati da čitate pred spavanje. To su samo neke očigledne prednosti optimizma. Ali postoji još čitav jedan svet nedovoljno istraženih, gotovo magičnih uticaja optimizma na zdravlje i imunitet. Čak i na zdravlje bebe. Ako želite kakav naučni dokaz, postoji čitava nova nauka, zove se epigenetika, koja se bavi uticajem nasleđa na ekspresiju gena, a koja ne obuhvata direktne promene na samoj DNK.

Optimizam za trudnice i mame

Šta je Epigenetika

Ta nova nauka tvrdi da nisu samo geni koje smo detetu preneli značajni za njegovo zdravlje, nego i naša raspoloženja i postupci pre začeća deteta mogu da utiču na to kako će se ti njegovi nasleđeni geni manifestovati. Isto tako, sve što mi radimo u svom životu, kako živimo, kako mislimo i osećamo, utiče na ekspresiju naših gena. Ta nauka, epigenetika, na neki način daje naučne dokaze da je optimizam dobar za zdravlje ne samo direktno, tako što nam opušta mišiće i umiruje srce, nego i indirektno, preko naše DNK.

Psiholog psihoterapeut. Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, a najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume. U ljudima koji joj se obrate za pomoć traži njihove snage i izvore hrabrosti, a ti izvori su često veoma specifični i jedinstveni za tog čoveka.
Preporučujemo vam...
uzimati lekove za alergije tokom trudnoće
Da li je bezbedno uzimati lekove za alergije tokom trudnoće?
Trudnice pitaju: Da li je bezbedno uzimati lekove za alergije tokom trudnoće? Može li se alergija prevenirati?Da li su trudnice izloženije alergijskim reakcijama?Trudnice spadaju u osetljivu grupu i svakako su izloženije riziku. U trudnoći može doći i do pojave alergije, na određenu hranu i hranu tretiranu hemijskim sredstvima. Kao što…
Bol u leđima u trudnoći
Bol u leđima u trudnoći i 7 predloga koji mogu pomoći
Bol u leđima u trudnoći je uobičajena pritužba – i nije ni čudo. Dobijate na težini, Vaš centar gravitacije se menja, a Vaši hormoni opuštaju ligamente u zglobovima Vaše karlice.Bol u leđima u trudnoćiMeđutim, često možete sprečiti ili ublažiti bol u leđima tokom trudnoće. Razmotrite ove   načine da olakšate bolove u…