Policistični Ovarijalni Sindrom PCOS

Policistični Ovarijalni Sindrom

Policistični ovarijalni sindrom je složen hormonski poremećaj, dosta čest kod žena u generativnom periodu (period od 15-49 god. života).

Koliko je čest problem PCOS?

Smatra se da 27-40% žena generativnog perioda ima PCOS. Koliko je značajan problem govori činjenica da Amerika godišnje troši 4 milijarde dolara za dijagnostiku i terapiju PCOS-a.Prvi put ga je opisao 1721 god.  italijanski  naučnik Antonio Vallisneri.

Policistični Ovarijalni Sindrom

Koji su simptomi PCOS-a?

– neuredni menstrualni ciklusi, manje od 9 godišnje sa periodima bez menstruacije i do godinu dana,
– izražena maljavost muškog tipa-dlake po licu i delovima tela koji nisu karakteristični za žene,
– akne na licu koje mogu biti i u težoj formi,
– gojaznost,
infertilitet (nemogućnost začeća nakon godinu dana pokušavanja),
– izostanak ovulacije (anovulacija), depresija,
– povišen nivo muških polnih hormona (androgena).

Kako se postavlja dijagnoza Policistični ovarijalni sindrom?

Da bi se postavila dijagnoza PCOS  (Roterdamski kriterijumi iz 2003g.) potrebno je postoje 2 od navedena 3 kriterijuma:

  1. Hronična anovulacija koja se odlikuje neurednim menstrualnim ciklusima,
  2. Klinički (pojačana maljavosti i akne) i/ili laboratorijski povišen nivo androgena-hiperandrogenizam,
  3. Policistični ovarijumi na UZ-nom pregledu.

Dijagnoza policistični ovarijalni sindrom se postavlja na osnovu : anamenze, UZ-nog pregleda i analiza krvi. Što ranije postavljanje dijagnoze i započinjanje terapije sprečava komplikacije kao što su: infertilitet, pobačaji, prevremeni porodjaji, pojava gestacijskog dijabetesa (dijabetes u trudnoći), trudnoćom uzrokovanog povišenog krvnog pritiska ( PIH), dijabetesa tipa 2, metaboličkog sindroma, kardiovaskularnih komplikacija…

Policistični Ovarijalni Sindrom

Pojačana maljavost nije uvek simptom PCOS-a?

Treba razlikovati pojačanu maljavost (hirzutizam) uzrokovanu povišenim nivoom androgenih hormona od konstitucionalne. Da napomenemo da je u 95% pojačana maljavost posledica povišenog nivoa androgena (što je slučaj kod PCOS), ali da postoji i 5% pojačane maljavosti koja nema veze sa PCOS-m. Mnoge žene dodju sa ubedjenjem da čim su primetile da im rastu sitne dlake po licu imaju policistične jajnike. Dijagnoza hirzutizma se postavlja bodovanjem po Ferriman-Gallwey skoru,  koji boduje 9 najosetljivijih polja na androgene na telu skalom od 1-4, a skor preko 8 je hirzutizam, a kada nema dlaka je 0. Radi infromisanosti da napomenemo da u androgene spadaju: DHEA ( dihidroepiandrosteron), androstendion i testosteron. Takodje posledica povišenog nivoa androgena su akne na licu i telu i izostanak ovulacije (dovodi do infertiliteta).

Šta je pravi uzrok PCOS-a?

Pravi uzrok PCOS-a je nepoznat – Poznato je da više gena ima ulogu u nasledju PCOS-a, što je važno kazati lekaru. U preko 70% žena sa PCOS-om postojii insulinska rezultencija, što znači da ćelije nisu osetljive na insulin i ne mogu da koriste šećer iz hrane (to je uloga insulina), i organizam šalje mehanizmom negativne povratne sprege signal da nema insulina, kao posledica se povećava lučenje insulina i razvija se hiperinsulinemija a to uzrokuje povećano stvaranje androgena i dolazi po hiperandrogenemije. Nastaje začarani krug (circulus viciosus).

Gojaznost i PCOS

Gojaznost je posledica povišenog nivoa insulina što još pogoršava stanje i povećava rizika za pojavu dijabetesa tipa 2. Kao posledica insulinske rezistencije nivo šećera u krvi se povećava, kao i nivo holesterola i triglicerida, i dovodi do povišenja krvnog pritiska i pojave metaboličkog sindroma, a to povećava rizika za pojavu kardiovaskularnih bolesti.

Policistični Ovarijalni Sindrom

 

Lečenje PCOS-a

Promena načina života i ishrane –  dijeta sa redukcijom ugljenih hidrata, dosta povrća, žitarica i voća, u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću, daje jako dobre rezultate.

Redukcija telesne mase za 5-10% –  vrlo često uspostavi regularan menstrualni ciklus uz smanjenje nivoa holesterola i insulina. Smatra se da 3 puta nedeljno po 30 minuta fizičke aktivnosti doprinosi bržoj redukciji telesne mase.

Lekovima –  u zavisnosti od rezultata  krvi može biti hormonska kontracepcija (tablete, flasteri, vaginalni prsten), ili tabletama za regulisanje nivoa insulina u krvi ( metformin). Hormonska kontracepcija negativnom povratnom spregom prekida napred pomenuti začarani krug u organizmu i time snižava nivo androgena, što ima za posledicu regulisanje menstrualnih ciklusa, smanjenje dlakavosti i akni.

Ako imate neke od simptoma javite se svom lekaru, jer  rana dijagnoza i terapija sprečava pojavu komplikacija.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…