Kontracepcija – Koja kontracepcija je 100 % efikasna?

kontracepcija

Sadržaj

Da bi izbegli neželjenu trudnoću ženama je dostupna kontracepcija. Danas se sve više parova odlučuje za planiranje potomstva. Poslovni planovi, stambeni planovi, lični planovi pa potom formiranje porodice.

Kontracepcija – Koje sve vrste kontracepcije postoje?

Kontracepcija predstavlja skup metoda i postupaka koje imaju za cilj  sprečavanje nastanka neželjene trudnoće. Svi metodi kontracepcije su efikasni, ali nijedan nije stopostotan. Efikasnost se izražava u šansi da se tokom redovnog korišćenja određene vrste kontracepcije ostane u drugom stanju. Izuzetak je trajna kontracepcija.

Privremena i trajna 

Privremena predstavlja metode koje sprečavaju oplodnju jajne ćelije i spermatozoida u određenom vremenskom periodu. Trajna predstavlja ireverzibilno presecanje i podvezivanje jajovoda ženama ili semenovoda muškarcima.

Opšta i lokalna 

Po načinu upotrebe i delovanju može biti opšta i lokalna. Opšta deluje sistemski blokirajući ovulaciju. Lokalna deluje na polne organe i sprečava oplodnju.

kontracepcija

Prirodna mehanička i hemijska kontracepcija

Po osnovu mehanizma delovanja kontracepcija može biti prirodna, mehanička i hemijska.

Prirodna metoda

Prirodna metoda je jedna od najviše korišćenih. Prednost je da nema nuspojava niti rizika po zdravlje. Mane da je veoma nepouzdana. Prekinut odnos predstavlja vađenje penisa iz vagine pre čina ejakulacije. Ova metoda nije sigurna jer se određen broj spermatozoida nalazi i u tečnosti koja se izlučuje pre same ejakulacije. Takođe, moguće je da se određen broj spermatozoida zadrži u uretralnoj cevi muškarca pa da se oni prvi izluče prilikom ponovnog odnosa.

Računanje plodnih i neplodnih dana se zasniva na računanju plodnih dana tj. ovulacije. Poznato je da spermatozoidi žive 3 dana, a jajna ćelija 24h nakon ovulacije, što znači da su plodni dani 3 dana pre ovulacije I 3 dana od ovulacije. Kod žena koje imaju redovne cikluse, ovulacija obično prethodi 14 dana pre početka menstrualnog krvarenja. Međutim, kod žena sa neredovnim ciklusima ova metoda je nepouzdana.

Mehanička metoda

Mehaničkim metodama kontracepcije sprečava se ulazak spermatozoida u cervikalni kanal materice. Kondom, dijafragma, cervikalna kapa, kondom za žene. Osim dobre kontraceptivne imaju i zaštitnu ulogu od polno prenosivih bolesti. Danas su često premazani i nekim od spermicida pa su prilično pouzdan vid kontracepcije. I dobra zaštita od polno prenosivih bolesti. Zbog nepostojanja kontraindikacija, osim retke alergijske reakcije, dostupnosti i niske cene široko su u upotrebi.

kontracepcija

Hemijska metoda kontracepcije

Pod hemijskom kontracepcijom, podrazumevamo spermicidna sredstva u obliku gelova, tableta ili krema. Primenjuju se pre svakog odnosa unošenjem duboko u vaginu. Spermicidi onesposobljava spermatozoide za oplodnju jajne ćelije tako što razgrađuje celularnu membranu spermatozoida. Obzirom na to da im je delotvornost vrlo niska, uvek se upotrebljavaju u kombinaciji sa drugim sredstvima: dijafragmom ili kondomom.

Hormonski kontraceptivi

Hormonski kontraceptivi sadrže polne hormone sa ciljem da se spreči neželjena trudnoća. U hemijsku kontracepciju spade: oralna hormonska kontracepcija, hormonska depo injekcija, kontraceptivni implant, pilule za dan posle, vaginalni prsten, kontraceptivni flaster, spirala.

Oralna hormonska kontracepcija je  najpouzdaniji i najsigurniji način zaštite od neželjene trudnoće. Mana oralne kontracepcije je to što ne štiti od polno prenosivih bolesti. Oralna hormonska kontracepcija podrazumeva uzimanje tableta koje sadrže hormone sa ciljem da se spreči  trudnoća. Mehanizam delovanja im je inhibicija ovulacije. Uzimaju se najčešće 21 dan, zatim sledi 7 dana pauze. Tada nastupa krvarenje slično menstrualnom. Neki proizvođači prave pakovanja sa 28 pilula, ali u poslednje četiri tablete nemaju aktivne supstance. Tokom tih četiri dana pauze dolazi do menstrualnog krvarenja.

Hormonska depo injekcija takođe je hormonski preparat koji sadrži sintetske hormone. Može da sadrži kombinaciju sintetskog estrogena i progesterona ili da sadrži samo progesteron što je slučaj za većinu preparata. Injekciju daje lekar a prima se jedanput mesečno ili jedanput svaka tri meseca što zavisi od vrste preparata. Ovaj metod kontracepcije veoma efikasno štiti od neželjene trudnoće. Ne štiti od seksualno prenosivih bolesti.

kontracepcija

Kontraceptivni implant je mala tuba dugačka nekoliko santimetara a široka oko 2 mm u kojoj se nalazi progestageni. Stavlja se ispod kože. Hormon se polako ispušta u krv, i deluje tako što sprečava ovulaciju. Zgušnjava sluz koja formira čep u grliću i ne dozvoljava rast endometrijuma.

Spirala je veoma pouzdana metoda kontracepcije. Spirala je mali plastični sistem koji se postavlja u unutrašnjost materične šupljine i sprečava nastanak trudnoće. Ima rok trajanja 3-5 godina. Na našem tržištu se mogu naći dva tipa spirale: hormonska i mehanička. Hormonska spirala, odmah po postavljanju u materičnu šupljinu, otpušta malu količinu hormona u sluzokožu i na taj način onemogućava začeće. Hormoni deluju samo lokalno i ne apsorbuju se u organizmu. Mehanička spirala može biti bakarna, srebrna i zlatna. Takođe deluje lokalno, otpušta u materičnu sluzokožu jone bakra, srebra ili zlata. I ima hemijsko, spermicidno dejstvo.

Pilule za dan posle

Pilule za dan posle spadaju u hitnu kontracepciju. Ukoliko je bio rizičan seksualni odnos, bez korišćenja ijedne kontraceptivne metode. Postoje pilule koje mogu sprečiti neželjenu trudnoću. Trebalo bi da znate da se one koriste samo kao hitna pomoć i da nikako nisu redovna kontraceptivna metoda. Ova pilula je efikasna ako se popije u okviru 72 sata posle nezaštićenog polnog odnosa.

Kontraceptivno sredstvo treba odabrati prema godinama života, zdravstvenom stanju pacijentkinje. Takođe i životnim navikama i dostupnosti kontraceptivnog sredstva. Radi procene najpogodnijeg i najefikasnijeg kontraceptivnog sredstva žena se treba konsultovati sa svojim ginekologom.

avatar
Specijalističke akademske studije iz Humane reprodukcije. Medicinski je urednik sajta Hocubebu.rs. Radi u ginekološkoj ordinaciji “ Iva”.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Preporučujemo vam...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Električni bicikli se sve više nameću kao idealno rešenje za užurbane gradove i stresnu svakodnevicu. U modernom svetu gde je očuvanje životne sredine postalo ne samo odgovornost, već i potreba....

FODMAP dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a se često propisuje na ograničene periode za ljude sa dijagnozom sindroma iritabilnog creva (IBS). Takođe i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO). Takođe...

Insulinska rezistencija je stanje u kojem ćelije organizma postaju manje osetljive ili otporne na delovanje insulina. To je hormon koji je ključan za regulaciju nivoa šećera u krvi. Kada su...