Lečenje infekcije Ešerihije koli – E. Coli urinarni i vaginalni problem

Lečenje infekcije Ešerihije koli

Sadržaj

Lečenje infekcije Ešerihije koli je od važnosti za zdravlje žene a ova infekcija može biti uporna. Skoro svaka žena bar jednom u životu iskusi problem sa vaginalnom ili urinarnom infekcijom. Najčešća bakterija koja se izoluje jeste upravo Ešerihija Koli.Kakodolazi do infekcije, kako se leči?

Ešerihija Koli

Ešerihija koli je gram-negativna bakterija iz roda Escherichia. Nalazi se kao normalni stanovnik digestivnog trakta (creva), gde pomaže u procesu varenja. Međutim, problem nastaje kada dodje do njenog preteranog razmnožavanja.

Lečenje infekcije Ešerihije koli

E.Coli urinarni i vaginalni problem – Kako dolazi do infekcije?

Zbog specifične anatomije žena (blizine uretre, vagine i debelog creva) vrlo često se može naći u urinu i vagini.

Infekcija se može preneti seksualnim kontaktom, neadekvatnim održavanjem intimne higijene, a najčešći razlog je smanjena lokalna otpornost vagine. Vagina se od infekcija brani održavanjem kiselog ph vagine, i kada se naruši ph vagine, bakterije počinju da se razmnožavaju. Stanja koja dodatno doprinose umnožavanju ovih bakterija su hormonske promene (trudnoća ili korišćenje kontraceptivnih pilula), oslabljen imunitet, neke autoimune bolesti. Takođe i poremećaj statike unutrašnjih genitalnih organa (nakon više porodjaja kod žena starije životne dobi).

Tokom leta raste broj vaginalnih infekcija zbog toplog vremena, vlažnih kupaćih kostima i peskira, kupanja na bazenima i češćih promena seksualnih partnera.

Lečenje infekcije Ešerihije koli

Simptomi vaginalne infekcije E.Coli

Kod vaginalne infekcije tegobe se najčešće manifestuju pojačanim vaginalnim sekretom, svrabom, peckanjem. Neretko žena uopšte nema nikakve simptome, nego se infekcija otkrije na redovnom pregledu, uzimanjem vaginalnog brisa.

Lečenje vagnalne infekcije Esherihije Koli

Lečenje se sprovodi ciljanom antibiotskom terapijom, na koju je bakterija osetljiva. Obično se daje kombinacija antibiotika per os i vaginaleta. Sam antibiotik će narušiti Ph vagine, pa može doći do pojave Candide. Zato se obično dodaju i vaginalete koje u svom sastavu pored antibiotika sadrže i antimikotik.  U borbi protiv Eserihije Coli neophodno povećati Lactobacilus u vagini koji će održati kiseli ph vagine i tako sprečiti dalji razvoj infekcije. Zato je savet uz svaki antibiotik dodati i vaginalni probiotik. Od neprocenjive je važnosti lečiti i partnera, čak iako nema nikakve simptome.

Lečenje infekcije Ešerihije koli

Kod skoro 80 % urinarnih infekcija uzrokčnik je E.Coli

Za razliku od vaginalnih infekcija koje mogu imati različite uzročnike, u skoro 80 % urinarnih infekcija pronalazimo E.Coli. Zbog anatomije žene (kratke uretre), i blizine rektuma i vagine vrlo često postoji udružena infekcija. Do urinarne infekcije dolazi prodorom bakterija iz spoljašnje sredine.

U odnosu na mesto nastanka delimo ih na:

 • Infekcije donjeg mokraćnog sistema (uretritisa i cistitisa).
 • Infekcije gornjeg mokraćnog sistema (pijelonefritis).

U odnosu na dužinu trajanja delimo ih na akutne i hronične.

Lečenje infekcije Ešerihije koli
Nemojte dugo ležati u mokrom kupaćem kostimu.

Simptomi urinarne infekcije izazvane E. Coli

Verovatnoća da će se razviti infekcija povećava se usled nedovoljnog unosa tečnosti, zadržavanja urina ili korišćenja katetera. Mogu biti simptomatske ili asimptomatske.

 • Česta potreba za mokrenjem i otežano mokrenje, protiče mala količina urina.
 • Bolovi i osećaj peckanja tokom mokrenja.
 • Mokraća neprijatnog mirisa, zamućena.
 • Često i osećaj pritiska i bola u malom stomaku.
 • Kod jake infekcije može se javiti i hematurija – prisustvo krvi u urinu.
 • Kada je infekcija zapuštena (ne reaguje se odmah), povišena temperatura.

Dijagnoza urinarne infekcije čiji je uzročnik Ešerihija koli

Dijagnoza se postavlja izolovanjem E.coli u urinokulturi. Ukoliko se infekcija ne leči, bakterije se preko uretera mogu preneti na bubrege i izazvati ozbiljne komplikacije.

Lečenje infekcije Ešerihije koli

Lečenje infekcije Ešerihije koli – Urinarna infekcija

Lečenje i kod urinarne infekcije i kod vaginalne infekcije E.Coli treba sprovesti antibiotskom terapijom na koju je bakterija osetljiva. Međutim, antibiotici pored svoje efikasnosti imaju i određene mane i nose rizik za razvoj rezistencije. Zbog toga je neophodno da terapija bude racionalna i adekvatno dozirana. Ova bakterija ima sposobnost da mutira i stvori rezistenciju na antibiotik, pa je lečenje često dugotrajno. Neophodna je primena više različitih antibiotika. Ne zaboravite da uz antibiotik uvek dodate i vaginalni probiotik.

Zato je veoma važno otkriti rane znake infekcije i započeti pravovremeno i adekvatno lečenje.

Lecenje infekcije Eserihije koli

Prevencija infekcija izazvanih bakterijom E. Coli

 • Konzumirajte minimum 2 L vode dnevno.
 • Ne odlažite mokrenje, što duže mokraća ostaje u bešići, veća je šansa za razvoj urinarne infekcije.
 • Održavajte redovno i adekvatno ličnu i intimnu higijenu.
 • Nosite pamučni veš, izbegavajte usku garderobu i sintetički donji veš.
 • Izbegavajte upotrebu parfemisanih dnevnih uložaka.
 • Izbegavajte sedenje u kadama ili mokrom kupaćem kostimu.
 • Čim osetite bilo kakav problem javite se odmah izabranom lekaru.
avatar
Završila je školu perinatološkog ultrazvuka, nacionalnu školu za patologiju grlića, vagine, vulve i kolposkopiju kao i školu ginekološke citologije.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Električni bicikli se sve više nameću kao idealno rešenje za užurbane gradove i stresnu svakodnevicu. U modernom svetu gde je očuvanje životne sredine postalo ne samo odgovornost, već i potreba....

FODMAP dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a se često propisuje na ograničene periode za ljude sa dijagnozom sindroma iritabilnog creva (IBS). Takođe i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO). Takođe...