Kašnjenje menstruacije – 9 razloga kašnjenja menstruacije

Kasnjenje menstruacije

Sadržaj

Kašnjenje menstruacije jedan je od najčešćih razloga da devojke i žene posete ginekologa. Za mnoge se završava vestima o trudnoći. Međutim, menstrualne nepravilnosti mogu ukazivati i na određene zdravstvene probleme kod žena.

Zašto kasni menstruacija? Koji su razlozi da menstruacija kasni?

Kašnjenje menstruacije je problem sa kojim se svaka žena susrela barem jednom u životu. Glavna stvar je razumeti šta je izazvalo kašnjenje menstruacije, a zatim odlučiti šta dalјe.

Kašnjenje menstruacije

Trudnoća i kašnjenje menstruacije

Trudnoća je prirodan uzrok kašnjenja menstruacije. Tokom trudnoće, dolazi do značajnih hormonalnih promena. Funkcionalni sloj endometrijuma se ne odbacuje zbog prirodnih regulatornih procesa, što rezultira odsustvom menstruacije tokom celog perioda trudnoće i laktacije.

Poremećaji rada tiroidne žlezde i menstrualni ciklus

Poremećaji rada tiroidne žlezde mogu imati značajan uticaj na menstrualni ciklus. Tiroidna žlezda, smeštena u prednjem delu vrata, igra ključnu ulogu u regulisanju mnogih telesnih funkcija, uključujući i menstrualni ciklus, putem hormona koje proizvodi.

Hipotireoza i hipertireoza

Dva najčešća stanja tiroidne žlezde su hipotireoza (nedovoljna aktivnost) i hipertireoza (prekomerna aktivnost). Oba stanja mogu dovesti do promena u menstrualnom ciklusu.

 • Hipotireoza: Kod hipotireoze, tiroidna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona, što može dovesti do ređih i slabijih menstrualnih krvarenja ili čak do potpunog izostanka menstruacije. Ostali simptomi uključuju umor, debljanje, suvu kožu i osećaj hladnoće.
 • Hipertireoza: Kod hipertireoze, prekomerna proizvodnja tiroidnih hormona može uzrokovati češća i jača menstrualna krvarenja. Dodatni simptomi mogu biti gubitak težine, nervoza, palpitacije i nesanica.

Kašnjenje menstruacije

Menarha ili prva menstruacija

Prva menstruacija, poznata kao menarha, obično se javlja između 12 i 15 godina. U ovom periodu, menstrualni ciklus se uspostavlja, a menstruacija može kasniti do šest nedelja u prvih 1-1,5 godina. Ako kašnjenje traje duže, posebno uz simptome poput promene težine, slabosti ili vrtoglavice, važno je isključiti mogućnost trudnoće i drugih zdravstvenih problema.

Menopauza i promene u menstrualnom ciklusu

Menopauza, prirodni fiziološki period u životu žene, počinje između 40 i 65 godina, sa prosekom oko 45 godina. Tokom ovog perioda, sadržaj estrogena se smanjuje, što može dovesti do kašnjenja menstruacije do 60 dana ili više. Ovaj period se naziva i perimenopauza.

Uticaj gubitka težine i stresa na menstruaciju

Oštar gubitak težine i jak stres su česti uzroci kašnjenja menstruacije kod žena između 20 i 25 godina. Gubitak od 3-10% telesne težine u kratkom periodu može uticati na hormonalne i reproduktivne funkcije. Stres, uključujući nedostatak sna i visoku fizičku aktivnost, može dovesti do kašnjenja ili izostanka menstruacije.

Kašnjenje menstruacije

Prerano otkazivanje jajnika

Kod žena mlađih od 40 godina, prerano otkazivanje jajnika može biti razlog kašnjenja menstruacije. Ovo stanje se karakteriše promenom hormonske pozadine i može uključivati simptome poput umora, razdražljivosti i smanjene snage mišića.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

PCOS je stanje koje karakteriše kašnjenje menstruacije ili njeno potpuno odsustvo. Osim toga, manifestuje se simptomima kao što su gojaznost, prekomerni rast kose i bubuljice.

Itsenko-Cushingov sindrom

Kod Itsenko-Cushingovog sindroma dolazi do povećanja nivoa adrenokortikotropnog hormona (ACTH), što dovodi do neuravnoteženosti hormona u telu.

Kašnjenje menstruacije

Dodatni razlozi za kašnjenje menstruacije

 • Hormonska kontraceptivna sredstva: Promene u menstrualnom ciklusu mogu nastati nakon prestanka uzimanja kontraceptivnih pilula.
 • Hronične bolesti: Stanja poput dijabetesa i celijakije mogu uticati na menstrualni ciklus.
 • Gojaznost: Prekomerna težina može izazvati hormonalne promene koje utiču na menstruaciju.

Kada treba da posetite lekara

Poseta lekaru je preporučljiva u slučaju kada primetite neobične promene u menstrualnom ciklusu. Važno je prepoznati situacije kada kašnjenje menstruacije ili druge promene zahtevaju medicinsku pažnju.

Značajno kašnjenje menstruacije

 • Ako vaša menstruacija kasni više od pet do sedam dana od uobičajenog ciklusa, posebno ako ste seksualno aktivni, trebalo bi da razmotrite mogućnost trudnoće.
 • Dugotrajno kašnjenje menstruacije, duže od šest nedelja, može biti znak zdravstvenih problema i zahteva konsultaciju sa ginekologom.

Promene u menstrualnom krvarenju

 • Ako primetite neuobičajeno obilno krvarenje ili ako menstruacija traje duže od sedam dana, to može ukazivati na medicinski problem kao što je miom ili hormonski disbalans.
 • Izuzetno bolne menstruacije koje ometaju vaše svakodnevne aktivnosti takođe zahtevaju medicinsku pažnju.

Dodatni simptomi

 • Pojava neobičnih simptoma kao što su jaki bolovi u stomaku, mučnina, povraćanje, ili groznica tokom menstruacije može biti znak infekcije ili drugih ozbiljnih stanja.
 • Ako doživite krvarenje između ciklusa ili nakon menopauze, odmah se obratite lekaru, jer to može biti znak ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Kašnjenje menstruacije

Promene povezane sa starosnim dobom

 • Žene koje ulaze u perimenopauzu mogu iskusiti promene u ciklusu, ali i u ovom slučaju je važno konsultovati se sa lekarom kako bi se isključili drugi mogući uzroci promena.

Važnost redovnih pregleda

 • Redovni ginekološki pregledi su ključni za očuvanje reproduktivnog zdravlja. Čak i ako nemate simptome, preporučuje se godišnji pregled.

Redovni menstrualni ciklusi

Menstrualni ciklus je ključan deo reproduktivnog zdravlja žene. Ovaj proces je prirodan deo menstrualnog ciklusa kod žena u reproduktivnom dobu. Njegove karakteristike su:

 • Trajanje Ciklusa: Kod zdrave žene, menstrualni ciklus traje od 21 do 35 dana. Najčešće, ciklus traje između 28 i 30 dana, ali varijacije su normalne i zavise od pojedinačnih karakteristika svake žene.
 • Trajanje Menstruacije: Menstrualno krvarenje obično traje od 2 do 7 dana. Količina i trajanje krvarenja mogu varirati od ciklusa do ciklusa.

Kašnjenje menstruacije – Zaključak

Kašnjenje menstruacije je uobičajena pojava koja može imati različite uzroke, od trudnoće do zdravstvenih stanja. Razumeti uzrok kašnjenja je ključno za pravilno upravljanje zdravljem. Evo devet najčešćih razloga za kašnjenje menstruacije:

 1. Trudnoća
 2. Poremećaji Tiroidne Žlezde
 3. Menarha (Prva Menstruacija)
 4. Menopauza
 5. Gubitak Težine i Stres
 6. Prerano Otkazivanje Jajnika
 7. Sindrom Policističnih Jajnika (PCOS)
 8. Itsenko-Cushingov Sindrom
 9. Dodatni Razlozi (kao što su hormonska kontraceptivna sredstva, hronične bolesti, gojaznost)

Važno je posetiti lekara ako primetite neobične promene u menstrualnom ciklusu, kao što su značajno kašnjenje menstruacije, neuobičajeno obilno krvarenje ili bolne menstruacije. Redovni ginekološki pregledi su ključni za očuvanje reproduktivnog zdravlja.

Članak je je opšte informativne prirode, ne zamenjuje pregled i savet specijaliste. Za preporuke o dijagnozi i lečenju potrebna je konsultacija lekara.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Esensa Propomint
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa i uticaj 4 važna hormona

Roditeljstvo nekad i sad

Greške u vaspitavanju deteta – Ako budeš dobar…

Kako hipotonus utiče na razvoj govora – Iskustvo logopeda

Preporučujemo vam...

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa treba da bude usklađena u odnosu na hormonske promene. Tako usklađena ishrana obezbediće bolje zdravlje i kvalitet života žene. Takođe, ovakva ishrana je podrška ukoliko planirate...

Vaginalni sekret može biti često zdravstveni problem. Na početku važno je da razjasnimo da vagina nije sterilna. U njoj se nalaze milioni mikroba koji čine normalnu vaginalnu floru. Šta je...

Propomint sprejevi za grlo za decu i odrasle je tu, da budete bez bola u grlu na prirodan način. Propolis je jednostavno prirodno rešenje koje pomaže u prevenciji ali i...

Stručnjaci naglašavaju uticaj ishrane na ishod IVF postupka. Ukoliko želite da da se i na taj način pripremite za IVF postupak, predlog je mediteranska ishrana. Ona obiluje folatima, omega-3 masnim...