Krvarenje van ciklusa

Šta sve može da bude razlog krvarenja između dve menstruacije.

Da li je krvarenje van ciklusa razlog za brigu i šta može da bude razlog? Svakoj ženi se bar jednom dogodilo netipično krvarenje koje nije bilo vezano za ciklus. Koji su mogući uzroci vanmenstrualnog krvarenja?

Krvarenje van ciklusa

Prve reakcije su svakako – zbunjenost i briga.  Zdrava doza zabrinutosti za svoje zdravlje u kombinaciji sa odgovornim ponašanjem i redovnim odlascima ginekologu su  stvari koje odmah možete preduzeti za sebe i tako u velikoj meri umanjiti brigu oko svog reproduktivnog zdravlja.

Da li je krvarenje van ciklusa razlog za brigu i šta može da bude razlog?

Krvarenje van ciklusa ne treba prepustiti slučaju, ali ne treba ni oko njega paničiti. Jedini pravi način da saznate uzrok krvarenja je poseta ginekologu.

krvarenje van ciklusa

 Koji je uzrok vanmenstrualnog krvarenja?

Određene polno prenosive infekcije poput hlamidije (koja se nekad ne prikaže kao čista krv već kao sukrvica)  ili čak gonoreje izazivaju vaginalna krvarenja, kao i infekcije grlića ili ranice na grliću. Ukoliko ste imali rizičan odnos, bilo bi dobro da posetite ginekologa.

  • Hormonski disbalans:

Hormonski disbalans zbog kontraceptivne terapije, izloženosti većem psihofizičkom naporu ili stresu ili zbog nekog drugog uzroka potvrdiće vam vaš lekar.  Takođe i žene sa sindromom policističnih jajnika mogu imati i ovakvu vrstu krvarenja.

  • Ovulacija

Neke žene često krvare tokom ovulacije, nekima se to desi samo ponekad, zato obratite pažnju i na dan ciklusa kada se krvarenje desilo. Ukoliko je u pitanju period između 12. i 18. dana menstrualnog ciklusa malo jača ovulacija svakako može biti razlog krvarenja. Ovo se lako može utvrditi ultrazvučnim pregledom.

  • Upotreba određenih kontraceptivnih lekova:

Navikavanje na kontraceptivnu pilulu, ili, što je češći slučaj, skidanje sa kontraceptivnih pilula može uzrokovati krvarenje u prva tri meseca i van ciklusa. Takođe korošćenje pilula za odlaganje ciklusa ili kao vid kontracepcije „dan posle“ sa ili bez konsultacije sa ginekologom može vas dovesti do disbalansa koji će se odraziti i na ovaj način.  Spirala takođe može biti uzrok (kod čak četvtine žena u prvih 5 do 6 meseci nakon aplikovanja).

  • Jača prehlada ili upala karličnih organa:

Možda ste samo nazebli. Infekcija organa male karlice (mokraćne bešike, materice, jajovoda ili  jajnika) može biti praćena krvarenjem. Upalu će uglavnom pratiti bol i još neki od simptoma poput osećaja nelagodnosti, peckanja, ponekad čak i povišene temperature.  Vaš lekar će vam propisati terapiju.

krvarenje van ciklusa

  • Grublji seksulani odnos:

Krvarenje nakon nešto grubljeg seksualnog odnosa nije čest slučaj, ali se može desiti, kao i upotreba određenih seksualnih pomagala. Međutim, ukoliko primetite krvarenje uvek nakon seksualnog odnosa jako je važno da posetite ginekologa i to mu saopštite. Krvarenje nakon seksualnog odnosa može ukazivati na ozbiljnije probleme vezane za zdravlje grlića materice.

  • Organski uzrok:

Miom materice, polipi, ciste, priraslice koji se utvrđuju ultrazvučnim putem.

  • Trudnoća:

Čak dvadeset posto žena iskuse blaže krvarenje u prva tri meseca trudnoće. Ukoliko je krv slabija nego kod uobičajene menstruacije, moguće je da je reč o implantacijskom krvarenju, tj, krvarenju kada se oplođena jajna ćelija usađuje u zid materice.

Ozbiljniji zdravstveni razlozi krvarenja:

Poput kancera grlića materice, materice ili vagine najbolje se sprečavaju redovnih ginekološkim kontrolama, rađenjem PAPA testa na 6 meseci do godinu dana (kako vam je savetovao lekar). Iza određenog broja netipičnih krvarenja kriju se i ozbiljniji razlozi, zato je važno da brinete o sebi, svom zdravlju i stilu života, osluškujete svoje emocije i ono što vam poručuje vaš organizam.

Na skrining karcinoma grlica materice (Papanikolaou test) svaka žena treba da odlazi redovno. Ovo je jedan od retkih testova kojim možemo otkriti najranije promene, koje sigurno vode karcinomu grlica materice.  Kod nas posle karcinoma dojke drugog po učestalosti. PAPANIKOLAOU bris je bris koji se uzima sa grlica materice, sadržan je u okviru sistematskog ginekološkog pregleda. A i u skriningu na karcinom grlica materice, sto ukazuje ne njegovu veliku važnost. Bris se vrlo jednostavno uzima, pacijentkinji nije bolan, a daje nam izuzetno važne podatke o ćelijama grlica materice.

Specijalista ginekologije, akušerstva i akupunkturolog. U svojoj ordinaciji Merida spojila je dve ljubavi: ginekologiju i akupunkturu. Medicina svakodnevno napreduje i nudi nova rešenja za zdravstvene probleme žene, ali mudrost akupunkture traje zauvek i brza je i efikasna pomoć danas isto kao i pre 5.000 godina, poručuje doktorka.
Preporučujemo vam...
festival kreativnih mama
Festival kreativnih mama nudi 4 različita sadržaja
U susret Uskrsu u danima pred praznike, portal Trudnoća i zdravlje uz partnerstvo Blic Žene, organizuje festival kreativnih mama. Festival se održava 02. Aprila (nedelja), od 10 do 18 časova. U poznatom prostoru  Dorćol Platza, ulaz je slobodan i roditelji kao i budući roditelji, su dobrodošli. Povedite mališane jer smo…