Zašto kasni menstruacija? – 8 razloga kašnjenja menstruacije

Zašto kasni menstruacija

Zašto kasni menstruacija? Kašnjenje menstruacije jedan je od najčešćih razloga da devojke i žene posete ginekologa. Za mnoge se završava vestima o trudnoći.

Međutim, menstrualne nepravilnosti mogu ukazivati i na određene zdravstvene probleme kod žena. Kašnjenje menstruacije je problem sa kojim se svaka žena susrela barem jednom u životu. Glavna stvar je razumeti šta je izazvalo kašnjenje, a zatim odlučiti šta dalјe.

Redovni menstrualni ciklusi

Menstruacija, je deo menstrualnog ciklusa, ciklično (otprilike jednom mesečno) ponovlјeno krvarenje je rezultat odbacivanja funkcionalnog sloja endometrijuma (sluzokože materice). To je zbog prirodnih procesa u telu žene u reproduktivnom dobu. Uz stabilan menstrualni ciklus, možete odrediti tačan datum početka menstruacije i biti spremni za njen početak.

Kod zdrave žene u reproduktivnom dobu menstrualni ciklus (od prvog dana jedne menstruacije do prvog dana sledeće) traje od 21 do 35 dana, pri čemu najveći deo traje 28-30 dana, a menstrualno krvarenje traje od 2. do 7 dana.

 Zašto kasni menstruacija
Nagli gubitak težine može izazvati poremećaj menstrualnog ciklusa

Šta je kašnjenje menstruacije?

Svaku ženu karakterišu individualne osobine: trajanje, obilnost menstruacije… Ako primetite da su menstruacije postale neredovne, njihovo trajanje i priroda su se promenili, to je razlog da se obratite ginekologu. Kašnjenje menstruacije je odsustvo menstrualnog krvarenja nakon 35. dana menstrualnog ciklusa. U ovom slučaju, potrebno je da kontaktirate svog ginekologa da biste saznali razlog kašnjenja menstruacije.

Postoji nekoliko vrsta kašnjenja menstruacije, u zavisnosti od procesa koji se dešavaju u ženskom telu. Za žene sa prethodno redovnim ciklusom, važno je isklјučiti Ašermanov sindrom, odnosno intrauterine sinehije (intrauterine adhezije, adhezije) koje nastaju kada je sluzokoža materice (endometrijuma) oštećena kao rezultat zapalјenskih procesa ili nakon operacije na materica (najčešći uzrok je komplikacija nakon medicinskog abortusa).

 Zašto kasni menstruacija
Neumerena fizička aktivnost može da dovede do menstrualnog poremećaja

Vrste kašnjenja menstruacije

  • Fiziološko kašnjenje je odsustvo menstruacije kod zdrave žene tokom trudnoće i laktacije (dojenja), kao i u postmenopauzalnom periodu. Odsustvo menstruacije u ovim fazama života je prirodno i povezano je sa promenama u hormonalnom nivou, povezano sa promenom klime, hroničnim stresom, pridržavanjem različitih strogih dijeta;
  • Patološko kašnjenje menstruacije je simptom ginekoloških i endokrinih bolesti. To uklјučuje različite inflamatorne i zarazne bolesti genitalnih organa, hormonske probleme, druge bolesti koje negativno utiču na funkcionisanje reproduktivnog sistema;
  • Jatrogeno kašnjenje menstruacije – odsustvo menstruacije nakon histerektomije (uklanjanje materice) i bilateralne ooforektomije (uklanjanje jajnika).

Može doći do kašnjenja menstruacije kao neželјenog efekta prilikom uzimanja određenih lekova, posebno hormonskih lekova, glukokortikosteroida, antikoagulansa i drugih.

 Zašto kasni menstruacija
Stres je svakako faktor rizika za poremećaj menstrualnog ciklusa

Zašto kasni menstruacija? – Koji su razlozi da menstruacija kasni?  

1.Trudnoćaje prirodan uzrok kašnjenja menstruacije. Tokom trudnoće dolazi do ozbilјnih hormonalnih promena. Zbog prirodnih regulatornih procesa, funkcionalni sloj endometrijuma se ne odbacuje, a menstruacija je odsutna tokom celog perioda trudnoće i tokom laktacije.

2. Prva menstruacija – menarha se obično javlјa između 12 i 15 godina. Tokom ovog perioda, menstrualni ciklus se uspostavlјa, a menstruacija može biti odložena ne više od šest nedelјa u prvih 1-1,5 godina. Ako kašnjenje menstruacije traje više od šest nedelјa, posebno ako je praćeno drugim simptomima (na primer, povećanje ili gubitak težine, slabost, vrtoglavica), potrebno je isklјučiti trudnoću i razne bolesti. Takođe bi trebalo da obavestite lekara o tome koje lekove tinejdžer stalno uzima.

3. Menopauza je prirodni fiziološki period (nestanak funkcionisanja reproduktivnog sistema) u životu žene, kada se, na pozadini promena u telu vezanih za uzrast, sadržaj estrogena smanjuje, menstruacija se odlaže do 60 dana ili više. Javlјaju se i “propušteni” ciklusi. Ova faza se takođe naziva tranzicija menopause- perimenopauza. Počinje između 40 i 65 godina (u proseku 45 godina). Nakon ovog perioda, sa 51-52 godine, dolazi do menopauze – konačnog prekida ciklusa.

 Zašto kasni menstruacija
PCOS je složen hormonski poremećaj, dosta čest kod žena u generativnom periodu 

4. Oštar gubitak težine i jak stres su dva konkurentna uzroka kašnjenja menstruacije kod mladih žena između 20 i 25 godina. Gubitak od 3-10% prvobitne telesne težine u kratkom periodu (manje od šest meseci) može dovesti do poremećaja hormonalnih i reproduktivnih funkcija tela. Faktori stresa (nedostatak sna, preopterećenost, stres na poslu, visoka fizička aktivnost) mogu dovesti do kašnjenja ili potpunog nestanka menstruacije. Ovo povećava sintezu hormona stresa (ACTH i kortizol) i potiskuje sintezu gonadotropina (hormona koji regulišu funkciju polnih žlezda). Stoga, sport treba započeti postepeno, poštovati režim rada i odmora.

5. Za žene mlađe od 40 godina, jedan od razloga kašnjenja menstruacije ili njihovog potpunog nestanka je prerano otkazivanje jajnika. Nastanku ovog sindroma doprinose različiti genetski i autoimuni faktori (niska rezerva jajnika), infektivno-toksični (oštećenje skladištenja jajnih ćelija) i jatrogeni uzroci (uklanjanje jajnika). Stanje karakteriše promena hormonske pozadine sa povećanjem nivoa gonadotropina, smanjenjem nivoa estrogena i testosterona. Dodatni simptomi mogu uklјučivati blage valunge, umor, razdražlјivost, smanjenu snagu mišića i oštećenje pamćenja.

6. Ako dođe do kašnjenja menstruacije nakon završetka uzimanja kombinovanih oralnih kontraceptiva, može se razviti sindrom hiperinhibicije jajnika.

Zasto kasni menstruacija
Važno je utvrditi tačan uzrok poremećaja menstrualnog ciklusa

7. Jedna od bolesti koju karakteriše kašnjenje menstruacije ili njihovo potpuno odsustvo je sindrom policističnih jajnika (PCOS). PCOS takođe karakterišu sledeće manifestacije:

    • gojaznost;
    • prekomerni rast kose;
    • bubulјice.

8. Kod Itsenko-Cushingovog sindroma, nivo adrenokortikotropnog hormona (ACTH) se povećava i ravnoteža drugih hormona u telu je neuravnotežena.

Članak je je opšte informativne prirode, ne zamenjuje pregled i savet specijaliste. Za preporuke o dijagnozi i lečenju potrebna je konsultacija lekara.

Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Kakve igre vole trogodišnjaci
Kakve igre vole trogodišnjaci i 12 predloga igara
Kakve igre vole trogodišnjaci? Koje igre su pri tome stimulativne za njihov razvoj? Šta mozete da ocekujete od vaseg trogodisnjeg deteta? Kakve igre vole trogodišnjaci? Sva deca su jedinstvena i različito se razvijaju. Ali postoje određene karakteristike koje su uobičajene i tipične za većinu dece određene starosne grupe. U ovom…