Jagoda – jedna od 20 Top namirnica i recepti

jaoda

Jagode su neodoljivo ukusne i slasne skoro da nema osobe koja ne voli jagode. Jagode su svakako dobrodošle na trpezi trudnice, dece, i cele porodice, kao voće koje ima snažno antioksidativno dejstvo.

Jedna šolja jagoda – obilje vitamina i minerala!

Šta sadrži jagoda?

Jagoda je sočno voće koje sadrži ugljene hidrate (šećere, nema skroba), veliku količinu pektina i drugih biljnih vlakana, a važan je izvor kalijuma, mangana, joda, magnezijuma, manje količine gvožđa, folata, vitamina C (1 šolja jagoda sadrži 84 mg vitaimna C), vitamina B2 i B6, pantotenske kiseline, vitamina K. Sadrži malo masti, ali u njima su prisutne značajne omega-3 masne kiseline. Jagoda sadrži dijetna vlakna ( pola šolje jagoda ima više vlakana od kriške integralnog hleba!).

jagoda
Dobrodošla u ishrani cele porodice

Dobra kombinacija antioksidanata u jagodi

Antioksidanti kojim obiluje jagoda, štite ćelije od slobodnih radikala i jačaju ćelijsku strukturu. Jagoda ima dobru kombinaciju antioksidanata i vlakana pa je sjajan borac u očuvanju zdravlja krvnih sudova i srca. Studije rađene o dejstvu jagode na zdravlje čoveka govore i da jagoda ima antiupalno dejstvo. Takođe, zbog brojnih enzimskih materija pomažu u očuvanju mladosti, tj. bore se protiv starenja tela.

jagoda
Sjajna kombinacija jagoda, kupina, banane, orašastog voća i žitarica

Kako kupovati jagode?

Kupovati: čvrste plodove ujednačene po zrelosti, veličini, razvijenosti i obliku, zdrave, bez tragova kvara i oštećenja. Jagode se uzgajaju širom sveta u sunčanim podnebljima. Ovo voće koje je tako bogato korisnim materijama sadrži samo 55 kalorija po jednoj šolji!

Kako se koriste jagode u ishrani?

Jagode se koriste kao voće, samostalno ili u kombinaciji sa drugim voćem kao voćna salata, u pripremi raznih poslastica (od sladoleda do kolača, frapea i dr.). Možete praviti sok od jagoda, džem ili slatko…

Proizvode se tinkture i ekstrakti jagode, takođe i kapsulira se. Čajevi od korena i lista jagode proizvode se za različita zdravstvena stanja (dijareja,  infekcije urinarnog trakta, noćnog znojenja, umora). U narodnoj medicini evropsih zemalja, koren jagode se kuvao i koristio u lečenju loše probave, kamena u bubregu i kao diuretik.

Sa preko 600 vrsta, jagoda se javlja u različitim veličinama, teksturama i ukusima!

Predlog – recepti sa jagodama

Sve poslastice, frapei, voćne salate su još raskošnije ako im se pridruži jagoda!

Jagoda
                                      U ovu voćnu salatu možete dodati mango i kivi

Voćna salata sa jagodama, bananom i urmom

Potreban materijal: 400 g jagoda, 4 banane, 6 urmi, 2,5 dl biljne pavlake.

Jagode isecite na polovine ili četvrtine (zavisno od veličine jagode), banane na kolutiće a urme što sitnije. Ulupajte biljnu pavlaku u šlag. Napunite čaše (posudice) za serviranje jagodama, bananom i urmama, pa na kraju dodajte šlag i dekorišite jagodom.

 

jagoda
                                       Ko ne voli sladoled od jagoda i crne čokolade?

Sladoled od jagoda i crne čokolade

Potreban materijal: 500 g jagoda, 2 veće kašike meda, 500 g posnog mladog sira, 100 g crne čokolade. Sve sastojke dobro izblendirati, staviti u kalupe ili posudu i naravno, zalediti.

Dipl.ing. tehnologije. Profesor VMŠ Beograd, autor brojnih udžbenika za nutricioniste i dijetetičare, predavač na stručnim skupovima.
Preporučujemo vam...
razvoj dece
Šta pokreće razvoj dece – 4 ključne radnje!
Šta pokreće i maksimalno stimuliše razvoj dece?  Roditelji najčešće misle da im treba veliki broj igračaka kako bi podstakli razvoj. Da bi ispunile svoju ulogu igračke moraju biti prilagođene uzrastu deteta. Igračke nisu najvažnije niti ključne za razvoj. Naročito nije presudan broj igračaka! Presudno je nešto drugo!Šta pokreće razvoj dece?Razvoj…
Rota virus
Rota virus kod beba i dece – Infekcija izazvana rota virusom
Gastroenteritise kod dece mogu izazvati različiti virusi. U našem podneblju kod dece je tokom zimskog perioda najčešći krivac Rota virus, čak u 65%. I drugi virusi takođe mogu uzrokovati crevne infekcije (adenovirusi, kalicivjevirusi, norovirusi), posebno kod odraslih.Rota virus  kod beba i deceZimski period karakteriše veća učestalost prehlada i kašlja kod…
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…