Paradajz Zdrava Hrana!

Paradajz zdrava hrana

Paradajz zdrava hrana! Da  Izuzetno zdravo povrće, koje ima sočne plodove. 

Paradajz zdrava hrana 

Mogu biti različitog oblika i boje, što zavisi od sorte, ali je svakako dobrodošao na trpezi pobornika pravilne i zdrave ishrane, bilo kao svež ili kuvan.  Paradajz ima prijatan ukus, a pored velikog procenta vode sadrži i značajne količine antioksidanata: likopen, beta-karoten, vitamin C bolje održivosti, kafeinsku, hlorogensku i ferulinsku kiselinu, zeoksantin. Kuvanjem se povećava antioksidativno delovanje likopena. Takođe, paradajz sadrži mineralne materije (pre svega veće količine kalijuma, zatim magnezijum, natrijum, cink, hrom, gvožđe, bakar), organske kiseline i aromatične materije, biljna vlakna (celuloza, hemiceluloza, pektinske materije).

Paradajz zdrava hrana
Čuvene su paste sa paradajzom

Da li je zdraviji kuvani ili svež paradajz?

Paradajz je korisna namirnica u zdravoj ishrani svih ljudi i trudnica i u svežem i u prerađenom obliku. Kuvanjem se povećava antioksidativno delovanje likopena, dok u svežem stanju zadržava prisutnost vitamina C. Antioksidativna svojstva likopena štite naše imune ćelije od slobodnih radikala, koji mogu oštetiti ćelije i DNK. 

Kako kupovati paradajz?

Pri kupovini biraju se tvrdi, zreli, intenzivno obojeni plodovi, bez oštećenja i prijatnog mirisa.

Paradajz zdrava hrana
Okrepljujuće i zdrave paradajz čorbe. Kuvanjem paradajza se povećava antioksidativno delovanje likopena.

Kako se čuva ova namirnica?

Kako čuvati paradajz? Paradajz treba čuvati na sobnoj temperaturi a ne u frižideru (remeti se struktura i gubi se ukus paradajza). Nedozrele treba čuvati u papirnoj kesi na sobnoj temperaturi. Sok treba čuvati u staklenim flašama.

Široka primena i upotreba paradajza!

Retko koja namirnica ima tako široku primenu u ishrani. Od sjajnih salata, čorbi, dodavanja u kompleksna jela, do soseva i preliva, smutija i sokova od paradajza.

Napomena: kožicu paradajza uzgajanog klasičnom proizvodnjom treba ukloniti posle kraćeg potapanja u vruću vodu, a zatim ohladiti, ili oguliti paradajz ljuštilicom bez potapanja u vruću vodu.  Beli deo ispod peteljke obavezno uklonite jer sadrži solanin.

Paradajz zdrava hrana
Salate od paradajza, sa ili bez sireva…

Dobre navike

Paradajz ne treba soliti pri pripremi salata jer se narušava prirodni i dobar odnos natrijuma i kalijuma. Preporučen je u ishrani dijabetičara, obzirom da pored svih korisnih svojstava ima nizak glikemiski indeks i veliki broj hrančljivih materija koje pomažu u snižavanju vrednosti šećera u krvi. Niske je kalorične vrednosti (100 grama paradajza ima 18 kalorija).

Dipl.ing. tehnologije. Profesor VMŠ Beograd, autor brojnih udžbenika za nutricioniste i dijetetičare, predavač na stručnim skupovima.
Preporučujemo vam...
Beba u 9. mesecu - Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu – Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu sve više ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca.Rast – Beba u 9. MesecuU trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija…
Beba u 8. mesecu
Beba u 8. mesecu, kako podstaći razvoj?
Beba u 8. mesecu postaje izuzetno vezana za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog.Beba u 8. mesecu – RastRast bebe je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Rast…
Trešnje, slatko i zdravo voće
Trešnje, slatko i zdravo voće + 2 recepta
Slatke, zdrave, sočne trešnje su stigle, a znamo da je najzdravije jesti sezonsko voće sa našeg podneblja.Trešnje, slatko i zdravo voćeTrešnje su niskokalorične, bogate vlaknima, kalcijumom, vitaminima B grupe, posebno folnom kiselinom, vitaminom C i drugim mnogim antioksidansima. Trešnjama se pripisuju brojna lekovita svojstva. Tako je sadržaj antocijanina koji je…