Jagoda – jedna od 20 Top namirnica i recepti

jaoda

Jagode su neodoljivo ukusne i slasne skoro da nema osobe koja ne voli jagode. Jagode su svakako dobrodošle na trpezi trudnice, dece, i cele porodice, kao voće koje ima snažno antioksidativno dejstvo.

Jedna šolja jagoda – obilje vitamina i minerala!

Šta sadrži jagoda?

Jagoda je sočno voće koje sadrži ugljene hidrate (šećere, nema skroba), veliku količinu pektina i drugih biljnih vlakana, a važan je izvor kalijuma, mangana, joda, magnezijuma, manje količine gvožđa, folata, vitamina C (1 šolja jagoda sadrži 84 mg vitaimna C), vitamina B2 i B6, pantotenske kiseline, vitamina K. Sadrži malo masti, ali u njima su prisutne značajne omega-3 masne kiseline. Jagoda sadrži dijetna vlakna ( pola šolje jagoda ima više vlakana od kriške integralnog hleba!).

jagoda
Dobrodošla u ishrani cele porodice

Dobra kombinacija antioksidanata u jagodi

Antioksidanti kojim obiluje jagoda, štite ćelije od slobodnih radikala i jačaju ćelijsku strukturu. Jagoda ima dobru kombinaciju antioksidanata i vlakana pa je sjajan borac u očuvanju zdravlja krvnih sudova i srca. Studije rađene o dejstvu jagode na zdravlje čoveka govore i da jagoda ima antiupalno dejstvo. Takođe, zbog brojnih enzimskih materija pomažu u očuvanju mladosti, tj. bore se protiv starenja tela.

jagoda
Sjajna kombinacija jagoda, kupina, banane, orašastog voća i žitarica

Kako kupovati jagode?

Kupovati: čvrste plodove ujednačene po zrelosti, veličini, razvijenosti i obliku, zdrave, bez tragova kvara i oštećenja. Jagode se uzgajaju širom sveta u sunčanim podnebljima. Ovo voće koje je tako bogato korisnim materijama sadrži samo 55 kalorija po jednoj šolji!

Kako se koriste jagode u ishrani?

Jagode se koriste kao voće, samostalno ili u kombinaciji sa drugim voćem kao voćna salata, u pripremi raznih poslastica (od sladoleda do kolača, frapea i dr.). Možete praviti sok od jagoda, džem ili slatko…

Proizvode se tinkture i ekstrakti jagode, takođe i kapsulira se. Čajevi od korena i lista jagode proizvode se za različita zdravstvena stanja (dijareja,  infekcije urinarnog trakta, noćnog znojenja, umora). U narodnoj medicini evropsih zemalja, koren jagode se kuvao i koristio u lečenju loše probave, kamena u bubregu i kao diuretik.

Sa preko 600 vrsta, jagoda se javlja u različitim veličinama, teksturama i ukusima!

Predlog – recepti sa jagodama

Sve poslastice, frapei, voćne salate su još raskošnije ako im se pridruži jagoda!

Jagoda
                                      U ovu voćnu salatu možete dodati mango i kivi

Voćna salata sa jagodama, bananom i urmom

Potreban materijal: 400 g jagoda, 4 banane, 6 urmi, 2,5 dl biljne pavlake.

Jagode isecite na polovine ili četvrtine (zavisno od veličine jagode), banane na kolutiće a urme što sitnije. Ulupajte biljnu pavlaku u šlag. Napunite čaše (posudice) za serviranje jagodama, bananom i urmama, pa na kraju dodajte šlag i dekorišite jagodom.

 

jagoda
                                       Ko ne voli sladoled od jagoda i crne čokolade?

Sladoled od jagoda i crne čokolade

Potreban materijal: 500 g jagoda, 2 veće kašike meda, 500 g posnog mladog sira, 100 g crne čokolade. Sve sastojke dobro izblendirati, staviti u kalupe ili posudu i naravno, zalediti.

Dipl.ing. tehnologije. Profesor VMŠ Beograd, autor brojnih udžbenika za nutricioniste i dijetetičare, predavač na stručnim skupovima.
Preporučujemo vam...
Nutritivni kvasac
Nutritivni kvasac, šta sadrži i kako se koristi?
Nutritivni kvasac je zbog svojih nutritivnih benefita i bogatstva vitamina B12 postao sve više popularan. Sve češće je zastupljen u ishrani svih populacionih grupa (trudnice, deca, mame u periodu oporavka od porođaja…). Posebno je dragocen u veganskoj i vegeterijanskoj ishrani. Koje su zdravstvene prednosti korišćenja nutritivnog kvasca a kada treba…
Dete tokom razvoda roditelja
Dete tokom razvoda roditelja – 2 Najvažnija koraka
Dete tokom razvoda roditelja prolazi značajnu promenu u životu. Roditelsjki savez je nastao nakon partnerskog saveza, kao plod partnerskog saveza ili kao ishod istog. Šta nam u stvari to govori? Sve što karakteriše partnerski savez boji i roditeljski. Opšte poznato je da kvalitetni partnerski odnosi uveliko doprinose dobrobiti dece u…