Prva Godina Posle Porođaja

Kada se obavlja prva kontrola kod ginekologa nakon porođaja? Koliko često je potrebno ići na ginekološki pregled i kontrolu u prvoj godini?

Posle jednog divnog i nezaboravnog dogadjaja, kao što je rodjenje  deteta, žene najčešće nemaju vremena da posete svog ginekolga, koji im je do tada vodio trudnoću. Vrlo je važno da se jave na redovne kontrole kako bi mogle zdrave da neguju novorodjenče.

Iznećemo učestalost i vrste poseta ginekologu u prvoj godini posle porodjaja.

  • Prva kontrola se obavlja 6 nedelja ( 40 dana ) posle porodjaja. Ako je porodjaj vaginalni i protekao bez komplikacija a žena se dobro oseća i nema nikakvih tegoba.

U slučaju da je porođaj završen Carskim rezom prva kontrola u istim okolnistima je mesec dana nakon Carskog reza.

Nenaslovljeni dizajn 86

Na prvoj redovnoj kontoli se pogleda rana (ako je ima), uradi ginekološki pregled. Takođe se da uput za laboratorijske analize. Kkompletnu krvnu sliku, biohemiju i celokupan urin. Pregledaju se grudi  ako porodilja  doji. Potrebno je da se laborotorijske analize urade što pre i da se porodilja javi sa nalazima kako bi se videlo da li je potrebna terapija.

Razgovarajte o kontracepciji

Važno je da na prvom pregledu posle porođaja razgovarate sa lekarom i o kontracepciji. 

 

Da li mogu dobiti ciklus dok dojim?

Neke žene se oslanjaju na period bez menstruacije kao “neplodan period”  kada ne može doći do nove trudnoće.  Ali mnogi primeri iz prakse pokazuju kako je moguće zatrudneti i za vreme dojenja.

Može li doći do ovulacije pre menstruacije?

Jedan od razloga je što ponekad može doći do ovulacije, iako nakon nje niste dobili menstruaciju. S druge strane, prva ovulacija nakon trudnoće nastupa pre prve  menstruacije.  Samim tim, ne znajući kada će menstruacija nastupiti ne možete tačno ni odrediti kada je nastupila ovulacija i plodan period.

Upravo iz ovih razloga ne preporučuje se oslanjati na redovno dojenje kao metodu kontracepcije. Znajte da je moguće da dobijete ciklus i kada dojite bez dodataka adaptiranog mleka ili druge hrane. I da dojenje nije kontracepcija. Budite spremni kada se opet upustite u seksualne odnose  sa partnerom.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…