Akupunktura u Ginekologiji

Akupunktura se primenjuje u ginekologiji za trudnice i nakon porođaja u stanjima: stres, nervoza, nesanica, glavobolja, oticanje, bolene menstruacije…

Iskusni ginekozi i akupunkturolozi  kroz svoje specijalizacije, pored zapadne medicine, već dugi niz godina leče svoje pacijentkinje u ginekološkim ordinacijama.

Svetska zdravstvena organizacija odavno je priznala akupunkturu kao zvaničnu granu medicine koja leči preko 50 različitih bolesti. Neke od njih su i ginekološke tegobe za koje zvanična medicina još uvek nema potpuno rešenje.

Pomoć i podrška u trudnoći i nakon trudnoće u narednim godinama!

Fizičko i emotivno zdravlje žene čvrsto su povezani i često se desi da se narušavanje emotivnog balansa odrazi i na zdravlje. Kineska tradicionalna medicina ovu povezanost je oduvek priznavala i na njenom temelju izgradila svetski priznat metod lečenja sa bogatom tradicijom i dugom istorijom.

Možemo dugo i puno pričati o filozofiji akupunkture ali kada bismo to sveli na jednu rečenicu ona bi bila: disbalans uma utiče na zdravlje tela, i obrnuto. Cilj lečenja akupunkturom je upravo to: stimulisanje određenih tačaka na telu i „buđenje“ potencijala organizma da se sam izleči na najprirodniji mogući način, bez upotrebe lekova.

akupunktura i zdravlje žene (1)

Protok energije

Normalan protok energije uspostavlja se stimulisanjem akupunkturnih tačaka (ubadanje iglicom, grejanjem, akupresurom) i promenom štetnih navika (greške u ishrani, razmišljanju, rešavanje situacije s kojom se naizgled lako nosimo ali na dubljem planu ona jako utiče na zdravlje i energiju pojedinca).

Rešenje problema akupunkturom u ginekologiji?

Mnogi pacijenti koji dođu na klasičan ginekološki pregled često ne znaju da se rešenje za njihov problem može naći i u akupunkturi.  Naravno, akupunktura ne leči sve ginekološke probleme, i na konsultacijama koje uključuju i ginekološki pregled uvek se prvo detaljno sagleda problem.

Kod kojih problema akupunkturni tretmani u ginekologiji pomažu?

  • Bolnih i neredovnih menstruacija
  • Izraženog PMS-a (stres, nervoza, nesanica, glavobolja, oticanje, pojačana osetljivost i apetit..) Jedan akupunkturni tretman može lečiti više tegoba na koje se pacijenkinja žali i kombinacija tačaka u PMS-u uvek je prilagođena pacijentkinji)
  • Otoka ( u trudnoći, PMS-u)
  • Podizanja imuniteta (što je važno posle hroničnih infekcija kada je dobro podići imunitet da se infekcija ne bi vratila – kandida, kondilomi..)

Zbog toga što uspostavlja hormonski i emotivni balans, akupunktura mnogo pomaže kod prirodnog i IVF začeća jer, pored toga što utiče na bolju prokrvljenost materice ume dubinski da umiri parove koji su pod stresom i stralnom napetošću i ne uspevaju da se opuste. Kada je vantelesna oplodnja u pitanju, akupunktura se radi i na sam dan embriotransfera, jer povećava uspešnost začeća čak za 30 %.

akupunktura i zdravlje žene (2)

 

Akupunktura u trudnoći

U trudnoći se koriste posebne tačke za jake mučnine, glavobolje, ukočenosti i bolna stanja za koja buduće mame ne žele da piju lekove. Takođe, ukoliko se beba pred porođaj ne okrene iz karličnog položaja, to se može rešiti sa akupunkturnim tremanima. 

 

Da li akupunktura pomaže u periodu posle porođaja i kako?

Akupunktura je dala sjajne rezultate i u lečenju postporođajne depresije (uz obaveznu saradnju sa psihoterapeutom). Određene tačke utiču na apetit i ubrzavanje metabolizma pa mnoge žene nakon porođaja na ovaj način i naravno uz promenu ishrane dolaze kod nas da povrate liniju.

Sam akupunkturni tretman nije bolan, mada se u trenutku uboda iglice može osetiti kratkotrajna neprijatnost i bol. Kada taj trenutak prođe, u narednih pola sata koliko traje tretman telo počinje da luči supstance slične morfijumu koje otklanjaju bol i umiruju, pa se često desi da pacijent u sobi za akupunkturu prespava  tretman.

Specijalista ginekologije, akušerstva i akupunkturolog. U svojoj ordinaciji Merida spojila je dve ljubavi: ginekologiju i akupunkturu. Medicina svakodnevno napreduje i nudi nova rešenja za zdravstvene probleme žene, ali mudrost akupunkture traje zauvek i brza je i efikasna pomoć danas isto kao i pre 5.000 godina, poručuje doktorka.
Preporučujemo vam...
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i Amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece su sve zastupljenije žitarice. Dobro je držati se tradicije, ali treba biti otvoren i za nove, zdrave i korisne namirnice u ishrani beba, dece i odraslih. Evo i zašto.Kinoa i amarant sve češće na trpeziU budućnosti možemo očekivati da se ove biljke…
Beba u 9. mesecu - Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu – Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu sve više ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca.Rast – Beba u 9. MesecuU trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija…
Beba u 8. mesecu
Beba u 8. mesecu, kako podstaći razvoj?
Beba u 8. mesecu postaje izuzetno vezana za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog.Beba u 8. mesecu – RastRast bebe je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Rast…