Prva kontrola kod ginekologa posle porođaja i 2 najčešća pitanja

Prva kontrola kod ginekologa posle porođaja

Sadržaj

Kada se obavlja prva kontrola kod ginekologa posle porođaja? Prva godina posle porođaja, porodilja se oporavlja. Vrlo je važno da se jave na redovne kontrole kako bi mogle zdrave da neguju novorođenče. Posle jednog divnog i nezaboravnog događaja, kao što je rođenje  deteta, žene najčešće nemaju vremena da posete svog ginekolga, koji im je do tada vodio trudnoću.

Prva kontrola kod ginekologa posle porođaja

Prva kontrola kod ginekologa posle porođaja

Prva kontrola se obavlja 6 nedelja (40 dana) posle porođaja. Ako je porođaj vaginalni i protekao bez komplikacija a žena se dobro oseća i nema nikakvih tegoba. U slučaju da je porođaj završen Carskim rezom prva kontrola u istim okolnistima je mesec dana nakon Carskog reza.

Druga redovna kontrola porodilja kod ginekologa, bilo da je porođaj završen carskim rezom ili vaginalno, se obalja na šest meseci nakon porođaja. Ovo se odnosi na porodilje koje nisu imale komplikovan porođaj i o porodilji  koja se dobro oseća.

Šta se kontroliše na prvom pregledu kod ginekologa mesec dana od porođaja?

  • Na prvoj redovnoj kontoli se pogleda rana (ako je ima), uradi ginekološki pregled.
  • Takođe se da uput za laboratorijske analize. Kompletnu krvnu sliku, biohemiju i celokupan urin. Potrebno je da se laborotorijske analize urade što pre i da se porodilja javi sa nalazima kako bi se videlo da li je potrebna terapija.
  • Pregledaju se grudi  ako porodilja  doji.
  • Lekar odgovara na sva pitanja i nedoumice porodilje, zato pripremite spisak.

Ukoliko imate bilo koje tegobe pre prve kontrole, mesec dana nakon porođaja, javite se lekaru obavezno.

Kontracepcija posle porođaja

Važno je da na prvom pregledu posle porođaja razgovarate sa lekarom i o kontracepciji. Od sredstava za kontracepciju koja se mogu koristiti u prvih godinu dana nakon porođaja sve zavisi od toga da li porodilja doji ili ne doji bebu. Ako porodilja ne doji dete, može koristiti istu kontracepciju koju je koristila i pre trudnoće. Ukoliko porodilja doji dete, već nakon 40 dana od porođaja, može se staviti spirala. Takođe, postoje tablete za kontracepciju, koje mogu da se upotrebljavaju. Kao i lokalna kontraceptivna  sredstva  poput kondoma, krema, vaginaleta i ovula…

Prva kontrola kod ginekologa posle porođaja

Da li mogu dobiti ciklus dok dojim?

Neke žene se oslanjaju na period bez menstruacije kao “neplodan period”  kada ne može doći do nove trudnoće.  Ali mnogi primeri iz prakse pokazuju kako je moguće zatrudneti i za vreme dojenja.

Kod nekih žena već od prve menstruacije nakon porođaja se ciklusi formiraju potpuno pravilno od samoga početka. Dok je kod drugih potrebno do 6 ciklusa kako bi se stvari vratile u ravnotežu. Žene koje ne doje, a planiraju neki vrstu hormonalnih kontracepcijskih sredstava trebale bi se na vreme posavetovati sa svojim ginekologom.

Može li doći do ovulacije pre menstruacije?

Jedan od razloga da možete ostati u drugom stanju je što ponekad može doći do ovulacije, iako nakon nje niste dobili menstruaciju. S druge strane, prva ovulacija nakon trudnoće nastupa pre prve  menstruacije. Samim tim, ne znajući kada će menstruacija nastupiti ne možete tačno ni odrediti kada je nastupila ovulacija i plodan period.

Prva kontrola kod ginekologa posle porođaja

Dojenje nije metoda kontracepcije

Upravo iz ovih razloga ne preporučuje se oslanjati na redovno dojenje kao metodu kontracepcije. Znajte da je moguće da dobijete ciklus i kada dojite bez dodataka adaptiranog mleka ili druge hrane. I da dojenje nije kontracepcija. Budite spremni kada se opet upustite u seksualne odnose  sa partnerom.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Saznajte kada počinje postporođajna depresija i koliko dugo možete očekivati da će trajati nakon rođenja vašeg deteta. Lekari su prešli dug put ka razumevanju, lečenju i savetovanju pacijenata o postporođajnoj...

Savremeno vođenje porođaja znači  da u svakom trenutku pratimo i kontrolišemo tok porođaja. Cilj ovakvog vida porođaja je da se smanji morbiditet i mortalitet fetusa. Takođe, da se smanji broj...

Možda ćete primetiti prekomerno opadanje kose posle porođaja. Ne brinite, to je sasvim normalno. Evo šta nove mame treba da znaju o gubitku kose posle porođaja. Dakle, koliko dugo traje gubitak kose...

Koje pomoći za mame koje pate od postporođajne depresije su dostupne? Otkriveno je da žene sa postporođajnom depresijom preferiraju psihoterapijsku pomoć, spram farmakoterapije. I to, one vrste koja podrazumeva blaži,...