Prva menstruacija posle porođaja

menstruacija posle porođaja

Prva menstruacija posle porođaja, kada će doći? Sve mame nakon porođaja interesuje, kada će ponovno doći do uspostavljanja mesečnog ciklusa?

Prva menstruaciju posle porođaja – kada je očekivati? 

Potrebno je vreme da menstruacija bude kao pre trudnoće. Kada će nastupiti prva menstruacija nakon porođaja vrlo je teško odrediti. Svaki se organizam razlikuje i svakoj ženi je potreban različito dug period da se njeni hormoni vrate u ravnotežu od pre trudnoće. Povratak mesečnog ciklusa snažno je povezan sa količinom  hormona prolaktina u krvi.  On osigurava proizvodnju mleka i pritom sprečava ovulaciju. Majke su nekada češće isključivo dojile što je održavalo nivo prolaktina visokim i suzbijalo menstruaciju.

menstruacija posle porodjaja

Menstruacija posle porođaja je uvek  iznenađenje?

Dolazak prve menstruacije nakon najmanje 10 meseci bi će uvek iznenađenje za ženu. Ritam njenog mesečnog dolaska, međutim, verojatno se neće odmah uspostaviti. Najčešće je razmak između dve menstruacije u početku duži (40- 45 dana) ili pak nešto kraći (14-21 dan). Takva kolebanja su normalna za prve mesece. Pravilni razmaci bi se trebali uspostaviti najkasnije za 6 ciklusa.

Ponekad se povratak mesečnog ciklusa ne dogodi kako očekujemo. Možda ste prestali dojiti, a menstruacija se uopšte nije pojavila ili je vrlo oskudna. Do tog poremećaja može doći kod pojačane funkcije hipofize, smanjene aktivnosti štitnjače ili dobroćudnog tumora hipofize (prolaktinom). Savremena medicina može uspešno lečiti sve uzroke ovih poremećaja.

Posle porođaja rad svih žlezda s unutašnjim izlučivanjem, kao i drugih organa i sistema postupno se vraća u normalu. To se počinje događati čim porodite posteljicu pa sve do 6. najkasnije 8. meseca.  Izuzetak od toga su dojke koja luče mleko odnosno hormoni koji regulišu dojenje, ovulaciju, menstruaciju. Za njih će biti potrebno više vremena.

Upravo zbog toga ginekolozi odgađaju lečenje eventualnih poteškoća i bolesti do potpune uspostavljanja ciklusa. Dok se hormoni ne ustale, neće se moći postaviti prava dijagnoza. Kad jajnici ponovno počnu da  rade na uobičajenom programu i polni hormoni se vrate u ravnotežu, materica će početi obnavljati svoj epitel i potpuno će ozdraviti. Često će to biti rešenje za poteškoće koje su nakon porođaja možda bile prisutne.

Da li se menstruacija posle porođaja razlikuje od prethodnih?

Menstruacija posle porođaja neće biti poput menstruacije pre nego što je žena ostala trudna.

Žena može osetiti neke od sledećih razlika:

 • grčevi bi mogli biti jači ili lakši nego inače
 • ugrušci krvi
 • teži protok menstrualne krvi
 • protok koji kao da se zaustavlja i započinje
 • pojačana bol
 • nepravilne dužine ciklusa

Kakvo je prvo razdoblje nakon trudnoće?

Prvo razdoblje nakon trudnoće može biti teže nego što je žena navikla. Moglo bi biti popraćeno i intenzivnijim grčevima, zbog povećane materice. Kako se ciklus nastavlja ove promene će se smanjivati. Osim prve menstruacije nakon porođaja, koja se može razlikovati od uobičajenih simptoma vašeg ciklusa, sve ostale ne bi trebalo bitno da se razlikuju u odnosu na iskustvo koje ste ranije imali. A to se tiče i sindroma PMS-a, i dužine trajanja perioda, kao i inteziteta bola.

Dobra vest za žene koje su pre prve trudnoće imale izrazito bolne i obilne menstruacije.  Moglo bi se nakon porođaja promeniti. Razlog tome je što se kao najčešći razlog bolnih menstruacija navodi nepravilan položaj materice.  To dovodi do otežanog oticanje krvi, što je uzrok bolova.

menstruacija posle porođaja

Zašto sam dobila menstruaciju ako dojim?

Može se dogoditi da prvu menstruaciju imate već desetak nedelja nakon porođaja.  A može potrajati i godinu dana dok ne budete imale prvu ovulaciju. Zatim i menstruaciju dve nedelje nakon toga.

Različita iskustva?

Neke mame imaju ciklus odmah nakon što prođu lohije, dok druge nemaju ceo period dojenja, nekada i 18 meseci nakon porođaja. Prosečno vreme kada mame koje doje dobiju ponovo redovan ciklus i postanu plodne je šest meseci nakon porođaja.

Kada će se vaš ciklus ponovo normalizovati zavisi i od nivoa progesterona u telu.  Niži nivo progesterona  verovatno znači da ćete pre dobiti menstruaciju u odnosu na mame koje imaju viši nivo progesterona. Veliki uticaj tu ima i učestalost i dužina dojenja deteta. Dojenjem se stvara hormon prolaktin. Ukoliko je njegova koncentracija u organizmu visoka, ne dolazi do ovulacije. Samim time ni do pojave menstruacije.

menstruacija posle porodjaja

Ukoliko odmah ne planirate i drugu trudnoću, ne bi trebalo previše da se opuštate

Nikad sa sigurnošću ne možemo znati kada će se ovulacija desiti. Odnosno, kada će u dovoljnoj meri opasti nivo prolaktina. Trebalo bi da praktikujete zaštićene seksualne odnose sa partnerom.Onda kada se ovulacija desi, nakon 2 nedelje ponovo će se uspostaviti i menstrualni ciklus.

Veća verovatnoća da će se Vaš ciklus pre vratiti ako:

 • Beba preko dana spava duže od četiri sata u kontinuitetu;
 • Beba tokom noći ima intervale spavanja šest sati i više;
 • Beba je počela da jede čvrstu hranu ;
 • Dajete bebi adaptirano mleko uz svoje ;
 • Beba koristi varalicu;
 • Beba pravi duže razmake između obroka.

Manja je verovatnoća da će se Vaš ciklus vratiti ako:

 • Dojite na zahtev češće tokom dana;
 • Još uvek bebi niste uveli čvrstu hranu;
 • Nosite svoju bebu dosta vremena uz sebe;
 • Spavate sa bebom u krevetu (što nije preporučeno).

Dolazak menstruacije ako ne dojite ili dojite

Kod žena koje ne doje, može doći do prve menstruacije već nekoliko sedmica  nakon porođaja.  Žene koje doje na zahtev, vrlo često i redovno tokom dana i noći, mogu dobiti menstruaciju nakon čak više od 18 meseci od porođaja.  Opšte  stanje organizma takođe ovde ima svoj uticaj.

Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…