Gorušica u trudnoći – Šta pomaže ako imate problem gorušice?

Gorušica u trudnoći

Gorušica u trudnoći je čest problem. Gorušica se opisuju kao osećaj pečenja i žarenja u gornjim partijama trbuha ili iza grudne kosti.  Česta je  pojava, naročito u drugoj polovini trudnoće. Gorušica je posledica refluksa (vraćanja) želudačnog sadržaja u završni deo jednjaka. To izaziva inflamaciju sluznice jednjaka, a samim tim i pojavu osećaja žarenja i pečenja.

Neka hrana izaziva gorušicu u trudnoći?

Ono što je važno napomenuti jeste da hrana ima izuteno važnu ulogu u nastanku, ali i prevenciji gorušice.  Pored direknog nadražajnog dejstva koja određena hrana može imati na sluznicu želuca (citrusi, ljuti začini, crni luk), ili uticaja na povećano lučenja želudačne kiseline (kofein, nikotin, alkohol), određena hrana može ispoljiti svoj nadržajni efekat i preko uticaja na donji ezofagusni sfinkter koji ima ulogu da spreči vraćanje želudačnog sadržaja u završni deo jednjaka.

Gorušica u trudnoći
Sami ćete uvideti koja hrana vam pravi problem gorušice, to mogu biti i namirnice iz „spiska zdrave hrane“!

Čokolada, pržena hrana, mentol i još neke namirnice su odgovorne za gorušicu?

Naime, čokolada, masna hrana (pre svega pržena, pohovana), alkohol i mentol (uključujući i nanu) dovode do relaksacije sfinktera. A time je sprečeno njegovo potpuno zatvaranje što je direktno odgovorno za vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak.  I zatim, posledičnu upalu sluznice jednjaka i osećaj bola. Masna hrana dodatno i usporava pražnjenje želuca.  Što dovodi do dužeg kontakta kiseline sa sluznicom želuca i samim tim do iritacije već upaljenje sluznice.

Spisak namirnica koji može da izazove gorušicu može biti dug, bitno je da vi uočite koja je to hrana koja izaziva gorušicu kod vas. A spisak bi bio: crni luk, kafa, masna hrana (čak i avokado, sirevi i druge inače zdrave namirnice koje sadrže veći procenat masti), čokolada, gazirana pića (koje inače treba izbegavati u ishrani trudnice), sokovi citrusa (ako uočite da vam oni izazivaju gorušicu), veći unos soli, preterani unos vlakana iz hrane…

Gorušica u trudnoći
Badem će pomoći

 

Šta Pomaže kod gorušice u trudnoći?

  • Upravo trudnice same sebi mogu da pomognu pravilnom i raznovrsnom ishranom.   Ona podrazumeva uzimanje manjih a češćih obroka. Najčešće kroz tri glavna obroka i dve užine. Pri tome, vodeći računa o izboru namirnica i načinu njihove pripreme (izbegavati prženje, pohovanje…).
  • Takođe je jako važno da se ne obeduje u kasnim večernjim satima.  Tada je usporeno varenje hrane.  Preporuke su da se hrana ne uzima najmanje 2-3 sata pre spavanja.
  • Umerena šetnja posle obroka može da smanji pojavu simptoma. A pojavu gorušice noću može da smanji podizanje uzglavnja za oko 30 cm.
  • U trenutku pojave gorušice simptomi se mogu smanjiti grickanjem badema, ali i banane pa je potrebno imati ih uvek u blizini.
  • Kada prilegnete ili spavate,  koristite nešto višlji jastuk,  kako vam se hrana ne bi vraćala i izazivala vam gorušicu.
Gorušica u trudnoći
Sami ćete uočiti koja hrana vam smeta, tj. izaziva gorušicu

Gorušica u trudnoći i lekovi

Koji lekovi su bezbedni za gorušicu u trudnoći, često je pitanje, jer nisu svi namenjeni trudnicama. Najsigurniji lekovi za gorušicu u trudnoći su antacidi, odavno dobro poznata grupa lekova i nalaze se na tržištu kao bezreceptni lekovi.

Na tržištu se može naći i proizvod na bazi alginata izolovanih iz smeđih algi koji je bezbedan za primenu i kod trudnica.  Deluje formiranjem mehaničke barijere na površini želudačnog sadržaja.  Tako se  sprečava da se kiselina i hrana vraćaju u jednjak.

Radi na katedri za ishranu i hemiju hrane Univerziteta u Beogradu – Farmaceutski fakultet. Objavila je kao autor ili koautor više stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…