Godišnje Kontrole Zdravlja Žene

Godišnje Kontrole Zdravlja i Sistematski Pregledi

Dobar odnos prema sebi i prevenciji zdravlja, podrazumeva da žena ide na redovne zdravstvene kontrole i sistematske preglede.

Trudnoća i posleporodjajni period, kada ste imali posebne potrebe za specijalnim pregledima su iza Vas. Lepota i zdravlje žene, pored primene zdravih stilova života i nege,  podrazumevaju i dobar odnos prema prevenciji zdravlja.

Godišnja kontrola i sistematski pregled, kada se rade?

Preporučena je godišnja kontrola zdravlja a sistematskim pregledom, koji se radi svakih 5 godina, mogu se uočiti faktori rizika i tako sprečiti nastajanje mnogih  hroničnih nezaraznih oboljenja.

Sistematski pregledi su najvažniji segment rada izabranih lekara, jer je njihov cilj sprečavanje nastanka bolesti i njihovih posledica koje ugrožavaju kvalitet života i daju teške komplikacije.

Da znamo stanje zdravlja

U današnje vreme svim ljudima prete spoljašnji faktori rizika koji dovode do ispoljavanja hroničnih bolesti. Na mnoge od njih ne možemo da utičemo. Ipak, neke od njih proizvodimo sami, pa promenom sopstvenih navika i načina života možemo sami sebi znatno da popravimo kvalitet svog fizičkog zdravlja, i tako preuzmemo odgovornost za svoju budućnost. U tome nam najviše pomaže naš izabrani lekar.

Kada imamo izabranog lekara, da bi smo rekli da posedujemo zdravstvenu kulturu, ne treba da čekamo da nas na proveru zdravlja nagovaraju roditelji, drugarice, supruge ili poslodavci. Treba da odemo sami.

godišnje kontrole zdravlja i sistematski pregledi (2)

Kako uočiti faktore rizika?

Od devetnaeste  godine smisao sistematskih pregleda čini sumiranje postojećih faktora rizika i procenu rizika za nastanak hroničnih bolesti sa teškim komplikacijama, kod osobe čije je zdravstveno stanje procenjeno kao dobro. Ovakve preglede treba ponavljati svakih pet godina, kako bi se evidentirali novi rizici i primenila neka od intervencija: promena nekih životnih navika ili primena nekih farmakoloških sredstava.

 

 

Šta spada u sistematski pregled  kod lekara opšte medicine?

– Izračunavanje BMI (Indeks telesne mase) i merenje obima struka kako bi se utvrdilo da li postoji GOJAZNOST

– Merenje krvnog pritiska

– Spoljašnji pregled koji posredno pokazuje stanje krvnih sudova i stanje srca i pluća

– Laboratorijske analize koje mogu da pokažu nivo šećera i masnoća u krvi

– Uzimanje detaljnih podataka o postojanju hroničnih bolesti kod članova  porodice

– Utvrđivanje životnih navika: način ishrane i fizička aktivnost

godišnje kontrole zdravlja i sistematski pregledi (3)

 

Na šta još treba obratiti pažnju?

  • Žene posle 45. (ili ranije, vezano za ulazak u menopauzu) treba češće da mere pritisak.
  • Žene od 50. godine treba bar jednom da provere gustinu kostiju.
  • od 50. do 74. godine najveći rizik za nastanak karcinoma creva, pa se u ovom periodu preporučuje na 2 godine skrining na ovaj karcinom.
  • Svi ljudi su skloni depresiji (žene više nego muškarci), pa se preporučuje da se svake tri godine uradi skrining test za ovu bolest

 

U preporučene godišnje kontrole zdravlja žene preglede kojima  sami koordiniramo spadaju:

–  pregledi stanja zuba i usne duplje kod stomatologa, bar dva puta godišnje

–  sistematski pregledi žena kod ginekologa, sa posebnim osvrtom na rano otkrivanje karcinoma materice i tumora dojke.

– osobe koje već boluju od hroničnih bolesti: hipertenzije, dijabetesa i hiperlipidemije, takođe treba da obave sistematske preglede bar jednomu  godišnje, kontrolisanjem pritiska, šećera, masnoća u krvi i budu u stalnom kontaktu sa svojim lekarem lopšte/porodične medicine.

ZABLUDE

Rentgenski pregled pluća, kao i ultrazvučni pregledi, skeneri i magnetne rezonance ne spadaju u preventivne preglede i nisu pokazatelji opšteg zdravstvenog stanja. Isto tako, laboratorijske analize koje nazivamo tumor-markerima ne mogu da se koriste kao rana dijagnostika tumora.

Sve ovo su dragocene dijagnostičke procedure koje imaju značaja samo kad postoji poremećaj zdravlja i fizički simptomi, čije poreklo treba da otkrijemo.

Nemojte zanemarivati svoje zdravlje, idite na preporučene  kontrolne preglede, bićete mirniji, zdraviji i srećniji!

Specijalista opšte medicine / IN MEMORIJAM. Predani izabrani lekar i Pretsednik sekcije Opšte medicine Srpskog lekarskog društva. Dala značajan doprinos međunarodnoj saradnji lekara opšte medicine i organizovala brojne stručne skupove.
Preporučujemo vam...
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i Amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece su sve zastupljenije žitarice. Dobro je držati se tradicije, ali treba biti otvoren i za nove, zdrave i korisne namirnice u ishrani beba, dece i odraslih. Evo i zašto.Kinoa i amarant sve češće na trpeziU budućnosti možemo očekivati da se ove biljke…
Beba u 9. mesecu - Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu – Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu sve više ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca.Rast – Beba u 9. MesecuU trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija…
Beba u 8. mesecu
Beba u 8. mesecu, kako podstaći razvoj?
Beba u 8. mesecu postaje izuzetno vezana za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog.Beba u 8. mesecu – RastRast bebe je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Rast…