Policistični Ovarijalni Sindrom (PCOS)

Policistični Ovarijalni Sindrom PCOS

Policistični ovarijalni sindrom je složen hormonski poremećaj, dosta čest kod žena u generativnom periodu (period od 15-49 god. života).

Koliko je čest problem PCOS?

Smatra se da 27-40% žena generativnog perioda ima PCOS. Koliko je značajan problem govori činjenica da Amerika godišnje troši 4 milijarde dolara za dijagnostiku i terapiju PCOS-a. Prvi put ga je opisao 1721 god.  italijanski  naučnik Antonio Vallisneri.

Policistični Ovarijalni Sindrom (PCOS)

Koji su simptomi PCOS-a?

– neuredni menstrualni ciklusi, manje od 9 godišnje sa periodima bez menstruacije i do godinu dana,
– izražena maljavost muškog tipa-dlake po licu i delovima tela koji nisu karakteristični za žene,
– akne na licu koje mogu biti i u težoj formi,
– gojaznost,
infertilitet (nemogućnost začeća nakon godinu dana pokušavanja),
– izostanak ovulacije (anovulacija), depresija,
– povišen nivo muških polnih hormona (androgena).

Kako se postavlja dijagnoza Policistični ovarijalni sindrom?

Da bi se postavila dijagnoza PCOS  (Roterdamski kriterijumi iz 2003g.) potrebno je postoje 2 od navedena 3 kriterijuma:

  1. Hronična anovulacija koja se odlikuje neurednim menstrualnim ciklusima,
  2. Klinički (pojačana maljavosti i akne) i/ili laboratorijski povišen nivo androgena-hiperandrogenizam,
  3. Policistični ovarijumi na UZ-nom pregledu.

Dijagnoza policistični ovarijalni sindrom se postavlja na osnovu : anamenze, UZ-nog pregleda i analiza krvi. Što ranije postavljanje dijagnoze i započinjanje terapije sprečava komplikacije kao što su: infertilitet, pobačaji, prevremeni porodjaji, pojava gestacijskog dijabetesa (dijabetes u trudnoći), trudnoćom uzrokovanog povišenog krvnog pritiska ( PIH), dijabetesa tipa 2, metaboličkog sindroma, kardiovaskularnih komplikacija…

Pojačana maljavost nije uvek simptom PCOS-a?

Treba razlikovati pojačanu maljavost (hirzutizam) uzrokovanu povišenim nivoom androgenih hormona od konstitucionalne. Da napomenemo da je u 95% pojačana maljavost posledica povišenog nivoa androgena (što je slučaj kod PCOS), ali da postoji i 5% pojačane maljavosti koja nema veze sa PCOS-m. Mnoge žene dodju sa ubedjenjem da čim su primetile da im rastu sitne dlake po licu imaju policistične jajnike. Dijagnoza hirzutizma se postavlja bodovanjem po Ferriman-Gallwey skoru,  koji boduje 9 najosetljivijih polja na androgene na telu skalom od 1-4, a skor preko 8 je hirzutizam, a kada nema dlaka je 0. Radi infromisanosti da napomenemo da u androgene spadaju: DHEA ( dihidroepiandrosteron), androstendion i testosteron. Takodje posledica povišenog nivoa androgena su akne na licu i telu i izostanak ovulacije (dovodi do infertiliteta).

Šta je pravi uzrok PCOS-a?

Pravi uzrok PCOS-a je nepoznat – Poznato je da više gena ima ulogu u nasledju PCOS-a, što je važno kazati lekaru. U preko 70% žena sa PCOS-om postojii insulinska rezultencija, što znači da ćelije nisu osetljive na insulin i ne mogu da koriste šećer iz hrane (to je uloga insulina), i organizam šalje mehanizmom negativne povratne sprege signal da nema insulina, kao posledica se povećava lučenje insulina i razvija se hiperinsulinemija a to uzrokuje povećano stvaranje androgena i dolazi po hiperandrogenemije. Nastaje začarani krug (circulus viciosus).

Gojaznost pogoršava stanje?

Gojaznost je posledica povišenog nivoa insulina što još pogoršava stanje i povećava rizika za pojavu dijabetesa tipa 2. Kao posledica insulinske rezistencije nivo šećera u krvi se povećava, kao i nivo holesterola i triglicerida, i dovodi do povišenja krvnog pritiska i pojave metaboličkog sindroma, a to povećava rizika za pojavu kardiovaskularnih bolesti.

Policistični Ovarijalni Sindrom (PCOS)

Kako može biti lečenje PCOS-a?

Promena načina života i ishrane –  dijeta sa redukcijom ugljenih hidrata, dosta povrća, žitarica i voća, u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću, daje jako dobre rezultate.

Redukcija telesne mase za 5-10% –  vrlo često uspostavi regularan menstrualni ciklus uz smanjenje nivoa holesterola i insulina. Smatra se da 3 puta nedeljno po 30 minuta fizičke aktivnosti doprinosi bržoj redukciji telesne mase.

Lekovima –  u zavisnosti od rezultata  krvi može biti hormonska kontracepcija (tablete, flasteri, vaginalni prsten), ili tabletama za regulisanje nivoa insulina u krvi ( metformin). Hormonska kontracepcija negativnom povratnom spregom prekida napred pomenuti začarani krug u organizmu i time snižava nivo androgena, što ima za posledicu regulisanje menstrualnih ciklusa, smanjenje dlakavosti i akni.

Ako imate neke od simptoma javite se svom lekaru, jer  rana dijagnoza i terapija sprečava pojavu komplikacija.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...