Prva kontrola kod ginekologa posle porođaja

Prva kontrola kod ginekologa posle porodjaja

Kada se obavlja prva kontrola kod ginekologa posle porođaja? Prva godina posle porođaja, porodilja se oporavlja. Vrlo je važno da se jave na redovne kontrole kako bi mogle zdrave da neguju novorodjenče.

Posle jednog divnog i nezaboravnog dogadjaja, kao što je rodjenje  deteta, žene najčešće nemaju vremena da posete svog ginekolga, koji im je do tada vodio trudnoću.

Prva kontrola kod ginekologa posle porodjaja

Prva kontrola kod ginekologa posle porođaja

Prva kontrola se obavlja 6 nedelja ( 40 dana ) posle porodjaja. Ako je porodjaj vaginalni i protekao bez komplikacija a žena se dobro oseća i nema nikakvih tegoba.

U slučaju da je porođaj završen Carskim rezom prva kontrola u istim okolnistima je mesec dana nakon Carskog reza.

Na prvoj redovnoj kontoli se pogleda rana (ako je ima), uradi ginekološki pregled. Takođe se da uput za laboratorijske analize. Kompletnu krvnu sliku, biohemiju i celokupan urin. Pregledaju se grudi  ako porodilja  doji. Potrebno je da se laborotorijske analize urade što pre i da se porodilja javi sa nalazima kako bi se videlo da li je potrebna terapija.

Razgovarajte o kontracepciji

Važno je da na prvom pregledu posle porođaja razgovarate sa lekarom i o kontracepciji.

Prva kontrola kod ginekologa posle porodjaja

Da li mogu dobiti ciklus dok dojim?

Neke žene se oslanjaju na period bez menstruacije kao “neplodan period”  kada ne može doći do nove trudnoće.  Ali mnogi primeri iz prakse pokazuju kako je moguće zatrudneti i za vreme dojenja.

Može li doći do ovulacije pre menstruacije?

Jedan od razloga je što ponekad može doći do ovulacije, iako nakon nje niste dobili menstruaciju. S druge strane, prva ovulacija nakon trudnoće nastupa pre prve  menstruacije.  Samim tim, ne znajući kada će menstruacija nastupiti ne možete tačno ni odrediti kada je nastupila ovulacija i plodan period.

Upravo iz ovih razloga ne preporučuje se oslanjati na redovno dojenje kao metodu kontracepcije. Znajte da je moguće da dobijete ciklus i kada dojite bez dodataka adaptiranog mleka ili druge hrane. I da dojenje nije kontracepcija. Budite spremni kada se opet upustite u seksualne odnose  sa partnerom.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.
Preporučujemo vam...