Prolećni umor – Kako da se Adaptiramo?

prolećni umor

„Prolećni umor“ je stigao i takoreći svi osećamo promene i bar neke od simtoma. Šta pomaže? Kako da se adaptiramo? I, da li deca osećaju „prolećni umor“?

Prolećni umor nije bolest

Čak i kada smo potpuno zdravi, naše fizičko stanje često oscilira, u zavisnosti od fizičkih, mentalnih i emocionalnih aktivnosti kojima se bavimo, ali i od vremenskih i atmosferskih prilika. Ovo se smatra normalnom pojavom a čovek je obično i ne prepoznaje.

Nekada, ipak, ove osclacije mogu biti izraženije, pa daju signal da se u organizmu nešto dešava. Ovakva stanja često asociraju na bolest, pa je tada prva pomiso: treba otići do lekara. Međutim, postoje stanja koja se ne mogu svrstati u bolesti, pa klasična medicina za njih nema rešenje. Primer za ovo je prolećni umor.

prolećni umor
Svi osećamo promene u proleće

„Prolećni umor“ je kratak narodni izraz za sve što se dešava u organizmu nakon zime, kada Sunce počinje intenzivnije da osvetljava naš deo planete. Povećana količina svetlosti i postepeni porast temeprature, sa promenom prosečne vlažnosti vazduha, utiču na organizam svakog živog organizma.

Kako da se adaptiramo?

Hteli mi to ili ne, „viša sila“ nas tera da se adaptiramo.

Adaptacija podrazumeva pre svega promenjenu funkciju žlezda sa unutrašnjim lučenjem, što se manifestuje pojačanim lučenjem nekih hormona.

Dolazi i do podsticanja rada ćelija imunološkog sistema jer se u promenjenim uslovima sredine nalaze neki novi mikroorganizmi, koji tokom zime nisu imali uslova za opstanak.

prolećni umor
U osetljivom periodu, trudnoći i oporavku od porođaja, mogu se još izraženije osetiti simptomi „prolećnog umora“.

Simptomi prolećnog umora

Ove promene se manifestuju različitim simptomima, kao što su: umor, malaksalost, pospanost, usporenost, blago neraspoloženje, nedostatak koncentracije, tupi bolovi u mišićima, lak otok potkolenica. Na nama je da procenimo da li se težina naših tegoba uklapa u opis stanja prolećnog umora, ili ćemo tražiti razloge za to.

Svakako, ne treba da budemo razočarani ako nam lekar ne nađe ništa što bi nas zabrinjavalo. Naprotiv, to znači da treba da se ponašamo onako kako priroda od nas zahteva.

Da li trudnice i nove mame snažnije osećaju prolećni umor?

Da, trudnice, i mame u posleporodjajnom periodu, možda još snažnije osete ove promene.

Šta pomaže kod prolećnog umora?

Potrebno nam je, pre svega, dovoljno sna i drugih vrsta odmora. Treba nam zdrava hrana, a to znači – sve vrste voćai povrća koje se mogu naći na pijaci (malo „lakša“ hrana od zimske trpeze). Treba nam lepog raspoloženja, a to znači što više vremena provedenog u prirodi, u kontaktu sa zelenilom, životinjama, a pre svega sa decom.

prolecni umor
I deca osećaju „prolećni umor“.

Dete i prolećni umor

Da li deca osećaju „ Prolećni umor“? Kao i nama, i deci proleće zadaje iste probleme. I ona to osećaju, ali ne umeju da kažu. Mi to treba da znamo i da zajedno sa njima zdravi i spremni, prihvatimo nove životne izazove.

Specijalista opšte medicine / IN MEMORIJAM. Predani izabrani lekar i Pretsednik sekcije Opšte medicine Srpskog lekarskog društva. Dala značajan doprinos međunarodnoj saradnji lekara opšte medicine i organizovala brojne stručne skupove.
Preporučujemo vam...
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…
životni stil mame
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba je jedinstven. Celu svoju drugu trudnoću proveli ste lutajući između zaborava da ste uopšte trudni i moleći se za dan kada jednostavno više nećete biti trudna. I nekako, tokom tih dugih (ili su bili kratki?) meseci, niste ni jednom razmišljali kako ćete, tačno,…
Ponašanje prvorođenog deteta
Ponašanje prvorođenog deteta kada beba stigne u kuću
Kakvo je ponašanje prvorođenog deteta kada beba stigne u kuću? Nećemo lagati: mnoga prvorođenčad doživljavaju promene u ponašanju u nedeljama i mesecima kada nova beba uđe u kuću. Stvari kao što su ljubomora, pojačani napadi besa, nasilje prema Vama ili bebi, ili regresija u spavanju i noši. Ovo nije univerzalno tačno, pa ako je…