10 Pravila – Povišeni Krvni Pritisak i Ishrana Trudnice

10 Pravila - Poviseni Krvni Pritisak i Ishrana Trudnice

Sadržaj

Povišeni krvni pritisak i ishrana trudnice su u tesnoj vezi – Ako je problem visokog pritiska  tokom trudnoće dijagnostikovan, pored savetovane terapije, neophodno je promenite navike u ishrani i u načinu života.

Povišeni krvni pritisak i ishrana trudnice – Kojih pravila se treba pridržavati

Kao i kod svih trudnica, ishrana treba da bude planirana i uravnotežena. Krvni pritisak smatra se povišenim ako su njegove vrednosti u najmanje dva merenja više od 140/90 mm živinog stuba.  Visok krvni pritisak može da se javi kod čak 8% trudnica i da dovode do komplikacije poput preeklampsije i eklampsije, što se svakako treba sprečiti.

10 Pravila - Poviseni Krvni Pritisak i Ishrana Trudnice

Pravilo br. 1

Obavezno koristite savetovanu terapiju! Ako Vam je savetovano da koristite neku terapiju, važno je da je uzimate redovno i u tačno navedenoj dozi. i redovno kontrolišite krvni pritisak.

2. Staro pravilo – smanjite unos soli

Konzumacija prevelike količine soli može da dovede do hipertenzije, ali i do dodatne nadutosti (oticanja) i zadržavanja vode. Najbolje bi bilo da preporučenu dnevnu dozu od 5 g prepolovite za 50 %, tako što ćete smanjiti unos tokom kuvanja i više koristiti biljne začine. Ako koristite so, prednost dajte kalijumovoj soli. Izbegavajte konzerviranu hranu i „brzu hranu“ koja ne samo da nije zdrava, nego sadrži i veliku količinu soli.

3. Jedite hranu bogatu vlaknima i kalijumom 

Hrana bogata kalijumom povoljno utiče na snižavanje krvnog pritiska, poput banana, slatkog krompira, suvih šljiva, suvog grožđa, paradajza. Vodite računa o količini suvog i koštunjavog voća prilikom konzumacije. Preporučuje se i unos do 30g neslanog sirovog ili suvopečenog koštunjavog voća dnevno.

Hrana koja je bogota vlaknima povoljno utiče na krvni pritisak. Kod izbora hleba dajte prednost hlebu od integralnog brašna ili od različitih vrsta brašna poput ovsenog, ražanog, heljde, spelte…

Kroz integralni hleb se unose prirodni sastojci celog zrna. Obzirom da sadrži i veće količine omotača (mekinje) ovaj hleb može biti uzrokom nastajanja gorušice kod trudnica.Isto tako prisutna je veća količina fitinske kiseline, što može biti razlog da umerenije koristite ovu vrstu hleba ako je posredi anemija ili nedovoljni unos kalcijuma i cinka. Digestivna iskoristljivost belog hleba je veća od integralnog.  Integralni hleb  možete  zameniti sa specijalnim vrstama hleba koje u osnovi sadrže belo brašno ali su obogaćeni dodacima (seme lana, suncokreta, bundeve, ovsene pahuljice…), radi poboljšanja biološke vrednosti i sadržaja biljnih vlakana.

4. Povrće uz svaki obrok kod povišenog pritiska?

Koristite povrće uz svaki obrok, na primer za doručak možete imati omlet sa povrćem. Jednom do dva puta nedeljno za ručak jedite mahunarke: pasulj, grašak, sočivo, boranija, koje su posebno bogate vlaknima.

10 Pravila - Poviseni Krvni Pritisak i Ishrana Trudnice

5. Manje količine čokolade su poželjne

Manje količine čokolade (sa 70 i više % kakao delova) su poželjne, jer čokolada je veoma bogata magnezijumom, a magnezijum opušta krvne sudove i reguliše krvni pritisak. Ostala hrana bogata magnezijumom pored čokolade su spanać, bademi, avokado, riba, artičoke, zob, crni pasulj i semenke bundeve.

6. Povećajte unos vitamina C

Vitamin C  pomaže da se suženi krvni sudovi prošire i samim tim snize krvni pritisak i zato  voće i povrće bogato vitaminom C treba da bude na trpezi svaki dan: narandže, grejpfrut, kivi, jagode, paprike i ljubičasti kupus…

7. Regulišite telesnu masu

Nikako ne treba tokom trudnoći jesti “za dvoje”, vodite računa o veličini porcije. U prvom trimestru količinski jedite kao i do sada, a u drugom trimestru možete povećati kalorijski unos za 300 kcal dnevno, odnosno 450 kcal dnevno u trećem trimestru. Redovno se merite na kontrolama kod ginekologa. Očekujte da dobijete na težine najviše u trećem trimestru, a do kraje trudnoće ne biste trebali da dobijete više od 14 kg.

8. Povećajte unos proteina

Tokom trudnoće treba povećati unos proteina, koja je osnovna gradivna komponenta fetalnog tkiva. Takođe pomažu da se tkivo dojke i materice poveća u toku trudnoće. Proteini životinjskog porekla su najbolji izvor gvožđa i esencijalnih aminokiselina, ali prilikom izbora mesa birajte manje masna. U ishrani se preporučuju teletina, delimično obrano mleko, jogurt, mladi sir.

I ako je riba uvek bolja i zdraviji izbor proteina, nemojte nedeljno jesti više od dve porcije ribe, a pogotovo biti oprozan sa masnom ribom poput skuše ili lososa.  Masna riba može sadržati previse žive koja može biti štetna po plod. Treba izbegavati konzerviranu tunu iz istog razloga, kao i sabljarku.

9. Ne preskačite doručak!

Najbolje vreme da se počne sa zdravom ishranom je pre začeća. Preporučeni porast telesne mase u trudnoći zavisi od uhranjenosti žene pre trudnoće. Važno je da tokom trudnoće žene ne dobiju mnogo više od preporučenih do 14 kg, kao i da nakon porođaja postepeno te kilograme izgube.

10. Sačuvajte se od stresa

Sačuvajte se od stresa drage trudnice, koliko je god to moguće. Idite u šetnje redovno, a posebno u trenucima napetosti! Boravak na čistom vazduhu i u prirodi, bar u parku, doneće smirenje, i vratiti misli na najvažnije – očekuje vas srećni period majčinstva!

 

avatar
Višegodišnje iskustvo u izradi individualnih nutritivnih planova kod zdravstvenih problema. Autor knjige “Ishrana u trudnoći i bebe do druge godine života”.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Preporučujemo vam...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...

Krema za sunčanje u trudnoći sa oksibenzonom može uticati na zdravlјe novorođenčeta, prema novoj studiji. Žene koje pokušavaju da zatrudne treba da razmisle o izbegavanju ovog proizvoda, zajedno sa onima...