Paradajz Zdrava Hrana!

Paradajz zdrava hrana

Paradajz zdrava hrana! Da  Izuzetno zdravo povrće, koje ima sočne plodove. 

Paradajz zdrava hrana 

Mogu biti različitog oblika i boje, što zavisi od sorte, ali je svakako dobrodošao na trpezi pobornika pravilne i zdrave ishrane, bilo kao svež ili kuvan.  Paradajz ima prijatan ukus, a pored velikog procenta vode sadrži i značajne količine antioksidanata: likopen, beta-karoten, vitamin C bolje održivosti, kafeinsku, hlorogensku i ferulinsku kiselinu, zeoksantin. Kuvanjem se povećava antioksidativno delovanje likopena. Takođe, paradajz sadrži mineralne materije (pre svega veće količine kalijuma, zatim magnezijum, natrijum, cink, hrom, gvožđe, bakar), organske kiseline i aromatične materije, biljna vlakna (celuloza, hemiceluloza, pektinske materije).

Paradajz zdrava hrana
Čuvene su paste sa paradajzom

Da li je zdraviji kuvani ili svež paradajz?

Paradajz je korisna namirnica u zdravoj ishrani svih ljudi i trudnica i u svežem i u prerađenom obliku. Kuvanjem se povećava antioksidativno delovanje likopena, dok u svežem stanju zadržava prisutnost vitamina C. Antioksidativna svojstva likopena štite naše imune ćelije od slobodnih radikala, koji mogu oštetiti ćelije i DNK. 

Kako kupovati paradajz?

Pri kupovini biraju se tvrdi, zreli, intenzivno obojeni plodovi, bez oštećenja i prijatnog mirisa.

Paradajz zdrava hrana
Okrepljujuće i zdrave paradajz čorbe. Kuvanjem paradajza se povećava antioksidativno delovanje likopena.

Kako se čuva ova namirnica?

Kako čuvati paradajz? Paradajz treba čuvati na sobnoj temperaturi a ne u frižideru (remeti se struktura i gubi se ukus paradajza). Nedozrele treba čuvati u papirnoj kesi na sobnoj temperaturi. Sok treba čuvati u staklenim flašama.

Široka primena i upotreba paradajza!

Retko koja namirnica ima tako široku primenu u ishrani. Od sjajnih salata, čorbi, dodavanja u kompleksna jela, do soseva i preliva, smutija i sokova od paradajza.

Napomena: kožicu paradajza uzgajanog klasičnom proizvodnjom treba ukloniti posle kraćeg potapanja u vruću vodu, a zatim ohladiti, ili oguliti paradajz ljuštilicom bez potapanja u vruću vodu.  Beli deo ispod peteljke obavezno uklonite jer sadrži solanin.

Paradajz zdrava hrana
Salate od paradajza, sa ili bez sireva…

Dobre navike

Paradajz ne treba soliti pri pripremi salata jer se narušava prirodni i dobar odnos natrijuma i kalijuma. Preporučen je u ishrani dijabetičara, obzirom da pored svih korisnih svojstava ima nizak glikemiski indeks i veliki broj hrančljivih materija koje pomažu u snižavanju vrednosti šećera u krvi. Niske je kalorične vrednosti (100 grama paradajza ima 18 kalorija).

Dipl.ing. tehnologije. Profesor VMŠ Beograd, autor brojnih udžbenika za nutricioniste i dijetetičare, predavač na stručnim skupovima.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…