Šta Pomaže kod Gorušice u Trudnoći?

Gorušica u Trudnoći - Šta Može Pomoći?

Gorušica se opisuju kao osećaj pečenja i žarenja u gornjim partijama trbuha ili iza grudne kosti.  Česta je  pojava, naročito u drugoj polovini trudnoće.

Gorušica je posledica refluksa (vraćanja) želudačnog sadržaja u završni deo jednjaka. To izaziva inflamaciju sluznice jednjaka, a samim tim i pojavu osećaja žarenja i pečenja.

Neka hrana vam izaziva gorušicu u trudnoći?

Ono što je važno napomenuti jeste da hrana ima izuteno važnu ulogu u nastanku, ali i prevenciji gorušice.  Pored direknog nadražajnog dejstva koja određena hrana može imati na sluznicu želuca (citrusi, ljuti začini, crni luk), ili uticaja na povećano lučenja želudačne kiseline (kofein, nikotin, alkohol), određena hrana može ispoljiti svoj nadržajni efekat i preko uticaja na donji ezofagusni sfinkter koji ima ulogu da spreči vraćanje želudačnog sadržaja u završni deo jednjaka.

Čokolada, pržena hrana, mentol i još neke namirnice su odgovorne za gorušicu?

Naime, čokolada, masna hrana (pre svega pržena), alkohol i mentol (uključujući i nanu) dovode do relaksacije sfinktera. A time je sprečeno njegovo potpuno zatvaranje što je direktno odgovorno za vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak.  I zatim, posledičnu upalu sluznice jednjaka i osećaj bola. Masna hrana dodatno i usporava pražnjenje želuca.  Što dovodi do dužeg kontakta kiseline sa sluznicom želuca i samim tim do iritacije već upaljenje sluznice.

Šta pomaže kod gorušice u trudnoći?

Šta Pomaže kod gorušice u trudnoći?

  • Upravo trudnice same sebi mogu da pomognu pravilnom i raznovrsnom ishranom.   Ona podrazumeva uzimanje manjih a češćih obroka. Najčešće kroz tri glavna obroka i dve užine. Pri tome, vodeći računa o izboru namirnica i načinu njihove pripreme (izbegavati prženje).
  • Takođe je jako važno da se ne obeduje u kasnim večernjim satima.  Tada je usporeno varenje hrane.  Preporuke su da se hrana ne uzima najmanje 2-3 sata pre spavanja. 
  • Umerena šetnja posle obroka može da smanji pojavu simptoma. A pojavu gorušice noću može da smanji podizanje uzglavnja za oko 30 cm.
  • U trenutku pojave gorušice simptomi se mogu smanjiti grickanjem badema, ali i banane pa je potrebno imati ih uvek u blizini.

Šta još može pomoći?

Na tržištu se može naći i proizvod na bazi alginata izolovanih iz smeđih algi koji je bezbedan za primenu i kod trudnica.  Deluje formiranjem mehaničke barijere na površini želudačnog sadržajačime se  sprečava da se kiselina i hrana vraćaju u jednjak.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Bromatolog Radi na katedri za ishranu i hemiju hrane Univerziteta u Beogradu – Farmaceutski fakultet. Objavila je kao autor ili koautor više stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima.
Preporučujemo vam...