Prolećni umor – Kako da se Adaptiramo?

prolećni umor

Sadržaj

„Prolećni umor“ je stigao i takoreći svi osećamo promene i bar neke od simtoma. Šta pomaže? Kako da se adaptiramo? I, da li deca osećaju „prolećni umor“?

Prolećni umor nije bolest

Čak i kada smo potpuno zdravi, naše fizičko stanje često oscilira, u zavisnosti od fizičkih, mentalnih i emocionalnih aktivnosti kojima se bavimo, ali i od vremenskih i atmosferskih prilika. Ovo se smatra normalnom pojavom a čovek je obično i ne prepoznaje.

Nekada, ipak, ove osclacije mogu biti izraženije, pa daju signal da se u organizmu nešto dešava. Ovakva stanja često asociraju na bolest, pa je tada prva pomiso: treba otići do lekara. Međutim, postoje stanja koja se ne mogu svrstati u bolesti, pa klasična medicina za njih nema rešenje. Primer za ovo je prolećni umor.

prolećni umor
Svi osećamo promene u proleće

„Prolećni umor“ je kratak narodni izraz za sve što se dešava u organizmu nakon zime, kada Sunce počinje intenzivnije da osvetljava naš deo planete. Povećana količina svetlosti i postepeni porast temeprature, sa promenom prosečne vlažnosti vazduha, utiču na organizam svakog živog organizma.

Kako da se adaptiramo?

Hteli mi to ili ne, „viša sila“ nas tera da se adaptiramo.

Adaptacija podrazumeva pre svega promenjenu funkciju žlezda sa unutrašnjim lučenjem, što se manifestuje pojačanim lučenjem nekih hormona.

Dolazi i do podsticanja rada ćelija imunološkog sistema jer se u promenjenim uslovima sredine nalaze neki novi mikroorganizmi, koji tokom zime nisu imali uslova za opstanak.

prolećni umor
U osetljivom periodu, trudnoći i oporavku od porođaja, mogu se još izraženije osetiti simptomi „prolećnog umora“.

Simptomi prolećnog umora

Ove promene se manifestuju različitim simptomima, kao što su: umor, malaksalost, pospanost, usporenost, blago neraspoloženje, nedostatak koncentracije, tupi bolovi u mišićima, lak otok potkolenica. Na nama je da procenimo da li se težina naših tegoba uklapa u opis stanja prolećnog umora, ili ćemo tražiti razloge za to.

Svakako, ne treba da budemo razočarani ako nam lekar ne nađe ništa što bi nas zabrinjavalo. Naprotiv, to znači da treba da se ponašamo onako kako priroda od nas zahteva.

Da li trudnice i nove mame snažnije osećaju prolećni umor?

Da, trudnice, i mame u posleporodjajnom periodu, možda još snažnije osete ove promene.

Šta pomaže kod prolećnog umora?

Potrebno nam je, pre svega, dovoljno sna i drugih vrsta odmora. Treba nam zdrava hrana, a to znači – sve vrste voća i povrća koje se mogu naći na pijaci (malo „lakša“ hrana od zimske trpeze). Treba nam lepog raspoloženja, a to znači što više vremena provedenog u prirodi, u kontaktu sa zelenilom, životinjama, a pre svega sa decom.

prolecni umor
I deca osećaju „prolećni umor“.

Dete i prolećni umor

Da li deca osećaju „ Prolećni umor“? Kao i nama, i deci proleće zadaje iste probleme. I ona to osećaju, ali ne umeju da kažu. Mi to treba da znamo i da zajedno sa njima zdravi i spremni, prihvatimo nove životne izazove.

avatar
Specijalista opšte medicine / IN MEMORIJAM. Predani izabrani lekar i Pretsednik sekcije Opšte medicine Srpskog lekarskog društva. Dala značajan doprinos međunarodnoj saradnji lekara opšte medicine i organizovala brojne stručne skupove.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Električni bicikli se sve više nameću kao idealno rešenje za užurbane gradove i stresnu svakodnevicu. U modernom svetu gde je očuvanje životne sredine postalo ne samo odgovornost, već i potreba....

Razdražljivost i bes u trudnoći nisu tako retka pojava. Promene raspoloženja tokom trudnoće nisu ničiji prijatelj. Ali šta se dešava ako Vas toliko naljute da vidite crveno? Evo kako da...

Sindrom nervoznog creva u trudnoći je nelagodnost koja je sve učestalija. Tačan uzrok IBS-a nije poznat. Ali, faktori kao što su stres, određena hrana, hormonalne promene, i infekcije gastrointestinalnog trakta...

FODMAP dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a se često propisuje na ograničene periode za ljude sa dijagnozom sindroma iritabilnog creva (IBS). Takođe i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO). Takođe...