Paradajz – Zdrava Hrana!

0

Izuzetno zdravo povrće, paradajz ima sočne plodove. 

Mogu biti različitog oblika i boje, što zavisi od sorte, ali je svakako dobrodošao na trpezi pobornika pravilne i zdrave ishrane, bilo kao svež ili kuvan.

Paradajz ima prijatan ukus, a pored velikog procenta vode sadrži i značajne količine antioksidanata: likopen, beta-karoten, vitamin C bolje održivosti, kafeinsku, hlorogensku i ferulinsku kiselinu, zeoksantin. Kuvanjem se povećava antioksidativno delovanje likopena. Takođe, paradajz sadrži mineralne materije (pre svega veće količine kalijuma, zatim magnezijum, natrijum, cink, hrom, gvožđe, bakar), organske kiseline i aromatične materije, biljna vlakna (celuloza, hemiceluloza, pektinske materije).

paradajz_ishrana

Da li je bolji kuvani ili svež paradajz?

Paradajz je korisna namirnica u zdravoj ishrani svih ljudi i trudnica i u svežem i u prerađenom obliku. Kuvanjem se povećava antioksidativno delovanje likopena, dok u svežem stanju zadržava prisutnost vitamina C. Antioksidativna svojstva likopena štite naše imune ćelije od slobodnih radikala, koji mogu oštetiti ćelije i DNK. 

 

Kako kupovati paradajz?

Kupovina: biraju se tvrdi, zreli, intenzivno obojeni plodovi, bez oštećenja i prijatnog mirisa.

Kako se čuva ova namirnica?

Paradajz treba čuvati na sobnoj temperaturi a ne u frižideru (remeti se struktura i gubi se ukus paradajza). Nedozrele treba čuvati u papirnoj kesi na sobnoj temperaturi. Sok treba čuvati u staklenim flašama.

Široka primena i upotreba paradajza!

Retko koja namirnica ima tako široku primenu u ishrani. Od sjajnih salata, čorbi, dodavanja u kompleksna jela, do soseva i preliva, smutija i sokova od paradajza.

Napomena: kožicu paradajza uzgajanog klasičnom proizvodnjom treba ukloniti posle kraćeg potapanja u vruću vodu, a zatim ohladiti, ili oguliti paradajz ljuštilicom bez potapanja u vruću vodu.  Beli deo ispod peteljke obavezno uklonite jer sadrži solanin.

 

Paradajz ne treba soliti pri pripremi salata jer se narušava prirodni i dobar odnos natrijuma i kalijuma. Preporučen je u ishrani dijabetičara, obzirom da pored svih korisnih svojstava ima nizak glikemiski indeks i veliki broj hrančljivih materija koje pomažu u snižavanju vrednosti šećera u krvi. Niske je kalorične vrednosti (100 grama paradajza ima 18 kalorija).

Share.

About Author

Comments are closed.