Spirala, efikasna kontracepcija

Spirala, efikasna kontracepcija

Sadržaj

Spirala je efikasna kontracepcija 99%. Kome je preporučena a kome ne, kakav je uticaj na reproduktivno zdravlje? Kako se postavlja spirala i koji je rok trajanja spirale? Postoje spirale od bakra, srebra, zlata i hormonske spirale…

Šta je spirala?

Kontracepcija predstavlja privremeni metod prevencije plodnosti tj odlaganje trudnoće dok se za nju žena ne odluči. Pored kontracepcije, gde se trudnoća privremeno odlaže postoji i sterilizacija gde je sprečavanje trudnoće definitivno.

U veme napredovanja društva u svakom pogledu napredovale su i kontraceptivne metode ali cilj je ostao isti. Omogućiti ženi da sama bira kada je pravo vreme za trudnoću. Jedan od kontraceptiva koji se izdvaja iz grupe je spirala ili intrauterini implant. Izdvaja se po jednostavnosti primene, velikom kroju korisnica i velikoj sigurnosti zaštite.

Spirala je mali, fleksibilni implant koji je u obliku slova T. Može biti bakarni i hormonski. Priprema za stavljanje oba implanta je ista, procedura stavljanja i kontrole je takođe ista. Jedina razlika je u mehanizmu dejstva.

Spirala, efikasna kontracepcija
Postoje spirale od bakra, srebra, zlata i hormonske spirale.

Bakarna spirala

Bakarna spirala je plastični implant u pbliku slova T, oko kojeg je obmotana fina bakarna žica. Na donjem kraju spirale su privezane dve dugačke tanke plastične niti koje vire iz materice u vaginu po stavljanju spirale. Postoje i bakarne spirale kojima je dodato srebro jer je srebro odličan antiseptik.

Kako deluje bakarna spirala?

Bakarna spirala oslobađa minimalnu količinu bakra u matericu i on menja cervikalnu sluz tako da deluje spermicidno i na taj način sprečava prodor spermatozoida u matericu. Ukoliko bi se i desilo da spermatozoid prođe kroz matericu i dođe do jajne ćelije i desi se oplodnja, spirala sprečava usađivanje oplođenje ćelije u endometrijum. Svaka spirala svojim prisustvom mehanički ometa usađivanje jajne ćelije a kao strano telo u materici izaziva blagu upalu sluzokože materice što dodatno sprečava začeće. Bakarna spirala ima manju efikasnost od hormonske spirale.

Spirala, efikasna kontracepcija
Ginekolog će prvo uraditi pregled koji obuhvata više segmenata.

Hormonske spirale

Hormonske spirale su takođe mali intrauterine implanti koji se stavljaju u materičnu šupljinu. Oni imaju hormonski depo progestina koji se postepeno oslobađa u materičnu šupljinu. Kontraceptivno dejstvo se postiže delovanjem hormona na cervikalnu sluz koja postaje gusta i sprečava prodiranje spermatozoida kroz grlić u matericu. Takođe deluje i na endometrijum tako što ga čini tankim i samim tim onemogućava usađivanje oplođene jajne ćelije, ukoliko bi eventualno do oplodnje došlo.

Kako se odlučiti koju spiralu staviti?

Da li će Vam ginekolog predložiti bakarnu ili hormonsku spiralu zavisi od mnogo činjenica. Ukoliko imate uredne menstrualne cikluse i spiralu stavljate samo zbog zaštite od trudnoće, savetuje se bakarna spitala. Ukoliko su Vaši ciklusi obilni, malokrvni ste zbog toga, imate neregularna krvarenja, a iskjučen je bilo koji drugi uzrok krvarenja,  savetuje se hormonska spirala.

Spirala, efikasna kontracepcija
Potrebne su redovne kontrole kod ginekologa, najmanje jedan puta godišnje

Kako se stavlja spirala?

Pre nego što Vam ginekolog stavi spiralu uradiće prošireni ginekološki pregled. To obuhvata pregled, ultrazvuk male karlice, kolposkopiju, Papa test, cervikalni bris, vaginalni bris, bris na hlamidiju. Ukoliko je nalaz uredan može se staviti spirala.

Za stavljanje spirale nije potrebno davati nikakvu anesteziju čak ni lokalnu. Na ginekološkom stolu, u ležećem položaju, poštujući sve principe asepse započinje se postupak. Stavlja se spekulum u vaginu radi prikazivanja grlića materice. Zupčastom hvataljkom se uhvati grlić i povuče put napred radi ispravljanja ugla između grlića i materice. Prilikom postavljanja zupčaste hvataljke možete osetiti kratkotrajni bol. Povlačenje grlića put napred osetićete kao neprijatnost. Ginekolog potom uvodi aplikator spirale  kroz grlić i matericu. Tokom samog ubacivanja aplikatora možete osetiti blagi bol ili grč, Kada je spirala na mestu u materičnoj šupljini uklanja se aplikator. Tom prilikom se otvaraju ramena spirale i ona formira oblik slova T. Končić koji se nalazi na kraju spirale ostaje da viri iz grlića materice skraćuje se na par centimetara. Time je postupak završen. Savetuje se ležanje na ginekološkom stolu još desetak minuta po završenoj intervenciji.

Šta možete očekivati kada stavite spiralu?

Prvih par dana možete osećati nelagodnost, grčeve i blage bolove. Što se tiče krvarenja može se desiti oskudna sukrvica i neregularna krvarenja u prvih par meseci. Ukoliko je stavljena hormonska spirala ciklusi su sve oskudniji i oskudniji. Vremenom kod većine žena skoro da prestaju.

Kada počinje da deluje spirala kao kontracpcija?

Po stavljanju bakarne spirale kontraceptivna funkcija započinje odmah a kod hormonske nakon 7 dana od aplikovanja. Seksualni odnosi nisu preporučeni 7 dana od stavljanja spirale. Možete osetiti nelagodnost pri prvom intimnom odnosu jer potrebno je malo vremena da se telo prilagodi. Ukoliko su odnosi bolni i pojavi se krvarenje, što se retko dešava, potreno je da se obavezno javite svom ginekologu. Spirala mora biti dobro postavljena.

Kotrole kod ginekologa

Redovne ginekološke kontrole su neophodne, najmanje jedan put godišnje. Tom prilikom se radi ginekološki pregled, ultrazvučni pregled, papa test i cervikalni i vaginalni brisevi.

Koji je rok trajanja dejstva spirale?

Vađenje spirale se vrši nakon isteka roka spirale ili ukoliko žena želi da prekine kontracepciju. Rok trajanja spirale je makimalno do 10 godina za bakarnu a za hormonsku 5 godina.

Spirala, efikasna kontracepcija
Spirala se ne preporučuje mladim ženama koje nisu rađale i koje žele da ostvare materinstvo u budućnosti. I ženama koje boluju od određenih bolesti.

Kako izgleda postupak vađenja spirale?

Na ginekološkom stolu, u ležećem položaju, ginekolog stavlja spekulum u vaginu radi prikazivanja grlića materice. Po učinjenoj dezinfekciji hvata peanom konac koji viri iz grlića materice i polako povlači. Tom prilikom možete osetiti blagu neprijatnost. Spirala u najvećem broju slučajeva izlazi lagano.

Šta ako se spirala ne izvadi kada je potrebno?

Ukoliko je period stajanja spirale duži od predviđenog, može doći do urastanja spirale u zid materice. Tada iziskuje ozbiljniju intervenciju prilikom vađenja spirale.

Kome se ne preporučuje spirala?

Ženama koje boluju od karcinoma, imaju neki od oblika anomalija materice. Takođe i ženama koje imaju vaginalne infekcije dok se u potpunosti ne izleče, kao i polno prenosive bolesti i krvarenja čiji uzrok nije otkriven.

Da li se nakon što se izvadi spirala može planirati trudnoća?

Da, žena može planirati posle vađenja spirale trudnoću.

Planiranje porodice i sprečavanje neželjinih tudnoća mora biti cilj čitavog društva. Svi moramo raditi na podizanju svesti o vrsti i značaju kontracepcije.

avatar
Specijalističke akademske studije iz Humane reprodukcije. Medicinski je urednik sajta Hocubebu.rs. Radi u ginekološkoj ordinaciji “ Iva”.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta ako dete udari odraslu osobu – Kako reagovati?

5 razloga zašto je važno da decu vodimo na selo

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Električni bicikli se sve više nameću kao idealno rešenje za užurbane gradove i stresnu svakodnevicu. U modernom svetu gde je očuvanje životne sredine postalo ne samo odgovornost, već i potreba....

FODMAP dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a se često propisuje na ograničene periode za ljude sa dijagnozom sindroma iritabilnog creva (IBS). Takođe i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO). Takođe...