Ešerihija Koli – E.Coli urinarni i vaginalni problem

Ešerihija Koli

Skoro svaka žena bar jednom u životu iskusi problem sa vaginalnom ili urinarnom infekcijom. Najčešća bakterija koja se izoluje jeste upravo Ešerihija Koli.

Ešerihija Koli

Ešerihija koli je gram-negativna bakterija iz roda Escherichia. Nalazi se kao normalni stanovnik digestivnog trakta (creva), gde pomaže u procesu varenja. Međutim, problem nastaje kada dodje do njenog preteranog razmnožavanja.

Eserihija Koli
Dijagnoza se postavlja izolovanjem E.coli u urinokulturi.

E.Coli urinarni i vaginalni problem – Kako dolazi do infekcije?

Zbog specifične anatomije žena (blizine uretre, vagine i debelog creva) vrlo često se može naći u urinu i vagini.

Infekcija se može preneti seksualnim kontaktom, neadekvatnim održavanjem intimne higijene, a najčešći razlog je smanjena lokalna otpornost vagine. Vagina se od infekcija brani održavanjem kiselog ph vagine, i kada se naruši ph vagine, bakterije počinju da se razmnožavaju. Stanja koja dodatno doprinose umnožavanju ovih bakterija su hormonske promene (trudnoća ili korišćenje kontraceptivnih pilula), oslabljen imunitet, neke autoimune bolesti. Takođe i poremećaj statike unutrašnjih genitalnih organa (nakon više porodjaja kod žena starije životne dobi).

Tokom leta raste broj vaginalnih infekcija zbog toplog vremena, vlažnih kupaćih kostima i peskira, kupanja na bazenima i češćih promena seksualnih partnera.

Eserihija Koli
Escherichia Coli na svojoj površini ima sitne treplje koje sadrže supstancu poput lepka, nazvanu lektin, kojim se lako i čvrsto prilepljuje za zid bešike i teško ju je izbaciti uriniranjem.

Simptomi vaginalne infekcije E.Coli

Kod vaginalne infekcije tegobe se najčešće manifestuju pojačanim vaginalnim sekretom, svrabom, peckanjem. Neretko žena uopšte nema nikakve simptome, nego se infekcija otkrije na redovnom pregledu, uzimanjem vaginalnog brisa.

Lečenje vagnalne infekcije Esherihije Koli

Lečenje se sprovodi ciljanom antibiotskom terapijom, na koju je bakterija osetljiva. Obično se daje kombinacija antibiotika per os i vaginaleta. Sam antibiotik će narušiti Ph vagine, pa može doći do pojave Candide. Zato se obično dodaju i vaginalete koje u svom sastavu pored antibiotika sadrže i antimikotik.  U borbi protiv Eserihije Coli neophodno povećati Lactobacilus u vagini koji će održati kiseli ph vagine i tako sprečiti dalji razvoj infekcije. Zato je savet uz svaki antibiotik dodati i vaginalni probiotik.

Od neprocenjive je važnosti lečiti i partnera, čak iako nema nikakve simptome.

Kod skoro 80 % urinarnih infekcija uzrokčnik je E.Coli

Za razliku od vaginalnih infekcija koje mogu imati različite uzročnike, u skoro 80 % urinarnih infekcija pronalazimo E.Coli. Zbog anatomije žene (kratke uretre), i blizine rektuma i vagine vrlo često postoji udružena infekcija. Do urinarne infekcije dolazi prodorom bakterija iz spoljašnje sredine.

U odnosu na mesto nastanka delimo ih na:

 • Infekcije donjeg mokraćnog sistema (uretritisa i cistitisa).
 • Infekcije gornjeg mokraćnog sistema (pijelonefritis).

U odnosu na dužinu trajanja delimo ih na akutne i hronične.

Eserihija Koli
Izbegavajte sedenje u mokrom kupaćem kostimu na bazenu.

Simptomi urinarne infekcije izazvane E.Coli

Verovatnoća da će se razviti infekcija povećava se usled nedovoljnog unosa tečnosti, zadržavanja urina ili korišćenja katetera. Mogu biti simptomatske ili asimptomatske.

 • Česta potreba za mokrenjem i otežano mokrenje, protiče mala količina urina.
 • Bolovi i osećaj peckanja tokom mokrenja.
 • Mokraća neprijatnog mirisa, zamućena.
 • Često i osećaj pritiska i bola u malom stomaku.
 • Kod jake infekcije može se javiti i hematurija – prisustvo krvi u urinu.
 • Kada je infekcija zapuštena (ne reaguje se odmah), povišena temperatura.

Dijagnoza urinarne infekcije čiji je uzročnik Ešerihija koli

Dijagnoza se postavlja izolovanjem E.coli u urinokulturi. Ukoliko se infekcija ne leči, bakterije se preko uretera mogu preneti na bubrege i izazvati ozbiljne komplikacije.

Eserihija Koli
Verovatnoća da će se razviti infekcija povećava se usled nedovoljnog unosa tečnosti, unosite dnevno bar 2 l vode.

Lečenje urinarne infekcije Ešerihije koli

Lečenje i kod urinarne infekcije i kod vaginalne infekcije E.Coli treba sprovesti antibiotskom terapijom na koju je bakterija osetljiva. Međutim, antibiotici pored svoje efikasnosti imaju i određene mane i nose rizik za razvoj rezistencije. Zbog toga je neophodno da terapija bude racionalna i adekvatno dozirana. Ova bakterija ima sposobnost da mutira i stvori rezistenciju na antibiotik, pa je lečenje često dugotrajno. Neophodna je primena više različitih antibiotika. Ne zaboravite da uz antibiotik uvek dodate i vaginalni probiotik.

Zato je veoma važno otkriti rane znake infekcije i započeti pravovremeno i adekvatno lečenje.

Ešerihija Koli
Ako osetite simptome, javite se svom lekaru.

Preporuke za prevenciju infekcija izazvanih bakterijom E. Coli

 • Konzumirajte minimum 2 L vode dnevno.
 • Ne odlažite mokrenje, što duže mokraća ostaje u bešići, veća je šansa za razvoj urinarne infekcije.
 • Održavajte redovno i adekvatno ličnu i intimnu higijenu.
 • Nosite pamučni veš, izbegavajte usku garderobu i sintetički donji veš.
 • Izbegavajte upotrebu parfemisanih dnevnih uložaka.
 • Izbegavajte sedenje u kadama ili mokrom kupaćem kostimu.
 • Čim osetite bilo kakav problem javite se odmah izabranom lekaru.
Završila je školu perinatološkog ultrazvuka, nacionalnu školu za patologiju grlića, vagine, vulve i kolposkopiju kao i školu ginekološke citologije.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…