Izuzetno zdravo povrće, paradajz ima sočne plodove. Mogu biti različitog oblika i boje, što zavisi od sorte, ali je svakako dobrodošao na trpezi pobornika pravilne i zdrave ishrane, bilo kao svež ili kuvan.
Paradajz ima prijatan ukus, a pored velikog procenta vode sadrži i značajne količine antioksidanata: likopen, beta-karoten, vitamin C bolje održivosti, kafeinsku, hlorogensku i ferulinsku kiselinu, zeoksantin. Kuvanjem se povećava antioksidativno delovanje likopena.
Takođe, paradajz sadrži mineralne materije (pre svega veće količine kalijuma, zatim magnezijum, natrijum, cink, hrom, gvožđe, bakar), organske kiseline i aromatične materije, biljna vlakna (celuloza, hemiceluloza, pektinske materije).
Paradajz je korisna namirnica u zdravoj ishrani trudnica i u svežem i u prerađenom obliku.
Kupovina: biraju se tvrdi, zreli, intenzivno obojeni plodovi, bez oštećenja i prijatnog mirisa.
Paradajz treba čuvati na sobnoj temperaturi a ne u frižideru (remeti se struktura i gubi se ukus paradajza). Nedozrele treba čuvati u papirnoj kesi na sobnoj temperaturi. Sok treba čuvati u staklenim flašama.
Napomena: kožicu paradajza uzgajanog klasičnom proizvodnjom treba ukloniti posle kraćeg potapanja u vruću vodu, a zatim ohladiti. Beli deo ispod peteljke obavezno uklonite jer sadrži solanin.
Paradajz ne treba soliti pri pripremi salata jer se narušava prirodni i dobar odnos natrijuma i kalijuma.