Hleb od Integralnih Zrna Žita

Hleb od Integralnih Zrna Žita

Hleb od integralnih zrna žita se sve ćešće poslednje decenije koristi u ishrani.  Hleb je  prisutan  na našim trpezama u svakodnevnoj ishrani. Zato je važan dobar odabir ove namirnice, i poželjno je da to bude hleb od integralnih zrna žita.

Hleb od integralnih zrna žita – hleb izbora?

U grupu žitarica ili cerealija spadaju pšenica, raž, ovas, ječam, pirinač, proso, kukuruz, sirak, kao i brojni hibridi navedenih žitarica. Pored energije koju daje skrob, sa žitaricama unosimo i druge, za organizam neophodne hranljive materije kao što sumineralne materije: kalijum, natrijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe, cink, mangan, fosfor i dr.) vitamine B grupe (s klicom unosimo i vitamine E, A, i veće količine beta -karotena) i značajna biljna vlakna.

Po čemu se razlikuje hleb od različitih vrsta žitarica?

Hemijski sastav celog zrna svih žitarica veoma je sličan, ali se pojedini sastojci međusobno razlikuju po količini skroba, količini i vrsti biljnih vlakana, proteina, masti (ulja)…

Hleb od Integralnih Zrna Žita
Dijetna vlakna će poboljšati perilstatiku creva, najpoznatija su po ulozi u sprečavanju i olakšavanju simptoma opstipacije (zatvora)

Integralni hleb može izazvati gorušicu kod trudnica? Kada još nije preporučen?

Kroz integralni hleb se unose prirodni sastojci celog zrna. Obzirom da sadrži i veće količine omotača (mekinje) ovaj hleb može biti uzrokom nastajanja gorušice kod trudnica.

Isto tako prisutna je veća količina fitinske kiseline, što može biti razlog da umerenije koristite ovu vrstu hleba ako je posredi anemija ili nedovoljni unos kalcijuma i cinka.

Hleb od Integralnih Zrna Žita
Beli hleb koji se lakše vari sa semenkama je kompromis za trudnice koje imaju gorušicu?

Beli hleb sa semenkama kao rešenje?

Digestivna iskoristljivost belog hleba je veća od integralnog. Integralni hleb  možete  zameniti sa specijalnim vrstama hleba koje u osnovi sadrže belo brašno ali su obogaćeni dodacima (seme lana, suncokreta, bundeve, ovsene pahuljice…), radi poboljšanja biološke vrednosti i sadržaja biljnih vlakana.

Šta pomaže boljem varenju integralnog hleba?

Tostiranje hleba pomaže lakšem varenju integralnog hleba.

Značlaj biljnih vlakana iz integralnog hleba

Fiziološki efekti biljnih vlakana odvijaju se celom dužinom gastrointestinalnog trakta. Dijetna vlakna vezuju vodu, bubre i izazivaju osećaj sitosti i povećavaju motornu aktivnost creva. Osim toga, biljna vlakna imaju određen potencijal u smanjivanju nivoa masnoće u krvi, jer se na njih apsorbuju masnoće u crevima pa se smanjuje njihova apsorpcija u krv. Zatim,  regulacija telesne mase, smanjenje rizika za nastanak dijabetesa, nekih vrsta karcinoma…

Hleb od celog zrna sadrži nerastvorljiva dijetna vlakna, koja  pomažu u prevenciji zatvora. Dijetna vlakna povećavaju volumen stolice, podstiču pokretljivost creva. Tako se skraćuje  vreme zadržavanja sadržaja u crevima, u isto vreme skraćuje se i kontakt različitih toksičnih materija sa zidom creva. Bolji efekat se postiže uz dovoljno unosa vode, što dovodi do bubrenja vlakana.

Telesna masa se lakše reguliše uz veći unos dijetnih vlakana, jer dijetna vlakna  obezbeđuju veću količinu hrane niske kalorijske vrednosti. Istovremeno, pružaju osećaj sitosti.

Kako se čuva integralni hleb?

Čuva se na sobnoj temperature (u kutiji ili u kesi) ili u zamrzivaču.

Profesor VMŠ Beograd, autor brojnih udžbenika za nutricioniste i dijetetičare, predavač na stručnim skupovima.
Preporučujemo vam...