Krvarenje van ciklusa

Krvarenje van ciklusa

Sadržaj

Da li je krvarenje van ciklusa razlog za brigu i šta može da bude razlog? Koji su mogući uzroci vanmenstrualnog krvarenja?

Svakoj ženi se bar jednom dogodilo netipično krvarenje koje nije bilo vezano za ciklus.

Krvarenje van ciklusa

Prve reakcije su svakako – zbunjenost i briga.  Zdrava doza zabrinutosti za svoje zdravlje u kombinaciji sa odgovornim ponašanjem i redovnim odlascima ginekologu su  stvari koje odmah možete preduzeti za sebe i tako u velikoj meri umanjiti brigu oko svog reproduktivnog zdravlja.

Da li je krvarenje van ciklusa razlog za brigu i šta može da bude razlog?

Krvarenje van ciklusa ne treba prepustiti slučaju, ali ne treba ni oko njega paničiti. Jedini pravi način da saznate uzrok krvarenja je poseta ginekologu.

Krvarenje van ciklusa

 Koji je uzrok vanmenstrualnog krvarenja?

  • Infekcija

Određene polno prenosive infekcije poput hlamidije (koja se nekad ne prikaže kao čista krv već kao sukrvica)  ili čak gonoreje izazivaju vaginalna krvarenja, kao i infekcije grlića ili ranice na grliću. Ukoliko ste imali rizičan odnos, bilo bi dobro da posetite ginekologa.

  • Hormonski disbalans

Hormonski disbalans zbog kontraceptivne terapije, izloženosti većem psihofizičkom naporu ili stresu ili zbog nekog drugog uzroka potvrdiće vam vaš lekar.  Takođe i žene sa sindromom policističnih jajnika mogu imati i ovakvu vrstu krvarenja.

  • Ovulacija

Neke žene često krvare tokom ovulacije, nekima se to desi samo ponekad, zato obratite pažnju i na dan ciklusa kada se krvarenje desilo. Ukoliko je u pitanju period između 12. i 18. dana menstrualnog ciklusa malo jača ovulacija svakako može biti razlog krvarenja. Ovo se lako može utvrditi ultrazvučnim pregledom.

Krvarenje van ciklusa

  • Upotreba određenih kontraceptivnih lekova

Navikavanje na kontraceptivnu pilulu, ili, što je češći slučaj, skidanje sa kontraceptivnih pilula može uzrokovati krvarenje u prva tri meseca i van ciklusa. Takođe korošćenje pilula za odlaganje ciklusa ili kao vid kontracepcije „dan posle“ sa ili bez konsultacije sa ginekologom može vas dovesti do disbalansa koji će se odraziti i na ovaj način.  Spirala takođe može biti uzrok (kod čak četvtine žena u prvih 5 do 6 meseci nakon aplikovanja).

  • Jača prehlada ili upala karličnih organa

Možda ste samo nazebli. Infekcija organa male karlice (mokraćne bešike, materice, jajovoda ili  jajnika) može biti praćena krvarenjem. Upalu će uglavnom pratiti bol i još neki od simptoma poput osećaja nelagodnosti, peckanja, ponekad čak i povišene temperature.  Vaš lekar će vam propisati terapiju.

  • Grublji seksulani odnos i krvarenje

Krvarenje nakon nešto grubljeg seksualnog odnosa nije čest slučaj, ali se može desiti, kao i upotreba određenih seksualnih pomagala. Međutim, ukoliko primetite krvarenje uvek nakon seksualnog odnosa jako je važno da posetite ginekologa i to mu saopštite. Krvarenje nakon seksualnog odnosa može ukazivati na ozbiljnije probleme vezane za zdravlje grlića materice.

Krvarenje van ciklusa

  • Organski uzrok

Miom materice, polipi, ciste, priraslice koji se utvrđuju ultrazvučnim putem.

  • Trudnoća

Čak dvadeset posto žena iskuse blaže krvarenje u prva tri meseca trudnoće. Ukoliko je krv slabija nego kod uobičajene menstruacije, moguće je da je reč o implantacijskom krvarenju, tj, krvarenju kada se oplođena jajna ćelija usađuje u zid materice.

Ozbiljniji zdravstveni razlozi krvarenja van ciklusa

Poput kancera grlića materice, materice ili vagine najbolje se sprečavaju redovnih ginekološkim kontrolama, rađenjem PAPA testa na 6 meseci do godinu dana (kako vam je savetovao lekar). Iza određenog broja netipičnih krvarenja kriju se i ozbiljniji razlozi, zato je važno da brinete o sebi, svom zdravlju i stilu života, osluškujete svoje emocije i ono što vam poručuje vaš organizam.

Na skrining karcinoma grlica materice (Papanikolaou test) svaka žena treba da odlazi redovno. Ovo je jedan od retkih testova kojim možemo otkriti najranije promene, koje sigurno vode karcinomu grlica materice.  Kod nas posle karcinoma dojke drugog po učestalosti. PAPANIKOLAOU bris je bris koji se uzima sa grlica materice, sadržan je u okviru sistematskog ginekološkog pregleda. A i u skriningu na karcinom grlica materice, sto ukazuje ne njegovu veliku važnost. Bris se vrlo jednostavno uzima, pacijentkinji nije bolan, a daje nam izuzetno važne podatke o ćelijama grlica materice.

avatar
U ordinaciji Merida spojila je ginekologiju i akupunkturu. Medicina svakodnevno napreduje i nudi nova rešenja, ali mudrost akupunkture traje zauvek.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Prevencija polenske alergije može nam olakšati period kada sezonske alergije utiču na kvalitet života. Polenske alergije mogu izazvati nelagodnost i ometati svakodnevne aktivnosti. Šta mi možemo da uradimo? Prevencija polenske...

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa treba da bude usklađena u odnosu na hormonske promene. Tako usklađena ishrana obezbediće bolje zdravlje i kvalitet života žene. Takođe, ovakva ishrana je podrška ukoliko planirate...

Vaginalni sekret može biti često zdravstveni problem. Na početku važno je da razjasnimo da vagina nije sterilna. U njoj se nalaze milioni mikroba koji čine normalnu vaginalnu floru. Šta je...