Pregled dojki, samopregled, klinički, UZ, mamografija i magnetna rezonanca

Pregled dojki

Sadržaj

Pregled dojki, samopregled, klinički, UZ, mamografija i magnetna rezonanca su metode i načini kontrole vašeg zdravlja. Jedan od najvažnijih pregleda žena je pregled dojki, kada se zna da je stopa obolevanja od raka dojke 72 na 100.000 žena, a stopa umiranja 20 na 100.000 žena u Srbiji. Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena u Srbiji. Samo jedna trećina raka dojke se otkrije u ranoj fazi, kada je stopa izličenja oko 90%, dok se dve trećine otkriju u odmakloj fazi bolesti, kada je lečenje dugotrajnije i stopa izlečenja značajno niža. Kako je otpočeo skrining program raka dojke u Srbiji, dosta se promenio odnos u korist otkrivanja raka u ranoj fazi, što je i cilj skrining programa.

Pregled dojki – Samopregled dojki

Pregled koji same žene obavljaju, jednom mesečno, najbolje izmedju 6.-10. dana menstrualnog ciklusa (ako imaju, ako ne-same odrede jedan dan u mesecu). Ne postoji definisano vreme kada je potrebno da se započne sa samopregledom, ali posle 30 godine obavezno. Najbolje je da se žena edukuje kod svog ginekologa za samopregled.

Pregled dojki

Kako se radi samopregled dojki?

Na početku samopregleda je potrebeno da se skinuta do struka pogleda u ogledalu, da vidi da li postoji simetrija dojki (normalno nije idealna). Vrlo često postoji razlika u veličini dojki, svaka devojka i žena to zna, bitno je da li uočava razliku u odnosu na ranije preglede. Zatim stojeći, ili ležeći radi pregled desne dojke levom rukom (pri čemu je ruka dojke koja se pregleda savijena u laktu i šaka ispod glave), nakon toga leve dojke desnom rukom, pregled se vrši jagodicama prstiju u koncentričnim krugovima (ili od spolja put unutra, ili obrnuto), sve do bradavice, koja se pritisne i vidi da li ima neki iscedak, nakon toga se isto jagodicama prstiju palpira u pazuh i ispalpira pazušna jama. Kada se samopregled uradi nekoliko puta svaka žena zna šta joj je normalan nalaz. Ako ima nekih problema i nedoumica potrebno je da se konsultuje sa svojim ginekologom.

Pregled dojki

Klinički pregled dojki

Klinički pregled je palpatorni pregled dojki koji radi lekar u ordinaciji. Radi se u sklopu sistematskog ginekološkog pregleda žena posle 40 godina života, jednom godišnje. Kada žena ima tegobe u dojkama, ili je nešto napipala, takodje ginekolog radi palpatorni pregled dojki i u zavisnosti od nalaza zakazuje kontrolu, ili upućije ženu na dalju dijagnostiku.

pregled dojki

Ultrazvučni pregled dojki

Uz dojke se obavlja u bilo kom uzrastu od rodjenja do smrti u zavisnosti od indikacija. Neinvazivna i bezbolna metoda, takodje je najbolje da se radi od 6.-10.dana ciklusa kod žena u reproduktivnom periodu, ali može bilo kada. Dobra je kod žlezdanih dojki (što je u mladjem uzrastu), može da vidi i promene koje ne mogu da se obuhvate mamografijom zbog lokalizacije, može da se radi i kod trudnica i dojilja kada je indikovano.

Ne spade u skrining program i radi se u zavisnosti od kliničkog pregleda, potrebe praćenja već postojećih promena na dojkama, ili kao dopuna mamografiji ili magnetnoj rezonanci. Može da se radi bez vremenskog ograničenja u odnosu na prethodno snimanje.

UZ pregledom se dobro vide ciste, i benigni tumori dojki (fibroadenomi), koji se češće javljaju kod mlađih žena a mogu i maligni tumori preko 5mm veličine. Kada je potrebno da se uradi biopsija promene na dojci, uglavnom se radi pod kontrolom ultrazvuka. Nekada se traži posle mamografije dopuna UZ-ni pregledom jedne ili obe dojke.

Pregled dojki

Koliko često se radi UZ dojki?

Smatra se da kada je normalan UZ-ni nalaz i žena mladja, bez tegoba, treba jednom godišnje raditi UZ.  Kada se opisuje nalaz piše se klasifikacija po BIRADS-u. Normalni nalazi su BIRADS 1 obostrano I BIRADS 2 obostrano, ostale nalaze je potrebno da tumači lekar.

pregled dojki

Mamografija

Snimanje dojki rentgen apartom (kao i UZ nalaz opistuje se BIRADS klasifikacijom), i  može biti:

Skrining mamografija – zlatni standard za otkrivanje raka dojke

Kod nas se nacionalni program skrininga raka dojke sprovodi kod žena izmedju 50-69 godine starosti na svake dve godine. Skrining program znači da se uzimaju žene iz naizgled zdrave populacije. Nekoliko godina unazad se govori o spuštanju granice za skrining od 45 god. života. Ovom vrstom pregleda se mogu otkriti i nepalpabilne promene na dojkama, tj. rak dojke u najranijoj fazi, kada je kako smo pomenuli stopa izlečenja najveća. To je i cilj skrining mamografije. Radi se u zdravstvenim ustanovama na primarnom nivou, kako bi bila dostupna ženama, a i u autobusima sa mobilnim mamografima širom Srbije. Važno je spomenuti da skrining maografiju čita prvi čitač u ustanovi gde je snimljena, a nakon toga se šalje u drugu ustanovu ( uglavnom sekundarnog ili tercijarnog nivoa) na drugo čitanje. Ako su nalazi prvog i drugog čitača ne podudaraju, šalje se na konsenzus (treče čitanje), što je isto prednost ovog programa. Preciznost mamografije je oko 80%, povećava se kada se radi na svake dve godine do 90%.

Dijagnostička mamografija

Mamografija koja se radi u cilju dijagnostike promene koja je nadjena pri kliničkom ili UZ pregledu. Radi se u bilo kom uzrastu, i u zavisnosti od nalaza. Često se i pri mamografiji radi biopsija ili punkcija promene. Može se raditi i mamografija samo jedne dojke, i u odredjenim projekcijama.

Magnetna rezonanca dojki

Snimanje dojki magnetnom rezonancom. Kada UZ-ni i mamogafski pregled ne mogu sa sigurnošću da identifikuju promenu u dojci, magnetna rezonanca se radi kao dopunska metoda. Takodje u cilju praćenja lečenja raka dojke se radi, da se proceni prošitenost promene, zahvatanje limfnih želzda. Kod operisanih žena da razlikuje ožiljno tkivo od tumorskog.

Svaka žena treba da nauči samopregled dojki, ide redovno kod ginekologa, koji će uputiti kada treba da se radi UZ, a kada da se započne sa skrining mamografijom-put preventivnih pregleda. Ako se otrkije rak dojke, onda da bude u ranoj fazi kada je moguće potpuno izlečenje.

Mislite na sebe i svoje zdravlje.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Električni bicikli se sve više nameću kao idealno rešenje za užurbane gradove i stresnu svakodnevicu. U modernom svetu gde je očuvanje životne sredine postalo ne samo odgovornost, već i potreba....

FODMAP dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a se često propisuje na ograničene periode za ljude sa dijagnozom sindroma iritabilnog creva (IBS). Takođe i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO). Takođe...