Hleb od Integralnih Zrna Žita

0

Hleb je  prisutan  na našim trpezama u svakodnevnoj ishrani. Zato je važan dobar odabir ove namirnice, i poželjno je da to bude hleb od integralnih zrna žita.

U grupu žitarica ili cerealija spadaju pšenica, raž, ovas, ječam, pirinač, proso, kukuruz, sirak, kao i brojni hibridi navedenih žitarica.

Pored energije koju daje skrob, sa žitaricama unosimo i druge, za organizam neophodne hranljive materije kao što su mineralne materije: kalijum, natrijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe, cink, mangan, fosfor i dr.) vitamine B grupe (s klicom unosimo i vitamine E, A, i veće količine beta -karotena) i značajna biljna vlakna.

Integralni hleb – hleb izbora?

Hemijski sastav celog zrna svih žitarica veoma je sličan, ali se pojedini sastojci međusobno razlikuju po količini skroba, količini i vrsti biljnih vlakana, proteina, masti (ulja)…

hleb od integralnog žita zastupljen je u zdravoj ishrani (1)

Kroz integralni hleb se unose prirodni sastojci celog zrna. Obzirom da sadrži i veće količine omotača (mekinje) ovaj hleb može biti uzrokom nastajanja gorušice kod trudnica.

Isto tako prisutna je veća količina fitinske kiseline, što može biti razlog da umerenije koristite ovu vrstu hleba ako je posredi anemija ili nedovoljni unos kalcijuma i cinka.

Digestivna iskoristljivost belog hleba je veća od integralnog.

Beli hleb sa semenkama?

Integralni hleb  možete  zameniti sa specijalnim vrstama hleba koje u osnovi sadrže belo brašno ali su obogaćeni dodacima (seme lana, suncokreta, bundeve, ovsene pahuljice…), radi poboljšanja biološke vrednosti i sadržaja biljnih vlakana.

Šta pomaže boljem varenju integralnog hleba?

Tostiranje hleba pomaže lakšem varenju integralnog hleba.

Značlaj biljnih vlakana iz integralnog hleba

Fiziološki efekti biljnih vlakana odvijaju se celom dužinom gastrointestinalnog trakta. Dijetna vlakna vezuju vodu, bubre i izazivaju osećaj sitosti i povećavaju motornu aktivnost creva. Osim toga, biljna vlakna imaju određen potencijal u smanjivanju nivoa masnoće u krvi, jer se na njih apsorbuju masnoće u crevima pa se smanjuje njihova apsorpcija u krv.

Kako se čuva integralni hleb?

Čuva se na sobnoj temperature (u kutiji ili u kesi) ili u zamrzivaču.

Share.

About Author

Comments are closed.